PRAVILA POSLOVANJA

CENTRALNOG REGISTRA, DEPOA I KLIRINGA HARTIJA OD VREDNOSTI

- prečišćen tekst od 30. marta 2018. godine -

 

I OSNOVNE ODREDBE

1. Centralni registar, depo i kliring hartija od vrednosti (u daljem tekstu: Centralni registar) je akcionarsko društvo koje obavlja poslove kliringa, saldiranja i registrovanja transakcija sa finansijskim instrumentima.

Centralni registar obavlja i druge poslove u skladu sa zakonom kojim se uređuje tržište kapitala, zakonom kojim se uređuje preuzimanje akcionarskih društava, zakonom kojim se uređuju privredna društva, zakonom kojim se uređuje poslovanje banaka, zakonom kojim se uređuje poslovanje investicionih i penzionih fondova, zakonom kojim se uređuje privatizacija i drugim zakonima.

2. U Centralnom registru se obavljaju sledeći poslovi:

- vođenje registra finansijskih instrumenata;

- vođenje evidencije finansijskih instrumenata na računima izdavalaca;

- vođenje i evidencija računa finansijskih instrumenata članova Centralnog registra i njihovih klijenata;

- upis prava trećih lica na finansijskim instrumentima;

- čuvanje elektronske evidencije o finansijskim instrumentima i čuvanje materijalizovanih hartija od vrednosti;

- vođenje novčanih računa članova Centralnog registra, uključujući poslove u vezi sa plaćanjem i drugim prinosima na finansijske instrumente;

- upis vlasništva nad materijalizovanim hartijama od vrednosti u dematerijalizovanoj formi;

- kliring i saldiranje na osnovu zaključenih transakcija sa finansijskim instrumentima i utvrđivanje stanja obaveza i potraživanja članova Centralnog registra i njihovih klijenata nakon izmirenja međusobnih obaveza i potraživanja;

- prenos finansijskih instrumenata na račune članova i njihovih klijenata;

- prenos vlasništva na finansijskim instrumentima;

- utvrđivanje i dodela jednoobraznog identifikacionog broja finansijskih instrumenata;

- vođenje šifarnika vrsta finansijskih instrumenata;

- poslove u vezi sa korporativnim radnjama izdavalaca finansijskih instrumenata;

- poslove deponovanja akcija u vezi sa preuzimanjem akcionarskih društava;

- obračunavanje poreza na prenos finansijskih instrumenata, u skladu sa zakonom kojim se reguliše porez;

- učestvovanje u međunarodnim organizacijama koje se bave poslovima registracije, kliringa i saldiranja, kao i saradnja sa tim organizacijama;

- i drugi poslovi u vezi sa finansijskim instrumentima.

3. Pravilima poslovanja Centralnog registra utvrđuje se:

- vođenje registara,

- način otvaranja i vođenja računa finansijskih instrumenata,

- način otvaranja i vođenja novčanih računa članova Centralnog registra,

- način kliringa i saldiranja obaveza i nastalih po osnovu zaključenih transakcija sa finansijskim instrumentima,

- način prenosa vlasništva i drugih prava iz finansijskih instrumenata, kao i sadržina naloga za prenos prava iz finansijskih instrumenata (u daljem tekstu: nalog za prenos),

- način upisa prava trećih lica na finansijskim instrumentima, kao i sadržina naloga za upis prava trećih lica na finansijskim instrumentima (u daljem tekstu: nalog za upis),

- način čuvanja finansijskih instrumenata,

- način vršenja korporativnih radnji,

- način formiranja i korišćenja garantnog fonda i drugi način otklanjanja rizika u slučaju neizvršenja obaveza člana Centralnog registra,

- druga pitanja o radu Centralnog registra.

4. Poslove iz tačke 2. ovih Pravila poslovanja Centralni registar obavlja za članove Centralnog registra koji mogu biti Republika Srbija, Narodna banka Srbije, investiciona društva, kreditne institucije, organizatori tržišta, regulisano tržište, društva za upravljanje fondovima, inostrana pravna lica koja obavljaju poslove kliringa i saldiranja, odnosno registracije finansijskih instrumenata.

Centralni registar obavlja poslove iz stava 1. ove tačke elektronski - razmenom poruka i podataka sa svojim članovima, na osnovu ugovora kojim se uređuju međusobna prava i obaveze.

Podaci koje izdavalac dostavlja članu Centralnog registra, odnosno podaci koje taj član dostavlja Centralnom registru smatraju se tačnim, istinitim i ispravnim. Član Centralnog registra je odgovoran za podatke koje dostavlja Centralnom registru. Centralni registar ne odgovara za štetu članovima Centralnog registra, izdavaocima, imaocima finansijskih instrumenata ili trećim licima koja nastane usled neistinitih podataka koje je dostavio član i izdavalac u postupku upisa u Centralni registar.

Centralni registar postupa na osnovu dokumentacije overene od strane člana, izdavaoca odnosno klijenta, koja je propisana ovim Pravilima poslovanja i dostavljena preko člana Centralnog registra. Član Centralnog registra je odgovoran za dostavljenu dokumentaciju, koja mora biti overena potpisom ovlašćenog lica i pečatom, u slučaju da je upotreba pečata propisana opštim aktima privrednog društva.

Centrali registar postupa i po zahtevima člana koji su dostavljeni na registrovanu adresu za prijem elektronske pošte Centralnog registra (office@crhov.rs), uz odgovarajuću dokumentaciju propisanu ovim Pravilima poslovanja i izrađenu u skladu sa zakonom kojim se uređuje elektronski dokument i elektronska identifikacija.

Na elektronsku adresu Centralnog registra ezahtevi@crhov.rs mogu se dostavljati, uz odgovarajuću dokumentaciju propisanu ovim Pravilima poslovanja i priložen dokaz o uplati naknade Centralnog registra, zahtevi za:

- dostavu podataka,

- izdavanje jedinstvene evidencije akcionara,

- otvaranje depo računa,

- promenu podataka u zaključnicama i porukama,

- skraćivanje ciklusa saldiranja,

- objavu obaveštenja na internet stranici Centralnog registra,

- unos OTC naloga i za kliring i saldiranje transakcija nakon utvrđenog vremenskog termina za kliring i saldiranje, a najkasnije do 16.30h,

- izdavanje profakture za uplatu naknade Centralnog registra.

Zahtev, odnosno dokumentacija člana, klijenta, suda ili drugog nadležnog organa za postupanje Centralnog registra mora da sadrži matični broj lica (pravno/fizičko) za koje je potrebno izvršiti promene u evidenciji Centralnog registra, odnosno za koje se traži dostava podataka.

4a Članovi su dužni da novčana sredstva po osnovu kliringa i saldiranja finansijskih instrumenata, kao i po osnovu korporativnih radnji, koja Centralni registar upućuje na račune članova Centralnog registra kod kojih se vode računi finansijskih instrumenata zakonitih imalaca, odmah, a najkasnije narednog radnog dana, prenesu na novčane račune zakonitih imalaca.

4b Korporativni agent je investiciono društvo, član Centralnog registra, koji vodi emisioni račun izdavaoca i sa njim ima zaključen ugovor o vršenju korporativnih radnji.

II RAČUNI CENTRALNOG REGISTRA

5. U Centralnom registru se otvaraju i vode računi finansijskih instrumenata članova Centralnog registra i njihovih klijenata:

1) emisioni računi,

2) vlasnički računi,

3) depo računi,

4) računi upravljanja,

5) zbirni, odnosno kastodi računi,

6) založni računi,

7) računi suvlasništva,

8) depozitni računi i drugi računi finansijskih instrumenata

6. U Centralnom registru se otvaraju i vode sledeći novčani računi:

1) novčani računi članova Centralnog registra,

2) računi garantnih fondova članova Centralnog registra.

Novčane račune Centralnog registra otvara i vodi Narodna banka Srbije.

III EMISIONI RAČUNI I UPIS EMISIJE

Otvaranje emisionog računa i upis finansijskih instrumenata na emisioni račun

7. Član Centralnog registra - korporativni agent, u ime i za račun izdavaoca, podnosi zahtev Centralnom registru za dodelu CFI koda i ISIN broja, kao i za otvaranje emisionog računa i upis finansijskih instrumenata na emisioni račun izdavaoca kod člana Centralnog registra i račune finansijskih instrumenata zakonitih imalaca, a na osnovu ugovora o vršenju korporativnih radnji. Izdavalac akcija može da ima zaključen ugovor o vršenju korporativnih radnji samo sa jednim članom Centralnog registra. Centralni registar vrši promenu korporativnog agenta izdavaoca akcija na osnovu zahteva člana Centralnog registra - korporativnog agenta izdavaoca, zahteva izdavaoca i ugovora o vršenju korporativnih radnji.

Član Centralnog registra - agent emisije finansijskih instrumenata, može da na osnovu ugovora sa izdavaocem, podnese Centralnom registru zahtev za dodelu CFI koda i ISIN broja, kao i za otvaranje emisionog računa i upis finansijskih instrumenata na emisioni račun izdavaoca kod člana Centralnog registra i račune finansijskih instrumenata zakonitih imalaca.

Član Centralnog registra dostavlja u pisanoj formi Centralnom registru zahtev za dodelu CFI koda i ISIN broja popunjen preko korisničke WEB aplikacije, kao i sledeću dokumentaciju:

- ugovor o vršenju korporativnih radnji zaključen između tog člana i izdavaoca finansijskih instrumenata;

- odluku o izdavanju finansijskih instrumenata;

- statut izdavaoca i osnivački akt izdavaoca, koji su registrovani u skladu sa zakonom kojim se uređuje registracija privrednih subjekata. Potpisi na osnivačkom aktu moraju biti overeni u skladu sa zakonom kojim se uređuje overa potpisa, osim kada je ta obaveza zakonom isključena.

Ukoliko se zahtev za CFI kodom i ISIN brojem podnosi radi izdavanja akcija usled povećanja kapitala izdavaoca, potrebno je dostaviti dokaz o registraciji odluke o povećanju kapitala u skladu sa zakonom kojim se uređuje registracija privrednih subjekata.

U slučaju izdavanja finansijskih instrumenata u stranoj valuti, izdavalac preko člana dostavlja dokaz o saglasnosti Narodne banke Srbije u vezi sa tim izdavanjem.

Centralni registar na osnovu zahteva iz stava 3. ove tačke dodeljuje jedinstvenu identifikaciju finansijskih instrumenata, u skladu sa Šifarnikom vrsta hartija od vrednosti i drugih finansijskih instrumenata (u daljem tekstu: Šifarnik vrsta hartija od vrednosti), kao i ISIN broj i izdaje potvrdu o dodeli CFI koda i ISIN broja.

Izdavalac je dužan da, preko člana Centralnog registra, u roku od godinu dana od izdavanja potvrde o dodeli CFI koda i ISIN broja podnese zahtev za otvaranje emisionog računa i upis finansijskih instrumenata na emisioni račun izdavaoca kod člana Centralnog registra i račune finansijskih instrumenata zakonitih imalaca.

Ukoliko izdavalac u propisanom roku ne postupi na način iz stava 7. ovog člana, potvrda o dodeli CFI koda i ISIN broja prestaje da važi.

Za sve finansijske instrumente izdavaoca koje zakonitom imaocu daju ista prava i koje imaju iste karakteristike u skladu sa Šifarnikom, Centralni registar daje jedinstveni ISIN broj. Dodeljivanje jedinstvenog ISIN broja (asimilacija) Centralni registar vrši prilikom upisa finansijskih instrumenata u svoj informacioni sistem.

7a Nakon dodele CFI koda i ISIN broja, član Centralnog registra unosi zahtev za registraciju emisije preko korisničke WEB aplikacije i dostavlja ga Centralnom registru u pisanoj formi uz odgovarajuću dokumentaciju.

Na osnovu uredno dostavljenog zahteva i odgovarajuće dokumentacije, Centralni registar vrši upis emisije na emisioni račun izdavaoca i dodeljuje finansijskim instrumentima jedinstveni skraćeni naziv - FISN kod.

Upis finansijskih instrumenata na račune finansijskih instrumenata zakonitih imalaca vrši se u skladu sa tač. 20-24. ovih Pravila poslovanja.

8. Centralni registar otvara emisioni račun i vrši upis hartija od vrednosti, koje se izdaju javnom ponudom uz objavljivanje prospekta u skladu sa zakonom kojim se uređuje tržište kapitala, na emisioni račun na osnovu sledeće dokumentacije:

- zahtev izdavaoca dostavljenog preko člana Centralnog registra,

- rešenje Komisije za hartije od vrednosti o odobrenju objavljivanja prospekta, (jedinstvenog, ili podeljenog ili dodataka);

- izveštaj o ishodu javne ponude sa dokazom da je taj dokument dostavljen Komisiji za hartije od vrednosti,

- potvrda o upisanim i uplaćenim hartijama od vrednosti od članova Centralnog registra kod kojih je vršen upis i uplata za te hartije od vrednosti.

Centralni registar u roku od tri radna dana od dana prijema uredne dokumentacije, otvara emisioni račun i vrši upis hartija od vrednosti na račune zakonitih imalaca.

Centralni registar o izvršenom upisu hartija od vrednosti obaveštava Komisiju za hartije od vrednosti, članove Centralnog registra kao i regulisano tržište odnosno MTP.

9. U slučaju da je izdavalac finansijskih instrumenata Republika Srbija ili Narodna banka Srbije, Centralni registar vrši upis finansijskih instrumenata na emisioni račun izdavaoca na osnovu zahteva izdavaoca i odluke o emisiji finansijskih instrumenata.

10. Upis u Centralni registar akcija izdatih u skladu sa zakonom kojim se uređuje privatizacija i zakonom kojim se uređuju prava građana na besplatne akcije i novčane naknade u postupku privatizacije, vrši se upisom tih akcija na emisioni račun izdavaoca i njihovim prenosom na račune zakonitih imalaca hartija od vrednosti na osnovu rešenja Agencije za privatizaciju, odnosno nadležnog ministarstva i spiska zakonitih imalaca koji dostavlja Agencija za privatizaciju, odnosno nadležno ministarstvo, a na zahtev izdavaoca koji je dostavljen preko člana Centralnog registra sa kojim izdavalac ima sklopljen ugovor o pružanju usluga u postupku vršenja korporativnih radnji.

11. U slučaju izdavanja akcija radi povećanja kapitala po osnovu ispunjenja obaveza iz ugovora o prodaji društvenog kapitala, uz zahtev za upis, član Centralnog registra dostavlja sledeću dokumentaciju:

- zahtev izdavaoca,

- odluka o povećanju kapitala izdavaoca,

- rešenje Agencije za privredne registre o registrovanoj odluci,

- potvrda banke o izvršenoj uplati u slučaju da se plaćanje vrši u novcu,

- potvrda izdavaoca overena u sudu o izvršenoj proceni nenovčanog uloga kada se plaćanje vrši u stvarima i pravima, sa podatkom o broju akcija koje se stiču,

- potvrda o upisanim hartijama od vrednosti od članova Centralnog registra kod kojih je vršen upis hartija od vrednosti,

- akt Agencije za privatizaciju, odnosno nadležnog ministarstva o prihvatanju izvršenja obaveze iz ugovora o prodaji društvenog, odnosno državnog kapitala u postupku privatizacije.

U slučaju povećanja kapitala akcionarskog društva po osnovu ispunjenja obaveza iz ugovora o prodaji društvenog kapitala, Centralni registar na osnovu rešenja Agencije za privatizaciju, odnosno nadležnog ministarstva vrši upis sopstvenih akcija na račun hartija od vrednosti tog akcionarskog društva. Po ispunjenju obaveza iz ugovora o prodaji društvenog kapitala, Centralni registar na osnovu rešenja Agencije za privatizaciju, odnosno nadležnog ministarstva vrši prenos sopstvenih akcija sa računa hartija od vrednosti izdavaoca na račun hartija od vrednosti kupca kapitala.

12. Centralni registar vrši upis emisije akcija koje su izdate u skladu sa Zakonom o sredstvima u svojini Republike Srbije i to na osnovu zahteva izdavaoca, odluke o izdavanju akcija, izmene osnivačkog akta izdavaoca, sporazuma između Republike Srbije i izdavaoca, zaključka Vlade Republike Srbije i rešenja Agencije za privredne registre o upisanom kapitalu.

13. Akcionarska društva koja se usklade sa zakonom kojim se regulišu privredna društva, preko člana Centralnog registra dostavljaju rešenje Agencije za privredne registre, kao i usklađena opšta akta društva. Centralni registar na osnovu dostavljene dokumentacije vrši odgovarajuće promene u svojoj bazi podataka za to akcionarsko društvo.

Upis hartija od vrednosti u slučaju izdavanja hartija od vrednosti bez prospekta

14. Centralni registar otvara emisioni račun i vrši upis hartija od vrednosti koje se izdaju u skladu sa članom 12. zakona kojim se uređuje tržište kapitala, na emisioni račun na osnovu sledeće dokumentacije:

- zahtev izdavaoca dostavljenog preko člana Centralnog registra,

- odluka o izdavanju hartija od vrednosti gde je naveden osnov izdavanja iz tačke 12. zakona kojim se uređuje tržište kapitala,

- potvrda o upisanim i uplaćenim hartijama od vrednosti od članova Centralnog registra kod kojih je vršen upis i uplata za te hartije od vrednosti,

- potvrda izdavaoca overena u sudu, o izvršenoj proceni vrednosti nenovčanog uloga kada se plaćanje vrši u stvarima i pravima, sa podatkom o broju akcija koje se stiču,

- odobrenje Komisije za hartije od vrednosti iz člana 41. stav 1. zakona kojim se uređuje tržište kapitala.

Centralni registar u roku od tri radna dana od dana prijema uredne dokumentacije, otvara emisioni račun i vrši upis hartija od vrednosti na račune zakonitih imalaca.

Centralni registar o izvršenom upisu hartija od vrednosti obaveštava Komisiju za hartije od vrednosti, članove Centralnog registra kao i regulisano tržište odnosno MTP.

15. Centralni registar otvara emisioni račun i vrši upis hartija od vrednosti koje se izdaju u zamenu za već izdate akcije, na emisioni račun na osnovu sledeće dokumentacije:

1) zahtev izdavaoca za zamenu akcija dostavljenog preko člana Centralnog registra,

2) odluka o zameni akcija.

16. U slučaju povećanja kapitala akcionarskog društva iz neto imovine društva, Centralni registar otvara emisioni račun i vrši upis hartija od vrednosti na emisioni račun na osnovu sledeće dokumentacije:

- zahtev izdavaoca dostavljenog preko člana Centralnog registra,

- odluku nadležnog organa o izdavanju akcija, ili promeni nominalne vrednosti ili računovodstvene vrednosti kod akcija bez nominalne vrednosti akcija,

- rešenje Agencije za privredne registre o upisanoj odluci,

- izjava zakonskog zastupnika izdavaoca o ispunjenosti uslova za povećanje kapitala iz neto imovine društva i overena u sudu.

U slučaju promene nominalne, odnosno računovodstvene vrednosti akcija pri čemu se ne menja broja akcija koji pripada zakonitim imaocima, član Centralnog registra - korporativni agent izdavaoca ne dostavlja spisak zakonitih imalaca hartija od vrednosti.

17. U slučaju povećanja kapitala konverzijom duga u osnovni kapital društva koje nije javno društvo, kao i u slučaju da se konverzijom duga izdaju hartije od vrednosti za Republiku, autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave i dr.

državne organe, Centralni registar otvara emisioni račun i vrši upis hartija od vrednosti na emisioni račun na osnovu sledeće dokumentacije:

- zahtev izdavaoca dostavljen preko člana Centralnog registra,

- odluka nadležnog organa o izdavanju akcija,

- rešenje Agencije za privredne registre o upisanoj odluci,

- potvrda o upisanim akcijama od člana Centralnog registra kod koga je vršen upis predmetnih akcija, a koja se izdaje na osnovu upisnice i ugovora o konverziji.

Primarna prodaja instrumenata tržišta novca

18. Centralni registar otvara emisioni račun i vrši upis instrumenata tržišta novca u skladu sa zakonom kojim se uređuje tržište kapitala.

Član Centralnog registra - korporativni agent izdavaoca podnosi Centralnom registru zahtev za dodelu CFI koda i ISIN broja hartijama od vrednosti u skladu sa tačkom 7. ovih Pravila poslovanja.

Po isteku roka za upis i uplatu, izdavalac donosi odluku o uspešnosti emisije instrumenata tržišta novca.

U slučaju uspešnosti emisije, član Centralnog registra - korporativni agent izdavaoca, dostavlja Centralnom registru zahtev za registraciju izdatih instrumenata tržišta novca kao i spisak kupaca na način propisan za komisijsku primopredaju podataka.

19. Centralni registar na osnovu podnetog zahteva i dokumentacije formira elektronske poruke koje prosleđuje učesnicima u transakciji, članovima Centralnog registra koji vode račune hartija od vrednosti kupaca i prodavca - izdavaoca i novčane račune kupaca i prodavca - izdavaoca. Članovi Centralnog registra potvrđuju poruke, a Centralni registar vrši kliring i saldiranje po DVP principu (Delivery versus Payment-DvP), u skladu sa Pravilnikom o terminskom planu rada Centralnog registra.

Centralni registar na svojoj internet stranici objavljuje sledeće podatke o izdavaocima instrumenata tržišta novca:

1) matični broj i naziv izdavaoca,

2) CFI kod, ISIN broj i FISN kod instrumenata tržišta novca,

3) ukupan broj prodatih instrumenata tržišta novca,

4) zaduženost izdavaoca po emisiji instrumenata tržišta novca,

5) nominalnu vrednost instrumenata tržišta novca,

6) prodajnu cenu po instrumentu tržišta novca,

7) podatke o kamati i način obračuna kamate,

8) rok dospeća i datum dospeća instrumenata tržišta novca.

Upis finansijskih instrumenata na račune finansijskih instrumenata zakonitih imalaca

20. Upis finansijskih instrumenata u Centralni registar vrši se njihovim upisom na emisioni račun izdavaoca i prenosom na račune zakonitih imalaca finansijskih instrumenata.

Za upis emisija u skladu sa zakonom o tržištu kapitala, izdavalac podnosi zahtev preko člana Centralnog registra za prenos hartija od vrednosti na račune zakonitih imalaca u roku od pet radnih dana od dana okončanja javne ponude, a Centralni registar u roku od tri radna dana od dana prijema urednog zahteva vrši upis i prenos hartija od vrednosti na račune zakonitih imalaca.

Upis iz stava 1. ove tačke vrši se na zahtev koji podnosi izdavalac finansijskih instrumenata uz dostavljanje spiska lica koja su kupila odnosno kojima su dodeljeni finansijski instrumenti.

21. Primopredaja spiska lica koja su kupila odnosno kojima su dodeljeni finansijski instrumenti vrši se komisijski, pri čemu komisiju čine tri predstavnika Centralnog registra (u daljem tekstu: članovi komisije) i jedan predstavnik člana Centralnog registra - korporativnog agenta izdavaoca finansijskih instrumenata, koji vrši predaju spiska lica koja su kupila odnosno kojima su dodeljeni finansijski instrumenti u ime izdavaoca.

Izdavalac finansijskih instrumenata odgovara za tačnost podataka navedenih u spisku lica koja su kupila odnosno kojima su dodeljeni finansijski instrumenti koje dostavlja u skladu sa ovom tačkom.

Član Centralnog registra dužan je da ovlasti svog predstavnika za člana komisije za primopredaju spiska lica koja su kupila odnosno kojima su dodeljeni finansijski instrumenti.

22. Uz zahtev za upis finansijskih instrumenata u Centralni registar, član Centralnog registra - korporativni agent izdavaoca dostavlja:

1) ovlašćenje za predstavnika člana komisije iz stava 3. tačke 21. koje daje član Centralnog registra,

2) spisak lica koja su kupila odnosno kojima su dodeljeni finansijski instrumenti izdavaoca, koji je overen od strane ovlašćenog lica izdavaoca,

3) spisak lica koja su kupila odnosno kojima su dodeljeni finansijski instrumenti na elektronskom mediju - kompakt disku (CD), u formatu koji je propisan od strane Centralnog registra, pri čemu CD mora biti overen od strane ovlašćenog lica člana Centralnog registra,

4) izjavu člana Centralnog registra korporativnog agenta izdavaoca o tačnosti podataka u spisku lica koja su kupila odnosno kojima su dodeljeni finansijski instrumenti koji se dostavlja radi upisa, data pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću,

5) izjavu izdavaoca o tačnosti podataka u spisku lica koja su kupila odnosno kojima su dodeljeni finansijski koji se dostavlja radi upisa, data pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću i overena u skladu sa zakonom kojim se uređuje overa potpisa.

23. Članovi komisije proveravaju podatke dostavljene u elektronskom obliku na kompakt disku (CD) i štampaju sadržaj sa tog CD-a. Član Centralnog registra proverava štampani sadržaj i svaku stranu overava, čime se potvrđuje istovetnost sadržaja na kompakt disku (CD) i spisku zakonitih imalaca finansijskih instrumenata.

Članovi komisije po izvršenoj primopredaji spiska lica koja su kupila odnosno kojima su dodeljeni finansijski instrumenti sastavljaju Zapisnik o primopredaji, kojim se konstatuje da su podaci u elektronskom i štampanom obliku istovetnog sadržaja. Zapisnik se štampa u dva istovetna primerka.

Potpisivanjem zapisnika od strane svih članova komisije smatra se da je primopredaja izvršena.

24. Upis u Centralni registar akcija izdatih u postupku privatizacije vrši se upisom tih akcija na emisioni račun izdavaoca i njihovim prenosom na račune zakonitih imalaca hartija od vrednosti, na osnovu spiska zakonitih imalaca akcija koji dostavlja Agencija za privatizaciju, odnosno nadležno ministarstvo i član Centralnog registra - korporativni agent izdavaoca. Primopredaja spiska zakonitih imalaca akcija koje dostavlja član Centralnog registra vrši se komisijski na način propisan tačkama 21. i 22. ovih Pravila, s tim što izjava člana Centralnog registra i izdavaoca o tačnosti podataka ne mora biti overena u sudu.

Primopredaja spiska zakonitih imalaca akcija koje dostavlja Agencija za privatizaciju, odnosno nadležno ministarstvo vrši se komisijski u prisustvu članova komisije i predstavnika Agencije za privatizaciju, odnosno nadležnog ministarstva. Agencija za privatizaciju, odnosno nadležno ministarstvo odgovara za tačnost podataka navedenih u spisku zakonitih imalaca akcija.

Spisak zakonitih imalaca akcija koji dostavlja Agencija za privatizaciju, odnosno nadležno ministarstvo dostavlja se na elektronskom mediju - kompakt disku (CD), u odgovarajućem formatu, pri čemu CD mora biti overen od strane ovlašćenog lica Agencije za privatizaciju, odnosno nadležno ministarstvo. Uz spisak zakonitih imalaca akcija dostavlja se:

1) izjava ovlašćenog lica Agencije za privatizaciju, odnosno nadležnog ministarstva o sprovedenom postupku privatizacije shodno odredbama zakona kojim se uređuje privatizacija,

2) overen dokument sa podacima iz spiska zakonitih imalaca akcija u pisanoj formi.

25. Upis hartija od vrednosti izdavaoca čiji su podaci o akcionarima evidentirani u bazi podataka koju je Agencija za privatizaciju dostavila Centralnom registru 12. januara 2004. godine sa stanjem na dan 31. decembra 2003. godine, vrši se na osnovu dostavljenog spiska zakonitih imalaca akcija izdavaoca preko korporativnog agenta izdavaoca, pri čemu se ne vrši komisijska primopredaja iz tačke 21. ovih pravila poslovanja.

Izmena CFI koda izdatih finansijskih instrumenata

25a Član Centralnog registra-korporativni agent dostavlja u pisanoj formi Centralnom registru zahtev za izmenu CFI koda, popunjen preko korisničke WEB aplikacije, kao i sledeću dokumentaciju:

- zahtev izdavaoca,

- ugovor o vršenju korporativnih radnji,

- akt izdavaoca o promeni karakteristika izdatih finansijskih instrumenata.

Centralni registar na osnovu podnetog zahteva dodeljuje novi CFI kod, pri čemu ISIN broj ostaje nepromenjen, i izdaje potvrdu o dodeli CFI koda i ISIN broja.

Nakon dodele CFI koda i ISIN broja, član Centralnog registra unosi zahtev za registraciju emisije preko korisničke WEB aplikacije i dostavlja ga Centralnom registru u pisanoj formi.

Na osnovu uredno dostavljenog zahteva, Centralni registar vrši upis emisije sa izmenjenim CFI kodom i dodeljuje odgovarajući FISN kod.

Izmena FISN koda izdatih finansijskih instrumenata zbog promene naziva izdavaoca

25b Član Centralnog registra-korporativni agent dostavlja u pisanoj formi Centralnom registru zahtev za izmenu naziva izdavaoca i drugih podataka, kao i sledeću dokumentaciju:

- zahtev izdavaoca,

- ugovor o vršenju korporativnih radnji,

- rešenje registra privrednih subjekata, odnosno drugi odgovarajući dokument nadležnog organa.

Na osnovu uredno dostavljenog zahteva, Centralni registar vrši izmenu naziva izdavaoca i drugih podataka i dodeljuje novi FISN kod.

IV ISPIS FINANSIJSKIH INSTRUMENATA

26. Centralni registar vrši ispis izdatih finansijskih instrumenata u slučajevima:

1) o roku dospeća dužničkih finansijskih instrumenata;

2) otkupa dužničkih finansijskih instrumenata pre roka dospeća;

3) okončanja postupka likvidacije ili stečaja izdavaoca;

4) promene pravne forme akcionarskog društva;

5) statusne promene akcionarskog društva.

Ispis dužničkih finansijskih instrumenata o roku dospeća ili nakon otkupa pre roka dospeća vrši se nakon izmirenja obaveza po osnovu tih finansijskih instrumenata, a na zahtev izdavaoca.

26a Centralni registar vrši ispis finansijskih instrumenata, na osnovu pravosnažne odluke nadležnog suda kojom se okončava postupak stečaja ili na osnovu podataka Agencije za privredne registre o brisanju izdavaoca iz razloga zaključenja stečajnog postupka.

26b Ispis finansijskih instrumenata u slučaju likvidacije izdavaoca vrši se na osnovu rešenja Agencije za privredne registre o brisanju privrednog subjekta iz registra nakon sprovedenog postupka likvidacije.

Izdavalac je dužan da, nakon registracije odluke o likvidaciji i objavljivanja oglasa o pokretanju likvidacije u Agenciji za privredne registre, Centralnom registru, preko člana Centralnog registra-korporativnog agenta izdavaoca, podnese zahtev za ispis finansijskih instrumenata.

Na osnovu podnetog zahteva, Centralni registar evidentira i javno objavljuje podatak da je izdavalac u postupku ispisa finansijskih instrumenata usled likvidacije i izdaje potvrdu o podnetom zahtevu izdavaoca za ispis finansijskih instrumenata.

Centralni registar vrši ispis finansijskih instrumenata na osnovu rešenja Agencije za privredne registre iz stava 1. ove tačke, dostavljenog od strane izdavaoca, preko člana Centralnog registra-korporativnog agenta izdavaoca.

Ukoliko izdavalac ne dostavi rešenje Agencije za privredne registre iz stava 1. ove tačke preko člana Centralnog registra-korporativnog agenta izdavaoca, Centralni registar vrši ispis finansijskih instrumenata na osnovu podataka Agencije za privredne registre.

26v Ispis akcija usled promene pravne forme akcionarskog društva, vrši se na osnovu rešenja Agencije za privredne registre o promeni pravne forme akcionarskog društva.

Izdavalac je dužan da, nakon objave nacrta odluke o promeni pravne forme u Agenciji za privredne registre, Centralnom registru, preko člana Centralnog registra-korporativnog agenta izdavaoca, podnese zahtev za ispis akcija.

Na osnovu podnetog zahteva, Centralni registar evidentira i javno objavljuje podatak da je izdavalac u postupku ispisa akcija usled promene pravne forme i izdaje potvrdu o podnetom zahtevu izdavaoca za ispis akcija.

Centralni registar vrši ispis akcija na osnovu rešenja Agencije za privredne registre o promeni pravne forme, dostavljenog od strane izdavaoca, preko člana Centralnog registra-korporativnog agenta izdavaoca.

Ukoliko izdavalac ne dostavi rešenje Agencije za privredne registre preko člana Centralnog registra-korporativnog agenta izdavaoca, Centralni registar vrši ispis na osnovu podataka Agencije za privredne registre.

26g Ispis akcija usled statusne promene akcionarskog društva, vrši se na osnovu rešenja Agencije za privredne registre o brisanju akcionarskog društva iz registra.

Izdavalac je dužan da, nakon objave nacrta odluke o statusnoj promeni u Agenciji za privredne registre, Centralnom registru, preko člana Centralnog registra- korporativnog agenta izdavaoca, podnese zahtev za ispis akcija.

Na osnovu podnetog zahteva, Centralni registar evidentira i javno objavljuje podatak da je izdavalac u postupku ispisa akcija usled statusne promene i izdaje potvrdu o podnetom zahtevu izdavaoca za ispis akcija.

Centralni registar vrši ispis akcija na osnovu rešenja Agencije za privredne registre o brisanju privrednog subjekta iz registra usled statusne promene, dostavljenog od strane izdavaoca, preko člana Centralnog registra-korporativnog agenta izdavaoca.

Ukoliko izdavalac ne dostavi rešenje Agencije za privredne registre preko člana Centralnog registra, Centralni registar vrši ispis na osnovu podataka Agencije za privredne registre.

27. U slučaju prodaje stečajnog dužnika kao pravnog lica, kada akcionarsko društvo nastavlja da posluje u istoj pravnoj formi, član Centralnog registra dostavlja Centralnom registru sledeću dokumentaciju:

1) zahtev za ispis akcija društva koje su upisane u Centralni registar,

2) zahtev za upis novoizdatih akcija društva,

3) zahtev za dodelu CFI koda i ISIN broja,

4) pravosnažno rešenje o obustavljanju stečajnog postupka,

5) ugovor o kupoprodaji pravnog lica u stečaju,

6) osnivački akt i statut akcionarskog društva,

7) rešenje Agencije za privredne registre.

Centralni registar na osnovu podnete dokumentacije vrši ispis akcija društva i dodeljuje novi CFI kod i ISIN broj, vrši upis emisije na emisioni račun izdavaoca, dodeljuje FISN kod i vrši upis akcija na račune zakonitih imalaca u skladu sa tač. 21. i 22. ovih Pravila poslovanja.

27a U slučaju prodaje stečajnog dužnika kao pravnog lica, kada akcionarsko društvo vrši promenu pravne forme, član Centralnog registra dostavlja Centralnom registru sledeću dokumentaciju:

1) zahtev za ispis akcija društva,

2) odluka o promeni pravne forme, objavljena u agenciji za privredne registre,

3) pravosnažno rešenje o obustavljanju stečajnog postupka,

4) ugovor o kupoprodaji pravnog lica u stečaju.

Na osnovu podnetog zahteva, Centralni registar evidentira i javno objavljuje podatak da je izdavalac u postupku ispisa akcija usled promene pravne forme i izdaje potvrdu o podnetom zahtevu izdavaoca za ispis akcija.

Centralni registar vrši ispis akcija na osnovu rešenja Agencije za privredne registre o promeni pravne forme, dostavljenog od strane izdavaoca, preko člana Centralnog registra-korporativnog agenta izdavaoca.

Ukoliko izdavalac ne dostavi rešenje Agencije za privredne registre preko člana Centralnog registra-korporativnog agenta izdavaoca, Centralni registar vrši ispis na osnovu podataka Agencije za privredne registre.

V PROMENA PODATAKA U JEDINSTVENOJ EVIDENCIJI ZAKONITIH IMALACA HARTIJA OD VREDNOSTI

28. Promena podataka koji se vode u jedinstvenoj evidenciji zakonitih imalaca hartija od vrednosti u Centralnom registru, radi ispravke grešaka u toj evidenciji, vrši se:

1) na zahtev zakonitog imaoca hartija od vrednosti, uz dostavljanje pravosnažne sudske odluke kojom se vrši ispravka te greške,

2) na zahtev nadležnog ministarstva, uz dostavljanje akta kojim se vrši ispravka greške u pogledu dostavljenih podataka,

3) na zahtev izdavaoca hartija od vrednosti kojim se vrši ispravka greške u pogledu podataka koje je izdavalac dostavio Centralnom registru prilikom predaje spiska lica koja su kupila, odnosno kojima su dodeljeni finansijski instrumenti koji nisu bili evidentirani u Agenciji za privatizaciju, odnosno nadležnom ministarstvu.

Korporativni agent izdavaoca uz zahtev iz stava 1. podtačka 3. dostavlja Centralnom registru sledeću dokumentaciju:

- izjavu izdavaoca o tačnosti podataka datu pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću,

- izjavu ovlašćenog lica izdavaoca datu pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću o broju hartija od vrednosti koje poseduju i kod kojih je učinjena greška prilikom predaje spiska lica koja su kupila odnosno kojima su dodeljeni finansijski instrumenti od strane izdavaoca,

- kopiju lične karte za fizička lica, odnosno izvod iz registra pravnih lica za pravna lica, za koje se vrši promena,

- nalog za prenos, overen od strane akcionara odnosno izdavaoca i člana Centralnog registra.

Ispravka jedinstvenog matičnog broja imaoca finansijskih instrumenata

29. Promena podataka radi ispravke grešaka u pogledu jedinstvenog matičnog broja zakonitog imaoca finansijskih instrumenata, vrši se na zahtev tog zakonitog imaoca odnosno pravnog sledbenika.

U slučaju promene jedinstvenog matičnog broja za pravno lice, član Centralnog registra dostavlja Centralnom registru pismeni zahtev i sledeću dokumentaciju:

1) rešenje ili izvod iz Agencije za privredne registre,

2) izjava izdavaoca data pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću sa podacima o pogrešnom i ispravnom jedinstvenom matičnom broju pravnog lica.

U slučaju promene jedinstvenog matičnog broja za fizičko lice, član Centralnog registra dostavlja Centralnom registru pismeni zahtev i sledeću dokumentaciju:

1) rešenje, odnosno uverenje MUP-a koje sadrži podatke o pogrešnom i ispravnom jedinstvenom matičnom broju (u slučaju da član Centralnog registra ne poseduje navedeno rešenje, odnosno uverenje MUP-a, dostavlja se izjava izdavaoca data pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću o ispravnosti jedinstvenog matičnog broja, uz navođenje podataka o pogrešnom i ispravnom jedinstvenom matičnom broju),

2) overena fotokopija važeće lične karte, (za umrlo lice izvod iz matične knjige umrlih sa upisanim jedinstvenim matičnim brojem).

VI RAČUNI FINANSIJSKIH INSTRUMENATA ČLANOVA CENTRALNOG REGISTRA

30. Ugovorom o otvaranju i vođenju računa finansijskih instrumenata klijent ovlašćuje člana Centralnog registra za davanje naloga Centralnom registru za otvaranje računa finansijskih instrumenata.

Centralni registar otvara račune finansijskih instrumenata članu Centralnog registra i njegovom klijentu na osnovu naloga za otvaranje tog računa.

Nalog za otvaranje računa finansijskih instrumenata član Centralnog registra daje preko korisničkih aplikacija Centralnog registra.

Ugovor o otvaranju i vođenju računa finansijskih instrumenata član Centralnog registra je dužan da čuva u svojoj dokumentaciji i da ga dâ na uvid Centralnom registru na njegov zahtev.

Član Centralnog registra na zahtev klijenta sa kojim ima zaključen ugovor o otvaranju i vođenju računa finansijskih instrumenata, izdaje stanje na tom računu.

Vlasnički računi finansijskih instrumenata

31. Centralni registar vodi vlasničke račune finansijskih instrumenata i stanje na tim računima za člana Centralnog registra i njegove klijente sa kojim član Centralnog registra ima zaključen ugovor o otvaranju i vođenju tih računa.

Prenos sa vlasničkog računa finansijskih instrumenata koji se vodi kod jednog člana Centralnog registra na vlasnički račun koji se vodi kod drugog člana Centralnog registra vrši se na osnovu naloga za prenos finansijskih instrumenata koji klijent podnosi članu Centralnog registra kod kog se vodi vlasnički račun finansijskih instrumenata i kopije ugovora o otvaranju i vođenju vlasničkog računa finansijskih instrumenata, koji je zaključen između klijenta i drugog člana Centralnog registra.

Račun suvlasništva

32. Član Centralnog registra otvara i vodi račun suvlasništva na kome se vode više vlasnika (suvlasnici akcija) koji poseduju manje od jedne akcije. Prava iz te akcije ostvaruju se preko zajedničkog punomoćnika, koji je određen sporazumom svih suvlasnika akcija, overenog u sudu.

Zahtev za otvaranje računa suvlasništva zajednički punomoćnik podnosi članu Centralnog registra. Elektronski fajl na kompakt disku (CD) sa podacima o suvlasnicima akcija, zajednički punomoćnik dostavlja Centralnom registru preko člana Centralnog registra.

Vlasnicima akcija smatraju se svi suvlasnici te akcije i upisuju se u evidenciju Centralnog registra. Zahtev za ostvarivanje prava iz te akcije podnosi zajednički punomoćnik Centralnom registru preko člana Centralnog registra, kada je ostvarivanje tih prava vezano za dobijanje podataka iz jedinstvene evidencije podataka na suvlasničkom računu.

U slučaju da suvlasnik akcije dođe u posed jedne cele akcije, član Centralnog registra dostavlja Centralnom registru nalog za prenos sa računa suvlasništva na vlasnički račun finansijskih instrumenata zakonitog imaoca. U tom slučaju, član Centralnog registra koji vodi suvlasnički račun je u obavezi da dostavi Centralnom registru elektronski fajl na kompakt disku (CD) sa podacima o zakonitom imaocu i broju akcija koje se prenose sa suvlasničkog računa na njegov vlasnički račun finansijskih instrumenata, kao i elektronski fajl na kompakt disku (CD) sa podacima o novim suvlasnicima akcija.

Založni račun finansijskih instrumenata

33. Pravo zaloge na finansijskim instrumentima nastaje upisom tog prava na vlasničkom računu imaoca finansijskih instrumenata kod člana Centralnog registra, tako što se finansijski instrumenti na kojima je upisano založno pravo vode na posebnom podračunu vlasničkog računa finansijskih instrumenata - založni račun.

Račun upravljanja

34. Član Centralnog registra koji ima dozvolu za obavljanje poslova portfolio menadžera, otvara račun upravljanja svom klijentu.

Prenošenjem finansijskih instrumenata na račun upravljanja, klijent daje generalno ovlašćenje tom članu Centralnog registra da može upravljati njegovim finansijskim instrumentima u skladu i na način definisan pravilima poslovanja tog člana Centralnog registra i ugovorom o upravljanju finansijskim instrumentima.

Zbirni odnosno kastodi račun

35. Zbirni, odnosno kastodi račun je račun na kojem član Centralnog registra vodi finansijske instrumente jednog ili više klijenata.

Član Centralnog registra, investiciono društvo (brokersko-dilersko društvo ili ovlašćena banka), zaključuje ugovor o otvaranju i vođenju zbirnog računa finansijskih instrumenata sa klijentima koji nisu investicioni fondovi i dobrovoljni penzijski fondovi.

Član Centralnog registra, kastodi banka zaključuje ugovor o otvaranju i vođenju kastodi računa finansijskih instrumenata za investicione fondove i dobrovoljne penzijske fondove.

Ugovor o otvaranju i vođenju zbirnog, odnosno kastodi računa finansijskih instrumenata član Centralnog registra je dužan da čuva u svojoj dokumentaciji i da ga dâ na uvid Centralnom registru na njegov zahtev.

Član Centralnog registra je odgovoran za usklađenost stanja finansijskih instrumenata na zbirnom, odnosno kastodi računu u Centralnom registru i u svojoj analitičkoj evidenciji i dužan je da čuva odgovarajuću dokumentaciju o promenama na zbirnom, odnosno kastodi računu.

36. Prenos finansijskih instrumenata sa kastodi računa na druge kastodi račune finansijskih instrumenata, u slučaju kada ne dolazi do promene zakonitog imaoca finansijskih instrumenata, kastodi banka vrši na osnovu naloga za prenos finansijskih instrumenata klijenta i izjave klijenta da tim prenosom ne dolazi do promene zakonitog imaoca finansijskih instrumenata.

Klijent kastodi banke dostavlja izjavu, kojom potvrđuje da se tim prenosom ne menja vlasnik finansijskih instrumenata i da se prenos vrši na osnovu ugovora o vođenju računa finansijskih instrumenata zaključenog sa istim ili novim članom Centralnog registra, pri čemu klijent u izjavi navodi broj i datum zaključenog ugovora.

Prenos iz stava 1. ove tačke vrši se unosom naloga za prenos u informacioni sistem Centralnog registra.

Kastodi banka je dužna da čuva dokumentaciju na osnovu koje je izvršen prenos finansijskih instrumenata bez promene vlasništva i Centralnom registru na njegov zahtev istu dâ na uvid.

37. BRISANO sa Izmenama i dopunama 10 broj 2-8/21-2 od 25.07.2014. godine.

38. Prenos sa vlasničkog računa finansijskih instrumenata na zbirni račun i obrnuto, vrši član Centralnog registra, koji vodi vlasnički i zbirni račun klijenta unosom naloga u informacioni sistem Centralnog registra, a na osnovu naloga i izjave klijenta da tim prenosom ne dolazi do promene zakonitog imaoca finansijskih instrumenata.

39. Prenos sa zbirnog računa finansijskih instrumenata na zbirni račun kod istog ili drugog člana Centralnog registra, vrši član Centralnog registra na osnovu naloga za prenos finansijskih instrumenata klijenta i izjave klijenta da tim prenosom ne dolazi do promene zakonitog imaoca finansijskih instrumenata i da se prenos vrši na osnovu ugovora o vođenju zbirnog računa finansijskih instrumenata zaključenog sa novim članom Centralnog registra, odnosno istim članom Centralnog registra, pri čemu klijent u izjavi navodi broj i datum zaključenog ugovora.

Računi deponovanih hartija od vrednosti

40. Lice koje stiče akcije ciljnog društva u postupku ponude za preuzimanje akcija, dužno je da zaključi ugovor sa članom Centralnog registra o otvaranju i vođenju računa deponovanih hartija od vrednosti.

Član Centralnog registra podnosi pismeni zahtev Centralnom registru za otvaranje računa deponovanih hartija od vrednosti za kupca-ponuđača. Uz zahtev član Centralnog registra dostavlja ugovor o otvaranju i vođenju računa deponovanih hartija od vrednosti.

U slučaju sticanja sopstvenih akcija, član Centralnog registra podnosi Centralnom registru zahtev za otvaranje računa deponovanih hartija od vrednosti na način kako je propisano u stavu 2. ove tačke.

Centralni registar u skladu sa podnetim zahtevom i dokumentacijom otvara račun deponovanih hartija od vrednosti.

Depozitni račun hartija od vrednosti

41. Centralni registar otvara i vodi depozitni račun hartija od vrednosti na zahtev člana Centralnog registra, na kojem se vode hartije od vrednosti koje su položene u depozit u slučajevima kada se plaćanje vrši u hartijama od vrednosti.

U slučaju da se u postupku ponude za preuzimanje akcija plaćanje vrši u hartijama od vrednosti, član Centralnog registra koji ima zaključen ugovor sa ponuđačem, dostavlja Centralnom registru pismeni zahtev za otvaranje depozitnog računa hartija od vrednosti za ponuđača. Hartije od vrednosti kojima se vrši plaćanje prenose se sa vlasničkog računa hartija od vrednosti ponuđača kao sredstvo obezbeđenja plaćanja, a na osnovu naloga za prenos vrednosti ponuđača na depozitni račun hartija od vrednosti overenog od strane ovlašćenog lica ponuđača i člana Centralnog registra.

Gašenje računa finansijskih instrumenata

42. Centralni registar vrši gašenje računa finansijskih instrumenata na zahtev zakonitog imaoca, koji se dostavlja preko člana Centralnog registra koji vodi njegov račun finansijskih instrumenata. Centralni registar gasi račun finansijskih instrumenata u slučaju da na tom računu nema finansijskih instrumenata.

Izuzetno, Centralni registar vrši gašenje računa finansijskih instrumenata na osnovu pregleda klijenata koji su u postupku prestanka članstva izvršili prenos finansijskih instrumenata na odabranog depozitara, a koji dostavlja član kome prestaje članstvo.

Pregled klijenata sadrži sledeće podatke: ime i prezime/naziv, matični broj, podatke o finansijskim instrumentima (broj finansijskih instrumenata, CFI kod i ISIN broj), šifra i naziv odabranog depozitara.

Sadržina naloga za prenos finansijskih instrumenata i upis prava trećih lica

43. Nalog za prenos finansijskih instrumenata obavezno sadrži sledeće podatke:

- Naziv nalogodavca - vlasnika finansijskog instrumenta (zaduženja);

- JMB nalogodavca;

- Račun finansijskih instrumenata zaduženja;

- ISIN broj finansijskog instrumenta koji se prenosi;

- Broj (količina) finansijskih instrumenata koji se prenose;

- Naziv korisnika (odobrenje);

- JMB korisnika;

- Račun finansijskih instrumenata odobrenja;

- Pravni osnov prenosa finansijskih instrumenata.

U slučaju da se prenos finansijskih instrumenata vrši istovremeno sa plaćanjem, nalog za prenos finansijskih instrumenata obavezno sadrži i sledeće podatke: šifra člana Centralnog registra kod koga se vodi novčani račun nalogodavca, odnosno novčani račun korisnika, cena po jediničnoj vrednosti finansijskog instrumenta, šifra valute i datum saldiranja.

44. Nalog za upis prava trećih lica obavezno sadrži sledeće podatke:

- Naziv zalogodavca (vlasnika finansijskih instrumenata);

- JMB zalogodavca;

- Vlasnički račun finansijskih instrumenata zalogodavca;

- Naziv zalogoprimca;

- JMB zalogoprimca;

- ISIN broj finansijskog instrumenta koji se prenosi;

- Broj (količina) finansijskih instrumenata koji se zalaže;

- Založni račun finansijskih instrumenata zalogodavca;

- Pravni osnov prenosa finansijskih instrumenata;

- Datum upisa založnog prava.

Pristup podacima u Centralnom registru

45. Centralni registar preko korisničkih aplikacija omogućava uvid u deo baze podataka Centralnog registra koji se odnosi na tog člana i njegove klijente.

Član Centralnog registra za svoje klijente izdaje izvod stanja i promena na računima finansijskih instrumenata iz baze podataka Centralnog registra.

Zakoniti imalac finansijskih instrumenata ili lice koje dokaže svoj zakonski interes u vezi sa finansijskim instrumentima može da podnese Centralnom registru, direktno ili preko člana Centralnog registra, zahtev za dostavu podataka u vezi sa finansijskim instrumentima.

VII OTVARANJE I VOĐENJE NOVČANIH RAČUNA

46. Centralni registar otvara i vodi novčane račune članova Centralnog registra, dinarske i devizne, koji mogu biti računi garantnog fonda i novčani računi na kojima se deponuju sredstva za trgovanje.

Član Centralnog registra je dužan da po dobijanju elektronskih poruka od strane Centralnog registra o novčanim obavezama po osnovu trgovanja sa deviznim finansijskim instrumentima izvrši potrebnu doplatu na svoj novčani račun, a ako ima višak novčanih sredstava - može da dâ nalog za povraćaj tog viška. Za dinarske finansijske instrumente član Centralnog registra uplaćuje novčana sredstva na dan saldiranja u skladu sa Pravilnikom o terminskim planu rada Centralnog registra.

Uplata na novčane račune člana Centralnog registra vrši se na osnovu naloga člana Centralnog registra svojoj poslovnoj banci da novčana sredstva sa njegovog računa, neophodna za saldiranje finansijskih instrumenata i novca, prenese na račun Centralnog registra koji se vodi kod Narodne banke Srbije prema instrukcijama za plaćanje koje Centralni registar daje svojim članovima.

U okviru novčanog računa Republike Srbije kod Centralnog registra otvoren je podračun Akcionarskog fonda, koji služi za prenos novčanih sredstava od prodatih finansijskih instrumenata koje su u vlasništvu Akcionarskog fonda.

VIII KLIRING I SALDIRANJE FINANSIJSKIH INSTRUMENATA I NOVCA

47. Kliring i saldiranje finansijskih instrumenata i novčanih sredstava se vrši u skladu sa Pravilnikom o terminskom planu rada Centralnog registra.

Centralni registar neće sprovesti prenos finansijskih instrumenata i novčanih sredstava u slučaju da:

1) na računu prodavca ne postoji dovoljna količina finansijskih instrumenata, odnosno na računu kupca ne postoji dovoljno novčanih sredstava,

2) postoje prava trećih lica na finansijskim instrumentima, osim u slučaju aktiviranja zaloge,

3) postoji sudska ili druga blokada finansijskih instrumenata,

4) u drugim slučajevima u skladu sa zakonom.

Član Centralnog registra je dužan da dokumentaciju koju mu je dostavio klijent i na osnovu koje on daje naloge za prenos i plaćanje, dâ na uvid Centralnom registru, na njegov zahtev.

Prenos finansijskih instrumenata bez plaćanja

48. Centralni registar vrši prenos finansijskih instrumenata sa jednog računa na drugi bez plaćanja FOP (Free of Payment - FoP) na osnovu naloga za prenos primljenog preko člana Centralnog registra, i to u roku naznačenom u nalogu, a u skladu sa Pravilnikom o terminskom planu rada Centralnog registra.

Uz nalog za prenos klijent dostavlja članu Centralnog registra i dokaz o pravnom osnovu za prenos finansijskih instrumenata.

49. Prenos finansijskih instrumenata sa računa prethodnog na račun novog vlasnika vrši se na osnovu ugovora o doživotnom izdržavanju, raspodeli imovine za života, pravosnažnog rešenja o nasleđivanju, pravosnažnog sudskog poravnanja i druge pravosnažne sudske odluke, odnosno odluke nadležnog organa.

Član Centralnog registra, kod koga lice koje prenosi finansijske instrumente ima otvoren račun, vrši unos naloga za prenos finansijskih instrumenata preko WEB korisničke aplikacije Centralnog registra.

50. Centralni registar vrši prenos finansijskih instrumenata na osnovu zaključenih likvidacionih ili stečajnih postupaka privrednih društava i brisanja preduzetnika iz registra privrednih subjekata.

Centralni registar vrši prenos finansijskih instrumenata na osnovu pravosnažnog rešenja o zaključenom stečajnom postupku ili druge sudske odluke, kojom se nalaže Centralnom registru odgovarajući prenos finansijskih instrumenata.

U slučaju da likvidacijom privrednog društva finansijski instrumenti koji su bili u posedu tog društva dolaze u posed drugih lica koji postaju zakoniti imaoci tih finansijskih instrumenata, član Centralnog registra dostavlja Centralnom registru sledeću dokumentaciju:

1) odluku skupštine ili drugog organa o okončanju postupka likvidacije;

2) rešenje Agencije za privredne registre o sprovedenom postupku likvidacije;

3) odluka o podeli likvidacionog ostatka;

4) naloge za prenos finansijskih instrumenata overene od strane nalogodavca i člana Centralnog registra.

Prenos finansijskih instrumenata sa računa finansijskih instrumenata preduzetnika kao pravnog subjekta na račun finansijskih instrumenata preduzetnika kao fizičkog lica, član Centralnog registra vrši na osnovu rešenja Agencije za privredne registre o brisanju preduzetnika iz registra privrednih subjekata i naloga za prenos finansijskih instrumenata.

51. Prenos finansijskih instrumenata sa računa prethodnog na račun finansijskih instrumenata novog vlasnika vrši se na osnovu pismenog ugovora o poklonu, odnosno ugovora o ustupanju finansijskih instrumenata bez naknade overenog od strane suda i naloga za prenos finansijskih instrumenata overenog od strane lica koje prenosi finansijske instrumente poklonodavac odnosno ustupilac. Član Centralnog registra koji ima zaključen ugovor o otvaranju i vođenju računa finansijskih instrumenata sa poklonodavcem odnosno ustupiocem, vrši unos naloga za prenos finansijskih instrumenata preko korisničke WEB aplikacije Centralnog registra. U slučaju ugovora o poklonu, odnosno ugovora o ustupanju bez naknade kada je jedna od ugovornih strana Republika Srbija, prenos finansijskih instrumenata vrši se na osnovu ugovora, zaključka Vlade i naloga za prenos, pri čemu overa ugovora od strane nadležnog organa nije neophodna.

52. BRISANO sa Izmenama i dopunama 10 broj 2-9/33-2 od 18.01.2018. godine.

53. Centralni registar vrši prenos finansijskih instrumenata sa vlasničkog računa finansijskih instrumenata osnivača odnosno ulagača na vlasnički račun finansijskih instrumenata privrednog subjekta u slučaju osnivanja, odnosno povećanja kapitala privrednog subjekta koji nije akcionarsko društvo ulogom u pravima - finansijskim instrumentima.

Uz zahtev, član Centralnog registra dostavlja osnivački akt i/ili odluku o osnivanju privrednog subjekta, odnosno o povećanju kapitala privrednog subjekta iz stava 1. ove tačke, rešenje Agencije za privredne registre o upisu kapitala odnosno povećanja kapitala privrednog subjekta, odnosno izvod Agencije za privredne registre i nalog za prenos overen od strane nalogodavca.

Ukoliko ima više osnivača odnosno ulagača, nalozi za prenos se dostavljaju na elektronskom mediju (CD), i primopredaja se vrši komisijski na način propisan ovim Pravilima poslovanja. Pored propisane dokumentacije, član Centralnog registra dostavlja izjavu pod krivičnom i materijalnom odgovornošću da se nalozi za prenos osnivača odnosno ulagača nalaze kod tog člana.

Shodna primena navedene tačke i u slučaju uloga u pravima u strana pravna lica.

54. Prenos finansijskih instrumenata sa računa zajmodavca na račun finansijskih instrumenata zajmoprimca vrši se na osnovu overenog ugovora o pozajmljivanju i naloga za prenos finansijskih instrumenata koji je overen od strane lica koje prenosi finansijske instrumente - zajmodavac. Član Centralnog registra koji vodi račun finansijskih instrumenata zajmodavca, vrši unos naloga za prenos finansijskih instrumenata preko korisničke WEB aplikacije Centralnog registra.

55. Centralni registar vrši prenos hartija od vrednosti po osnovu statusne promene u skladu sa zakonom kojim se uređuju privredna društva, a na osnovu zahteva i sledeće dokumentacije:

1. ugovor i/ili odluka nadležnog organa društva;

2. rešenje Agencije za privredne registre;

3. odobrenje Narodne banke Srbije, ukoliko se radi o statusnoj promeni banke, društva za osiguranje i društva za upravljanje dobrovoljnim penzionim fondom;

4. odobrenje Komisije za hartije od vrednosti ako se radi o statusnoj promeni investicionog društva, organizatora tržišta i društva za upravljanje investicionim fondom;

5. nalog za prenos finansijskih instrumenata.

56. Centralni registar vrši prenos akcija na račun finansijskih instrumenata Agencije za privatizaciju, odnosno nadležnog ministarstva na osnovu odluke Agencije za privatizaciju, odnosno nadležnog ministarstva o prenosu kapitala u slučaju neispunjavanja ugovora o prodaji društvenog kapitala.

57. Centralni registar vrši prenos akcija u slučaju ustupanja ugovora o prodaji društvenog kapitala na osnovu dokumentacije koju dostavlja član Centralnog registra:

1) pismeni zahtev;

2) aneks ugovora o prodaji društvenog kapitala, ili ugovor o prodaji društvenog kapitala;

3) ugovor o ustupanju;

4) rešenje Agencije za privatizaciju, odnosno nadležnog ministarstva za ustupanje ugovora o kupoprodaji društvenog kapitala;

5) nalog za prenos akcija.

58. Centralni registar vrši prenos akcija na račune zakonitih imalaca, na osnovu rešenja o verifikaciji kapitala nadležnog ministarstva. Uz rešenje, nadležno ministarstvo dostavlja Centralnom registru overen spisak akcionara na elektronskom mediju - kompakt disku (CD) i u papirnoj formi.

Član Centralnog registra - korporativni agent izdavaoca dostavlja Centralnom registru zahtev za upis akcija i rešenje nadležnog ministarstva, kao i elektronski medij - kompakt disk (CD) sa spiskom akcionara koji su izvršili uplate, na način propisan za primopredaju spiska zakonitih imalaca.

59. Centralni registar vrši prenos akcija sa računa konzorcijuma na račune zakonitih imalaca po osnovu ispunjenja obaveza iz ugovora o prodaji društvenog kapitala.

Član Centralnog registra dostavlja Centralnom registru zahtev za prenos na račune hartija od vrednosti zakonitih imalaca članova konzorcijuma i sledeću dokumentaciju: +

1) ugovor o prodaji društvenog kapitala zaključen između Agencije za privatizaciju, odnosno nadležnog ministarstva i kupca kapitala;

2) ugovor o konzorcijumu i aneks ugovora o konzorcijumu (broj akcija iskazan kao ceo broj);

3) rešenje Agencije za privatizaciju, odnosno nadležnog ministarstva kojim je evidentirano brisanje založnog prava na akcijama navedenog izdavaoca u slučaju plaćanja u ratama;

4) potvrda Agencije za privatizaciju, odnosno nadležnog ministarstva kojom se potvrđuje da je konzorcijum izvršio uplatu u skladu sa ugovorom u kupoprodaji u slučaju plaćanja ugovorene cene odmah;

5) nalog za prenos hartija od vrednosti, odnosno elektronski fajl koji se predaje na način propisan za komisijsku primopredaju podataka.

60. Centralni registar vrši prenos akcija na osnovu rešenja Agencije za privatizaciju, odnosno nadležnog ministarstva kojim se akcije sa vlasničkog računa finansijskih instrumenata davaoca izjave prenose na vlasnički račun finansijskih instrumenata Akcionarskog fonda, u smislu zakona kojim se reguliše pravo na besplatne akcije i novčanu naknadu koju građani ostvaruju u postupku privatizacije.

Prenos obveznica Republike Srbije izdatih po osnovu devizne štednje građana, vrši se na osnovu ugovora o prenosu tih obveznica i naloga za prenos potpisanog od strane prethodnog vlasnika.

Storno izvršenog naloga za prenos finansijskih instrumenata bez plaćanja

60a Storniranje izvršenog naloga za prenos finansijskih instrumenata bez plaćanja, kao i naloga za upis i brisanje prava trećih lica, može se vršiti zbog greške prilikom unosa i realizacije naloga. Centralni registar može da vrši storniranje, na osnovu sledeće dokumentacije:

1) zahtev člana Centralnog registra koji zastupa inicijatora storniranja naloga;

2) dokumentacija kojom se dokazuje učinjena greška.

Prenos finansijskih instrumenata sa plaćanjem

61. Centralni registar vrši prenos finansijskih instrumenata sa jednog računa na drugi istovremeno sa plaćanjem - DVP principu (Delivery versus Payment-DvP) na osnovu naloga za prenos finansijskih instrumenata i naloga za novčano plaćanje, primljenih preko članova Centralnog registra (depozitara finansijskih instrumenata i novca ugovornih strana u transakciji) i to u roku naznačenom u nalozima, a u skladu sa Pravilnikom o terminskom planu rada Centralnog registra.

Regulisano tržište/MTP dostavlja Centralnom registru elektronski fajl sa podacima o sklopljenim transakcijama sa finansijskim instrumentima (zaključnice). Na osnovu dobijenih zaključnica, Centralni registar prosleđuje elektronske poruke članovima Centralnog registra koji vode račune finansijskih instrumenata i novčane račune prodavaca i kupaca. Članovi Centralnog registra potvrđuju poruke slanjem elektronskih poruka Centralnom registru.

62. Centralni registar može u zaključnici koju mu je prosledilo regulisano tržište/MTP, na obrazloženi pismeni zahtev člana Centralnog registra koji je učesnik u transakciji, menjati podatke o:

1) visini provizije investicionog društva, člana Centralnog registra,

2) broju računa finansijskih instrumenata (pogrešno uneta šifra člana Centralnog registra koji vodi račun finansijskih instrumenata ili vrsta računa finansijskih instrumenata klijenta),

3) novčanom računu (pogrešno uneta šifra člana Centralnog registra koji vodi novčani račun klijenta).

Ukoliko prodavac na svom računu nema dovoljno finansijskih instrumenata, koji su predmet prodaje (na primer prodat pogrešan finansijski instrument ili uneti pogrešni podaci o prodavcu), ili u slučaju da kupac nema dovoljno novčanih sredstava za realizaciju kupovine finansijskih instrumenata, član Centralnog registra, posrednik u predmetnoj transakciji, upućuje Centralnom registru zahtev za promenu matičnih podataka klijenata. Promena matičnih podataka klijenata vrši se isključivo na način da se matični broj klijenta (brokerski posao) zameni matičnim brojem, člana Centralnog registra, posrednika u transakciji (dilerski posao).

63. U zaključnicama koje je regulisano tržište/MTP prosledilo Centralnom registru, nisu dozvoljene izmene:

1) matičnog broja klijenta kupca i prodavca, osim u slučaju iz tačke 62. stava 2.;

2) ISIN broja finansijskih instrumenata;

3) količine i cene finansijskih instrumenata.

Ako prodavac finansijskih instrumenata koji su bili predmet prodaje nema iste na svom računu finansijskih instrumenata (prodat pogrešan finansijski instrument ili uneti pogrešni podaci o prodavcu), ili ako kupac nema novčanih sredstava za kupljene finansijske instrumente, a član Centralnog registra ne preuzme obavezu u skladu sa tačkom 62. stav 2., Centralni registar aktivira druge vanredne procedure.

Za transakcije zaključene na regulisanom tržištu/MTP, Centralni registar vrši kliring i saldiranje finansijskih instrumenata i novca na datum iniciran od strane učesnika u transakciji, u skladu sa Pravilnikom o terminskom planu rada Centralnog registra. Prenos finansijskih instrumenata sa prodavca na kupca vrši se istovremeno sa prenosom novčanih sredstava sa kupca na prodavca po DVP principu (Delivery versus Payment-DvP).

Ukoliko lice kupovinom akcija banke i drugih učesnika u skladu sa zakonom stekne 5% i više učešća u kapitalu banke i drugih učesnika u skladu sa zakonom, to lice je u obavezi da članu Centralnog registra, koji vodi njegov račun finansijskih instrumenata, dostavi potvrdu Narodne banke Srbije kojom se odobrava to sticanje učešća u kapitalu banke.

Ukoliko lice kupovinom akcija investicionog društva, odnosno organizatora tržišta i društva za upravljanje investicionim fondovima stiče kvalifikovano učešće u kapitalu tih pravnih subjekata, to lice je u obavezi da članu Centralnog registra, koji vodi njegov račun finansijskih instrumenata dostavi dozvolu Komisije za hartije od vrednosti kojom se odobrava to sticanje učešća u kapitalu.

Neting finansijskih instrumenata na nivou klijenta

64. Neting finansijskih instrumenata se vrši na nivou klijenta kod određenog depozitara - člana Centralnog registra, čime je omogućeno da (budući) imalac finansijskih instrumenata proda iste pre saldiranja u Centralnom registru, odnosno pre nego što se one prenesu na njegov vlasnički račun finansijskih instrumenata. Član Centralnog registra može za svoje klijente da prati stanje (dugovanje ili potraživanje) u periodu od T+0 do T+2. Period od T+0 do T+2 se računa u odnosu na datum saldiranja.

Centralni registar vrši proveru stanja finansijskih instrumenata u zaključnicama dobijenih od regulisanog tržišta/MTP. Ukoliko je potencijalno stanje veće ili jednako prodatim finansijskim instrumentima zaključnica je ispravna, a ukoliko je potencijalno stanje manje od prodatih finansijskih instrumenata onda se evidentira greška i obaveštava se investiciono društvo da bi sprovelo vanrednu proceduru ili izvršilo pozajmljivanje.

Nalozi za prenos finansijskih instrumenata po osnovu trgovanja van regulisanog tržišta i MTP neće moći da se unesu preko korisničke WEB aplikacije Centralnog registra ukoliko prodavac nema dovoljnu količinu finansijskih instrumenata na svom vlasničkom računu, ili ako nema već unet nalog kupovine za finansijske instrumente čije saldiranje nije završeno.

Neto pozicija hartija od vrednosti dinamički se menja sa učitavanjem novih zaključnica dostavljenih od organizatora tržišta, kao i sa unosom naloga sa OTC, izmenom depozitara i kliringom i saldiranjem, tako da član Centralnog registra prati i vodi računa o potencijalnom stanju svojih klijenta preko korisničke WEB aplikacije Centralnog registra.

Trgovanje finansijskim instrumentima van regulisanog tržišta/MTP

65. Van regulisanog tržišta/MTP može se trgovati dužničkim finansijskim instrumentima.

66. Van regulisanog tržišta/MTP može se trgovati finansijskim instrumentima koje je izdala Republika Srbija i Narodna banka Srbije.

67. Van regulisanog tržišta/MTP može se trgovati akcijama u skladu sa zakonom kojim se uređuje preuzimanje akcionarskih društava i zakonom kojim se uređuju privredna društva u sledećim slučajevima:

1) u postupku ponude za preuzimanje akcija;

2) u postupku prinudnog otkupa akcija;

3) u postupku ostvarivanja prava na prodaju akcija;

4) radi ostvarivanja posebnih prava nesaglasnih akcionara;

5) u postupku sticanja/otuđenja sopstvenih akcija.

68. Van regulisanog tržišta/MTP može se trgovati akcijama koje su izdale banke u sledećim slučajevima:

1) kada je zakoniti imalac tih akcija Republika Srbija;

2) kada je zakoniti imalac tih akcija Agencija za osiguranje depozita;

3) kada zakoniti imaoci tih akcija pisanim ugovorom ovlaste Agenciju za osiguranje depozita, da za njihovo ime i za njihov račun izvrši prodaju akcija trećem licu;

4) u postupku unovčenja imovine banaka u stečaju, odnosno likvidaciji, kada postupak stečaja odnosno likvidacije sprovodi Agencija za osiguranje depozita.

69. Van regulisanog tržišta/MTP može se trgovati akcijama koje su izdala društva za osiguranje, kada zakoniti imaoci tih akcija pisanim ugovorom ovlaste Agenciju za osiguranje depozita, da u njihovo ime i za njihov račun izvrši prodaju tih akcija.

70. Van regulisanog tržišta/MTP može se trgovati akcijama koje su izdali Centralni registar, berza i druga lica u finansijskom sektoru, kada je zakoniti imalac tih akcija Republika Srbija ili kada zakoniti imaoci tih akcija pisanim ugovorom ovlaste Republiku Srbiju, da u njihovo ime i za njihov račun izvrši prodaju tih akcija.

71. Van regulisanog tržišta/MTP može se trgovati akcijama akcionarskog društva:

1) akcijama koje su prenete Akcionarskom fondu, ili Agenciji za privatizaciju, odnosno nadležnom ministarstvu kao i akcijama pojedinačnih akcionara koji su pridružili svoje akcije Akcionarskom fondu, ili Agenciji za privatizaciju, odnosno nadležnom ministarstvu i nude ih na prodaju istovremeno sa Akcionarskim fondom ili Agencijom za privatizaciju, odnosno nadležnim ministarstvom;

2) akcijama čiji je zakoniti imalac Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje;

3) akcijama čiji je zakoniti imalac Republički fond za razvoj;

4) akcijama čiji je zakoniti imalac Republika Srbija.

72. Van regulisanog tržišta/MTP može da se trguje akcijama akcionarskog društva čije akcije nisu uključene na regulisano tržište, odnosno MTP.

Investiciono društvo koje vrši transakcije finansijskim instrumentima na OTC tržištu unosi nalog za prenos finansijskih instrumenata preko korisničke WEB aplikacije Centralnog registra na osnovu sledeće dokumentacije:

1) overeni kupoprodajni ugovor;

2) nalog za prenos overen od strane nalogodavca;

3) potvrda člana Centralnog registra, o obezbeđenim novčanim sredstvima od strane kupca finansijskih instrumenata;

4) potvrda nadležnog organa akcionarskog društva da je ispoštovana procedura propisana osnivačkim aktom tog društva (pravo preče kupovine) ili da je osnivačkim aktom propisan slobodan prenos akcija.

73. Van regulisanog tržišta/MTP može da se trguje akcijama koje zakoniti imalac (ponuđač) nudi na osnovu odobrenog prospekta za javnu ponudu.

Član Centralnog registra koji vodi račun hartija od vrednosti zakonitog imaoca- ponuđača dostavlja Centralnom registru zahtev za prenos hartija od vrednosti na račune zakonitih imalaca-kupaca kao i izveštaj o ishodu javne ponude sa dokazom da je taj dokument dostavljen Komisiji za hartije od vrednosti. Član Centralnog registra vrši unos naloga za prenos hartija od vrednosti i novca preko korisničke WEB aplikacije Centralnog registra.

74. Ako kupovinu, odnosno prodaju dužničkih hartija od vrednosti vrši Republika Srbija, odnosno Narodna banka Srbije, oni dostavljaju Centralnom registru elektronski fajl sa zaključenim transakcijama.

Centralni registar na osnovu elektronskih fajlova ili elektronskih naloga o zaključenim transakcijama van regulisanog tržišta/MTP formira elektronske poruke koje prosleđuje članovima Centralnog registra učesnicima u transakciji, koji su u obavezi da ih potvrde.

Centralni registar vrši kliring i saldiranje po DVP principu (Delivery versus Payment-DvP), na dan unet u nalogu.

Repo transakcije

75. Pod repo transakcijama podrazumeva se kupovina i prodaja finansijskih instrumenata na osnovu repo ugovora, u kojoj je jedna ugovorna strana (repo- prodavac) saglasna da proda finansijske instrumente drugoj ugovornoj strani (repo-kupac) koji je saglasan da plati repo-prodavcu kupovnu cenu, uz istovremenu obavezu da na dan reotkupa repo-kupac proda repo-prodavcu finansijske instrumente koje su predmet repo ugovora. Repo-prodavac izvršiće novčano plaćanje na dan reotkupa po unapred ugovorenoj reotkupnoj ceni.

Prenos finansijskih instrumenata po osnovu repo ugovora sa računa finansijskih instrumenata repo-prodavca na račun finansijskih instrumenata repo-kupca vrši se na osnovu overenog ugovora i naloga za prenos finansijskih instrumenata koji je overen od strane lica koje prenosi finansijske instrumente - repo-prodavac. Član Centralnog registra koji vodi račun finansijskih instrumenata repo-prodavca, vrši unos naloga za prenos finansijskih instrumenata preko korisničke WEB aplikacije Centralnog registra. Centralni registar na osnovu unetog naloga, prosleđuje elektronske poruke učesnicima u transakciji, koji su u obavezi da potvrde dobijene poruke.

76. Republika Srbija i Narodna banka Srbije sprovode repo transakcije sa finansijskim instrumentima u skladu sa propisima.

Po završenom repo trgovanju Republika Srbija i Narodna banka Srbije Centralnom registru dostavljaju elektronski fajl sa zaključenim repo transakcijama. Centralni registar prosleđuje elektronske poruke učesnicima u transakciji, koji su u obavezi da potvrde dobijene poruke.

77. Za repo transakcije Centralni registar vrši kliring i saldiranje finansijskih instrumenata i novca na datum iniciran od strane učesnika u transakciji, u skladu sa Pravilnikom o terminskom planu rada Centralnog registra. Prenos finansijskih instrumenata sa repo-prodavca na repo-kupca vrši se istovremeno sa prenosom novčanih sredstava sa repo-kupca na repo-prodavca po DVP principu (Delivery versus Payment-DvP).

78. Na dan reotkupa, repo-kupac treba da ima na svom računu finansijske instrumente koji su bili predmet repo trgovanja, a repo-prodavac treba da obezbedi novčana sredstva za plaćanje istih.

Na dan reotkupa, po izvršenoj uplati novčanih sredstava od strane repo-prodavca, Centralni registar prosleđuje elektronske poruke učesnicima u transakciji, koji ih potvrđuju. Nakon potvrđenih poruka i uplate novčanih sredstava, Centralni registar vrši kliring i saldiranje po DVP principu (Delivery versus Payment- DvP).

Centralni registar ne odgovara repo-prodavcu i repo-kupcu za bilo kakvu štetu koja može nastati zbog neizvršenja obaveza po osnovu repo ugovora ili zbog propusta člana Centralnog registra, koji zastupa učesnike u repo transakciji.

IX PONUDA ZA PREUZIMANJE AKCIJA

79. Ponuda za preuzimanje akcija je javna ponuda upućena svim akcionarima ciljnog društva za kupovinu svih akcija koje su izdate s pravom glasa, uz uslove i na način određen u skladu sa Zakonom o preuzimanju akcionarskih društava.

Ponuđač je u obavezi da zaključi ugovor sa članom Centralnog registra o vođenju depo računa ponuđača i sprovođenju postupka ponude za preuzimanje akcija.

Član Centralnog registra - koji deluje u ime i za račun ponuđača (agent ponuđača) dostavlja Centralnom registru sledeću dokumentaciju:

1) zahtev za objavljivanje ponude za preuzimanje akcija,

2) rešenje Komisije za hartije od vrednosti o odobrenju ponude za preuzimanje akcija,

3) tekst ponude za preuzimanje akcija u elektronskom i pisanom obliku (overen od strane ovlašćenih lica ponuđača i agenta - člana Centralnog registra),

4) skraćeni tekst ponude za preuzimanje akcija u elektronskom i pisanom obliku (overen od strane ovlašćenih lica ponuđača i agenta - člana Centralnog registra).

Centralni registar objavljuje preko svoje internet stranice obaveštenje i tekst ponude o preuzimanju akcija, a po zahtevu člana Centralnog registra - agenta ponuđača.

U slučaju konkurentske ponude ili izmene ponude za preuzimanje akcija shodno se primenjuju odredbe stava 2. ove tačke.

Svaku izmenu ponude, član Centralnog registra - agent ponuđača je obavezan da odmah dostavi Centralnom registru.

U slučaju konkurentske ponude rok prvobitne ponude se produžava do isteka važenja konkurentskih ponuda. U slučaju objavljivanja izmene ponude za preuzimanje akcija, rok važenja prvobitne ponude se produžava za sedam dana, s tim da ukupan rok važenja ponude bude u skladu sa odredbama zakona kojim se uređuje preuzimanje akcionarskih društava.

80. Centralni registar na zahtev člana Centralnog registra - agenta ponuđača, izdaje jedinstvenu evidenciju akcionara sa podacima o matičnom broju, nazivu i adresi akcionara, a za potrebe obaveštavanja akcionara o ponudi za preuzimanje akcija.

81. Zakoniti imaoci hartija od vrednosti daju nalog za deponovanje akcija članu Centralnog registra koji vodi njihov vlasnički račun, u slučaju da se odluče da prihvate javni poziv za preuzimanje akcija.

Akcionari koji su preneli svoje akcije na račun deponovanih hartija od vrednosti mogu dati nalog za povlačenje istih sa računa deponovanih hartija od vrednosti svakog radnog dana dok traje ponuda za preuzimanje akcija.

Članovi Centralnog registra, prosleđuju elektronske poruke Centralnom registru sa nalozima za deponovanje akcija ili za povlačenje deponovanih akcija, kontinuirano u vremenu trajanja ponude za preuzimanje akcija.

Na osnovu dobijenih naloga za prenos, Centralni registar vrši prenos sa vlasničkog računa hartija od vrednosti akcionara na račun deponovanih hartija od vrednosti ponuđača, ili obrnuto ako je u pitanju odustajanje od deponovanja akcija.

82. U skladu sa odredbama zakona kojim se uređuje preuzimanje akcionarskih društava, ponuda za preuzimanje akcija je uspešno završena ako se na dan zatvaranja ponude na računu deponovanih hartija od vrednosti nalazi najmanje ona količina akcija koja je u ponudi za preuzimanje akcija navedena kao minimalan broj akcija koji ponuđač ima nameru da stekne. U slučaju da je deponovan veći broj akcija od minimalnog broja akcija iz ponude za preuzimanje, ponuđač je u obavezi da kupi sve deponovane akcije.

U skladu sa odredbama zakona kojim se uređuje preuzimanje akcionarskih društava, ponuda za preuzimanje akcija nije uspela ako je na dan zatvaranja ponude deponovan manji broj akcija od minimalnog broja akcija iz ponude za preuzimanje akcija. U tom slučaju, Centralni registar deponovane akcije prenosi sa računa deponovanih hartija od vrednosti na vlasničke račune finansijskih instrumenata akcionara koji su te akcije deponovali.

Stavovi 1. i 2. ove tačke odnose se na uslovnu ponudu za preuzimanje akcija kojom je ponuđač naznačio minimalni broj akcija sa pravom glasa koji želi da stekne ponudom za preuzimanje akcija.

U slučaju bezuslovne ponude za preuzimanje akcija ponuđač stiče sve ponuđene akcije u ponudi za preuzimanje akcija.

Centralni registar na internet stranici prikazuje podatke o uspelim ponudama za preuzimanje akcionarskih društava i neuspelim uslovnim ponudama za preuzimanje akcija.

83. Kod povlačenja ponude za preuzimanje akcija, član Centralnog registra - agent ponuđača, dostavlja Centralnom registru obaveštenje o povlačenju ponude za preuzimanje akcija u pisanom i elektronskom obliku. Po zahtevu agenta ponuđača Centralni registar objavljuje preko svoje internet stranice obaveštenje o povlačenju ponude za preuzimanje akcija.

Član Centralnog registra preko korisničke WEB aplikacije Centralnog registra unosi podatke o povlačenju ponude za preuzimanje akcija. Centralni registar deponovane akcije prenosi sa računa deponovanih hartija od vrednosti na vlasničke račune finansijskih instrumenata akcionara koji su te akcije deponovali.

84. U slučaju obustave ponude za preuzimanje akcija na osnovu Rešenja Komisije za hartije od vrednosti, Centralni registar postupa po rešenju i deponovane akcije prenosi sa računa deponovanih hartija od vrednosti na vlasničke račune akcionara koji su deponovali akcije.

Ukoliko se ponuda za preuzimanje akcija obustavlja na osnovu Rešenja Komisije za hartije od vrednosti u periodu od T+0 do T+2, Centralni registar će opozvati elektronske poruke i izvršiti prenos deponovanih hartija od vrednosti na vlasničke račune akcionara koji su deponovali akcije.

85. Na dan zatvaranja ponude za preuzimanje akcija, član Centralnog registra koji vodi račun deponovanih hartija od vrednosti ponuđača, prosleđuje Centralnom registru elektronski fajl za zatvaranje ponude za preuzimanje akcija koji sadrži podatke o kupcu-ponuđaču, broju akcija za preuzimanje i ceni po akciji.

Ukoliko je ponuda za preuzimanje akcija uspešno završena, Centralni registar dostavlja elektronske poruke sa podacima o realizovanom deponovanju akcija članovima Centralnog registra koji vode vlasničke račune finansijskih instrumenata i novčane račune prodavaca i kupca-ponuđača.

Ukoliko je dan zatvaranja ponude za preuzimanje akcija neradni dan (subota, nedelja, državni ili verski praznik propisan zakonom kao neradni dan), dan zatvaranja ponude za preuzimanje akcija pomera se na prvi radni dan.

Plaćanje po osnovu uspešno završene ponude za preuzimanje akcija može se vršiti u novcu i u finansijskim instrumentima.

Komisija za hartije od vrednosti propisuje bliže uslove pod kojima ponuđač može ponuditi naknadu za preuzimanje i način utvrđivanja naknade.

86. Ako se plaćanje vrši u finansijskim instrumentima (u celosti, ili delimično), Centralni registar otvara i vodi ponuđaču depozitni račun finansijskih instrumenata na kojem su položeni finansijski instrumenti kojima se vrši plaćanje po osnovu ponude za preuzimanje akcija. Polaganje finansijskih instrumenata na depozitni račun vrši se na osnovu naloga za prenos overenog od strane ovlašćenog lica ponuđača i člana Centralnog registra - agenta ponuđača. U toku trajanja ponude za preuzimanje akcija, ponuđač ne može raspolagati tim finansijskim instrumentima.

87. Na dan zatvaranja ponude za preuzimanje akcija, Centralni registar dostavlja elektronske poruke učesnicima u postupku ponude za preuzimanje akcija. Članovi Centralnog registra su u obavezi da odgovore na te poruke. Centralni registar vrši kliring i saldiranje po DVP principu (Delivery versus Payment-DvP) u skladu sa Pravilnikom o terminskom planu Centralnog registra.

U slučaju da se plaćanje vrši finansijskim instrumentima, član Centralnog registra -agent ponuđača dostavlja Centralnom registru elektronskim putem naloge za prenos finansijskih instrumenata sa depozitnog računa ponuđača na vlasničke račune finansijskih instrumenata akcionara - prodavaca.

X STICANJE SOPSTVENIH AKCIJA

88. Akcionarsko društvo koje, u skladu sa odredbama zakona kojim se uređuju privredna društva, namerava da stiče sopstvene akcije putem ponude svim akcionarima dužno je da Centralnom registru, preko člana Centralnog registra dostavi:

1) odluku akcionarskog društva o sticanju sopstvenih akcija;

2) tekst ponude za sticanje sopstvenih akcija u pisanom i elektronskom obliku;

3) odobrenje Narodne banke Srbije, ukoliko banka stiče sopstvene akcije;

4) odobrenje Komisije ukoliko zatvoreni investicioni fond stiče sopstvene akcije;

5) dokaz o otvorenom računu deponovanih hartija od vrednosti na kojem će biti deponovane akcije na koje se ta ponuda odnosi;

6) dokaz o obezbeđenim novčanim sredstvima ili garancije banke.

Tekst ponude za sticanje sopstvenih akcija sadrži sledeće podatke:

1) vrsta, klasa i broj akcija koje akcionarsko društvo želi da stekne,

2) cena po jednoj akciji,

3) način i rok isplate cene i

4) rok trajanja ponude koji ne može biti kraći od 15 dana.

Po zahtevu člana Centralnog registra, Centralni registar objavljuje preko svoje internet stranice obaveštenje i tekst ponude za sticanje sopstvenih akcija.

Zakoniti imaoci akcija, na koje se ponuda za sticanje sopstvenih akcija odnosi, mogu deponovati akcije u roku utvrđenom u toj ponudi, davanjem naloga za prenos na račun deponovanih akcija, ali ih i povući nalogom za prenos sa računa deponovanih hartija od vrednosti u toku trajanja ponude za sticanje sopstvenih akcija.

89. Ako je po isteku roka za sticanje sopstvenih akcija deponovan veći broj akcija od broja navedenog u ponudi i ukoliko akcionarsko društvo-ponuđač prihvata višak deponovanih akcija, to društvo je dužno da uz pismeno obaveštenje dostavi Centralnom registru, preko člana Centralnog registra, dokaz o postojanju dodatnih sredstava ili garancije banke, potrebnih radi plaćanja tog viška deponovanih akcija.

Ako akcionarsko društvo ne prihvata višak deponovanih akcija, Centralni registar vrši prenos viška deponovanih akcija sa računa deponovanih hartija od vrednosti akcionarskog društva proporcionalno svakom akcionaru koji je deponovao akcije. Pri obračunu broja akcija uzima se celi broj akcija srazmerno od svakog akcionara koji je deponovao akcije. U slučaju srazmernog proporcionalnog vraćanja viška akcija u odnosu na deponovane akcije, Centralni registar može formirati korektivne naloge radi realizacije tačnog broja akcija, koje društvo želi da preuzme.

U slučaju izmene ponude za sticanje sopstvenih akcija (izmene cene, roka trajanja sticanja) potrebno je dostaviti dokumentaciju u skladu sa tačkom 88.

90. Na dan zatvaranja ponude za sticanje sopstvenih akcija, Centralni registar prosleđuje elektronske poruke članovima Centralnog registra koji vode račune finansijskih instrumenata i novčane račune klijenata. Članovi Centralnog registra potvrđuju poruke slanjem elektronskih poruka Centralnom registru.

Centralni registar vrši kliring i saldiranje po DVP principu (Delivery versus Payment-DvP) u skladu sa Pravilnikom o terminskom planu rada Centralnog registra.

XI STICANJE SOPSTVENIH AKCIJA OD NESAGLASNIH AKCIONARA

91. Sticanje sopstvenih akcija od nesaglasnih akcionara u slučaju kada akcionar koji traži od akcionarskog društva da izvrši plaćanje iznosa jednakog utvrđenoj vrednosti njegovih akcija, ako glasa protiv ili se uzdrži od glasanja povodom odluka koje donosi to akcionarsko društvo, radi otkupa tih akcija kao sopstvenih akcija u skladu sa odredbama zakona kojim se uređuju privredna društva - taj akcionar je dužan da članu Centralnog registra sa kojim ima zaključen ugovor o vođenju i otvaranju vlasničkog računa dostavi sledeću dokumentaciju:

1) nalog za prenos sa vlasničkog računa finansijskih instrumenata tog akcionara na vlasnički račun finansijskih instrumenata akcionarskog društva overen od strane nesaglasnog akcionara.

2) primerak pisanog zahteva koji je taj akcionar uputio akcionarskom društvu radi otkupa njegovih akcija. Zahtev treba da sadrži sledeće podatke: ime, odnosno poslovno ime akcionara, mesto prebivališta, broj akcija i klasu akcija čiji se otkup traži, kao i dokaz da je podnet od strane akcionara u zakonskom roku;

3) obaveštenje akcionarskog društva o prihvatanju zahteva nesaglasnih akcionara, utvrđenoj ceni po akciji i dokaz o obezbeđenim sredstvima za kupovinu akcija od nesaglasnih akcionara (potvrda člana Centralnog registra).

Član Centralnog registra vrši unos naloga za prenos hartija od vrednosti preko korisničke WEB aplikacije Centralnog registra u skladu sa Pravilnikom o terminskim planom rada Centralnog registra.

Centralni registar na osnovu unetog naloga za prenos formira elektronske poruke i prosleđuje članovima Centralnog registra - učesnicima u transakciji. Centralni registar vrši saldiranje hartija od vrednosti i novca (po DVP principu (Delivery versus Payment-DvP)) na dan koji je unet u nalogu.

91a Izuzetno od tačke 91. ovih Pravila poslovanja, u slučaju akcionarskog društva koje je izdalo akcije u skladu sa zakonom koji uređuje pravo na besplatne akcije i novčanu naknadu koju građani ostvaruju u postupku privatizacije, akcionarsko društvo po osnovu podnetih zahteva za ostvarivanje prava na otkup akcija nesaglasnih akcionara, podnosi Centralnom registru, preko korporativnog agenta, sledeću dokumentaciju:

1) zahtev akcionarskog društva za isplatu nesaglasnih akcionara;

2) spisak nesaglasnih akcionara, koji je sačinjen na osnovu pisanih zahteva koji su nesaglasni akcionari uputili akcionarskom društvu radi otkupa njihovih akcija, u elektronskom obliku;

3) izjavu akcionarskog društva i člana Centralnog registra, korporativnog agenta izdavaoca, o tačnosti podataka u spisku nesaglasnih akcionara, datu pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću;

4) potvrdu člana Centralnog registra koji vodi novčani račun akcionarskog društva o obezbeđenim novčanim sredstvima za plaćanje akcija nesaglasnim akcionarima.

Spisak nesaglasnih akcionara iz stava 1. tačka 2) sadrži matične podatke nesaglasnih akcionara (matični broj i naziv/ime i prezime akcionara), ISIN broj, količinu akcija koja se otkupljuje, cenu akcija, podatke o članovima Centralnog registra na čijim računima su evidentirane predmetne akcije (šifra i naziv člana).

Centralni registar vrši kliring i saldiranje hartija od vrednosti i novca u skladu sa zahtevom i dostavljenim podacima po DVP principu. Novčana sredstva se prenose članovima Centralnog registra, koji vode račune finansijskih instrumenata nesaglasnih akcionara, na kojima su evidentirane akcije koje se otkupljuju.

XII SMANJENJE OSNOVNOG KAPITALA AKCIONARSKOG DRUŠTVA

92. Akcionarsko društvo obaveštava Centralni registar o sprovedenom smanjenju osnovnog kapitala, preko člana Centralnog registra, u slučajevima:

1) povlačenja i poništenja akcija u posedu akcionara,

2) poništenja sopstvenih akcija društva i

3) smanjenja nominalne vrednosti akcija ili računovodstvene vrednosti kod akcija bez nominalne vrednosti.

93. U slučaju smanjenja broja akcija po osnovu povlačenja i poništenja akcija u posedu akcionara, akcionarsko društvo preko člana Centralnog registra dostavlja:

- odluku o smanjenju osnovnog kapitala povlačenjem i poništenjem akcija, koju donosi skupština akcionara tog društva, odnosno drugi organ društva nadležan za donošenje te odluke u skladu sa statutom i osnivačkim aktom društva,

- rešenje Agencije za privredne registre o upisanoj odluci o smanjenju kapitala, odnosno izvod Agencije za privredne registre,

- naloge za prenos akcija sa računa finansijskih instrumenata akcionara, koji se dostavljaju na elektronskom mediju (CD), i primopredaja se vrši komisijski na način propisan ovim Pravilima poslovanja,

- izjavu zakonskog zastupnika izdavaoca o ispunjenosti uslova za smanjenje kapitala izdavaoca.

Centralni registar na osnovu podnetog zahteva i dostavljene dokumentacije vrši poništavanje akcija u posedu akcionara.

94. U slučaju smanjenja broja akcija po osnovu poništenja sopstvenih akcija, akcionarsko društvo, preko člana Centralnog registra, dostavlja Centralnom registru odluku tog društva o smanjenju osnovnog kapitala poništenjem sopstvenih akcija, rešenje Agencije za privredne registre o upisanoj odluci o smanjenju kapitala, odnosno izvoda Agencije za privredne registre i izjavu zakonskog zastupnika izdavaoca o ispunjenosti uslova za smanjenje kapitala izdavaoca.

Centralni registar na osnovu podnetog zahteva, naloga za prenos akcija i dostavljene dokumentacije vrši poništavanje sopstvenih akcija akcionarskog društva.

95. U slučaju smanjenja nominalne ili računovodstvene vrednosti, kod akcija bez nominalne vrednosti, akcionarsko društvo, preko člana Centralnog registra, dostavlja Centralnom registru odluku skupštine akcionara tog društva, odnosno drugog organa društva nadležnog za donošenje te odluke u skladu sa statutom i osnivačkim aktom društva, rešenje Agencije za privredne registre o upisanoj odluci o smanjenju kapitala, odnosno izvod Agencije za privredne registre i izjavu zakonskog zastupnika izdavaoca o ispunjenosti uslova za smanjenje kapitala izdavaoca.

96. U slučaju brisanja upisanih akcija koje su delimično uplaćene i čijim je akcionarima isplaćen ranije uplaćeni iznos, akcionarsko društvo, preko člana Centralnog registra, dostavlja Centralnom registru odluku o smanjenju osnovnog kapitala za vrednost izvršenih uplata onih akcija koje nisu uplaćene u celosti u roku propisanom u odluci o izdavanju tih akcija i dokaz o izvršenoj isplati uplaćenog iznosa akcionarima za akcije koje nisu u potpunosti uplaćene.

Centralni registar na osnovu podnetog zahteva i dostavljene dokumentacije vrši brisanje akcija koje se povlače i poništavaju.

XIII PRINUDNI OTKUP AKCIJA I PRAVO NA PRODAJU AKCIJA

Prinudni otkup akcija

97. Kada na predlog akcionara koji ima najmanje 90% osnovnog kapitala akcionarskog društva (otkupilac) i koji ima najmanje 90% glasova svih akcionara koji poseduju obične akcije, skupština akcionara donese odluku o prinudnom otkupu svih akcija preostalih akcionara, potrebno je da otkupilac preko člana Centralnog registra dostavi:

1) zahtev o sprovođenju prinudnog otkupa;

2) odluka Skupštine akcionara o prinudnom otkupu;

3) rešenje Agencije za privredne registre o upisanoj odluci;

4) potvrdu o iznosu utvrđene cene akcija društva u skladu sa zakonom;

5) izjavu otkupioca o povezanim licima sa otkupiocem u periodu od najmanje godinu dana pre donošenja odluke o prinudnom otkupu;

6) potvrdu člana Centralnog registra, o obezbeđenim novčanim sredstvima za kupovinu akcija od preostalih akcionara;

7) obaveštenje o prinudnom otkupu akcija akcionarskog društva u elektronskom obliku, koje Centralni registar objavljuje na internet stranici Centralnog registra;

8) izjava izdavaoca da je odluka o prinudnom otkupu doneta u skladu sa važećim Statutom;

9) izjava otkupioca da li je ponuda za preuzimanje akcija u skladu sa kojom se sprovodi prinudni otkup, obavezna ili dobrovoljna, a u slučaju primene člana 523. Zakona o privrednim društvima.

98. Ako otkupilac putem ponude za preuzimanje akcija poseduje najmanje 90% osnovnog kapitala akcionarskog društva i ima najmanje 90% glasova svih akcionara koji poseduju obične akcije, ima pravo da u roku od tri meseca od dana isteka ponude za preuzimanje akcija sprovede prinudni otkup akcija po uslovima iz ponude za preuzimanje akcija, pod uslovom da je akcije stekao:

1) isključivo putem dobrovoljne ponude za preuzimanje akcija koja je upućena svim preostalim akcionarima, stekao najmanje 90% akcija koje su bile predmet te ponude ili

2) da je tu ponudu za preuzimanje akcija sproveo kao obaveznu.

99. Centralni registar na osnovu dostavljene dokumentacije formira elektronske poruke koje prosleđuje članovima Centralnog registra koji vode račune hartija od vrednosti akcionara čije su akcije predmet prinudnog otkupa. Članovi Centralnog registra su u obavezi da potvrde te poruke.

Centralni registar vrši kliring i saldiranje po DVP principu (Delivery versus Payment-DvP) u skladu sa Pravilnikom o terminskom planu rada Centralnog registra. Za akcionare koji nemaju otvoren vlasnički račun finansijskih instrumenata kod člana Centralnog registra, Centralni registar novčana sredstva prenosi članu Centralnog registra - korporativnom agentu ciljnog društva.

Član Centralnog registra koji sprovodi postupak prinudnog otkupa je obavezan da dostavi Centralnom registru podatke o akcionarima koji nemaju jedinstven identifikacioni broj, PIB broj i šifru opštine.

Centralni registar će obustaviti postupak prinudnog otkupa na zahtev nadležnog suda, u slučaju da nije izvršeno saldiranje hartija od vrednosti i novca u skladu sa uredno dostavljenom dokumentacijom od strane člana Centralnog registra.

99a. Postupak prinudnog otkupa se sprovodi na svim akcijama, osim na akcijama na kojima je odlukom nadležnog organa, u skladu sa zakonom:

1) upisana zabrana raspolaganja;

2) koje su predmet izvršenja ili obezbeđenja;

3) kojima je raspolaganje na drugi način blokirano ili ograničeno.

99b. U slučaju prinudnog otkupa akcija na kojima je upisano založno pravo, Centralni registar vrši isplatu novčanih sredstava, po osnovu prinudnog otkupa tih založenih akcija, na račun člana koji je pokrenuo postupak prodaje na zahtev zalogoprimca.

U slučaju prinudnog otkupa akcija na kojima je upisano založno pravo, a zalogoprimac nije pokrenuo postupak prodaje, Centralni registar vrši isplatu novčanih sredstava, po osnovu prinudnog otkupa tih založenih akcija, na račun člana koji vodi račun hartija od vrednosti zalogodavca.

U slučaju prinudnog otkupa akcija neusaglašanih akcionara (akcionari sa nepotpunim ili pogrešnim matičnim podacima) Centralni registar vrši isplatu novčanih sredstava na račun korporativnog agenta izdavaoca.

Pravo na prodaju akcija

100. Akcionar koji stekne najmanje 90% osnovnog kapitala društva (kontrolni akcionar) obavezan je da kupi akcije svih preostalih akcionara na njihov zahtev. Da bi realizovali zahtev za prodaju akcija, preostali akcionari dostavljaju članu Centralnog registra, sledeću dokumentaciju:

1) zahtev za prodaju akcija upućen akcionarskom društvu;

2) nalog za prenos sa vlasničkog računa finansijskih instrumenata akcionara na vlasnički račun finansijskih instrumenata kontrolnog akcionara overen od strane akcionara;

3) potvrda akcionarskog društva o iznosu utvrđene cene akcija društva u skladu sa zakonom;

4) potvrda banke, člana Centralnog registra o obezbeđenim novčanim sredstvima kontrolnog akcionara za kupovinu akcija od preostalih akcionara.

101. Ako je kontrolni akcionar, putem ponude za preuzimanje akcija, stekao najmanje 90% osnovnog kapitala akcionarskog društva, i ima najmanje 90% glasova svih akcionara koji poseduju obične akcije, onda preostali akcionari imaju pravo na prodaju svojih akcija po uslovima iz ponude za preuzimanje akcija, u roku od tri meseca od dana isteka ponude za preuzimanje akcija.

102. Centralni registar na osnovu unetih naloga formira i prosleđuje elektronske poruke učesnicima u transakciji. Centralni registar vrši kliring i saldiranje po DVP principu (Delivery versus Payment-DvP) na dan unet u nalogu.

XIIIa ISPLATA RAZLIKE U CENI AKCIJA

102a Centralni registar vrši isplatu razlike u ceni akcija ako sud pravosnažnom odlukom obaveže kupca akcija da isplati razliku do pune vrednosti akcija ili ako ponuđač ima obavezu isplate razlike u ceni u skladu sa zakonom. Član Centralnog registra dostavlja sledeću dokumentaciju:

1) zahtev isplatioca za sprovođenje isplate razlike u ceni akcija;

2) dokument o iznosu utvrđene razlike u ceni akcija društva u skladu sa zakonom (pravosnažna odluka suda, izjava izdavaoca data pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću ili drugi dokument o razlici u ceni kojim se nedvosmisleno utvrđuje iznos i osnov isplate);

3) potvrda člana Centralnog registra o obezbeđenim novčanim sredstvima za isplatu;

4) podaci o članovima (depozitari novca) kod kojih se vode novčani računi klijenata, kojima se vrši isplata razlike u ceni;

5) spisak lica kojima će se izvršiti isplata razlike u ceni na elektronskom mediju - kompakt disku (CD), pri čemu CD, kao i spisak u pisanoj formi mora biti overen od strane ovlašćenog lica člana Centralnog registra i isplatioca.

XIV OTUĐENJE SOPSTVENIH AKCIJA

103. Kada se prodaja (otuđenje) sopstvenih akcija vrši putem ponude svim akcionarima koji ostvaruju svoje pravo prečeg upisa u skladu sa odredbama zakona kojim se uređuju privredna društva, izdavalac tih akcija je dužan da Centralnom registru, preko člana Centralnog registra dostavi:

1) pismeni zahtev;

2) odluku akcionarskog društva o prodaji (otuđenju) sopstvenih akcija;

3) tekst ponude o prodaji (otuđenju) sopstvenih akcija (u pisanom i elektronskom obliku).

Tekst ponude za prodaju (otuđenje) sopstvenih akcija Centralni registar objavljuje preko svoje internet stranice.

Zakoniti imaoci akcija, na koje se ponuda za prodaju (otuđenje) sopstvenih akcija odnosi, mogu izvršiti upis i uplatu akcija u roku utvrđenom u ponudi, davanjem naloga za kupovinu akcija. Član Centralnog registra kod kojeg je vršen upis prosleđuje Centralnom registru elektronski fajl sa nalozima kupovine akcija.

Kliring i saldiranje po DVP principu (Delivery versus Payment-DvP), sprovodi se u skladu sa Pravilnikom o terminskom planu rada Centralnog registra.

104. Kada se otuđenje sopstvenih akcija vrši radi raspodele zaposlenima u društvu ili povezanom društvu, ili za nagrađivanje članova odbora direktora, odnosno izvršnog i nadzornog odbora u skladu sa odredbama zakona kojim se uređuju privredna društva, izdavalac tih akcija je dužan da Centralnom registru, preko člana Centralnog registra dostavi:

1) zahtev člana Centralnog registra za prodaju (otuđenje) sopstvenih akcija u kom je naveden osnov sticanja sopstvenih akcija;

2) odluku o otuđenju sopstvenih akcija u skladu sa odredbama zakona kojim se uređuju privredna društva;

3) izjavu akcionarskog društva da je otuđenje sopstvenih akcija licima iz ove tačke u skladu sa statutom društva i odlukom o sticanju tih akcija;

4) naloge za prenos koji se dostavljaju na elektronskom mediju (CD) i primopredaja se vrši komisijski na način propisan ovim pravilima poslovanja.

XIVa PRENOS VLASNIŠTVA NA AKCIJAMA NA OSNOVU UGOVORA O PRODAJI KAPITALA U SKLADU SA ZAKONOM O PRIVATIZACIJI

104a Centralni registar vrši prenos vlasništva na akcijama na osnovu ugovora o prodaji kapitala u skladu sa Zakonom o privatizaciji. Član Centralnog registra, u ime i za račun prodavca akcija u postupku prodaje kapitala subjekta privatizacije, dostavlja Centralnom registru sledeću dokumentaciju:

1) zahtev za saldiranje finansijskih instrumenata i novca;

2) ugovor o prodaji kapitala subjekta privatizacije;

3) potvrdu člana Centralnog registra, koji zastupa kupca kapitala, o obezbeđenim novčanim sredstvima za realizaciju transakcije;

4) potpisan i overen nalog za prenos finansijskih instrumenata sa plaćanjem;

5) ovlašćenje za lice koje je potpisalo nalog za prenos finansijskih instrumenata.

Centralni registar vrši kliring i saldiranje po DVP principu (delivery versus payment-DVP) u skladu sa Pravilnikom o terminskom planu rada.

Centralni registar po službenoj dužnosti, u skladu sa Zakonom o privatizaciji, vrši upis založnog prava u korist Agencije za privatizaciju, odmah nakon prenosa kapitala subjekta privatizacije u korist kupca kapitala.

XV PRIDRUŽIVANJE AKCIJA AKCIONARA PAKETU AKCIJA AKCIONARSKOG FONDA ILI AGENCIJE ZA PRIVATIZACIJU, ODNOSNO NADLEŽNOG MINISTARSTVA

105. Član Centralnog registra u ime i za račun svog klijenta (Akcionarskog fonda, ili Agencije za privatizaciju, odnosno nadležnog ministarstva) dostavlja zahtev Centralnom registru i dokumentaciju za pridruživanje (deponovanje) akcija akcionara Akcionarskom fondu ili Agenciji za privatizaciju, odnosno nadležnom ministarstvu:

1) ugovor o pružanju usluga u pripremi i realizaciji ponude za pridruživanje akcija koji Akcionarski fond, ili Agencija za privatizaciju, odnosno nadležno ministarstvo zaključuje sa članom Centralnog registra;

2) zahtev člana Centralnog registra za otvaranje računa za pridruživanje (račun deponovanja);

3) javni poziv za pridruživanje akcija u pisanoj formi overen od strane ovlašćenih lica;

4) tekst ponude za pridruživanje u pisanom i elektronskom obliku.

Tekst ponude za pridruživanje (deponovanje) akcija Centralni registar objavljuje preko svoje internet stranice. Članovi Centralnog registra obaveštavaju o ponudi za pridruživanje akcionare na koje se to pridruživanje odnosi, a sa kojima imaju sklopljen ugovor o otvaranju i vođenju računa hartija od vrednosti.

106. Zakoniti imaoci akcija na koje se ponuda za pridruživanje (deponovanje) akcija odnosi mogu deponovati akcije u roku utvrđenom u toj ponudi, davanjem naloga za prenos akcija kod člana Centralnog registra, odnosno davanjem naloga za povlačenje u slučaju odustajanja od pridruživanja akcija. Istekom roka za deponovanje zakoniti imalac akcija ne može dati nalog za povlačenje istih.

107. Nakon zaključenog kupoprodajnog ugovora između Akcionarskog fonda, ili Agencije za privatizaciju, odnosno nadležnog ministarstva i kupca, član Centralnog registra dostavlja taj ugovor Centralnom registru. Pored ugovora, član Centralnog registra dostavlja zahtev u kome je naveden datum saldiranja transakcija.

108. Centralni registar formira elektronske poruke koje prosleđuje članovima Centralnog registra koji su učesnici u prodaji akcija putem pridruživanja. Članovi Centralnog registra su u obavezi da potvrde poruke. Na dan saldiranja Centralni registar vrši prenos hartija od vrednosti i novca po DVD principu u skladu sa Pravilnikom o terminskom planu rada Centralnog registra.

XVI UPIS PRAVA TREĆIH LICA NA FINANSIJSKIM INSTRUMENTIMA

109. Prava trećih lica na finansijskim instrumentima imaju dejstvo prema drugim licima od dana upisa u Centralni registar.

Pravo zaloge na finansijskim instrumentima nastaje upisom tog prava na vlasničkom računu imalaca tih finansijskih instrumenata, tako što se finansijski instrumenti na kojima je upisano založno pravo vode na posebnom podračunu vlasničkog računa hartija od vrednosti - založni račun.

Pravni osnov za sticanje prava trećih lica na finansijskim instrumentima može biti ugovor o zalozi kao i drugi pravni osnov u skladu sa zakonom.

U slučaju da je pravni osnov za upis zaloge ugovor o kreditu, pri čemu je korisnik kredita rezident a davalac kredita nerezident, za upis zaloge u Centralni registar potrebno je odobrenje Narodne banke Srbije o zaduženju rezidenta u inostranstvu, pored ugovora o kreditu i ugovora o zalozi.

Član Centralnog registra koji vodi vlasnički račun zalogodavca unosi nalog za upis prava trećih lica preko korisničke WEB aplikacije Centralnog registra, a na osnovu pravnog osnova i naloga za prenos finansijskih instrumenata sa vlasničkog na založni račun overenog od strane zalogodavca.

Dokaz o sticanju prava trećih lica na finansijskim instrumentima, član Centralnog registra je obavezan da čuva u svojoj evidenciji u skladu sa zakonom i da ga dâ Centralnom registru na uvid, na njegov zahtev.

Upisom prava trećih lica na finansijskim instrumentima blokira se stanje tih finansijskih instrumenata na založnom računu i oni se mogu prenositi sa založnog računa samo u skladu sa zakonskim propisima.

Centralni registar vrši upis zaloge drugog i višeg reda na osnovu zahteva člana Centralnog registra uz koji se dostavlja ugovor o zalozi, kao i drugi pravni osnov u skladu sa zakonom.

Izvršni poverilac sa stečenim i upisanim založnim pravom, kao i drugi založni poverioci namiruju se prema redosledu upisa založnog prava u Centralnom registru, a u skladu sa zakonom kojim se reguliše izvršenje i obezbeđenje potraživanja.

Centralni registar na svojoj internet stranici javno objavljuje podatke o upisanom pravu trećih lica na finansijskim instrumentima.

110. Upis založnog prava po osnovu pravnog posla briše se na osnovu naloga za prenos finansijskih instrumenata koji dostavlja zalogodavac uz dokaz o prestanku osnovne obaveze zalogodavca izdatog od strane zalogoprimca, odnosno kada zalogoprimac dostavi Centralnom registru obaveštenje da je prestalo potraživanje, kao i na osnovu pravosnažne sudske odluke.

110a Promenu zalogoprimca koji je upisan u skladu sa ugovorom o zalozi, Centralni registar vrši na osnovu zahteva za promenu zalogoprimca, ugovora o preuzimanju potraživanja i naloga za promenu zalogoprimca, koji preko člana Centralnog registra dostavlja poverilac (zalogoprimac) koji prenosi potraživanje.

Promenu drugih podataka u vezi sa založnim pravom upisanim u skladu sa ugovorom o zalozi, Centralni registar vrši na osnovu zahteva i odgovarajuće dokumentacije, koju dostavlja zalogodavac ili zalogoprimac, preko člana Centralnog registra.

111. Ako zakoniti imalac finansijskih instrumenata čiji su finansijski instrumenti preneti na založni račun ne ispuni obaveze o roku utvrđenom osnovnim ugovorom na osnovu koga je nastalo pravo zaloge ili drugo pravo na finansijskim instrumentima, poverilac ima pravo da pokrene postupak prodaje založenih finansijskih instrumenata u slučaju da je to utvrđeno osnovnim ugovorom, a po isteku osam dana od dana upozorenja učinjenog dužniku ili zalogodavcu, kada to nije isto lice. Zalogoprimac može da pokrene postupak prodaje finansijskih instrumenata i na osnovu pravosnažne sudske odluke.

Poverilac je dužan da blagovremeno obavesti oba lica (dužnika i zalogodavca, kada to nije isto lice) o datumu prodaje založenih finansijskih instrumenata i o načinu te prodaje, u skladu sa zakonom.

Postupak prodaje založenih finansijskih instrumenata pokreće se elektronskim zahtevom koji unosi član Centralnog registra koji zastupa zalogoprimca.

Saldiranje prodatih založenih finansijskih instrumenata vrši se po DVP principu (Delivery versus Payment-DvP), s tim što se novčana sredstva prenose na novčani račun člana Centralnog registra koji je pokrenuo postupak prodaje finansijskih instrumenata.

112. Član Centralnog registra je dužan da novčana sredstva od prodatih finansijskih instrumenata odmah prenese na novčani račun poverioca.

Ukoliko je prodajom založenih finansijskih instrumenata dobijeni novčani iznos veći od iznosa duga, član Centralnog registra je dužan da taj višak odmah prenese na novčani račun dužnika.

Član Centralnog registra, koji zastupa zalogoprimca, dužan je da po izvršenoj prodaji, Centralnom registru, preko korisničke WEB aplikacije, dostavi podatke o zalogodavcu, količini prodatih finansijskih instrumenata, podatke o zalogoprimcu, kao i pravni osnov upisa prava trećih lica na finansijskim instrumentima.

112 a. U slučaju isplata po osnovu finansijskih instrumenata na kojima je upisano založno pravo (isplata dividende, kupona/anuiteta i glavnice) i pokrenut postupak prodaje tih instrumenata, a prodaja još nije izvršena, Centralni registar vrši isplatu predmetnih novčanih iznosa na račun člana koji je pokrenuo postupak prodaje založenih finansijskih instrumenata na zahtev zalogoprimca, ukoliko je tako utvrđeno osnovnim ugovorom.

XVII OGRANIČENJE PRAVA IZ HARTIJA OD VREDNOSTI

113. Raspolaganje pravima iz hartija od vrednosti može biti ograničeno u slučaju:

1) da nadležni organ donese odluku o zabrani raspolaganja određenim ili svim pravima iz hartija od vrednosti;

2) da Komisija za hartije od vrednosti donese rešenje o oduzimanju prava glasa zakonitom imaocu.

Centralni registar upisuje ograničenja raspolaganja određenim ili svim pravima koja proističu iz hartija od vrednosti na osnovu odluke nadležnog organa, dostavljene od strane člana Centralnog registra ili nadležnog organa.

Upis ograničenja raspolaganja pravima iz hartija od vrednosti po osnovu odluke nadležnog organa Centralni registar briše na osnovu pravosnažne odluke nadležnog organa o ukidanju tog ograničenja, koju dostavlja član Centralnog registra ili nadležni organ.

Centralni registar vrši upis, odnosno oduzimanje prava glasa zakonitom imaocu akcija na osnovu rešenja Komisije za hartije od vrednosti.

U slučaju zamene postojećih akcija na kojima je upisana zabrana raspolaganja po rešenju Komisije za hartije od vrednosti, o izvršenoj zameni Centralni registar obaveštava Komisiju za hartije od vrednosti.

114. BRISANO sa Izmenama i dopunama 10 broj 2-9/33-2 od 18.01.2018. godine.

115. Centralni registar na svojoj internet stranici javno objavljuje podatke o upisanom ograničenju prava iz hartija od vrednosti za akcionare kod kojih je upisano to ograničenje.

XVIII NAČIN VRŠENJA KORPORATIVNIH RADNJI

116. Centralni registar po zahtevu izdavaoca ili drugog ovlašćenog lica, preko člana Centralnog registra, vrši korporativne radnje.

Zahtev iz stava 1. ove tačke dostavlja se preko člana Centralnog registra u pisanoj ili elektronskoj formi.

Kada primi zahtev iz stava 1. ove tačke, Centralni registar će postupiti u skladu, na način i u roku naznačenim u zahtevu, u skladu sa ovim pravilima poslovanja i drugim aktima Centralnog registra.

Korporativne radnje obuhvataju:

1) isplatu dividende u akcijama i novcu,

2) isplatu kupona, odnosno anuiteta dužničkih finansijskih instrumenata,

3) isplatu dužničkih finansijskih instrumenata o roku dospeća,

4) obaveštenje o izvršenoj isplati dužničkih finansijskih instrumenata, odnosno kupona ili anuiteta,

5) obaveštenje o neizvršenoj isplati dužničkih finansijskih instrumenata, odnosno kupona ili anuiteta,

5a) obaveštenje o prevremenom otkupu dužničkih finansijskih instrumenata,

6) obaveštenje o isplati dividende,

7) obaveštavanje zakonitih imalaca o održavanju Skupštine akcionara,

8) obaveštavanje zakonitih imalaca akcija o ponudi za preuzimanje akcija,

9) obaveštavanje zakonitih imalaca akcija o ponudi za sticanje sopstvenih akcija,

10) obaveštavanje zakonitih imalaca akcija o ponudi za otuđenje sopstvenih akcija,

11) obaveštenje o sticanju sopstvenih akcija od nesaglasnih akcionara,

12) obaveštenje o prinudnom otkupu akcija,

13) obaveštenje o pravu na prodaju akcija,

14) obaveštenje o pridruživanju akcija državnom paketu radi prodaje tenderskim putem,

15) druga obaveštenja na zahtev člana,

16) dostavljanje jedinstvene evidencije akcionara za potrebe održavanja Skupštine akcionara, i u drugim slučajevima predviđenim zakonom.

Isplata dividende

117. Član Centralnog registra (korporativni agent) za svog klijenta - izdavaoca, podnosi zahtev Centralnom registru za isplatu dividende. Uz zahtev član Centralnog registra dostavlja i sledeću dokumentaciju:

1) odluku nadležnog organa izdavaoca o isplati dividende,

2) obaveštenje u pisanom i elektronskom obliku,

3) elektronski nalog za isplatu dividende, koji unosi preko korisničke aplikacije Centralnog registra.

Centralni registar vrši isplatu dividende u novcu u neto iznosu.

Centralni registar preko svoje internet stranice objavljuje obaveštenje o isplati dividende. Članovi Centralnog registra o isplati dividende obaveštavaju akcionare sa kojima imaju sklopljen ugovor o otvaranju i vođenju računa hartija od vrednosti na koje se to obaveštenje odnosi.

Na osnovu dostavljene dokumentacije i unetog naloga za isplatu dividende, Centralni registar formira elektronske poruke koje prosleđuje članovima Centralnog registra koji vode račune hartija od vrednosti akcionara. Članovi Centralnog registra su u obavezi da potvrde dobijene elektronske poruke.

Na dan isplate dividende, izdavalac uplaćuje novčana sredstva za isplatu dividende na novčani račun člana Centralnog registra - korporativnog agenta izdavaoca u Centralnom registru. Centralni registar novčana sredstva dividende prosleđuje članovima Centralnog registra koji vode račune hartija od vrednosti zakonitih imalaca tih akcija i vrše prenos sredstava na novčane račune zakonitih imalaca.

Ukoliko član Centralnog registra, koji vodi račun hartija od vrednosti zakonitog imaoca akcija za koje se isplaćuje dividenda, ne može da utvrdi podatke na osnovu kojih bi isplatio dividendu akcionaru, dužan je da odgovarajuća novčana sredstva za isplatu dividende vrati korporativnom agentu izdavaoca.

Za akcionare čije se akcije vode na računu hartija od vrednosti kod Centralnog registra, novčana sredstava za dividendu se uplaćuju članu Centralnog registra - korporativnom agentu izdavaoca.

Isplata dužničkih finansijskih instrumenata, kamatnih kupona, anuiteta i prevremeni otkup

118. Uplata novčanih sredstava po osnovu isplate o roku dospeća dužničkih finansijskih instrumenata odnosno kamatnih kupona ili anuiteta vrši se na novčani račun korporativnog agenta/agenta emisije izdavaoca u Centralnom registru, u skladu sa Pravilnikom o terminskim planu rada Centralnog registra. Član Centralnog registra-korporativni agent/agent emisije izdavaoca je u obavezi da preko korisničke aplikacije Centralnog registra inicira isplatu dužničkih finansijskih instrumenata odnosno kamatnih kupona ili anuiteta i verifikuje podatke za isplatu u skladu sa odlukom i zahtevom izdavaoca, a na način propisan Korisničkim uputstvom Centralnog registra.

Na osnovu unete potvrde isplate i izvršene uplate novčanih sredstava, Centralni registar formira elektronske poruke koje prosleđuje članovima Centralnog registra koji vode račune finansijskih instrumenata zakonitih imalaca, odnosno članovima koji vode novčane račune zakonitih imalaca finansijskih instrumenata, u skladu sa zahtevom za isplatu finansijskih instrumenata i kamatnih kupona. Članovi Centralnog registra su u obavezi da potvrde dobijene elektronske poruke.

Isplata kamatnih kupona ili anuiteta vrši se prenosom novčanih sredstava na račune članova Centralnog registra kod kojih se vode računi finansijskih instrumenata zakonitih imalaca, koji vrše prenos na novčane račune zakonitih imalaca. Na zahtev člana Centralnog registra novčana sredstva za kamatne kupone se mogu preusmeriti na člana Centralnog registra kod kog se vodi novčani račun imaoca finansijskih instrumenata.

Isplata o roku dospeća dužničkih finansijskih instrumenata vrši se prenosom novčanih sredstava na račune članova Centralnog registra kod kojih se vode računi finansijskih instrumenata zakonitih imalaca, koji vrše prenos na novčane račune zakonitih imalaca. Na zahtev člana Centralnog registra, novčana sredstva za isplatu finansijskih instrumenata mogu se preusmeriti na člana Centralnog registra kod kog se vodi novčani račun imaoca finansijskih instrumenata. Na osnovu izvršenih obaveza po osnovu dužničkih finansijskih instrumenata, Centralni registar vrši ispis finansijskih instrumenata na račun okončanja emisije dužničkih finansijskih instrumenata.

Centralni registar na svojoj internet stranici javno objavljuje obaveštenje izdavaoca da na dan dospeća vrši isplatu dospelih finansijskih instrumenata odnosno kupona ili anuiteta. Zahtev za obaveštenje izdavaoca dostavlja korporativni agent/agent emisije, član Centralnog registra.

Ukoliko se na dan dospeća ne izvrši uplata potrebnog iznosa novčanih sredstava za isplatu ili se uplata izvrši delimično, Centralni registar neće izvršiti predmetnu isplatu. Član Centralnog registra, korporativni agent/agent emisije je dužan da obavesti Centralni registar da izdavalac neće izvršiti obaveze o roku dospeća putem korisničke aplikacije Centralnog registra i zakonite imaoce dospelih finansijskih instrumenata putem javnog obaveštenja na internet stranici Centralnog registra. Kada izdavalac izvrši uplatu celokupnog iznosa novčanih sredstava po osnovu obaveza propisanih odlukom o izdavanju za dospele finansijske instrumente odnosno kamatne kupone ili anuitete i član Centralnog registra potvrdi isplatu i podnese zahtev za isplatu, Centralni registar vrši prenos novčanih sredstava zakonitim imaocima i ispis dospelih dužničkih finansijskih instrumenata odnosno prenos novčanih sredstava po osnovu kamatnih kupona ili anuiteta.

Centralni registar vrši isplatu i ispis finansijskih instrumenata pre roka dospeća, na zahtev izdavaoca, koji se dostavlja preko člana Centralnog registra, a u skladu sa odlukom o izdavanju finansijskih instrumenata.

Centralni registar vrši ispis finansijskih instrumenata nakon roka dospeća u slučaju kada su obaveze iz tih finansijskih instrumenata izmirene aktiviranjem sredstava obezbeđenja (menica, bankarska garancija, jemstvo..), a u skladu sa odlukom i zahtevom izdavaoca i na osnovu sledeće dokumentacije koju dostavlja član Centralnog registra, agent emisije:

1) nalog za prenos finansijskih instrumenata sa računa finansijskih instrumenata overen od strane zakonitog imaoca finansijskih instrumenata i člana Centralnog registra, agenta emisije;

2) dokaz banke o uplati novčanih sredstava na račun zakonitog imaoca finansijskih instrumenata po osnovu aktiviranja sredstava obezbeđenja finansijskih instrumenata;

3) izjava izdavaoca pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću da su obaveze po osnovu dospelih finansijskih instrumenata i dospelih kamatnih kupona, u slučaju kuponskih dužničkih hartija od vrednosti, izmirene nakon roka dospeća aktiviranjem sredstava obezbeđenja, overena u sudu.

Centralni registar ne odgovara izdavaocima i zakonitim imaocima za bilo kakvu štetu koja može nastati zbog kašnjenja u isplati iz bilo kog razloga, kao i zbog neispravnosti ili zakašnjenja koja su uslovljena propustom člana Centralnog registra, korporativnog agenta izdavaoca.

Poništenje dužničkih finansijskih instrumenata

118a. Na osnovu zahteva izdavaoca Centralni registar vrši poništenje celokupne emisije ili dela emisije finansijskih instrumenata u skladu sa odlukom tog izdavaoca o poništenju stečenih sopstvenih dužničkih finansijskih instrumenata.

Zahtev za poništenje dostavlja se preko člana Centralnog registra sa odlukom izdavaoca o poništenju sopstvenih dužničkih finansijskih instrumenata.

Obaveštenje o održavanju skupštine akcionara

119. Član Centralnog registra, a po nalogu lica koje ima pravo da sazove skupštinu akcionara, dostavlja Centralnom registru zahtev za objavljivanje obaveštenja za održavanje skupštine akcionara. Uz zahtev, član Centralnog registra podnosi odluku o sazivanju skupštine akcionara, overenu od strane ovlašćenog lica, u pisanom i elektronskom obliku.

Centralni registar objavljuje preko svoje internet stranice obaveštenje i odluku o održavanju skupštine akcionara.

Jedinstvena evidencija akcionara

120. Zahtev za izdavanje jedinstvene evidencije akcionara podnosi se Centralnom registru preko člana Centralnog registra - korporativnog agenta izdavaoca.

Jedinstvena evidencija akcionara se dostavlja sa stanjem na dan koji je naznačen u zahtevu i taj dan ne može biti dan izdavanja jedinstvene evidencije akcionara.

Jedinstvena evidencija akcionara sadrži matični broj akcionara, ime i prezime, odnosno poslovno ime, adresu akcionara, broj akcija koje poseduje i broj glasova iz tih akcija, upisana prava trećih lica na akcijama (zaloga) sa podacima o zalogoprimcima kao i ograničenja prava raspolaganja iz akcija.

Ako se akcije zakonitog imaoca vode na zbirnom, odnosno kastodi računu, umesto imena, prezimena i matičnog broja akcionara, jedinstvena evidencija akcionara sadrži naziv člana Centralnog registra kod koga je otvoren zbirni, odnosno kastodi račun i broj tog računa, a za kastodi račun i oznaku tipa lica.

Centralni registar izdaje jedinstvenu evidenciju akcionara u pisanom i u elektronskom obliku.

Centralni registar izdaje jedinstvenu evidenciju akcionara u roku od 2 (dva) dana od dana podnošenja zahteva.

Svaki akcionar ima pravo uvida u jedinstvenu evidenciju akcionara akcionarskog društva u kom je to lice akcionar.

Pravo iz stava 7. ove tačke se ostvaruje uvidom u jedinstvenu evidenciju akcionara koja se vodi u elektronskoj formi, u službenim prostorijama Centralnog registra, na zahtev zainteresovanog lica ili njegovog punomoćnika. Zahtev se podnosi preko člana Centralnog registra, a uvid se vrši u prisustvu predstavnika tog člana Centralnog registra.

Lice koje podnosi zahtev za izdavanje jedinstvene evidencije akcionara, ili zahtev za uvid u jedinstvenu evidenciju akcionara Centralnom registru, mora da podnese i ovlašćenje za podnošenje zahteva i preuzimanje jedinstvene evidencije akcionara, odnosno uvid u jedinstvenu evidenciju akcionara.

121. Centralni registar dostavlja jedinstvenu evidenciju akcionara za skupštinu akcionara na zahtev akcionarskog društva i u svim slučajevima kada korporativni agent izdavaoca podnese zahtev u ime tog izdavaoca.

122. Centralni registar dostavlja jedinstvenu evidenciju akcionara na osnovu sudskog rešenja o održavanju skupštine akcionarskog društva, na zahtev lica ovlašćenog od strane suda za zakazivanje skupštine.

123. Centralni registar dostavlja jedinstvenu evidenciju akcionara na osnovu zahteva registrovanog udruženja akcionara tog izdavaoca. Udruženje akcionara podnosi Centralnom registru zahtev za jedinstvenu evidenciju akcionara preko člana Centralnog registra.

124. Centralni registar dostavlja jedinstvenu evidenciju akcionara na osnovu rešenja o odobrenju ponude za preuzimanje akcija akcionarskog društva, na zahtev člana Centralnog registra - korporativnog agenta ponuđača. U ovom slučaju, jedinstvena evidencija akcionara sadrži matični broj akcionara, ime i prezime, odnosno poslovno ime i adresu akcionara.

125. Centralni registar dostavlja jedinstvenu evidenciju akcionara na zahtev člana Centralnog registra - korporativnog agenta izdavaoca, po osnovu isplate dividende preko Centralnog registra, a na osnovu Odluke o isplati dividende. U ovom slučaju, jedinstvena evidencija akcionara sadrži matični broj akcionara, ime i prezime, odnosno naziv i adresu akcionara, broj akcija, tip lica, oznaku zemlje i šifru člana Centralnog registra.

125a Centralni registar dostavlja jedinstvenu evidenciju akcionara na zahtev člana Centralnog registra - korporativnog agenta izdavaoca, u slučaju zamene akcija. U ovom slučaju, jedinstvena evidencija akcionara sadrži matični broj akcionara, ime i prezime, odnosno naziv, adresu akcionara, broj akcija koje poseduje, upisana prava trećih lica na akcijama (zaloga) sa podacima o zalogoprimcima, ograničenja prava raspolaganja iz akcija, račun finansijskih instrumenata, kao i šifru člana Centralnog registra koji vodi račun finansijskih instrumenata.

126. Centralni registar javno objavljuje podatke iz jedinstvene evidencije akcionara izdavalaca na svojoj internet stranici.

Jedinstvena evidencija akcionara javno objavljena na internet stranici Centralnog registra sadrži sledeće podatke:

1) ime i prezime, odnosno poslovno ime akcionara;

2) broj akcija koje poseduje akcionar.

Ako se akcije zakonitog imaoca vode na zbirnom, odnosno kastodi računu, umesto imena i prezimena akcionara, javno objavljena jedinstvena evidencija akcionara sadrži naziv člana Centralnog registra kod koga je otvoren zbirni, odnosno kastodi račun i broj tog računa, a za kastodi račun i oznaku tipa lica.

U slučaju da je upisano ograničenje prava iz hartija od vrednosti za akcionara, odnosno upisano založno pravo, Centralni registar u jedinstvenoj evidenciji akcionara na internet stranici pored podataka iz stava 2. daje obaveštenje o upisanom založnom pravu odnosno ograničenju raspolaganja.

127. U slučaju akcionarskog društva koje je izdalo akcije u skladu sa Zakonom o pravu na besplatne akcije i novčanu naknadu koju građani ostvaruju u postupku privatizacije, Centralni registar na svojoj internet stranici objavljuje podatke iz jedinstvene evidencije akcionara tog društva za prvih deset akcionara sa najvećim brojem akcija.

Kreditna institucija koja nema dozvolu za obavljanje delatnosti investicionog društva

127a Kreditna institucija, koja nema dozvolu Komisije za hartije od vrednosti za obavljanje delatnosti investicionog društva, a član je Centralnog registra, može da obavlja sledeće poslove:

1) usluge otvaranja i vođenja vlasničkog, suvlasničkog i zbirnog računa finansijskih instrumenata;

2) naplatu novčanih sredstava klijenta po osnovu kupoprodajnih transakcija sa finansijskim instrumentima, dividende, prinudnog otkupa i slično;

3) naplatu za klijenta po osnovu dospeća kupona i glavnica dužničkih hartija od vrednosti;

4) promenu ličnih podataka o klijentu;

5) obaveštavanje klijenta o stanju na njegovim računima;

6) druge poslove i aktivnosti u vezi sa finansijskim instrumentima, u skladu sa zakonom.

XIX NAČIN OTKLANJANJA RIZIKA I FORMIRANJE I KORIŠĆENJE GARANTNOG FONDA

128. Na dan saldiranja članovi Centralnog registra, učesnici u zaključenim transakcijama sa finansijskim instrumentima, moraju obezbediti finansijske instrumente i novac, kako bi Centralni registar mogao da saldira finansijske instrumente i novac po DVP principu (Delivery versus Payment-DvP) u skladu sa Pravilnikom o terminskom planu rada Centralnog registra.

129. Svi članovi Centralnog registra, osim Republike Srbije i Narodne banke Srbije, uplaćuju sredstava u Garantni fond Centralnog registra kako bi se obezbedila potrebna sredstva za ispunjenje obaveza u slučaju da član Centralnog registra blagovremeno ne obezbedi finansijske instrumente ili novac za zaključene transakcije sa finansijskim instrumentima.

Sredstva koja se uplaćuju u Garantni fond Centralnog registra iznose 40.000 evra i uplaćuju se na račun Centralnog registra kod Narodne banke Srbije prema instrukcijama za plaćanje Centralnog registra.

Devizna sredstva članova Centralnog registra sastoje se od sredstava Garantnog fonda i sredstava koje članovi Centralnog registra uplaćuju po osnovu zaključenih transakcija sa finansijskim instrumentima.

Na sredstva uplaćena u garantni fond Centralnog registra i na devizna sredstva uplaćena po osnovu poslova sa finansijskim instrumentima, Centralni registar obračunava, naplaćuje i plaća kamatu u skladu sa odlukom Narodne banke Srbije kojom se uređuje obračun, naplata i plaćanje kamate na devizna sredstva Centralnog registra kod Narodne banke Srbije. Sredstva uplaćena u Garantni fond Centralni registar ne može investirati ili oročavati, već ih može držati samo kao depozit po viđenju kod Narodne banke Srbije.

Sredstva uplaćena u Garantni fond Centralni registar drži u valuti u kojoj je član izvršio uplatu.

Pored sredstava Garantnog fonda, član Centralnog registra daje menice kao sredstvo obezbeđenja za blagovremeno saldiranje finansijskih instrumenata i novca za zaključene transakcije sa hartijama od vrednosti.

130. U slučaju da član Centralnog registra nema dovoljno finansijskih instrumenata ili novčanih sredstava na svom računu na dan saldiranja, Centralni registar aktivira sredstva Garantnog fonda u skladu sa Pravilnikom o terminskom planu rada Centralnog registra.

U slučaju aktiviranja sredstava sa računa Garantnog fonda, Centralni registar obračunava naknadu za korišćenje tih novčanih sredstava, dok član Centralnog registra ne uplati/vrati aktivirana sredstva na račun Garantnog fonda kod Centralnog registra u skladu sa Pravilnikom o tarifi Centralnog registra.

Član Centralnog registra je dužan da aktivirana sredstva nadoknadi u što kraćem roku, a najkasnije do početka sledećeg radnog dana.

131. Ako sredstva Garantnog fonda nisu dovoljna za pokriće obaveze člana Centralnog registra, Centralni registar će aktivirati menice na teret računa tog člana u visini nedostajućih sredstava.

Ukoliko aktiviranjem Garantnog fonda i menica i vanrednim procedurama nije moguće obezbediti neophodna sredstva za saldiranje transakcija, Centralni registar će stornirati spornu transakciju uz saglasnost svih učesnika u transakciji, i o tome obavestiti Komisiju za hartije od vrednosti i organizatora tržišta.

Vanredne procedure prinudne prodaje i prinudne kupovine finansijskih instrumenata

132. U slučaju da se aktiviranjem Garantnog fonda ne mogu obezbediti novčana sredstva odnosno finansijski instrumenti, Centralni registar pokreće vanredne procedure za prinudnu prodaju, odnosno za prinudnu kupovinu finansijskih instrumenata.

Prinudna prodaja, odnosno kupovina finansijskih instrumenata otpočinje unošenjem naloga za prodaju, odnosno kupovinu tog finansijskog instrumenta u informacioni sistem organizatora tržišta na kojem se tim finansijskim instrumentom trguje od strane Centralnog registra, a ako to nije moguće (finansijskim instrumentom se ne trguje kod organizatora tržišta, nema zakazanog trgovanja tom hartijom od vrednosti), prinudna prodaja, odnosno kupovina otpočinje pozivom svim članovima Centralnog registra da dostave ponude za prodaju, odnosno kupovinu navedenog finansijskog instrumenta.

Pristigle ponude Centralni registar rangira po ceni, a ponude sa istom cenom po vremenu pristizanja, pri čemu se kod prinudne prodaje prihvataju ponude sa višom cenom a kod prinudne kupovine ponude sa nižom cenom.

Centralni registar obaveštava sve učesnike u procesu prinudne prodaje, odnosno kupovine o tome da li su njihove ponude prihvaćene ili ne, a za prihvaćene ponude Centralni registar vrši kliring i saldiranje po DVP principu (Delivery versus Payment-DvP).

Prinudna prodaja i prinudna kupovina finansijskih instrumenata odvijaju se na način propisan ovim pravilima, a u skladu sa Pravilnikom o terminskom planu rada Centralnog registra.

Povraćaj sredstava Garantnog fonda

132a. U postupku prestanka članstva u Centralnom registru u skladu sa članom 45. Statuta Centralnog registra, nakon utvrđivanja da član Centralnog registra nema obaveza po osnovu zaključenih poslova sa finansijskim instrumentima, Centralni registar vrši povraćaj novčanih sredstava iz garantnog fonda na novčani račun člana Centralnog registra, koji je naveden u instrukciji tog člana.

XX ČUVANJE ELEKTRONSKE EVIDENCIJE O FINANSIJSKIM INSTRUMENTIMA I ČUVANJE MATERIJALIZOVANIH HARTIJA OD VREDNOSTI

133. Centralni registar trajno čuva dematerijalizovane finansijske instrumente u elektronskom obliku, od neovlašćenog pristupa, izmene i gubitaka u slučaju otkaza sistema i elementarnih nepogoda, pravljenjem rezervnih kopija podataka i formiranjem sekundarne baze podataka.

Centralni registar čuva originalnu dokumentaciju na osnovu koje je izvršen upis u periodu od najmanje pet godina, dok elektronsku dokumentaciju čuva trajno.

Centralni registar dematerijalizuje hartije od vrednosti registrovanjem hartija od vrednosti kao elektronski zapis u Centralnom registru, na osnovu zahteva izdavaoca dostavljenog preko člana Centralnog registra - korporativnog agenta izdavaoca.

XXI OSTALI POSLOVI CENTRALNOG REGISTRA

134. Centralni registar sprovodi postupak prijema članova u Centralni registar u skladu sa zakonom kojim se uređuje tržište kapitala i Statutom Centralnog registra.

Centralni registar može privremeno da suspenduje članstvo u Centralnom registru u slučaju da član Centralnog registra ne izvršava obaveze utvrđene ugovorom o članstvu.

135. Centralni registar vrši kontrolu svojih članova u delu poslova koje članovi Centralnog registra sprovode u skladu sa ovim Pravilima poslovanja.

U vršenju kontrole iz stava 1. ove tačke, Centralni registar ima pravo neposrednog uvida u dokumentaciju.

136. Kada Centralni registar u kontroli utvrdi nezakonitosti, odnosno nepravilnosti koje predstavljaju povredu odredaba zakona kojim se uređuje tržište kapitala, akta Komisije i akta Centralnog registra, nalaže rešenjem članu da u određenom roku otkloni takve nepravilnosti.

Centralni registar bez odlaganja obaveštava Komisiju i organizatora tržišta na način propisan aktom Komisije o svakoj povredi odredaba zakona kojim se uređuje tržište kapitala ili akta Komisije, odnosno Centralnog registra koju počini član Centralnog registra.

137. Centralni registar javno objavljuje podatke o svim finansijskim instrumentima upisanim u Centralni registar na svojoj internet stranici u skladu sa Zakonom.

138. Centralni registar izrađuje informaciona rešenja za potrebe obavljanja poslova Centralnog registra.

Centralni registar izrađuje informaciona rešenja za internet stranicu Centralnog registra.

139. Centralni registar izrađuje i primenjuje aplikativna i druga informaciona rešenja za zaštitu informacionog sistema Centralnog registra i podataka kojima raspolaže.

Korisnici informacionog sistema Centralnog registra su članovi Centralnog registra i državni organi.

Članovi Centralnog registra imaju pristup podacima kojima raspolaže Centralni registar, a koji se odnose na tog člana i njegove klijente. Državni organi imaju pristup podacima kojima raspolaže Centralni registar u skladu sa zakonom.

Za pristup podacima Centralnog registra, Centralni registar izrađuje i korisnicima izdaje smart kartice, kojima se obezbeđuje sigurnost pristupa i ograničavaju i kontrolišu prava pristupa podacima u skladu sa zakonom.

Sertifikat na smart kartici je validan godinu dana, nakon čega je korisnik dužan da smart karticu dostavi Centralnom registru radi obnavljanja ili poništenja sertifikata.

Korisnik informacionog sistema Centralnog registra je u obavezi da u pisanoj formi odredi zaposlene koji u obavljanju poslova koriste aplikaciju Centralnog registra i da o tome obavesti Centralni registar.

U slučaju prestanka zaposlenja kod korisnika ili prelaska na radnu poziciju koja ne zahteva pristup aplikacijama Centralnog registra zaposlenog kome je dodeljena smart kartica, korisnik je u obavezi da smart karticu vrati Centralnom registru i zatraži poništenje sertifikata na smart kartici.

Korisnik informacionog sistema Centralnog registra je dužan da o svakoj promeni lica koja u obavljanju poslova koriste informacioni sistem Centralnog registra postupi bez odlaganja na način uređen stavom 6. ove tačke.

Korisnik informacionog sistema Centralnog registra je u obavezi da za svakog zaposlenog koji u obavljanju posla koristi aplikacije Centralnog registra, podnese zahtev Centralnom registru za izdavanje jedinstvene personalizovane smart kartice sa kredencijalima za pristup, koji mogu biti poznati samo licu na čije ime je smart kartica izdata.

Smart kartica se izdaje u prostorijama Centralnog registra, isključivo licu na čije ime je personalizovana ili osobi koju ovlasti korisnik informacionog sistema.

Ukoliko smart karticu preuzima ovlašćeno lice, Centralni registar je dužan da predaju kartice izvrši na način koji garantuje nepovredivost podataka. Ukoliko lice na čije ime je izdata personalizovana kartica posumnja da je do trenutka prijema smart kartice narušena tajnost kredencijala za pristup, dužno je da o tome odmah obavesti Centralni registar, radi blokiranja pristupa informacionom sistemu Centralnog registra za tu smart karticu.

Za sve radnje sprovedene korišćenjem smart kartice, odgovorno je lice na čije ime je kartica izdata, kao i korisnik informacionog sistema.

Korišćenje smart kartice od strane nekog drugog lica, osim onog na čije ime je smart kartica izdata, strogo je zabranjeno i smatra se odgovornošću lica na čije ime je kartica izdata, kao i korisnika informacionog sistema.

U slučaju gubitka, krađe smart kartice ili sumnje da je došlo do povrede tajnosti kredencijala za pristup, lice na čije ime je izdata smart kartica i korisnik informacionog sistema dužni su da odmah o tome obaveste Centralni registar radi blokiranja pristupa informacionom sistemu Centralnog registra za tu smart karticu.

Korisnik informacionog sistema dužan je da propiše procedure kojima će se urediti postupanje zaposlenih u cilju sprečavanja neovlašćenog korišćenja smart kartica za pristup informacionom sistemu Centralnog registra.

140. Centralni registar obavlja poslove u skladu sa članstvom Centralnog registra u međunarodnim organizacijama.

141. Centralni registar obračunava i naplaćuje od svojih članova naknade za korišćenje usluga u skladu sa Pravilnikom o tarifi Centralnog registra.

142. Centralni registar obavlja i druge poslove u skladu sa zakonom.

XXII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE Pravila poslovanja 10 broj 2/12-3 od 27.04.2012. godine, sa izmenama i dopunama 10 broj 2/12-2 od 26.12.2012. godine i 10 broj 2/6-3/1 od 09.10.2013. godine.

143. Ova Pravila poslovanja Centralnog registra, depoa i kliringa hartija od vrednosti stupaju na snagu po dobijanju saglasnosti Komisije za hartije od vrednosti.

144. Ova Pravila poslovanja Centralnog registra, depoa i kliringa hartija od vrednosti se objavljuju na internet stranici Centralnog registra odmah nakon dobijanja saglasnosti Komisije za hartije od vrednosti.

145. Danom stupanja na snagu ovih Pravila poslovanja prestaju da važe Pravila poslovanja Centralnog registra, depoa i kliringa hartija od vrednosti ("Službeni glasnik RS", br. 113/2006, 24/2008, 38/2008, 70/2008, 17/2009, 55/2010 i 102/2010) I 10 br. 2/8-5 od 26.12.2011. godine.

SAMOSTALNI ČLANOVI IZMENA I DOPUNA PRAVILA POSLOVANJA
10 broj 2-8/21-2 od 25.07.2014. godine

Član 18

Akcionarsko društvo, koje je registrovalo povećanje kapitala u Agenciji za privredne registre po osnovu ispunjenja obaveza iz ugovora o prodaji društvenog kapitala, dužno je da, u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ovih Izmena i dopuna Pravila poslovanja, izvrši upis akcija po navedenom osnovu u Centralni registar i da preko člana Centralnog registra dostavi zahtev sa sledećom dokumentacijom:

- odluka o povećanju kapitala izdavaoca,

- rešenje ili izvod Agencije za privredne registre o upisu povećanja kapitala,

- akt Agencije za privatizaciju o prihvatanju izvršenja obaveze iz ugovora o prodaji društvenog, odnosno državnog kapitala u postupku privatizacije ili rešenje Agencije za privatizaciju o sticanju sopstvenih akcija subjekta privatizacije.

Član 19

Danom stupanja na snagu ovih Izmena i dopuna Pravila poslovanja klijenti investicioni fondovi i dobrovoljni penzijski fondovi koji se vode na kastodi računu, vodiće se po tipu lica FO. Klijenti ostala pravna i fizička lica koja se vode na kastodi računu, vodiće se na istom računu po tipu lica KS.

Otvaranje novih računa vrši se u skladu sa tačkom 35. Pravila poslovanja.

Član 20

Korisnici informacionog sistema Centralnog registra dužni su da usvoje procedure propisane članom 17. ovih Izmena i dopuna Pravila poslovanja u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu istih.

Član 21

Ove Izmene i dopune Pravila poslovanja Centralnog registra stupaju na snagu po dobijanju saglasnosti Komisije za hartije od vrednosti, a objavljuju se na internet stranici Centralnog registra odmah nakon dobijanja saglasnosti Komisije za hartije od vrednosti.

SAMOSTALNI ČLAN IZMENA I DOPUNA PRAVILA POSLOVANJA
10 broj 2-8/23-4-1 od 29.12.2014. godine

Član 11

Ove Izmene i dopune Pravila poslovanja Centralnog registra stupaju na snagu po dobijanju saglasnosti Komisije za hartije od vrednosti, a objavljuju se na internet stranici Centralnog registra odmah nakon dobijanja saglasnosti Komisije za hartije od vrednosti.

SAMOSTALNI ČLANOVI IZMENA I DOPUNA PRAVILA POSLOVANJA
10 broj 2-9/12-2 od 11.12.2015. godine

STUPANJE NA SNAGU

Član 12

Ove Izmene i dopune Pravila poslovanja Centralnog registra stupaju na snagu po dobijanju saglasnosti Komisije za hartije od vrednosti i objavljuju se na internet stranici Centralnog registra odmah nakon dobijanja saglasnosti.

PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 13

Rešenja o dodeli CFI koda i ISIN broja, koja su izdata pre stupanja na snagu ovih Izmena i dopuna Pravila poslovanja, a po kojima izdavalac nije preko člana Centralnog registra, u roku od godinu dana od dana izdavanja rešenja, podneo zahtev za otvaranje emisionog računa i upis finansijskih instrumenata na račun izdavaoca kod člana Centralnog registra i račune finansijskih instrumenata zakonitih imalaca, prestaju da važe.

Izdavaocima kojima je izdato rešenje o dodeli CFI koda i ISIN broja najmanje godinu dana pre stupanja na snagu ovih Izmena i dopuna Pravila poslovanja, ostavlja se rok 30 dana, od dana stupanja na snagu ovih Izmena i dopuna Pravila poslovanja, za podnošenje zahteva iz stava 1. ovog člana, nakon čega rešenja prestaju da važe.

Član 14

Akcionarska društva koja su, do dana stupanja na snagu ovih Izmena i dopuna Pravila poslovanja, zaključila postupak likvidacije, promenila pravnu formu, odnosno izvršila statusne promene u Agenciji za privredne registre, a nisu izvršila ispis akcija u Centralnom registru, dužna su da, u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ovih Izmena i dopuna Pravila poslovanja, dostave Centralnom registru, preko člana Centralnog registra, odgovarajuću dokumentaciju propisanu tačkom 26b, 26v i 26g ovih Pravila poslovanja.

Po isteku roka iz stava 1. ovog člana, Centralni registar vrši ispis akcija na osnovu podataka Agencije za privredne registre.

Član 15

Odredbe tač. 64, 84. i 127a ovih Izmena i dopuna Pravila poslovanja primenjuju se počev od 01.01.2016. godine.

SAMOSTALNI ČLAN IZMENA I DOPUNA PRAVILA POSLOVANJA
10 broj 2-9/18-2 od 18.03.2016. godine

Član 8

Ove Izmene i dopune Pravila poslovanja Centralnog registra stupaju na snagu i primenjuju se po dobijanju saglasnosti Komisije za hartije od vrednosti i objavljuju se na internet stranici Centralnog registra odmah nakon dobijanja saglasnosti.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, čl. 3. i 4. (tačke 99a. i 99b) počinju sa primenom nakon isteka 60 dana od dana stupanja na snagu ovih Izmena i dopuna Pravila poslovanja.

SAMOSTALNI ČLAN IZMENA I DOPUNA PRAVILA POSLOVANJA
10 broj 2-9/33-2 od 18.01.2018. godine

Član 30

Ove Izmene i dopune Pravila poslovanja Centralnog registra stupaju na snagu i primenjuju se po dobijanju saglasnosti Komisije za hartije od vrednosti i objavljuju se na internet stranici Centralnog registra odmah nakon dobijanja saglasnosti.

SAMOSTALNI ČLAN IZMENA I DOPUNA PRAVILA POSLOVANJA
10 broj 2-9/36-7 od 22.03.2018. godine

Član 2

Ove Izmene i dopune Pravila poslovanja Centralnog registra stupaju na snagu i primenjuju se po dobijanju saglasnosti Komisije za hartije od vrednosti i objavljuju se na internet stranici Centralnog registra odmah nakon dobijanja saglasnosti.

Ovaj prečišćen tekst Pravila poslovanja sadrži:

Pravila poslovanja 10 broj 2/12-3 od 27.04.2012. godine, sa izmenama i dopunama:

- 10 broj 2/12-2 od 26.12.2012. godine,

- 10 broj 2/6-3/1 od 09.10.2013. godine,

- 10 broj 2-8/21-2 od 25.07.2014. godine,

- 10 broj 2-8/23-4-1 od 29.12.2014. godine,

- 10 broj 2-9/12-2 od 11.12.2015. godine,

- 10 broj 2-9/18-2 od 18.03.2016. godine,

- 10 broj 2-9/33-2 od 18.01.2018. godine i

- 10 broj 2-9/36-7 od 22.03.2018. godine.