PRAVILNIK
O SADRŽAJU, IZGLEDU PEČATA I NAČINU UNOSA PODATAKA O PRENOSU ORUŽJA I MUNICIJE PREKO DRŽAVNE GRANICE U PUTNU ISPRAVU

("Sl. glasnik RS", br. 48/2018)

Predmet Pravilnika

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se sadržaj i izgled pečata i način unosa podataka o prenosu oružja i municije preko državne granice u putnu ispravu.

Sadržaj, oblik i izgled pečata

Član 2

Otisak pečata kojim se u putnu ispravu unosi podatak da lice koje prelazi državnu granicu Republike Srbije preko državne granice prenosi oružje i municiju je pravougaonog oblika, dimenzija 41x22 mm i oivičen je neprekidnom pravom linijom debljine 1 mm.

Pečat iz stava 1. ovog člana se izrađuje od gume ili drugog odgovarajućeg materijala i ostavlja otisak plave boje.

Pečat sadrži reči "ORUŽJE", "odobrenje br.______ ", "izdato od _______" i broj pečata koji hronološki počinju od P001.

Tekst pečata ispisuje se ćirilicom na srpskom jeziku.

Izgled i sadržaj pečata dati su u Prilogu 1, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Otiskivanje pečata i unos podataka

Član 3

Policijski službenik koji obavlja graničnu proveru će nakon otiskivanja pečata o overi prelaska državne granice, u putnu ispravu lica koje prelazi državnu granicu i prenosi oružje i municiju, otisnuti i pečat iz člana 2. ovog pravilnika.

Pečati iz stava 1. ovog člana otiskuju se horizontalno, na prvoj stranici putne isprave na kojoj postoji dovoljno prostora za otiskivanje ulaznog pečata o overi prelaska državne granice, pečata iz člana 2. ovog pravilnika i izlaznog pečata o overi prelaska državne granice.

U otisak pečata, štampanim slovima ćirilice, upisuju se podaci o broju izdatog odobrenja za prenošenje oružja preko državne granice i organu koji je izdao odobrenje.

Prilikom prenošenja oružja i municije na izlazu iz Republike Srbije koje više neće biti uneto na teritoriju Republike Srbije ili prenošenja oružja i municije na ulazu u Republiku Srbiju koje više neće biti izneto sa teritorije Republike Srbije, policijski službenik koji obavlja graničnu proveru će nakon otiskivanja pečata o overi prelaska državne granice, u putnu ispravu lica koji prelazi državnu granicu i prenosi oružje i municiju, otisnuti i pečat iz člana 2. ovog pravilnika, a potom ga precrtati pravom linijom plave boje, dijagonalno počev od donjeg levog ugla prema gornjem desnom uglu otisnutog pečata.

Prilikom prenošenja oružja i municije preko državne granice Republike Srbije koje se privremeno unosi ili iznosi za potrebe sporta ili lova ili je u tranzitu kroz Republiku Srbiju, policijski službenik koji obavlja graničnu proveru će nakon otiskivanja pečata o overi prelaska državne granice, u putnu ispravu lica koje prelazi državnu granicu i prenosi oružje i municiju, otisnuti i pečat iz člana 2. ovog pravilnika, a potom ga precrtati pravom linijom plave boje, dijagonalno počev od donjeg levog ugla prema gornjem desnom uglu otisnutog pečata.

Izgled otiska pečata koji je precrtan u skladu sa st. 4. i 5. ovog člana dat je u Prilogu 2, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Završna odredba

Član 4

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog 1.

Izgled i sadržaj pečata

 

Prilog 2.

Izgled otiska pečata koji je precrtan