PRAVILNIK
O PODSISTEMIMA ŽIČARE I BEZBEDNOSNIM KOMPONENTAMA ZA TRANSPORT LICA

("Sl. glasnik RS", br. 48/2018)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se propisuju uslovi koje moraju da ispunjavaju podsistemi žičare i bezbednosne komponente i isprave o usaglašenosti i označavanje usaglašenosti.

Član 2

Pojedini izrazi upotrebljeni u ovom pravilniku imaju sledeće značenje:

1) bezbednosna komponenta je svaka osnovna komponenta, skup komponenata, podsklop ili kompletno montirana oprema i svaki uređaj ugrađen u postrojenje žičare da bi se osigurale bezbednosne funkcije koje su identifikovane analizom bezbednosti, čiji bi kvar ugrozio bezbednost ili zdravlje ljudi bilo da su oni korisnici, angažovano osoblje ili treća lica;

2) ocenjivanje usaglašenosti je proces kojim se utvrđuje da li podsistemi žičare i bezbednosne komponente ispunjavaju uslove iz člana 4. ovog pravilnika;

3) podsistem je bilo koji podsistem koji ispunjava uslove za ugradnju u žičaru;

4) stavljanje u upotrebu je prvo korišćenje podsistema žičare i bezbednosne komponente za njenu predviđenu namenu u Republici Srbiji.

Drugi izrazi upotrebljeni u ovom pravilniku, koji nisu definisani u stavu 1. ovog člana, imaju značenje utvrđeno zakonom kojim se uređuju žičare za transport lica i zakonom kojim se uređuju tehnički zahtevi za proizvode i ocenjivanje usaglašenosti.

Član 3

Podsistemi žičare i bezbednosne komponente mogu da se stave u upotrebu, odnosno ugrade u žičaru, ako ispunjavaju uslove koji se na njih primenjuju i ako omogućavaju izgradnju žičara koje, kada su ispravno instalirane, održavane i korišćene za predviđenu namenu, ne ugrožavaju zdravlje i bezbednost lica i kada je primenljivo, bezbednost imovine i ako ispunjavaju druge uslove iz ovog pravilnika.

Član 4

Uslovi koje moraju da ispunjavaju podsistemi žičare i bezbednosne komponente su:

1) da postoji "pretpostavka usaglašenosti", odnosno da dati podsistemi žičare i određena bezbednosna komponenta, za koju su predviđeni odgovarajući zahtevi srpskih standarda ili njihovih delova, kojima su preuzeti odgovarajući harmonizovani standardi čiji se spisak (u daljem tekstu: spisak standarda) sastavlja i objavljuje u skladu sa zakonom kojim se uređuju tehnički zahtevi za proizvode i ocenjivanje usaglašenosti, ispunjava te zahteve iz spiska standarda;

2) ako ne postoje odgovarajući harmonizovani standardi iz tačke 1) ovog stava, primenjuju se druge tehničke specifikacije koje obezbeđuju ispunjenje odgovarajućih uslova za neugrožavanje zdravlja i bezbednost lica, i kada je primenljivo, bezbednost imovine;

3) ako nije ispunjena "pretpostavka usaglašenosti", sprovodi se odgovarajući postupak ocenjivanja usaglašenosti sa spiskom standarda, pre stavljanja u upotrebu podsistema žičare i bezbednosne komponente, koji obezbeđuje proizvođač ili njegov zastupnik ili, ukoliko oni nisu dostupni, drugo lice odgovorno za stavljanje podsistema žičare i bezbednosne komponente u upotrebu, odnosno lice koje proizvodi podsisteme žičare i bezbednosne komponente za sopstvene potrebe.

Član 5

Ako se prilikom upotrebe žičara, primenjuju posebni propisi kojima se uređuje zaštita bezbednosti ljudi, a naročito izvršnih radnika, koji sadrže uslove u vezi sa podsistemima žičare i bezbednosnim komponentama, takvi uslovi se ispunjavaju na način predviđen zakonom kojim se uređuju žičare za transport lica i ovim pravilnikom.

Član 6

Isprave o usaglašenosti i označavanje usaglašenosti koje prate podsisteme žičare i bezbednosne komponente prilikom stavljanja u upotrebu su:

1) deklaracija o usaglašenosti;

2) sertifikat o ispitivanju;

3) ostala tehnička dokumentacija.

Član 7

Deklaracijom o usaglašenosti potvrđuje se da podsistemi žičare i bezbednosne komponente za transport lica ispunjavaju uslove iz ovog pravilnika.

Deklaracija o usaglašenosti naročito sadrži:

1) pozivanje na usklađenost sa svim načelima i bitnim zahtevima iz Direktive 200/9 EZ Evropskog parlamenta i Saveta od 9. marta 2000. godine o žičarama za transport lica;

2) ime, odnosno poslovno ime i adresu proizvođača, i ako je odgovarajuće, ime, odnosno poslovno ime i adresu njegovog ovlašćenog zastupnika;

3) opis podsistema žičare i bezbednosne komponente za transport lica (oznake, vrsta, itd.);

4) podatke o primenjenom postupku ocenjivanja usaglašenosti u fazama projektovanja i proizvodnje podsistema žičare i bezbednosne komponente za transport lica;

5) sve odgovarajuće odredbe koje podsistemi žičare i bezbednosne komponente za transport lica moraju da ispunjavaju, a naročito uslove korišćenja;

6) naziv i adresu imenovanog ili prijavljenog tela koje je učestvovalo u postupku ocenjivanja usaglašenosti, datum izdavanja Sertifikata o ispitivanju i, ako je primenljivo, podatke o roku i uslovima važenja tog sertifikata;

7) ako je odgovarajuće, pozivanje na primenjene standarde i/ili druge tehničke specifikacije iz člana 8. ovog pravilnika;

8) datum izdavanja i identifikaciju i potpis ovlašćenog lica odgovornog za izdavanje deklaracije o usaglašenosti u ime proizvođača ili njegovog zastupnika.

Član 8

Sertifikat o ispitivanju podsistema žičare i bezbednosne komponente za transport lica, sačinjava imenovano ili prijavljeno telo za ocenjivanje usaglašenosti kao rezultat pozitivne ocene usaglašenosti sa predviđenim odgovarajućim zahtevima srpskih standarda ili njihovih delova, kojima su preuzeti odgovarajući harmonizovani standardi objavljeni u skladu sa zakonom kojim se uređuju tehnički zahtevi za proizvode i ocenjivanje usaglašenosti.

Član 9

Osim isprava iz čl. 7. i 8. ovog pravilnika, obezbeđuje se da podsistemi žičare i bezbednosne komponente za transport lica, prilikom stavljanja u upotrebu prati i ostala tehnička dokumentacija u vezi sa karakteristikama podsistema žičare i bezbednosnih komponenti i, ako je potrebno, sva dokumenta kojima je potvrđena usaglašenost podsistema žičare i bezbednosnih komponenata, relevantne pojedinosti u vezi sa uslovima i ograničenjima upotrebe, kao i u vezi sa uputstvima za održavanje datog podsistema žičare i bezbednosne komponente za transport lica.

Dokumentacija iz stava 1. ovog člana se, po pravilu, sačinjava na srpskom jeziku, datirana je i potpisana. Ako ta dokumentacija nije sačinjena na srpskom jeziku, lice koje stavlja podsisteme žičare i bezbednosne komponente u upotrebu, obezbeđuje njen prevod na srpski jezik.

Član 10

Pre stavljanja u upotrebu, podsistemi žičare i bezbednosne komponente koje ispunjavaju uslove iz ovog pravilnika označavaju se znakom usaglašenosti iz Priloga - Znak usaglašenosti, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Ako se na podsisteme žičare i bezbednosne komponente za transport lica primenjuju i drugi tehnički propisi koji propisuju stavljanje znaka usaglašenosti, u tom slučaju stavljeni znak usaglašenosti označava da su podsistemi žičare i bezbednosne komponente za transport lica usaglašeni i sa zahtevima tih drugih propisa.

Znak usaglašenosti se stavlja na svaki podsistem žičare i bezbednosnu komponentu za transport lica ili njenu natpisnu pločicu tako da bude vidljiv, čitljiv i neizbrisiv, u skladu sa zakonom kojim se uređuju tehnički zahtevi za proizvode i ocenjivanje usaglašenosti i posebnim propisom donetim na osnovu tog zakona.

Na podsisteme žičare i bezbednosne komponente ne mogu se stavljati znakovi čije stavljanje je zabranjeno zakonom kojim se uređuju tehnički zahtevi za proizvode i ocenjivanje usaglašenosti. Drugi znakovi, simboli, natpisi ili druge oznake mogu se staviti na podsisteme žičare i bezbednosne komponente, pod uslovom da se time ne smanjuje vidljivost, čitljivost i/ili značenje znaka usaglašenosti.

Član 11

Ovaj pravilnik je usklađen sa svim načelima i bitnim zahtevima iz Direktive 2000/9/EZ Evropskog parlamenta i Saveta od 9. marta 2000. godine o žičarama za transport lica.

Član 12

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se od 1. septembra 2018. godine.

 

Prilog

ZNAK USAGLAŠENOSTI

 

1. CE ZNAK

CE znak se sastoji od stilizovanog latiničnog slovnog znaka "CE" u sledećem obliku:

Visina CE znaka iznosi najmanje 5 mm.

Ako se CE znak smanjuje ili uvećava, moraju da se uzmu u obzir proporcije prikazane na ovom crtežu.

Od minimalne dimenzije CE znaka može da se odustane za bezbednosne komponente malih dimenzija.

CE znak prate poslednje dve cifre godine u kojoj je stavljen taj znak i identifikacioni broj prijavljenog tela koje je učestvovalo u ocenjivanju usaglašenosti u skladu sa članom 8. ovog pravilnika.

2. SRPSKI ZNAK USAGLAŠENOSTI

Srpski znak usaglašenosti se sastoji od tri velika slova A povezana u obliku jednakostraničnog trougla (3A), izgleda i sadržine kao na slici:

Veličina znaka određuje se prema visini V znaka koja može da ima samo zaokružene vrednosti standardnih brojeva prema redu veličina R10 izraženih u milimetrima (mm) prema srpskom standardu SRPS A.A0.001 Standardni brojevi - Redovi standardnih brojeva.

Visina V znaka iznosi, po pravilu, najmanje 5 mm.

Uz Srpski znak usaglašenosti se stavlja jedinstveni broj imenovanog tela iz registra imenovanih tela za ocenjivanje usaglašenosti, kao i poslednje dve cifre godine izdavanja isprave o usaglašenosti, ako je to telo učestvovalo u ocenjivanju usaglašenosti u skladu sa članom 8. ovog pravilnika.