MEMORANDUM O SARADNJI
IZMEĐU USTEČKOG REGIONA (ČEŠKA REPUBLIKA) I AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE (REPUBLIKA SRBIJA)

("Sl. list AP Vojvodine", br. 28/2018)

Član 1

U okviru svojih nadležnosti i u skladu sa zakonima Republike Češke i propisima Ustečkog regiona, kao i u skladu sa zakonima Republike Srbije i propisima Autonomne pokrajine Vojvodine i u okviru obostrane saradnje, Strane su saglasne s tim da razvijaju i produbljuju dugoročne odnose, kao i da podržavaju saradnju u oblastima privrede i trgovine, nauke, tehnologije i obrazovanja, zdravstva i socijalne politike, regionalnog razvoja, turizma i kulture.

Član 2

Strane će podsticati sprovođenje zajedničkih projekata koji će doprineti povećanju konkurentnosti odgovarajućih regionalnih proizvoda, s ciljem boljeg iskorišćavanja potencijala proizvodnih aktivnosti na teritoriji Ustečkog regiona i Autonomne pokrajine Vojvodine.

Član 3

Strane će podsticati razvoj saradnje u oblasti stručnog obrazovanja i naučnoistraživačkog rada, edukacijom i razmenom stručnjaka, nastavnika i studenata, kao i organizovanjem kratkoročnih ili dugoročnih studijskih boravaka, okruglih stolova i simpozijuma.

Član 4

Strane će podsticati saradnju u oblasti zdravstva i socijalne politike u vidu prenosa i razmene iskustava, pripreme projekata, kao i realizacije kratkoročne i dugoročne stručne prakse medicinskog osoblja u zdravstvenim i socijalnim ustanovama.

Član 5

Strane naglašavaju važnost saradnje u oblasti razvoja, posebno kada je reč o pripremi i korišćenju osnovnih dokumenata za efikasno sprovođenje kohezione politike, putem razmene iskustava u vezi s dobijanjem sredstava iz programa Evropske unije, kao i sprovođenjem projekata finansiranih iz fondova Evropske unije ili putem nekog drugog vida finansijske pomoći.

Član 6

U oblasti turizma - na osnovu uzajamne saglasnosti - Strane će učestvovati na sajmovima turizma u Češkoj Republici i u Republici Srbiji, te će promovisati značajne događaje u Ustečkom regionu i Autonomnoj pokrajini Vojvodini. Strane će staviti akcenat na saradnju između institucija i drugih organizacija, odgovornih za razvoj turizma.

Član 7

Strane će podsticati saradnju u oblasti kulture - posebno organizovanje kulturnih aktivnosti i događaja (kao što su festivali, izložbe, pozorišne predstave i koncerti). Takođe, one će podržati i aktivnosti udruženja sunarodnika.

Član 8

Implementacija ovog memoranduma i uslovi za realizaciju zajedničkih aktivnosti biće definisani tokom zajedničkih sastanaka koji će se održati po potrebi - u dogovoreno vreme i na dogovorenom mestu - ili na osnovu pisane korespondencije.

Svaka strana sama snosi svoje troškove.

Član 9

Ovaj memorandum stupa na snagu na dan potpisivanja i zaključuje se na neodređeno vreme.

Svaka od strana može raskinuti ovaj memorandum u bilo kom trenutku, bez navođenja razloga.

Raskid memoranduma stupiće na snagu na dan prijema pisanog obaveštenja o prestanku važenja memoranduma - jedne strane drugoj strani, na adresu njenog sedišta.

Memorandum je sastavljen u šest primeraka - po dva primerka na češkom, dva - na srpskom i dva - na engleskom jeziku, pri čemu svaki od njih ima jednako pravno dejstvo.

Ovaj memorandum usvojile su Skupština Ustečkog regiona - Zaključkom broj 009/9Z/2017, dana 11. decembra 2017. godine i Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine - Zaključkom broj 101-93-4/2018-01, dana 06. marta 2018. godine.

U slučaju spora, merodavan je tekst memoranduma na engleskom jeziku.

za Ustečki region
(Češka Republika)
guverner
Oldržih Bubeniček, sr.

 

za Autonomnu pokrajinu Vojvodinu
(Republika Srbija)
predsednik Pokrajinske vlade
Igor Mirović, sr.