ODLUKA

O UTVRĐIVANJU SVOJSTVA OSIGURANIKA I OBAVEZI PLAĆANJA DOPRINOSA ZA PENZIJSKO I INVALIDSKO OSIGURANJE

("Sl. glasnik RS", br. 43/2011 i 48/2018 - odluka US)

Član 1

Ovom odlukom uređuje se način utvrđivanja svojstva osiguranika i obaveza plaćanja doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Osiguraniku kome se svojstvo osiguranika utvrđuje po isteku roka za podnošenje prijave na osiguranje, odnosno za koga prijava na osiguranje nije podneta, utvrđuje se obaveza plaćanja doprinosa.

Član 2

Osiguraniku iz člana 1. ove odluke, doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje obračunava se prema najnižoj mesečnoj osnovici doprinosa i stopi doprinosa, koja važi na dan uplate doprinosa, prema zakonu kojim se uređuju doprinosi za obavezno socijalno osiguranje.

Obračun doprinosa iz stava 1. ovog člana vrši Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje i obaveštava osiguranika o iznosu, roku i računu javnih prihoda na koji treba da se izvrši uplata.

Član 3

Osiguraniku za koga je doprinos obračunat i uplaćen u skladu sa članom 2. ove odluke, u matičnu evidenciju se kao osnovica osiguranja unosi iznos od 35% prosečne zarade u Republici za godinu za koju je izvršena uplata doprinosa, odnosno 35% srazmernog iznosa te zarade ako se uplata doprinosa ne vrši za celu godinu.

Član 4*

(Prestao da važi odlukom US)

Član 5

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o načinu obračuna doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje u postupku utvrđivanja svojstva osiguranika ("Službeni glasnik RS", broj 25/09).

Član 6

Ova odluka, po dobijanju saglasnosti Vlade, objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srbije" i stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja.

Napomene

* Odredba člana 4. Odluke o utvrđivanju svojstva osiguranika i obavezi plaćanja doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje ("Sl. glasnik RS", br. 43/2011) prestala je da važi na osnovu Odluke Ustavnog suda IUo broj 279/2016 od 21. decembra 2017. godine, objavljene u "Sl. glasniku RS", br. 48/2018 od 22. juna 2018. godine.