ODLUKA

O VISINI NAKNADE ZA POHAĐANJE EDUKATIVNIH KURSEVA I PREZENTACIJA ČIJI JE ORGANIZATOR ILI SUORGANIZATOR BERZA, VISINI PRETPLATE I NAKNADI ZA OGLAŠAVANJE U BILTENU BERZE I KORIŠĆENJE SALE ZA OBUKU BERZE

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuje se visina naknada za pohađanje edukativnih kurseva i prezentacija čiji je organizator ili suorganizator Berza, visini pretplate i naknade za oglašavanje u Biltenu Berze i korišćenje sale za obuku Berze:

I EDUKATIVNI KURSEVI

1.1. Opšti edukativni kursevi

Za pohađanje edukativnih kurseva - modula iz oblasti berzanskog poslovanja i njegovih pojedinih aspekata, ekonomskih i pravnih pitanja iz ove oblasti, kao i drugih aspekata u vezi sa finansijskim instrumentima (u daljem tekstu: Modul), polaznik plaća Berzi naknadu:

 

 

RSD

EUR

1.

Osnovni kurs o Berzi, sa simulacijom trgovanja

6.000

50

2.

Fundamentalna analiza

8.400

70

3.

Tehnička analiza

9.600

80

4.

Korporativno upravljanje

7.200

60

5.

Odnosi sa investitorima

7.200

60

6.

Pravna regulativa na tržištu hartija od vrednosti

7.200

60

7.

Osnovi fundamentalne i tehnička analize

12.000

100

Moduli su jednodnevni i intenzivnog su karaktera, organizovani na principu predavanja sa odgovarajućom dokumentacijom, korišćenjem opreme Berze neophodne za obavljanje edukativnih aktivnosti i diskusijom posle svake celine u okviru Modula.

Maksimalni broj mesta na Modulu je ograničen na 20 polaznika. Prednost prilikom rezervacije mesta za polaznika, imaće lica koja ranije rezervišu slobodno mesto i izvrše uplatu. Izuzetno, zbog iskazanog velikog interesovanja, Berza može povećati maksimalni broj polaznika po Modulu, ali ne više od 30.

Minimalni broj polaznika za početak i održavanje Modula je 5 polaznika. Izuzetno, u slučaju prijave polaznika u broju manjem od minimalnog broja polaznika, Berza može, uz prethodnu saglasnost prijavljenog polaznika, istog priključiti grupi polaznika posebnog edukativnog kursa iz tačke 1.2. ovog člana u kom slučaju polaznik plaća naknadu iz tačke 1.1. ovog člana.

Popust se, na iznos utvrđene naknade, odobrava polaznicima po jednom edukativnom modulu i jednom kriterijumu. Korisnik popusta na ime statusa učenika, odnosno studenta, uz prijavu na Modul dostavlja kopiju đačke knjižice, odnosno indeksa.

Popusti:

1.

fizičkim licima:

za svaki sledeći modul

20%

 

 

učeniku ili studentu

20%

 

 

polazniku za koga naknadu plaća Član Berze

40%

2.

pravnim licima:

3 ili 4 polaznika

10%

 

 

5 ili 6 ili 7 polaznika

20%

 

 

više od 7 polaznika

30%

1.2. Posebni edukativni kursevi

Za organizaciju i održavanje prilagođenih edukativnih kurseva grupi studenata i/ili učenika, Korisnik plaća Berzi naknadu:

 

 

RSD

EUR

1.

Osnovni kurs o Berzi, sa simulacijom trgovanja

36.000

300

2.

Fundamentalna analiza

50.000

400

3.

Tehnička analiza

60.000

500

4.

Korporativno upravljanje

40.000

350

5.

Odnosi sa investitorima

40.000

350

6.

Pravna regulativa na tržištu hartija od vrednosti

40.000

350

7.

Osnovi fundamentalne i tehnička analize

60.000

500

Korisnik posebnog edukativnog kursa može biti isključivo obrazovna (srednjoškolska ili visokoškolska) institucija ili studentska organizacija.

Posebni edukativni kursevi su jednodnevni i intenzivnog su karaktera i organizuju se po prijavi Korisnika. Posebni edukativni kursevi održavaju se po principu predavanja i korišćenjem opreme Berze neophodne za obavljanje edukativnih aktivnosti i diskusijom posle svake celine u okviru kursa.

Maksimalni broj mesta na posebnom edukativnom kursu ograničen je na 30 polaznika.

1.3. Prezentacija o načinu poslovanja Beogradske berze

Za organizaciju i održavanje prezentacije poslovanja Berze (u daljem tekstu: Prezentacija), organizovanoj grupi polaznika, Korisnik plaća Berzi naknadu:

 

 

RSD

EUR

1.

Prezentacija

12.000

100

Prezentacija organizuje se u maksimalnom trajanju od 90 minuta i obuhvata prikaz regulatornog okvira poslovanja, segmentacije tržišta, proces trgovanja finansijskim instrumentima i izveštavanje investicione javnosti.

Korisnik prezentacije može biti domaće ili strano pravno lice, udruženje, asocijacija, grupa i sl.

Maksimalni broj mesta na prezentaciji je ograničen na 45 polaznika.

1.4. Ostali edukativni kursevi i događaji

Postoji mogućnost organizovanja edukativnih kurseva i događaja po specifičnim zahtevima Korisnika u dogovoru sa Berzom i obezbeđivanje minimalnog broja polaznika od strane Korisnika. Ugovorom između Korisnika i Berze reguliše se sadržaj i trajanje edukativnog kursa, te visina naknade koju Korisnik plaća Berzi za održavanje datog kursa.

Postoji mogućnost suorganizatorstva edukativnih kurseva i drugih događaja, a ugovorom zaključenim sa suorganizatorom regulišu se tematske oblasti edukativnog kursa, korišćenje prostora i opreme Berze neophodne za obavljanje edukativnih aktivnosti, te ostale aktivnosti koje su u funkciji održavanja skupa, kao što su priprema i distribucija pozivnih pisama, vesti i saopštenja, pratećih materijala i drugo.

II SLUŽBENO GLASILO BERZE - Bilten /mesečno izdanje/

1.1. Pretplata

Naručilac Biltena (mesečno, elektronsko izdanje), plaća Berzi godišnju pretplatu za kalendarsku godinu, unapred:

 

 

RSD

EUR

1.

domaće pravno lice

4.000

--

2.

domaće fizičko lice

2.000

--

3.

strano (pravno ili fizičko) lice

--

40

1.2. Oglašavanje

Korisnik čije oglašavanje oglasa odobri glavni i odgovorni urednik Biltena, plaća Berzi naknadu, zavisno od veličine oglasa:

 

 

RSD

EUR

1.

oglas na celoj strani Biltena

8.000

80

2.

oglas na ½ strane Biltena

4.000

40

Član 2

U iznose naknada i pretplata utvrđenih ovom Odlukom, uračunat je porez na dodatu vrednost (PDV).

Iznos pretplata i naknada u evrima, nerezidenti (strana pravna/fizička lica) plaćaju Berzi na osnovu fakture Berze, uplatom na devizni račun Berze.

Član 3

Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja, objavljuje se na internet stranici i primenjuje se počev od prvog narednog radnog dana.

Danom primene ove Odluke, prestaje da važi Odluka 01/1 br. 870/17 kojom je bliže utvrđena visina naknada za pohađanje edukativnih kurseva u organizaciji Berze, kao i visina pretplate i naknada za oglašavanje u Biltenu Berze.