ODLUKA

O INFORMACIJAMA I PODACIMA KOJI SE DOSTAVLJAJU NARODNOJ BANCI SRBIJE ZA POTREBE IZRADE I AŽURIRANJA PLANA RESTRUKTURIRANJA BANKE I BANKARSKE GRUPE

("Sl. glasnik RS", br. 78/2015, 78/2017 i 46/2018)

1. Ovom odlukom bliže se propisuje sadržaj informacija i podataka koje su banka, odnosno pravno lice sa svojstvom najvišeg matičnog društva u bankarskoj grupi dužni da dostavljaju Narodnoj banci Srbije za potrebe izrade i ažuriranja plana restrukturiranje banke i bankarske grupe, kao i način i rokovi za njihovo dostavljanje.

2. Banka je dužna da izrađuje sledeće izveštaje:

1) Pregled lica odgovornih za obezbeđivanje podataka i informacija za plan restrukturiranja - na Obrascu POL (Prilog 1);

2) Pregled bilansne imovine i obaveza i vanbilansnih stavki povezanih s kritičnim funkcijama i ključnim poslovnim aktivnostima - na Obrascu PAO (Prilog 2);

3) Pregled učešća u platnim sistemima i sistemima za poravnanje finansijskih instrumenata - na Obrascu PSP (Prilog 3);

4) Pregled ključnih softverskih komponenti u informacionom sistemu potrebnih za sprovođenje kritičnih funkcija i ključnih poslovnih aktivnosti - na Obrascu KSK (Prilog 4);

5) Pregled instrumenata kapitala i subordiniranih obaveza banke - na Obrascu ISO (Prilog 5);

6) Pregled podobnih obaveza - na Obrascu POB (Prilog 6);

7) Pregled podobnih obaveza banke prema preostalom roku dospeća - na Obrascu POB-ROK (Prilog 7);

8) Pregled obaveza banke čije je ispunjenje obezbeđeno založnim pravom, sredstvom finansijskog obezbeđenja ili drugim srodnim pravom - na Obrascu OOB (Prilog 8);

9) Pregled kvalifikovanih podobnih obaveza na koje se primenjuje strano pravo ili koje su obezbeđene garancijom Republike Srbije, odnosno kod kojih je Republika Srbija poverilac - na Obrascu SPG (Prilog 9);

10) Pregled strukture kvalifikovanih podobnih obaveza - na Obrascu KPO (Prilog 10);

11) Izveštaj o obračunu minimalnog zahteva za kapitalom i podobnim obavezama - na Obrascu MKO (Prilog 11);

12) Pregled međusobne povezanosti - na Obrascu PMP (Prilog 12).

3. Najviše matično društvo bankarske grupe čiju kontrolu na konsolidovanoj osnovi vrši Narodna banka Srbije (u daljem tekstu: najviše matično društvo bankarske grupe) dužno je da izrađuje sledeće izveštaje iz tačke 2. ove odluke: Obrazac POL (Prilog 1), Obrazac PAO (Prilog 2), Obrazac PSP (Prilog 3), Obrazac KSK (Prilog 4), Obrazac POB (Prilog 6), Obrazac SPG (Prilog 9); Obrazac KPO (Prilog 10), Obrazac MKO (Prilog 11), Obrazac PMP (Prilog 12).

Pored izveštaja iz stava 1. ove tačke, najviše matično društvo bankarske grupe dužno je da izrađuje Izveštaj o ukupnim kapitalnim zahtevima i pokazatelju adekvatnosti kapitala podređenog društva - banke sa sedištem van Republike Srbije - na Obrascu PAK - PDB (Prilog 13).

4. Sadržina obrazaca iz tač. 2. i 3. ove odluke utvrđena je u prilozima od 1 do 13, koji su odštampani uz ovu odluku i njen su sastavni deo.

5. Banka, odnosno najviše matično društvo bankarske grupe dužni su da informacije i podatke u izveštajima iz tač. 2. i 3. ove odluke prikažu tačno i potpuno, u skladu s propisima.

6. Izveštaje iz tač. 2. i 3. ove odluke banka, odnosno najviše matično društvo bankarske grupe dostavlja Narodnoj banci Srbije u formatu i na način koji su predviđeni uputstvom Narodne banke Srbije kojim se uređuje elektronsko dostavljanje podataka i informacija Narodnoj banci Srbije za potrebe izrade i ažuriranja plana restrukturiranja banke i bankarske grupe.

7. Banka je dužna da izveštaje iz tačke 2. ove odluke Narodnoj banci Srbije dostavlja polugodišnje, i to:

- izveštaje sa stanjem na dan 30. juna tekuće godine - do 31. avgusta te godine;

- izveštaje sa stanjem na dan 31. decembra tekuće godine - do 31. marta naredne godine.

8. Najviše matično društvo bankarske grupe dužno je da sačinjava i dostavlja izveštaje iz tačke 3. ove odluke, sa stanjem na dan 31. decembra, odnosno 30. juna tekuće godine - do 31. maja naredne, odnosno do 30. septembra tekuće godine.

9. Banka, najviše matično društvo bankarske grupe i član bankarske grupe dužni su da Narodnoj banci Srbije, na njen zahtev, pruže svu potrebnu pomoć, kao i dodatne informacije i podatke koji su joj potrebni u postupku izrade i ažuriranja plana restrukturiranja.

10. Za potrebe ažuriranja plana restrukturiranja banke, odnosno bankarske grupe, Narodna banka Srbije od banke, odnosno najvišeg matičnog društva bankarske grupe može zahtevati da izrade i dostave izveštaj iz tač. 2. i 3. ove odluke, u roku koji Narodna banka Srbije odredi u tom zahtevu.

Prelazna odredba i završna odredba

11. Banka je dužna da izveštaje iz tačke 2. ove odluke sa stanjem na dan 30. juna 2015. godine dostavi Narodnoj banci Srbije najkasnije u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

12. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Samostalne odredbe Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o informacijama i podacima koji se dostavljaju Narodnoj banci Srbije za potrebe izrade i ažuriranja plana restrukturiranja banke i bankarske grupe

("Sl. glasnik RS", br. 78/2017)

5. Banka je dužna da izveštaje iz tačke 1. ove odluke, osim izveštaja iz odredbe pod 7), sa stanjem na dan 30. juna 2017. godine dostavi Narodnoj banci Srbije do 30. septembra 2017. godine. Izveštaj iz tačke 1. odredba pod 7) ove odluke, banka je dužna da dostavi prvi put sa stanjem na dan 31. decembra 2017. godine.

Najviše matično društvo bankarske grupe dužno je da izveštaje iz tačke 2. ove odluke sa stanjem na dan 30. juna 2017. godine dostavi Narodnoj banci Srbije do 31. oktobra 2017. godine.

6. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

 

Prilog 1

 

__________________________________________________________________________

(poslovno ime i sedište banke, odnosno najvišeg matičnog društava bankarske grupe)1)

 

Obrazac POL

PREGLED LICA ODGOVORNIH ZA OBEZBEĐIVANJE INFORMACIJA I PODATAKA ZA PLAN RESTRUKTURIRANJA

sa stanjem na dan __________________20__. godine

Redni broj

Poslovno ime banke, odnosno najvišeg matičnog društva i člana bankarske grupe2)

Matični broj3)

Sedište4)

Nadležnost prema mestu registracije5)

Nadležnost za licenciranje6)

Rukovodilac nadležan za obezbeđivanje informacija i podataka za izradu plana restrukturiranja7)

Član organa upravljanja odgovoran za obezbeđivanje informacija i podataka za izradu plana restrukturiranja8)

Napomena9)

Ime i prezime

Funkcija

Broj telefona

Imejl adresa

Ime i prezime

Funkcija

Broj telefona

Imejl adresa

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uputstvo za popunjavanje pregleda:

1) Ovaj pregled za potrebe izrade i ažuriranja plana restrukturiranja izrađuje i dostavlja banka za sebe, odnosno najviše matično društvo bankarske grupe za tu bankarsku grupu.

2) U koloni br. 2 navodi se poslovno ime banke, odnosno najvišeg matičnog društva bankarske grupe i članova te grupe.

3) U koloni br. 3 navodi se matični broj za svako lice navedeno navedeno u koloni br. 2, pri čemu se za strana pravna lica navodi šifra iz registra Narodne banke Srbije (zahtevi za informacijama o šiframa, kao i zahtevi za otvaranje nove šifre šalju se na e-mail adresu strano.lice@nbs.rs).

4) U koloni br. 4 navode se mesto i adresa sedišta banke, odnosno najvišeg matičnog društva bankarske grupe i članova te grupe.

5) U koloni br. 5 navodi se država u kojoj je član bankarske grupe upisan u registar pravnih lica, kada je njegovo sedište van teritorije Republike Srbije.

6) U koloni br. 6 navodi se naziv tela nadležnog za licenciranje, odnosno za izdavanje dozvole za rad člana bankarske grupe čije je sedište van teritorije Republike Srbije.

7) U kolonama br. 7 do 10 navode se podaci za kontakt rukovodioca odgovarajuće organizacione jedinice u banci, odnosno najvišem matičnom društvu ili članu bankarske grupe, nadležne za prikupljanje i dostavljanje Narodnoj banci Srbije informacija i podataka za izradu i ažuriranje plana restrukturiranja, kao i opšti podaci za kontakt te organizacione jedinice (broj telefona i imejl adresa).

8) U kolonama br. 11 do 14 navode se podaci o članu organa upravljanja banke, najvišeg matičnog društva ili člana bankarske grupe odgovornog za koordinaciju aktivnosti radi obezbeđivanje informacija i podataka za izradu i ažuriranje plana restrukturiranja, za njihovu tačnost, potpunost i blagovremeno dostavljanje. Za potrebe ovog pregleda, organ upravljanja banke je izvršni odbor.

9) Ukoliko je u koloni br. 7 navedeno više rukovodilaca nadležnih za obezbeđivanje informacija i podataka za izradu i ažuriranje plana restrukturiranja, u koloni br. 15 navodi se skraćeni naziv pregleda za koji je konkretno odgovoran svaki pojedinačni rukovodilac.

 

U _____________________, __. __. 20__. godine

 

Izveštaj sačinio-la

 

 

___________________________________

 

 

(Ime i prezime)

 

 

Telefon za kontakte:

 

 

Imejl adresa:

 

 

Prilog 2

 

__________________________________________________________________________

(poslovno ime i sedište banke, odnosno najvišeg matičnog društva bankarske grupe)1)

 

Obrazac PAO

PREGLED BILANSNE IMOVINE I OBAVEZA I VANBILANSNIH STAVKI POVEZANIH S KRITIČNIM FUNKCIJAMA I KLJUČNIM POSLOVNIM AKTIVNOSTIMA

sa stanjem na dan __________________20__. godine

(svi iznosi u 000 dinara)

Redni broj

Kritična funkcija2)

Ključna poslovna aktivnost3)

Imovina4)

Obaveze4)

Vanbilansne stavke4)

Rukovodilac nadležan za kritičnu funkciju, odnosno ključnu poslovnu aktivnost i za obezbeđivanje informacija o toj funkciji, odnosno aktivnosti7)

Napomena

Vrsta imovine4)

Iznos5)

% ukupne imovine6)

Vrsta obaveze4)

Iznos5)

% ukupnih obaveza6)

Vrsta vanbilansnih stavki4)

Iznos5)

% ukupnih vanbilansnih stavki6)

Ime i prezime

Funkcija

Broj telefona

Imejl adresa

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uputstvo za popunjavanje pregleda:

1) Ovaj pregled za potrebe izrade i ažuriranja plana restrukturiranja izrađuje i dostavlja banka za sebe, odnosno najviše matično društvo bankarske grupe za tu bankarsku grupu.

2) U koloni br. 2 navode se kritične funkcije identifikovane za potrebe izrade plana oporavka i plana restrukturiranja banke, odnosno bankarske grupe, u skladu sa odredbama Zakona o bankama. Pojedinačna navedena kritična funkcija ne mora biti praćena navođenjem ključne poslovne aktivnosti u koloni br. 3, ako ta kritična funkcija ne predstavlja istovremeno i ključnu poslovnu aktivnost. Takođe, navedena kritična funkcija može biti praćena i sa više ključnih poslovnih aktivnosti, ukoliko je u okviru kritične funkcije identifikovano više ključnih poslovnih aktivnosti.

3) U koloni br. 3 navode se ključne poslovne aktivnosti identifikovane za potrebe izrade plana oporavka i plana restrukturiranja banke, odnosno bankarske grupe, u skladu sa odredbama Zakona o bankama. Pojedinačna navedena ključna poslovna aktivnost ne mora biti praćena navođenjem kritične funkcije u koloni br. 2, ako ta ključna poslovna aktivnost ne predstavlja istovremeno i kritičnu funkciju. Takođe, navedena ključna poslovna aktivnost može biti prikazana uz više kritičnih funkcija, ako ona predstavlja deo više identifikovanih kritičnih funkcija. Ukoliko nisu identifikovane kritične funkcije, navode se samo identifikovane ključne poslovne aktivnosti.

4) U kolonama br. 4, 7 i 10, navode se opisi bilansne imovine i obaveza, kao i vanbilansnih stavki banke, odnosno bankarske grupe, povezanih sa kritičnim funkcijama i/ili ključnim poslovnim aktivnostima navedenim u kolonama br. 2 i 3 ovog pregleda, a prema nazivima pozicija iz izveštaja Bilans stanja banke (Prilog 10, Obrazac BS), odnosno Konsolidovani Bilans stanja bankarske grupe (Prilog 22, Obrazac KBS), za bilansnu imovinu i obaveze, koji banka, odnosno najviše matično društvo bankarske grupe, dostavlja Narodnoj banci Srbije na osnovu odluke kojom se propisuje izveštavanje banaka, dok se vanbilansna aktiva obuhvata prema stanju vanbilansnih računa propisanih Odlukom o Kontnom okviru i sadržini računa u kontnom okviru za banke, a prema sledećim pozicijama: pozicija datih garancija i drugih jemstava (računi 910 i 915); pozicija preuzetih neopozivih obaveza za nepovučene kredite i plasmane (računi 913 i 917); pozicija ostalih preuzetih neopozivih obaveza (računi 914 i 918).

5) U kolonama br. 5, 8 i 11, iskazuju se odgovarajući odgovarajući iznosi bilansne imovine i obaveza, kao i vanbilansnih stavki banke, odnosno bankarske grupe, opisani u kolonama br. 4, 7 i 10, koji su povezani s identifikovanim kritičnim funkcijama i/ili ključnim poslovnim aktivnostima navedenim u kolonama br. 2 i 3 ovog pregleda. Ukoliko je u okviru kritične funkcije identifikovano više ključnih poslovnih aktivnosti, podaci o odgovarajućem iznosu bilansne imovine ili obaveza banke, odnosno vanbilansnih stavki, iskazuju se na nivou te kritične funkcije i navedenih povezanih ključnih poslovnih aktivnosti. Odgovarajućim iznosom, u smislu ovog pregleda, smatra se samo onaj deo ukupnog iznosa na pozicijama bilansne imovine odnosno obaveza iz Bilansa stanja banke, odnosno Konsolidovanom Bilansu stanja bankarske grupe, opisanim u kolonama br. 4, odnosno 7 ovog pregleda, kao i na pozicijama vanbilansnih stavki koje su navedene u napomeni pod 4) ovog pregleda, koji je povezan sa navedenim kritičnim funkcijama i/ili ključnim poslovnim aktivnostima.

6) U kolonama br. 6, 9 i 12, iskazuje se procenat učešća imovine, obaveza i vanbilansnih stavki u ukupnoj imovini, ukupnim obavezama i ukupnim vanbilansnim stavkama po svim iznosima navedenim u kolonama br. 5, 8 i 11.

7) U kolonama br. 13 do 16 navode se podaci za kontakt rukovodioca odgovarajuće organizacione jedinice u banci, odnosno najvišem matičnom društvu ili članu bankarske grupe, u čijoj nadležnosti je kritična funkcija, odnosno ključna poslova aktivnost, koji je i odgovoran za obezbeđivanje informacija i podataka o toj kritičnoj funkciji, odnosno aktivnosti, kao i opšti podaci za kontakt te organizacione jedinice (broj telefona i imejl adresa).

 

U _____________________, __. __. 20__. godine

 

Izveštaj sačinio-la

 

 

___________________________________

 

 

(Ime i prezime)

 

 

Telefon za kontakte:

 

 

Imejl adresa:

 

 

Prilog 3

 

__________________________________________________________________________

(poslovno ime i sedište banke, odnosno najvišeg matičnog društva bankarske grupe)1)

 

Obrazac PSP

PREGLED UČEŠĆA U PLATNIM SISTEMIMA I SISTEMIMA ZA PORAVNANJE FINANSIJSKIH INSTRUMENATA

sa stanjem na dan __________________20__. godine

Redni broj

Poslovno ime banke, odnosno najvišeg matičnog društva i člana bankarske grupe2)

Sistem

Kritična funkcija7)

Ključna poslovna aktivnost8)

Moguće posledice pokretanja postupka restrukturiranja9)

Zamenljivost10)

Napomena11)

Vrsta sistema3)

Naziv sistema4)

Način učešća5)

Posrednička institucija6)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uputstvo za popunjavanje pregleda:

1) Ovaj pregled za potrebe izrade i ažuriranja plana restrukturiranja izrađuje i dostavlja banka za sebe, odnosno najviše matično društvo bankarske grupe za tu bankarsku grupu. Za potrebe izveštavanja bankarske grupe ne treba navoditi podatke za banku - člana te bankarske grupe, koja ima dozvolu za rad Narodne banke Srbije i koja izveštava Narodnu banku Srbije posebno.

2) U koloni br. 2 navodi se poslovno ime banke, odnosno najvišeg matičnog društva bankarske grupe i članova te grupe.

3) U koloni br. 3 navodi se vrsta konkretnih platnih sistema i sistema za poravnanje finansijskih instrumenata (u daljem tekstu: sistem) koji se određuju pomoću sledećih kategorija: "platni", "poravnanje", "poravnanje hartija od vrednosti", "poravnanje derivata", "depozitar", "druga ugovorna strana" i "ostalo". Ako sistem obuhvata više navedenih kategorija, potrebno ih je navesti sve. Ako banka, odnosno najviše matično društvo bankarske grupe ili član te grupe, učestvuju u više sistema, navode se svi sistemi u kojima se ostvaruje učešće. Banka ovim pregledom, pored platnih sistema i sistema za poravnanje finansijskih instrumenata, obuhvata i: sisteme međubankarskog obračuna čekova - kliring čekova i kliringa i obračuna po direktnim zaduženjima kod Udruženja banaka Srbije - Klirinška institucija banaka (KIB), kao i sisteme za poravnanje transakcija platnim karticama preko operatora tih sistema.

4) U koloni br. 4 navodi se naziv navedene vrste sistema, pri čemu se ne navode podaci o učešću u platnim sistemima čiji je operator Narodna banka Srbije (RTGS platni sistem, Kliring sistem, DinaCard sistem, Međubankarski kliring sistem u devizama i Međunarodni kliring sistem u devizama).

5) U koloni br. 5 navodi se: "direktno" u slučaju neposrednog učešća ili "indirektno" u slučaju učešća preko posrednika.

6) Kolona br. 6 popunjava se samo u slučaju kada je kao način učešća u sistemu definisan u koloni br. 5 kao "indirektno", pri čemu se navodi naziv posredničke institucije preko koje banka, odnosno najviše matično društvo bankarske grupe ili član te grupe ostvaruje to učešće. U slučaju izvršavanja međunarodnih plaćanja preko korespondentskih banaka, u toj koloni se navode nazivi tih banaka.

7) U koloni br. 7 navodi se kritična funkcija identifikovana za potrebe izrade plana oporavka i plana restrukturiranja banke, odnosno bankarske grupe, u skladu sa odredbama Zakona o bankama, ako su aktivnosti, usluge ili poslovi koje banka, odnosno najviše matično društvo bankarske grupe ili član te grupe obavljaju preko navedenog sistema, obuhvaćeni identifikovanim kritičnim funkcijama banke, odnosno bankarske grupe, odnosno njihovo kontinuirano sprovođenje zavisi od učešća u tom sistemu. Pojedinačna navedena kritična funkcija ne mora biti praćena navođenjem ključne poslovne aktivnosti u koloni br. 8, ako ta kritična funkcija ne predstavlja istovremeno i ključnu poslovnu aktivnost. Takođe, navedena kritična funkcija može biti praćena i sa više ključnih poslovnih aktivnosti, ukoliko je u okviru kritične funkcije identifikovano više ključnih poslovnih aktivnosti.

8) U koloni br. 8 navodi se ključna poslovna aktivnost identifikovana za potrebe izrade plana oporavka i plana restrukturiranja banke, odnosno bankarske grupe, u skladu sa odredbama Zakona o bankama, ako su aktivnosti i usluge koje banka, odnosno najviše matično društvo bankarske grupe ili član te grupe obavljaju preko navedenog sistema, obuhvaćene identifikovanim ključnim poslovnim aktivnostima banke, odnosno bankarske grupe. Pojedinačna navedena ključna poslovna aktivnost ne mora biti praćena navođenjem kritične funkcije u koloni br. 7, ako ta ključna poslovna aktivnost ne predstavlja istovremeno i kritičnu funkciju. Takođe, navedena ključna poslovna aktivnost može biti prikazana uz više kritičnih funkcija, ako ona predstavlja deo više identifikovanih kritičnih funkcija. Ukoliko nisu identifikovane kritične funkcije, navode se samo identifikovane ključne poslovne aktivnosti za čije obavljanje je neophodno učešće u navedenom sistemu.

9) U koloni br. 9 navodi se procena mogućih posledica pokretanja postupka restrukturiranja banke, odnosno bankarske grupe i/ili članova te grupe u skladu sa Zakonom o bankama, na učešće/članstvo ili ugovor sa posredničkom institucijom navedenom u koloni br. 6 ovog pregleda. Ova kolona se popunjava samo u slučaju kada je kao način učešća/članstva u sistemu definisan u koloni br. 5 kao "indirektan".

10) U koloni br. 10 navode se nazivi alternativnih sistema dostupnih na tržištu, koji bi, prema oceni banke, odnosno najvišeg matičnog društva bankarske grupe, mogli predstavljati adekvatnu zamenu za sistem naveden u koloni br. 4, odnosno posredničku instituciju navedenu u koloni br. 6.

11) U koloni br. 11 navode se dodatne informacije i eventualne specifičnosti ugovornog aranžmana za učešće/članstvo u navedenom sistemu, ukoliko one odudaraju od standardnog načina učešća/članstva u tim sistemima.

 

U _____________________, __. __. 20__. godine

 

Izveštaj sačinio-la

 

 

___________________________________

 

 

(Ime i prezime)

 

 

Telefon za kontakte: 

 

Imejl adresa:

 

 

Prilog 4

 

__________________________________________________________________________

(poslovno ime i sedište banke, odnosno najvišeg matičnog društva bankarske grupe)1)

 

Obrazac KSK

PREGLED KLJUČNIH SOFTVERSKIH KOMPONENTI U INFORMACIONOM SISTEMU POTREBNIH ZA SPROVOĐENJE KRITIČNIH FUNKCIJA I KLJUČNIH POSLOVNIH AKTIVNOSTI

sa stanjem na dan __________________20__. godine

Redni broj

Poslovno ime banke, odnosno najvišeg matičnog društva i člana bankarske grupe2)

Ključna softverska komponenta3)

Vlasnik ključne softverske komponente5)

Kritična funkcija6)

Ključna poslovna aktivnost7)

Moguće posledice sprovođenja postupka restrukturiranja8)

Zamenljivost9)

Napomena

Naziv softverske komponente4)

Opis softverske komponente4)

Poslovno ime pravnog lica

Sedište pravnog lica

Vrsta ugovora

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

16

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uputstvo za popunjavanje pregleda:

1) Ovaj pregled za potrebe izrade i ažuriranja plana restrukturiranja izrađuje i dostavlja banka za sebe, odnosno najviše matično društvo bankarske grupe za tu bankarsku grupu. Za potrebe izveštavanja bankarske grupe ne treba navoditi podatke za banku - člana te bankarske grupe, koja ima dozvolu za rad Narodne banke Srbije i koja izveštava Narodnu banku Srbije posebno.

2) U koloni br. 2 navodi se poslovno ime banke, odnosno najvišeg matičnog društva bankarske grupe i članova te grupe.

3) Za potrebe izrade ovog pregleda, pod pojmom "Ključna softverska komponenta" podrazumeva se sistemski i aplikativni softver u informacionom sistemu banke, odnosno najvišeg matičnog društva bankarske grupe ili članova te grupe, u skladu definicijom pojmova iz odluke kojom se propisuju minimalni standardi upravljanja informacionim sistemom finansijske institucije, koji je neophodan za informacionu obradu podataka vezanih za obavljanje aktivnosti, poslova i usluga (u daljem tekstu: funkcija) banke, odnosno najvišeg matičnog društva bankarske grupe ili članova te grupe, u skladu sa zakonom. Za potrebe ovog pregleda, obuhvataju se ključne softverske komponente koje se odnose isključivo na sistemski i aplikativni softver, bez softverskih razvojnih alata i ostalog softvera (npr. operativni sistem na personalnim računarima, antivirusni softver, MS Office i sl.) i to samo one koje su potrebne za sprovođenje kritičnih funkcija i ključnih poslovnih aktivnosti identifikovanih za potrebe izrade planova oporavka i planova restrukturiranja u skladu sa odredbama Zakona o bankama. Za potrebe ovog pregleda, navode se posebno sve ključne softverske komponente banke, odnosno najvišeg matičnog društva bankarske grupe ili članova te grupe.

4) U koloni br. 3 navode se nazivi ključnih softverskih komponenti u informacionom sistemu banke, odnosno najvišeg matičnog društva bankarske grupe ili članova te grupe, a u koloni br. 4 navode se funkcije banke, odnosno najvišeg matičnog društva bankarske grupe ili člana te grupe, koje ključna softverska komponenta navedena u koloni br. 3 podržava. Radi identifikacije opisa, može se navesti: upravljanje rizicima, računovodstvo, finansijsko izveštavanje, regulatorno izveštavanje, kreditni poslovi, depozitni poslovi, poslovi trgovanja finansijskim instrumentima, poslovi platnih usluga u zemlji i sa inostranstvom, poslovi vezani za poravnanje finansijskih i drugih instrumenata, kastodi usluge, investicione aktivnosti, faktoring i forfeting, poslovi finansijskog lizinga, poslovi osiguranja, poslovi upravljanja dobrovoljnim penzijskim fondom, poslovi upravljanja investicionim fondom i sl. Ukoliko jedna ključna softverska komponenta podržava više funkcija, uz tu komponentu se navode sve podržane funkcije.

5) U kolonama br. 5 do 7 navode se poslovno ime i sedište pravnog lica koje ima pravo vlasništva nad navedenom ključnom softverskom komponentom ako to nije lice navedeno u koloni br. 2, kao i vrstu ugovora po osnovu kog lice navedeno u koloni br. 2 koristi tu ključnu softversku komponentu (ugovor o poveravanju aktivnosti, odnosno o pružanju usluge od strane trećeg lica, ugovor o davanju na korišćenje i slično). Ako je vlasnik komponente isključivo lice navedeno u koloni br. 2, u koloni br. 5 navodi se napomena "Lice iz kolone br. 2", a u koloni br. 7 "vlasništvo". U slučaju suvlasništva nad komponentom, u kolonama br. 5 i 6 navode se naziv i sedište suvlasnika, a u koloni br. 7 napomena "suvlasništvo".

6) U koloni br. 8 navode se kritične funkcije identifikovane za potrebe izrade plana oporavka i plana restrukturiranja banke, odnosno bankarske grupe, u skladu sa odredbama Zakona o bankama, ako navedena ključna softverska komponenta podržava funkcije koje su identifikovane kao kritične funkcije. Pojedinačna navedena kritična funkcija ne mora biti praćena navođenjem ključne poslovne aktivnosti u koloni br. 9, ako ta kritična funkcija ne predstavlja istovremeno i ključnu poslovnu aktivnost. Takođe, navedena kritična funkcija može biti praćena i sa više ključnih poslovnih aktivnosti, ukoliko je u okviru kritične funkcije identifikovano više ključnih poslovnih aktiivnosti, ako u okviru te kritične funkcije nisu identifikovane ključne poslovne aktivnosti.

7) U koloni br. 9 navode se ključne poslovne aktivnosti identifikovane za potrebe izrade plana oporavka i plana restrukturiranja banke, odnosno bankarske grupe, u skladu sa odredbama Zakona o bankama, ako navedena ključna softverska komponenta podržava poslovne aktivnosti i usluge koje su identifikovane kao ključne poslovne aktivnosti. Pojedinačna navedena ključna poslovna aktivnost ne mora biti praćena navođenjem kritične funkcije u koloni br. 8, ako ta ključna poslovna aktivnost ne predstavlja istovremeno i kritičnu funkciju. Takođe, navedena ključna poslovna aktivnost može biti prikazana uz više kritičnih funkcija, ako ona predstavlja deo više identifikovanih kritičnih funkcija. Ukoliko nisu identifikovane kritične funkcije, navode se samo identifikovane ključne poslovne aktivnosti čije obavljanje je podržano navedenom ključnom softverskom komponentom.

8) U koloni br. 10 navodi se procena mogućih posledica pokretanja postupka restrukturiranja banke, odnosno bankarske grupe i/ili članova te grupe u skladu sa Zakonom o bankama, na raspoloživost navedene ključne softverske komponente u tom postupku. U slučaju kada je u koloni br. 5 data napomena "Lice iz kolone br. 2", odnosno u koloni 7 napomena "vlasništvo", kolona se ne popunjava.

9) U koloni br. 11 se navodi naziv potencijalnog alternativnog dobavljača, uz napomenu da li je banka, odnosno najviše matično društvo bankarske grupe ili član te grupe, obezbedila ugovor sa alternativnim dobavljačem za navedenu ključnu softversku komponentu, odnosno, ukoliko nije obezbeđen ugovor sa alternativnim dobavljačem - navodi se ocena zamenljivosti u smislu dostupnosti, brzine, potencijalnih troškova i lakoće zamene dobavljača i/ili ključne softverske komponente na tržištu.

 

U _____________________, __. __. 20__. godine

 

Izveštaj sačinio-la

 

 

__________________________________

 

 

(Ime i prezime)

 

 

Telefon za kontakte:

 

Imejl adresa:

 

 

 

Prilog 5

 

__________________________________________________________________________

(poslovno ime i sedište banke)1)

 

Obrazac ISO

PREGLED INSTRUMENATA KAPITALA I SUBORDINIRANIH OBAVEZA BANKE

sa stanjem na dan __________________20__. godine

(svi iznosi u 000 dinara)

Redni broj

Poslovno ime i adresa vlasnika instrumenta, odnosno poverioca4)

Oznaka povezanosti lica sa bankom5)

Vrsta lica6)

Matični broj lica7)

Država porekla8)

Datum dospeća9)

Ukupan nominalni iznos, odnosno glavnica instrumenata ili iznos glavnice subordiniranih obaveza

Potraživanja i obaveze banke od vlasnika instrumenta odnosno poverioca po subordiniranim obavezama

 

Od čega:

Ukupna bilansna potraživanja banke od vlasnika, odnosno poverioca

Ukupne bilansne obaveze banke prema vlasniku, odnosno poveriocu, uključujući iznos instrumenata dodatnog osnovnog i dopunskog kapitala, odnosno subordiniranih obaveza

Razlika (+) neto dužnik
(-) neto poverilac

Iznos instrumenata ili subordiniranih obaveza koji ispunjava propisane uslove i koji je uključen u obračun dodatnog osnovnog kapitala, odnosno dopunskog kapitala uz prethodnu saglasnost Narodne banke Srbije10)

Iznos instrumenata ili subordiniranih obaveza koji ispunjava propisane uslove, ali koji nije uključen u obračun dodatnog osnovnog kapitala, odnosno dopunskog kapitala zbog nepostojanja prethodne saglasnosti Narodne banke Srbije za to uključenje11)

Iznos instrumenata ili subordiniranih obaveza koji ne ispunjava propisane uslove za uključenje u obračun dodatnog osnovnog kapitala, odnosno dopunskog kapitala12)

1

2

3

4

5

6

7

8=9+10+11

9

10

11

12

13

14=12-13

I - INSTRUMENTI DODATNOG OSNOVNOG KAPITALA BANKE (OSIM AKCIJA)2)

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svega domaća lica:

 

 

 

 

 

 

 

Svega strana lica:

 

 

 

 

 

 

 

UKUPNO INSTRUMENTI DODATNOG OSNOVNOG KAPITALA BANKE (OSIM AKCIJA):

 

 

 

 

 

 

 

II - ELEMENTI DOPUNSKOG KAPITALA BANKE3)

A - INSTRUMENTI DOPUNSKOG KAPITALA BANKE (OSIM AKCIJA)

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svega domaća lica:

 

 

 

 

 

 

 

Svega strana lica:

 

 

 

 

 

 

 

UKUPNO INSTRUMENTI DOPUNSKOG KAPITALA BANKE (OSIM AKCIJA):

 

 

 

 

 

 

 

B - SUBORDINIRANE OBAVEZE BANKE

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svega domaća lica:

 

 

 

 

 

 

 

Svega strana lica:

 

 

 

 

 

 

 

UKUPNO SUBORDINIRANE OBAVEZE BANKE:

 

 

 

 

 

 

 

 

Uputstvo za popunjavanje pregleda: 

1) Ovaj pregled za potrebe izrade i ažuriranja plana restrukturiranja izrađuje i dostavlja banka.

2) Instrumenti dodatnog osnovnog kapitala banke (bez akcija) za potrebe izrade ovog priloga obuhvataju elemente tog kapitala iz tačke 22. stav 1. pod 1) Odluke o adekvatnosti kapitala banke, osim akcija.

3) Elementi dopunskog kapitala banke (bez akcija) za potrebe izrade ovog priloga obuhvataju A-instrumente dopunskog kapitala (osim akcija) i B-subordinirane obaveze iz tačke 27. stav 1. pod 1) Odluke o adekvatnosti kapitala banke, osim akcija.

4) U kolonu br. 2 unose se poslovno ime i adresa vlasnika instrumenta dodatnog osnovnog kapitala (bez akcija), instrumenata dopunskog kapitala banke i poverioci po subordiniranim obavezama banke (unetim u odgovarajuće delovima pregleda I i II pod A i B).

5) U kolonu br. 3 unosi se oznaka međusobne povezanosti vlasnika instrumenata, odnosno poverioca banke, i to: 0 - lica povezana s bankom i 1 - lica koja nisu povezana sa bankom.

6) U kolonu br. 4 upisuje se šifra "1" za domaće pravno lice, šifra "2" za domaće fizičko lice, šifra "3" za strano pravno lice, šifra "4" za strano fizičko lice i šifra "9" u ostalim slučajevima.

7) U koloni br. 5, kada je vlasnik, odnosno poverilac strano lice, kao matični broj navodi se šifra iz registra Narodne banke Srbije (zahtevi za informacijama o šiframa, kao i zahtevi za otvaranje nove šifre šalju se na e-mail adresu strano.lice@nbs.rs). Za fizička lica kao matični broj navodi se tzv, "klijentski broj komintenta" iz informacionog sistema banke.

8) U kolonu br. 6 upisuje se naziv države u kojoj se nalazi poslovno sedište vlasnika ili poverioca, odnosno prebivališta za fizička lica.

9) U kolonu br. 7 unosi se datum dospeća instrumenta, odnosno obaveze (osim za instrumente dodatnog osnovnog kapitala), u formatu dd.mm.gggg.

10) u koloni br. 9 iskazuje se nominalni iznos, odnosno iznos glavnice instrumenata ili iznos glavnice subordiniranih obaveza, koji ispunjavaju propisane uslove za uključenje u obračun dodatnog osnovnog kapitala, odnosno dopunskog kapitala i za koje je Narodna banka Srbije dala prethodnu saglasnost za to uključenje, u skladu sa tač. 23, 28. i 31. Odluke o adekvatnosti kapitala banke.

11) U koloni br. 10 iskazuje se nominalni iznos, odnosno iznos glavnice instrumenata ili iznos glavnice subordiniranih obaveza, koji ispunjavaju uslove za uključenje u obračun dodatnog osnovnog kapitala, odnosno dopunskog kapitala, za koje Narodna banka Srbije nije dala prethodnu saglasnost za to uključenje, u skladu sa tač. 23, 28. i 31. Odluke o adekvatnosti kapitala banke.

12) U koloni br. 11 iskazuje se nominalni iznos, odnosno iznos glavnice instrumenata ili iznos glavnice subordiniranih obaveza, koji ne ispunjavaju propisane uslove za uključenje u obračun dodatnog osnovnog kapitala, odnosno dopunskog kapitala, u skladu sa tač. 23. i 28. Odluke o adekvatnosti kapitala banke.

 

U _____________________, __. __. 20__. godine

 

Izveštaj sačinio-la

 

 

__________________________________

 

 

(Ime i prezime)

 

 

Telefon za kontakte:

 

 

Imejl adresa:

 

 

Prilog 6

Obrazac POB

PREGLED PODOBNIH OBAVEZA

Prilog 6 možete pogledati OVDE

Prilog 7

Obrazac POB-ROK

PREGLED PODOBNIH OBAVEZA BANKE PREMA PREOSTALOM ROKU DOSPEĆA

Prilog 7 možete pogledati OVDE

Prilog 8

 

__________________________________________________________________________

(poslovno ime i sedište banke)1)

 

Obrazac OOB

PREGLED OBAVEZA BANKE ČIJE JE ISPUNJENJE OBEZBEĐENO ZALOŽNIM PRAVOM, SREDSTVOM FINANSIJSKOG OBEZBEĐENJA ILI DRUGIM SRODNIM PRAVOM

sa stanjem na dan __________________20__. godine

(svi iznosi u 000 dinara)

Redni broj

Obaveze banke čije je ispunjenje obezbeđeno založnim pravom, sredstvom finansijskog obezbeđenja ili drugim srodnim pravom2)

Broj računa3)

Knjigovodstvena vrednost obaveza

Imovina banke kojom je obezbeđeno ispunjenje obaveza banke2)

Broj računa3)

Knjigovodstvena vrednost imovine date kao sredstvo obezbeđenja obaveza banke4)

Razlika (+) višak obezbeđenja (-) višak obaveza

Bruto iznos

Ispravka vrednosti

Neto iznos

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10=9-4

1.

Obaveze banke čije je ispunjenje obezbeđeno založnim pravom

 

 

Finansijska i nefinansijska imovina banke data kao sredstvo obezbeđenja za obaveze banke (založena imovina)

 

 

 

 

 

1.1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

….

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I. Ukupno obaveze banke čije je ispunjenje obezbeđeno založnim pravom (1.1.+1.2.+1.3.+…):

 

 

I. Ukupno imovina banke data kao sredstvo obezbeđenja za obaveze banke (založena imovina) (1.1.+1.2.+1.3.+…):

 

 

 

 

 

2.

Obaveze banke čije je ispunjenje obezbeđeno sredstvom finansijskog obezbeđenja ili drugim srodnim pravom5)

 

 

Imovina banke data kao sredstvo finansijskog obezbeđenja

 

 

 

 

 

2.1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

….

 

 

 

 

 

 

 

 

 

II. Ukupno obaveze banke čije je ispunjenje obezbeđeno sredstvom finansijskog obezbeđenja ili drugim srodnim pravom (2.1.+2.2.+2.3.+…):

 

 

II. Ukupno imovina banke data kao sredstvo finansijskog obezbeđenja (2.1.+2.2.+2.3.+…):

 

 

 

 

 

Ukupno obaveze banke čije je ispunjenje obezbeđeno založnim pravom, sredstvom finansijskog obezbeđenja ili drugim srodnim pravom (I+II)6):

 

 

Ukupno imovina banke kojom je obezbeđeno ispunjenje obaveza banke (I+II):

 

 

 

 

 

 

Uputstvo za popunjavanje pregleda:

1) Ovaj pregled za potrebe izrade i ažuriranja plana restrukturiranja izrađuje i dostavlja banka.

2) U kolonama br. 2 i 5 navode se opisi obezbeđenih obaveza, odnosno imovine date kao sredstvo obezbeđenja po tim obavezama, prema nazivima pozicija iz izveštaja Bilans stanja koji banka dostavlja Narodnoj banci Srbije na osnovu odluke kojom se propisuje izveštavanje banaka.

3) U kolonama br. 3 i 6 navode se trocifreni knjigovodstveni račun na kome je evidentirana imovina, odnosno obaveza banke, u skladu sa odlukom kojom se propisuje kontni okvir i sadržina računa u kontnom okviru za banke.

4) Knjigovodstvena vrednost imovine banke date kao sredstvo obezbeđenja obaveza banke iskazuje se zbirno, na nivou trocifrenih računa, a ne pojedinačno po svakom ugovoru.

5) Obaveze banke čije je ispunjenje obezbeđeno sredstvom finansijskog obezbeđenja ili drugim srodnim pravom uključuju i repo poslove, pokrivene obveznice i obaveze iz finansijskih instrumenata koji se upotrebljavaju za zaštitu od rizika i čine sastavni deo imovine za pokriće i koji su obezbeđeni na sličan način kao pokrivene obveznice.

6) Ukupna knjigovodstvena vrednost iskazana na poziciji "Ukupno obaveze banke čije je ispunjenje obezbeđeno založnim pravom, sredstvom finansijskog obezbeđenja i drugim srodnim pravom (I+II)" treba da odgovara iznosu iskazanom na istoj poziciji (kolona br. 12) u okviru izveštaja Pregled podobnih obaveza (Prilog 6, Obrazac POB).

 

U ________________________, __. __. 20__. godine

Izveštaj sačinio-la

__________________________________________

(Ime i prezime)

Telefon za kontakte:

Imejl adresa:

 

 

Prilog 9

Obrazac SPG

PREGLED KVALIFIKOVANIH PODOBNIH OBAVEZA NA KOJE SE PRIMENJUJE STRANO PRAVO ILI KOJE SU OBEZBEĐENE GARANCIJOM REPUBLIKE SRBIJE, ODNOSNO KOD KOJIH JE REPUBLIKA SRBIJA POVERILAC

Prilog 9 možete pogledati OVDE

Prilog 10

Obrazac KPO

PREGLED STRUKTURE KVALIFIKOVANIH PODOBNIH OBAVEZA

Prilog 10 možete pogledati OVDE

 

Prilog 11

 

__________________________________________________________________________

(poslovno ime i sedište banke, odnosno najvišeg matičnog društva bankarske grupe)1)

 

Obrazac MKO

IZVEŠTAJ O OBRAČUNU MINIMALNOG ZAHTEVA ZA KAPITALOM I PODOBNIM OBAVEZAMA

sa stanjem na dan __________________20__. godine

(svi iznosi u 000 dinara)

Redni broj

Naziv

Iznos

Napomena

1

2

3

4

1

Kapital banke, odnosno bankarske grupe (1.1. + 1.2. + 1.3.)

 

 

1.1.

Osnovni akcijski kapital2)

 

 

1.2.

Dodatni osnovni kapital2)

 

 

1.3.

Dopunski kapital2)

 

 

2.

Kvalifikovane podobne obaveze banke, odnosno bankarske grupe, iz kolone br. 12 Priloga 10, Obrazac KPO

 

 

3.

Ukupne obaveze banke, odnosno bankarske grupe, iz kolone br. 1 Priloga 6, Obrazac POB

 

 

4.

Subordinirane i druge obaveze koje su kao instrumenti kapitala već uključene u obračun osnovnog ili dopunskog kapitala banke, odnosno bankarske grupe3)

 

 

5.

Obaveze iz derivata za koje se u potpunosti priznaje ugovoreno pravo druge ugovorne strane na netiranje, preko neto iznosa4)

 

 

6.

Kvalifikovane podobne obaveze umanjene za iznos subordiniranih i drugih obaveza koje su kao instrumenti kapitala već uključene u obračun osnovnog ili dopunskog kapitala (2. - 4.)

 

 

7.

Ukupne obaveze umanjenje za iznos subordiniranih i drugih obaveza koje su kao instrumenti kapitala već uključene u obračun osnovnog kapitala, kao i za obaveze iz derivata za koje se u potpunosti priznaje pravo ugovorne strane na netiranje, preko neto iznosa (3. - 4. - 5.)

 

 

8.

Zbir kapitala i kvalifikovanih podobnih obaveza umanjenih za iznos subordiniranih i drugih obaveza (1. + 6.)

 

 

9.

Zbir kapitala banke i ukupnih obaveza umanjenih za iznos subordiniranih i drugih obaveza (1. + 7.)

 

 

10.

Obračun minimalnog zahteva za kapitalom i podobnim obavezama banke, odnosno bankarske grupe (8. : 9.)

 

 

11.

Minimalni zahtev za kapitalom i podobnim obavezama banke, odnosno bankarske grupe utvrđen rešenjem NBS

 

 

12.

Nivo usklađenosti sa zahtevom utvrđenim rešenjem NBS - u % (10. : 11.)

 

 

 

Uputstvo za popunjavanje izveštaja:

1) Ovaj pregled za potrebe izrade i ažuriranja plana restrukturiranja izrađuje i dostavlja banka za sebe, odnosno najviše matično društvo bankarske grupe za tu bankarsku grupu.

2) Iznosi osnovnog akcijskog, dopunskog osnovnog i dodatnog kapitala na rednim brojevima 1.1, 1.2. i 1.3., iskazuju se u koloni br. 3, na osnovu Izveštaja o kapitalu banke, Prilog 1, Obrazac KAP, koji banka, odnosno najviše matično društvo bankarske grupe, dostavlja Narodnoj banci Srbije u skladu s odlukom kojom se propisuje izveštavanje o adekvatnosti kapitala banke.

3) U koloni br. 3, na rednom broju 4. banka, odnosno najviše matično društvo bankarske grupe, iskazuje subordinirane i druge obaveze koje su već uključene u obračun osnovnog ili dopunskog kapitala, koje se isključuju iz obračuna kvalifikovanih podobnih i ukupnih obaveza banke, odnosno bankarske grupe, u iznosu koji je uključen u taj obračun, u skladu sa odlukom kojom se propisuje minimalni zahtev za kapitalom i podobnim obavezama banke.

4) U koloni br. 3, na rednom broju 5. iskazuju se obaveze iz derivata za koje se u potpunosti priznaje ugovoreno pravo druge ugovorne strane na netiranje, preko neto iznosa, kao odbitna stavka od ukupnih obaveze banke iskazanih u koloni br. 3, na rednom broju 3, u skladu sa odlukom kojom se propisuje minimalni zahtev za kapitalom i podobnim obavezama banke.

 

U ________________________, __. __. 20__. godine

Izveštaj sačinio-la

__________________________________________

(Ime i prezime)

Telefon za kontakte:

Imejl adresa:

 

 

Prilog 12

 

___________________________________________________________________________

(poslovno ime i sedište banke, odnosno najvišeg matičnog društva bankarske grupe)1)

 

Obrazac PMP

PREGLED MEĐUSOBNE POVEZANOSTI

sa stanjem na dan __________________20__. godine

Redni broj

Poslovno ime banke, odnosno najvišeg matičnog društva i člana bankarske grupe2)

Pravno lice sa kojim postoji uzajamna povezanost3)

Vrsta povezanosti4)

Opis5)

Poslovno ime

Matični broj

Sedište

1

2

3

4

5

6

7

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uputstvo za popunjavanje pregleda:

1) Ovaj pregled za potrebe izrade i ažuriranja plana restrukturiranja izrađuje i dostavlja banka za sebe, odnosno najviše matično društvo bankarske grupe za tu bankarsku grupu. Za potrebe izveštavanja bankarske grupe ne treba navoditi podatke za banku - člana te bankarske grupe, koja ima dozvolu za rad Narodne banke Srbije i koja izveštava Narodnu banku Srbije posebno.

2) U koloni br. 2 navodi se poslovno ime banke, odnosno najvišeg matičnog društva bankarske grupe i članova te grupe.

3) U kolonama br. 3 do 5 navode se podaci o pravnom licu sa kojim postoji međusobna povezanost banke, najvišeg matičnog društva ili člana bankarske grupe, pri čemu - ukoliko se radi o bankarskoj grupi i u koloni br. 3 se navede neko od članova grupe, nije neophodno popunjavati kolone br. 4 i 5. Ako odnos međusobne povezanosti prema nekoj od kategorija povezanosti objašnjenih u napomeni 4) postoji između članova bankarske grupe, dovoljno je opisati ga kod banke, odnosno najvišeg matičnog društva, i nije potrebno ponovo ga opisivati kod člana bankarske grupe. U koloni br. 4 navodi se matični broj za lice navedeno navedeno u koloni br. 3 koje nije član bankarske grupe, pri čemu se za strana pravna lica navodi šifra iz registra Narodne banke Srbije (zahtevi za informacijama o šiframa, kao i zahtevi za otvaranje nove šifre šalju se na e-mail adresu strano.lice@nbs.rs).

4) U koloni br. 6 navodi se vrsta povezanosti, pri čemu se može izabrati neka od sledećih kategorija: (a) zaposleni, (b) objekti/prostorije, (v) sistemi, (g) sporazumi u vezi s kapitalom, (d) sporazumi u vezi s finansiranjem, (đ) sporazumi u vezi s likvidnošću, (e) neto izloženost prema licima povezanim sa bankom i/ili najvišim matičnim društvom i/ili članom bankarske grupe, u skladu s metodologijom iz Priloga 4, Obrazac VI-LI, koji banka, odnosno najviše matično društvo bankarske grupe dostavlja Narodnoj banci Srbije u skladu sa odlukom kojom se propisuje izveštavanje banaka, (ž) sporazumi o unakrsnom jemstvu/garancijama, (z) sporazumi o unakrsnom davanju (izdavanju) instrumenata obezbeđenja, (i) sporazumi o unakrsnoj odgovornosti kod neplaćanja, (j) sporazumi o unakrsnom netiranju, (k) sporazumi o prenosu rizika, (l) sporazumi o uzajamno povezanim transakcijama ("back-to-back trading arrangements"), (lj) sporazumi o neplaćanju usluga, (m) sporazumi o poveravanju usluga/aktivnosti, (n) ostalo. Ako postoji povezanost po više osnova, navode se sve vrste povezanosti.

5) U koloni br. 7 navodi se bliži opis za svaku od navedenih kategorija međusobnih povezanosti (npr. ako se dele zaposleni - navesti koji zaposleni i koliko, ako se dele sistemi - navesti koji sistemi su zajednički, ako se deli infrastruktura - precizirati koji deo infrastrukture je zajednički, ako je reč o sporazumu o finansiranju - precizirati ko koga finansira i na koji način, ako je reč o sporazumu u vezi sa likvidnošću - navesti ko se kome obavezao da će pružiti podršku za potrebe likvidnosti u slučaju potrebe i slično).

 

U ________________________, __. __. 20__. godine

 

 

Izveštaj sačinio-la

 

_______________________________________

 

(Ime i prezime)

Telefon za kontakte:

Imejl adresa:

 

 

Prilog 13

 

_________________________________________________________

(poslovno ime i sedište banke van teritorije Republike Srbije)1)

 

Obrazac PAK-PDB

IZVEŠTAJ O UKUPNIM KAPITALNIM ZAHTEVIMA I POKAZATELJU ADEKVATNOSTI KAPITALA PODREĐENOG DRUŠTVA - BANKE SA SEDIŠTEM VAN REPUBLIKE SRBIJE

sa stanjem na dan __________________20__. godine

(svi iznosi u 000 dinara)

Redni broj

Naziv

Iznos2)

Napomena

1

2

3

4

1.

Regulatorni kapital banke (1.1. + 1.2. + 1.3.)

 

 

1.1.

Osnovni akcijski kapital

 

 

1.2.

Dodatni osnovni kapital

 

 

1.3.

Dopunski kapital

 

 

2.

Ukupni kapitalni zahtevi

 

 

3.

Ukupna rizična aktiva

 

 

4.

Pokazatelj adekvatnosti kapitala banke - u % (1. : 3.)

 

 

5.

Minimalni pokazatelj adekvatnosti kapitala - u %

 

 

6.

Zahtev za kombinovanim zaštitnim slojem kapitala - u %

 

 

 

Uputstvo za popunjavanje izveštaja:

1) Ovaj pregled izrađuje najviše matično društvo bankarske grupe za podređeno društvo - banku čije je sedište van Republike Srbije.

2) U koloni br. 3 iskazuju se iznosi obračunati u skladu sa propisima države porekla koji uređuju adekvatnost kapitala banke.

 

U ________________________, __. __. 20__. godine

 

 

Izveštaj sačinio-la

 

_______________________________________

 

(Ime i prezime)

 

Telefon za kontakte:

Imejl adresa: