PRAVILNIK

O NAČINU I POSTUPKU PROIZVODNJE SADNOG MATERIJALA VOĆAKA, VINOVE LOZE I HMELJA

("Sl. glasnik RS", br. 40/2006, 58/2006, 51/2009 i 44/2018 - dr. zakon)

1. Osnovne odredbe

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se propisuje način i postupak proizvodnje svake kategorije sadnog materijala voćaka, vinove loze i hmelja, kao i rokovi za podnošenje prijave za proizvodnju i obrasci prijave za proizvodnju.

Član 2

Proizvodnja svake kategorije sadnog materijala voćaka, vinove loze i hmelja (u daljem tekstu: sadni materijal) vrši se generativnim razmnožavanjem ili vegetativnim umnožavanjem kojim se dobija sadni materijal niže kategorije.

Vegetativno umnožavanje može se vršiti i kalemljenjem kojim se spajaju podloga i plemka i dobija sadnica iste kategorije upotrebljenog reprodukcionog sadnog materijala.

2. Način i postupak proizvodnje predosnovnog sadnog materijala

Član 3

Predosnovni sadni materijal proizvodi se samo vegetativnim umnožavanjem.

Postupak proizvodnje predosnovnog sadnog materijala počinje nakon što se na izvornom sadnom materijalu, na osnovu fitosanitarnih i pomoloških ispitivanja, dokaže odsustvo štetnih organizama i autetičnost sorte odnosno klona.

Izvorni sadni materijal iz stava 2. ovog člana jeste biljka koja je bezvirusna (virus-free, VF), odnosno bez prisustva bilo kog poznatog virusa ili virusima sličnog organizma za datu vrstu ili virus-testirana (virus-tested, VT) i dobija se na način preporučen od strane Evropske i mediteranske organizacije za zaštitu bilja (EPPO) ili se može uvesti iz drugih zemalja.

Virus testirani materijal je materijal testiran na prisustva virusa i virusima sličnih organizama prema zahtevima EPPO sertifikacione šeme.

Izvornim sadnim materijalom iz stava 2. ovog člana ne smatraju se biljke kod kojih su se promenili uslovi održavanja.

Član 4

Proizvodnja predosnovnog sadnog materijala, koju obavlja ovlašćena organizacija, vrši se na način kojim se obezbeđuje potpuna izolacija, odnosno u mrežanicima, koji su napravljeni sa duplom mrežom odgovarajućih dimenzija radi sprečavanja ulaska insekata vektora patogena, sa duplim vratima i zaštitom od površinskih voda radi kompletne izolacije od okolne sredine i bez prisustva korova unutra i spolja u dužini od najmanje 10 m od mrežanika.

3. Način i postupak proizvodnje osnovnog sadnog materijala

Član 5

Osnovni sadni materijal proizvodi se umnožavanjem predosnovnog sadnog materijala.

Proizvodnja osnovnog sadnog materijala vrši se u ovlašćenoj organizaciji na način propisan članom 4. ovog pravilnika.

Član 6

Za jabučasto, jagodasto, osim jagode, i jezgrasto voće proizvodnja osnovnog sadnog materijala može se vršiti i na otvorenom polju ako je objekat podignut u skladu sa propisima kojima se uređuje zaštita bilja i ako nije proizvodni zasad ili deo proizvodnog zasada.

Za matične zasade jabučastog voća koji su podignuti na otvorenom polju, na rastojanju od 1000 m od objekta ne mogu biti prisutne biljke podfamilije Pomoidae, s tim što je dozvoljeno smanjenje rastojanja na 250 m od objekta ako su prisutni matični zasadi i rasadnici iste podfamilije podignuti samo sa sertifikovanim sadnim materijalom.

Za matične zasade roda Rubus spp. koji su podignuti na otvorenom polju na rastojanju od 50 m od objekta ne mogu biti prisutne biljke tog roda.

Član 7

Partija sorte (klona) i podloge (klona) u postupku proizvodnje osnovnog sadnog materijala, u mrežaniku ili na otvorenom polju, mora da bude jasno odvojena od drugih vrsta, sorti, podloga ili klonova u istom redu i obeležena nazivom sorte (klona) odnosno podloge (klona) i brojem reda i biljke u redu odnosno površinom za jagodasto voće.

Ovlašćena organizacija mora imati pregledni plan mrežanika odnosno matičnog zasada na kome se beleže sve promene na objektu u trenutku nastanka.

4. Način i postupak proizvodnje sertifikovanog sadnog materijala

Član 8

Sertifikovani sadni materijal proizvodi se umnožavanjem osnovnog sadnog materijala u matičnim zasadima.

Ako matični zasad za proizvodnju sertifikovanog sadnog materijala koristi udruženje proizvođača, odlukom tog udruženja određuje se jedan registrovani proizvođač za obavljanje adminstrativno tehničkih poslova vezanih za matični zasad.

Član 9

Matični zasad mora biti:

1) podignut u skladu sa propisima kojima se uređuje zaštita bilja;

2) homogen (ujednačen) za određenu proizvodnju;

3) podignut na zemljištu na kojem nisu gajene drvenaste voćne vrste najmanje četiri godine;

4) sa ivičnim pojasom minimalne širine 3 m stalno obrađivan i održavan bez korova;

5) jasno obeležen nazivom vrste, sorte (klona) odnosno podloge (klona) i brojem reda i biljke u redu, a za jagodasto voće se obeležava broj reda ili ukupna površina.

Matični zasad ne može se koristiti kao proizvodni zasad i ne može biti deo proizvodnog zasada.

U matičnom zasadu za proizvodnju kalem grančica u istom redu mogu se zasaditi i druge vrste, sorte ili klonovi, pod uslovom da su matična stabla drugih vrsta, sorti ili klonova međusobno razdvojena duplim međurednim prostorom.

Matični zasad za proizvodnju vegetativnih i generativnih podloga mora biti homogen za svaku vrstu, podlogu i klon podloge i u tom zasadu u istom redu ne mogu se zasaditi različite vrste, podloge ili klonovi podloge.

Matični zasad jagodastog voća mora biti homogen za svaku vrstu i u tom zasadu u istom redu ne mogu se zasaditi različite vrste i sorte.

Član 10

Za matični zasad koštičavog voća na rastojanju od 1000 m od objekta ne mogu biti prisutne biljke podfamilije Prunoidae, s tim što je dozvoljeno smanjenje rastojanja na 250 m od objekta ako su prisutni matični zasadi i rasadnici iste podfamilije podignuti samo sa sertifikovanim sadnim materijalom.

Za matični zasad jabučastog voća na rastojanju od 1000 m od objekta ne mogu biti prisutne biljke podfamilije Pomoidae, s tim što je dozvoljeno smanjenje rastojanja na 250 m od objekta ako su prisutni matični zasadi i rasadnici iste podfamilije podignuti samo sa sertifikovanim sadnim materijalom.

Za matične zasade roda Rubus spp. na rastojanju od 50 m od objekta ne mogu biti prisutne biljke tog roda.

Za matične zasade jagode na rastojanju od 1000 m od objekta ne mogu biti prisutni proizvodni zasadi jagode, kao ni matični zasadi nižih kategorija, a u rastojanju od 500 m od objekta ne mogu biti prisutni matični zasadi iste kategorije.

Član 11

Maksimalna eksploatacija matičnih zasada od dana sadnje matičnih biljaka iznosi:

1) koštičavo voće - za proizvodnju kalem grančica i izdanaka 20 godina, za proizvodnju semena 25 godina i za proizvodnju vegetativnih podloga 20 godina;

2) jabučasto voće - za proizvodnju kalem grančica 20 godina, za proizvodnju semena 25 godina i za proizvodnju vegetativnih podloga 20 godina;

3) jagodasto voće - Fragaria spp. dve godine Rubus spp. osam godina, Ribes spp. deset godina, Vaccinium spp. deset godina;

4) jezgrasto voće - za proizvodnju semena 30 godina, za proizvodnju kalem grančica i izdanaka 20 godina, osim za orah - 25 godina;

5) vinova loza - za proizvodnju vioka 20 godina i za proizvodnju reznica loznih podloga 20 godina.

Član 12

Sertifikovane sadnice ili sejanci od sertifikovanog sadnog materijala proizvode se u rasadnicima.

Rasadnik mora biti:

1) podignut u skladu sa propisima kojima se uređuje zaštita bilja;

2) na zemljištu na kome nisu gajene drvenaste voćne vrste najmanje dve godine;

3) rasadnik mora biti homogen, jasno obeležen i da ima ivicu od najmanje 2 m koja je stalno obrađena i bez korova;

4) udaljen najmanje 5 m od drugog sadnog materijala niže kategorije.

Ako su u rasadniku u istom redu prisutne različite vrste, sorte ili klonovi, njihova međusobna udaljenost mora da bude najmanje 1 m.

5. Način i postupak proizvodnje standardnog sadnog materijala

Član 13

Matični zasadi za proizvodnju standardnog sadnog materijala organizuju se na način propisan čl. 9. i 11. ovog pravilnika.

Član 14

Rasadnik za proizvodnju standarnih sadnica organizuje se na način propisan članom 12. st. 2. i 3. ovog pravilnika.

6. Sadržina prijave za proizvodnju i rokovi za podnošenje prijave

Član 15

Prijava za proizvodnju predosnovnog sadnog materijala podnosi se pre početka testiranja izvornog sadnog materijala na Obrascu br. 1, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Uz prijavu iz stava 1. ovog člana podnose se podaci sa tačnim nazivom i opisom sorte prema TG deskriptoru UPOV-a, genetska mapa i kopija ugovora o prenošenju prava umnožavanja od strane vlasnika zaštićene sorte.

U roku od 15 dana od završetka kompletnih laboratorijskih analiza, dostavlja se izveštaj ovlašćene laboratorije ili laboratorije iz inostranstva sa rezultatima ispitivanja za svaku biljku izvornog sadnog materijala prema proceduri i metodologiji preporučenoj od strane EPPO-a.

Član 16

Prijava za proizvodnju osnovnog sadnog materijala podnosi se u roku od 30 dana od sadnje biljaka, odnosno u roku od 30 dana od dana početka umnožavanja sadnog materijala na Obrascu br. 2, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Uz prijavu iz stava 1. ovog člana prilažu se:

1) dokument o ustupanju materijala za predumnožavanje koji je izdat od strane ovlašćene organizacije za proizvodnju predosnovnog sadnog materijala;

2) kopija ugovora o prenošenju prava umnožavanja zaštićene sorte od strane vlasnika zaštićene sorte ako je sorta zaštićena;

3) pregledni plan objekta sa jasno označenim delom gde se proizvodi sadni materijal, vrsta, sorta, kategorija i starost sadnog materijala;

4) izveštaj o izvršenim analizama ovlašćene laboratorije za svaku partiju, kojim se potvrđuje odsustvo fitopatogenih organizama propisanih posebno za svaku vrstu, u skladu sa propisima kojima se uređuje zaštita bilja;

5) izvod iz zemljišnih knjiga ili izvod iz katastra u kojem su označene parcele mrežanika odnosno otvorenog polja.

Član 17

Prijava za proizvodnju sertifikovanog i standardnog sadnog materijala podnosi se u roku od 30 dana od sadnje matičnih biljaka na Obrascu br. 3, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Uz prijavu iz stava 1. ovog člana prilažu se:

1) dokument o poreklu sadnog materijala kategorije kojom se zasniva proizvodnja;

2) otpremnica u kojoj je naveden serijski broj sertifikata (od - do);

3) izvod iz zemljišnih knjiga ili izvod iz katastra u kojem su označene parcele;

4) pregledni plan objekta sa jasno označenim delom gde se proizvodi sadni materijal, vrsta, sorta, kategorija i starost sadnog materijala;

5) izjava proizvođača kojom potvrđuje da u poslednje četiri godine na objektu nisu gajene drvenaste voćne vrste;

6) uverenje o zdravstvenom stanju ili biljni pasoš za sadni materijal kojim se zasniva proizvodnja;

7) kopija ugovora o prenošenju prava umnožavanja od strane vlasnika zaštićene sorte ako je sorta zaštićena.

Član 18

Prijava za proizvodnju reprodukcionog sadnog materijala (seme, mladice, korenjaci, reznice, izdanci, kalem grančice i živići) podnosi se do 30. aprila tekuće godine na Obrascu br. 4, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Uz prijavu iz stava 1. ovog člana prilažu se:

1) dokument o poreklu sadnog materijala;

2) izvod iz zemljišnih knjiga ili izvod iz katastra u kojem su označene parcele;

3) pregledni plan objekta sa jasno označenim delom gde se proizvodi sadni materijal, vrsta, sorta, kategorija i starost sadnog materijala;

4) kopija ugovora o prenošenju prava umnožavanja od strane vlasnika zaštićene sorte ako je sorta zaštićena.

Član 19

Prijava za proizvodnju sadnica iz rasadnika podnosi se do 30. aprila tekuće godine na Obrascu br. 5, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Uz prijavu iz stava 1. ovog člana prilažu se:

1) dokument o poreklu upotrebljenog sadnog materijala;

2) otpremnica u kojoj je naveden serijski broj sertifikata (od - do);

3) izvod iz zemljišnih knjiga ili izvod iz katastra u kojem su označene parcele;

4) pregledni plan rasadnika sa jasno označenim delom gde se proizvodi sadni materijal, vrsta, sorta, kategorija i starost sadnog materijala;

5) izjava proizvođača kojom potvrđuje da u poslednje dve godine na terenu rasadnika nisu gajene drvenaste voćne vrste;

6) uverenje o zdravstvenom stanju ili biljni pasoš za sadni materijal kojim se zasniva proizvodnja;

7) kopija ugovora o prenošenju prava umnožavanja od strane vlasnika zaštićene sorte ako je sorta zaštićena.

Član 20

Prijava za proizvodnju sejenaca, okulanata i kontejnerske proizvodnje sadnica u rasadniku podnosi se u roku od 30 dana od dana obavljene setve, sadnje ili kalemljenja na Obrascu br. 6, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Uz prijavu iz stava 1. ovog člana prilažu se:

1) dokument o poreklu upotrebljenog sadnog materijala;

2) otpremnica u kojoj je naveden serijski broj sertifikata (od - do);

3) izvod iz zemljišnih knjiga ili izvod iz katastra u kojem su označene parcele;

4) pregledni plan rasadnika sa jasno označenim delom gde se proizvodi sadni materijal, vrsta, sorta, kategorija i starost sadnog materijala;

5) izjava proizvođača kojom potvrđuje da u poslednje dve godine na terenu rasadnika nisu gajene drvenaste voćne vrste;

6) uverenje o zdravstvenom stanju ili biljni pasoš za sadni materijal kojim se zasniva proizvodnja;

7) kopija ugovora o prenošenju prava umnožavanja od strane vlasnika zaštićene sorte ako je sorta zaštićena.

7. Prelazne i završne odredbe

Član 21

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaju da važe odredbe Pravilnika o kontroli proizvodnje sadnog materijala poljoprivrednog bilja ("Službeni glasnik RS", broj 29/94), koje se odnose na sadni materijal voćaka, vinove loze i hmelja.

Član 22

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Obrazac br. 1.*

PRIJAVA ZA PROIZVODNJU PREDOSNOVNOG SADNOG MATERIJALA

PODNOSILAC PRIJAVE
(Memorandum ili pečat)

 

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE
ŠUMARSTVA I VODOPRIVREDE
REPUBLIKE SRBIJE

 

Uprava za zaštitu bilja

 

BEOGRAD

PRIJAVA ZA PROIZVODNJU PREDOSNOVNOG SADNOG MATERIJALA

A) Podaci o proizvođaču:

1. Oplemenjivač: ___________________
2. Zastupnik: ______________________
3. Opština: ________________________
4. Mesto: ____________________
5. Adresa: ________________________
6. Okrug: ____________________
7. Telefon: _______________
8. Broj rešenja o upisu u registar proizvođača: ________________________
9. Redni broj upisa: ____________

B) Podaci o mestu proizvodnje:

1. Okrug: __________________
2. Adresa: ________________________
3. Opština: ________________________
4. Mesto: _________________________
5. Katastarska opština: __________________________
6. Naziv potesa: ____________________________
7. Broj katastarske parcele: _________
8. Površina mrežanika: _________________
9. Ovlašćena organizacija: __________________________________

Red.
br.

Naziv
s.m.

Vrsta

Sorta/klon

Podloga/klon

Broj
matičnih
biljaka

Godina
starosti

Količina
(kom.)

1

2

3

4

5

6

7

8

               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               

 

DATUM __________

(M.P.)   

POTPIS
ODGOVORNOG LICA

   

 

 

Obrazac br. 2.*

PRIJAVA ZA PROIZVODNJU OSNOVNOG SADNOG MATERIJALA

PODNOSILAC PRIJAVE
(Memorandum ili pečat)

 

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE
ŠUMARSTVA I VODOPRIVREDE
REPUBLIKE SRBIJE

 

Uprava za zaštitu bilja

 

BEOGRAD

PRIJAVA ZA PROIZVODNJU OSNOVNOG SADNOG MATERIJALA

A) Podaci o proizvođaču:

 

B) Podaci o mestu proizvodnje:

1. Proizvođač: ___________________

 

1. Okrug: ____________________

2. Opština: ________________________

 

2. Adresa: _____________________

3. Mesto: ____________________

 

3. Opština: ____________________

4. Adresa: ________________________

 

4. Mesto: ______________________

5. Okrug: ____________________

 

5. Katastarska opština: _________________

6. Telefon: _______________

 

6. Naziv potesa: ______________________

7. Broj rešenja o upisu u registar proizvođača: _____________

 

7. Broj katastarske parcele: __________

8. Redni broj upisa: ____________

 

8. c Mrežanik           c Otvoreno polje

 

 

9. Površina objekta: _____________

 

 

10. Ovlašćena organizacija: ______________

 

R. br.

Naziv
s.m.

Vrsta

Sorta/
klon

Kategorija

Podloga/
klon

Kategorija

Broj matičnih
biljaka

Godina
starosti

Količina
(kom., kg)

Autorsko
pravo (da-ne)

Poreklo
sadnog
materijala

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

                       
                       
                       
                       
                       
                       
                       
                       
                       

 

DATUM __________

(M.P.)   

POTPIS
ODGOVORNOG LICA

   

 

 

Obrazac br. 3.*

PRIJAVA ZA PROIZVODNJU SERTIFIKOVANOG I STANDARDNOG SADNOG MATERIJALA

PODNOSILAC PRIJAVE
(Memorandum ili pečat)

 

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE
ŠUMARSTVA I VODOPRIVREDE
REPUBLIKE SRBIJE

 

Uprava za zaštitu bilja

 

BEOGRAD

PRIJAVA ZA PROIZVODNJU SERTIFIKOVANOG I STANDARDNOG SADNOG MATERIJALA

A) Podaci o proizvođaču:

 

B) Podaci o mestu proizvodnje:

1. Proizvođač: ___________________

 

1. Okrug: ____________________

2. Opština: ________________________

 

2. Adresa: _____________________

3. Mesto: ____________________

 

3. Opština: ____________________

4. Adresa: ________________________

 

4. Mesto: ______________________

5. Okrug: ____________________

 

5. Katastarska opština: _________________

6. Telefon: _______________

 

6. Naziv potesa: ______________________

7. Broj rešenja o upisu u registar proizvođača: _____________

 

7. Broj katastarske parcele: __________

8. Redni broj upisa: ____________

 

8. Površina objekta (ha): ______________

 

 

9. Odgovorno lice za proizvodnju: __________

 

R. br.

Vrsta

Sorta/klon

Kategorija

Podloga/klon

Kategorija

Br. reda/br. mat.
bilj. U redu

Broj matičnih
biljaka

Godina
starosti

Autorsko
pravo (da-ne)

Poreklo
sadnog
materijala

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     

 

DATUM __________

(M.P.)   

POTPIS
ODGOVORNOG LICA

   

 

 

Obrazac br. 4.*

PRIJAVA ZA PROIZVODNJU REPRODUKCIONOG SADNOG MATERIJALA

PODNOSILAC PRIJAVE
(Memorandum ili pečat)

 

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE
ŠUMARSTVA I VODOPRIVREDE
REPUBLIKE SRBIJE

 

Uprava za zaštitu bilja

 

BEOGRAD

PRIJAVA ZA PROIZVODNJU REPRODUKCIONOG SADNOG MATERIJALA

A) Podaci o proizvođaču:

 

B) Podaci o mestu proizvodnje:

1. Proizvođač: ___________________

 

1. Okrug: ____________________

2. Opština: ________________________

 

2. Adresa: _____________________

3. Mesto: ____________________

 

3. Opština: ____________________

4. Adresa: ________________________

 

4. Mesto: ______________________

5. Okrug: ____________________

 

5. Katastarska opština: _________________

6. Telefon: _______________

 

6. Naziv potesa: ______________________

7. Broj rešenja o upisu u registar proizvođača: _____________

 

7. Broj katastarske parcele: __________

8. Redni broj upisa: ____________

 

8. Površina objekta (ha): ______________

 

 

9. Odgovorno lice za proizvodnju: __________

 

R. br.

Naziv s.m.

Vrsta

Sorta/podloga/
klon

Kategorija

Broj matičnih
biljaka

Godina starosti

Količina (kom., kg)

Autorsko pravo
(da-ne)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

                 
                 
                 
                 
                 
                 
                 
                 
                 

 

DATUM __________

(M.P.)   

POTPIS
ODGOVORNOG LICA

   

 

 

Obrazac br. 5.*

PRIJAVA ZA PROIZVODNJU SADNICA

PODNOSILAC PRIJAVE
(Memorandum ili pečat)

 

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE
ŠUMARSTVA I VODOPRIVREDE
REPUBLIKE SRBIJE

 

Uprava za zaštitu bilja

 

BEOGRAD

PRIJAVA ZA PROIZVODNJU SADNICA

A) Podaci o proizvođaču:

 

B) Podaci o mestu proizvodnje:

1. Proizvođač: ___________________

 

1. Okrug: ____________________

2. Opština: ________________________

 

2. Adresa: _____________________

3. Mesto: ____________________

 

3. Opština: ____________________

4. Adresa: ________________________

 

4. Mesto: ______________________

5. Okrug: ____________________

 

5. Katastarska opština: _________________

6. Telefon: _______________

 

6. Naziv potesa: ______________________

7. Broj rešenja o upisu u registar proizvođača: _____________

 

7. Broj katastarske parcele: __________

8. Redni broj upisa: ____________

 

8. Površina objekta (ha): ______________

 

 

9. Odgovorno lice za proizvodnju: __________

 

R. br.

Naziv
s.m.

Vrsta

Sorta/klon

Kategorija

Poreklo
sadnog
materijala

Podloga/klon

Kategorija

Poreklo sadnog
materijala

Godina
starosti

Količina (kom.)

Autorsko
pravo (da-ne)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

                       
                       
                       
                       
                       
                       
                       
                       
                       

 

DATUM __________

(M.P.)   

POTPIS
ODGOVORNOG LICA

   

 

 

Obrazac br. 6.*

PRIJAVA ZA PROIZVODNJU SEJANACA, OKULANATA I KONTEJNERSKE PROIZVODNJE

PODNOSILAC PRIJAVE
(Memorandum ili pečat)

 

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE
ŠUMARSTVA I VODOPRIVREDE
REPUBLIKE SRBIJE

 

Uprava za zaštitu bilja

 

BEOGRAD

PRIJAVA ZA PROIZVODNJU SEJANACA, OKULANATA I KONTEJNERSKE PROIZVODNJE

A) Podaci o proizvođaču:

 

B) Podaci o mestu proizvodnje:

1. Proizvođač: ___________________

 

1. Okrug: ____________________

2. Opština: ________________________

 

2. Adresa: _____________________

3. Mesto: ____________________

 

3. Opština: ____________________

4. Adresa: ________________________

 

4. Mesto: ______________________

5. Okrug: ____________________

 

5. Katastarska opština: _________________

6. Telefon: _______________

 

6. Naziv potesa: ______________________

7. Broj rešenja o upisu u registar proizvođača: _____________

 

7. Broj katastarske parcele: __________

8. Redni broj upisa: ____________

 

8. Površina objekta (ha): ______________

 

 

9. Odgovorno lice za proizvodnju: __________

 

R. br.

Naziv
s.m.

Vrsta

Sorta/
klon

Kategorija

Poreklo
sadnog
materijala

Podloga/klon

Kategorija

Poreklo
sadnog
materijala

Godina
starosti

Količina
(kom.)

Autorsko
pravo (da-ne)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

                       
                       
                       
                       
                       
                       
                       
                       
                       

 

DATUM __________

(M.P.)   

POTPIS
ODGOVORNOG LICA

   

 

Napomene

* Obrasci u Pravilniku o načinu i postupku proizvodnje sadnog materijala voćaka, vinove loze i hmelja ("Sl. glasnik RS", br. 40/2006, 58/2006 i 51/2009) u delu u kom se ustanovljava obaveza upotrebe pečata u poslovanju društava i preduzetnika, prestaju da važe 1. oktobra 2018. godine, danom početka primene člana 160. Zakona o izmenama i dopunama Zakona o privrednim društvima ("Sl. glasnik RS", br. 44/2018).