PRAVILNIK
O NAČINU VOĐENJA I SADRŽINI EVIDENCIJA KOJE VODI KOMESARIJAT ZA IZBEGLICE I MIGRACIJE REPUBLIKE SRBIJE

("Sl. glasnik RS", br. 48/2018)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se uređuje način vođenja i sadržina evidencija koje vodi Komesarijat za izbeglice i migracije u skladu sa članom 98. Zakona o azilu i privremenoj zaštiti i to:

1) evidencije o strancima koji su tražioci azila i kojima su obezbeđeni materijalni uslovi prihvata, a koji su utvrđeni članom 98. stav 1. tačka 1) Zakona o azilu i privremenoj zaštiti;

2) evidencije o strancima kojima je odobreno pravo na azil ili privremena zaštita kojima je obezbeđen neki vid podrške u procesu integracije, a koji su utvrđeni članom 98. stav 1. tačka 2) Zakona o azilu i privremenoj zaštiti, i

3) evidencije o strancima koji su uključeni u programe dobrovoljnog povratka u zemlju porekla, a koji su utvrđeni članom 98. stav 1. tačka 3) Zakona o azilu i privremenoj zaštiti.

Podaci iz stava 1. ovog člana čuvaju se pet godina od dana obrade poslednjeg podatka, izuzev podataka koji se odnose na stranca (i na lica povezana sa njim) kojem je odobren azil (utočište ili supsidijarna zaštita) ili privremena zaštita u Republici Srbiji, koji se čuvaju trajno.

Član 2

Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije, vodi evidencije o licima iz člana 1. stav 1. tač. 1. do 3. ovog pravilnika, koji su smešteni u centrima za azil u Republici Srbiji.

Evidencije se vode u elektronskoj formi i na papiru.

Upis, odnosno unos podataka u evidencije iz člana 1. stav 1. tač. 1. do 3. ovog pravilnika, vrši se u centrima za azil u Republici Srbiji, a koji su u sastavu Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije od strane radno angažovanih službenika u centrima za azil u Republici Srbiji.

Član 3

Ovlašćeno lice, odnosno radno angažovani službenici u centrima za azil koje u evidencije unosi podatke iz člana 1. stav 1. tač. 1. do 3. ovog pravilnika, odgovorno je za tačnost podataka.

Član 4

Uvid u podatke i evidencije iz člana 1. stav 1. tač. 1. do 3. ovog pravilnika, za sve centre za azil u Republici Srbiji, imaće predstavnici službe - Grupa za informatičke poslove, pri Komesarijatu za izbeglice i migracije Republike Srbije, dok će radno angažovani službenici u centrima za azil sprovode unos imati mogućnost uvida, samo u evidencije konkretnog centra za azil.

Član 5

Podaci iz evidencija iz člana 1. stav 1. tač. 1. do 3. ovog pravilnika, su strogo poverljivi podaci, koji će biti dostupni na pisani zahtev Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije, Republičkom javnom tužilaštvu, kao i sudovima za potrebe vođenja postupaka.

Član 6

Radno angažovana lica u centrima za azil, nemaju pravo da omogućavaju uvid i da daju podatke iz evidencija koje vode, nikome, osim službenicima Grupe za informatičke poslove koji su jedini ovlašćeni da iste daju na način predviđen članom 5. ovog pravilnika.

Član 7

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".