UREDBA
O NAČINU OSTVARIVANJA PRAVA NA OSIGURANJE PRIPADNIKA VOJSKE SRBIJE I DRUGIH SNAGA ODBRANE KOJI SE UPUĆUJU U MULTINACIONALNE OPERACIJE

("Sl. glasnik RS", br. 121/2014 i 48/2018)

Član 1

Ovom uredbom propisuje se način ostvarivanja prava na osiguranje pripadnika Vojske Srbije i drugih snaga odbrane (u daljem tekstu: osiguranika) koji se upućuju u multinacionalne operacije van granica Republike Srbije (u daljem tekstu: multinacionalne operacije) za slučaj bolesti, povrede, ranjavanja, invalidnosti ili smrti nastalih kao posledica angažovanja ili u vezi sa angažovanjem u multinacionalnoj operaciji.

Član 2

Ugovor o osiguranju za slučajeve iz člana 1. ove uredbe zaključuje ministarstvo iz čijeg sastava se osiguranik upućuje u multinacionalnu operaciju za vreme za koje se osiguranik upućuje u multinacionalnu operaciju, a najduže za period od godinu dana.

Vreme iz stava 1. ovog člana obuhvata i vreme produžavanja angažovanja zbog zdravstvene sprečenosti za povratak u zemlju, tehničkih razloga zbog kojih osiguranik mora da ostane duže od ugovorenog vremena, odnosno do završetka započetih aktivnosti pod uslovima propisanim zakonom.

Ugovor o osiguranju iz stava 1. ovog člana ne zaključuje se sa licima koja se upućuju u multinacionalnu operaciju, ako su osigurana od strane međunarodne organizacije u čijem sastavu se realizuje multinacionalna operacija.

Član 3

Ugovor o osiguranju zaključuje se sa društvom za osiguranje koje, saglasno zakonu kojim se uređuje delatnost osiguranja, može obavljati poslove osiguranja i koje u postupku javne nabavke, pod uslovima propisanim zakonom kojim se uređuju javne nabavke, dostavi najpovoljniju ponudu premije osiguranja za određenu osiguranu sumu.

Član 4

U slučaju smrti za vreme učešća u multinacionalnim operacijama, osigurana suma na koju se osiguravaju osiguranici iz člana 1. ove uredbe iznosi 57.000 evra u dinarskoj protivvrednosti obračunatoj po zvaničnom srednjem kursu dinara prema evru na dan isplate.

U slučaju bolesti, povrede, ranjavanja ili invalidnosti sa posledicom trajne invalidnosti 100%, osigurana suma na koju se osiguravaju osiguranici jednaka je osiguranoj sumi u slučaju smrti, a u slučaju bolesti, povrede, ranjavanja ili invalidnosti sa posledicom trajne invalidnosti manje od 100%, osigurana suma srazmerno je manja od osigurane sume u slučaju smrti.

Procenti trajne invalidnosti iz stava 2. ovog člana utvrđuju se prema propisanim standardima Ujedinjenih nacija.

Član 5

Vreme trajanja osiguranja osiguranika za slučaj bolesti, povrede, ranjavanja, invalidnosti ili smrti određuje se od momenta upućivanja osiguranika u multinacionalnu operaciju (dan odlaska) do momenta povratka osiguranika iz multinacionalne operacije (dan povratka).

Za dan odlaska smatra se dan polaska prevoznog sredstva iz mesta u zemlji iz kojeg se osiguranik upućuje u multinacionalnu operaciju, a za dan povratka smatra se dan kada je prevozno sredstvo kojim se osiguranik vraća iz multinacionalne operacije stiglo u mesto u koje se osiguranik vraća iz multinacionalne operacije.

Osiguranje ne obuhvata vreme koje osiguranik provede na odsustvu u zemlji po odobrenju nadležnog starešine u multinacionalnoj operaciji.

Član 6

Danom stupanja na snagu ove uredbe prestaje da važi Uredba o ostvarivanju prava na osiguranje profesionalnih pripadnika Vojske Srbije i Crne Gore, osoblja civilne zaštite i zaposlenih u organima uprave Saveta ministara za vreme učešća u mirovnim operacijama i drugim aktivnostima u inostranstvu ("Službeni list SCG", broj 32/05).

Član 7

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".