PRAVILNIK
ZA REALIZACIJU AKCIJE "PRAVO NA PRVU ŠANSU"

("Sl. list AP Vojvodine", br. 30/2018)

 

I OPŠTE ODREDBE PRAVILNIKA

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuje se cilj finansiranja akcije "Pravo na prvu šansu", lica koja imaju pravo učešća na konkursu, uslovi i postupak za realizaciju akcije, način finansiranja projekta i njegovu realizaciju, kao i praćenje i ocenjivanje uspešnosti realizacije naučnoistraživačkih odnosno primenjeno-istraživačkih projekata koje finansira Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost (u daljem tekstu: Sekretarijat), u okviru akcije "Pravo na prvu šansu".

Član 2

Cilj akcije "Pravo na prvu šansu" realizuje se kao nastojanje Pokrajinske vlade da angažuje nezaposlene doktore nauka s teritorije AP Vojvodine na projektima iz njihovih užih naučnih oblasti.

Projekte prijavljuju kandidati koji ispunjavaju uslove za konkurisanje u skladu sa ovim pravilnikom.

II USLOVI I POSTUPAK ZA REALIZACIJU PROGRAMA

Član 3

Opšti kriterijumi za ocenu predloženih naučnoistraživačkih projekata jesu:

- naučna opravdanost predloženih istraživanja,

- naučna zasnovanost predloženih istraživanja,

- primenljivost rezultata projekta,

- nivo originalnosti istraživanja.

Član 4

Pravo konkurisanja imaju sva lica koja ispunjavaju sledeće uslove:

1) da su državljani Republike Srbije;

2) da imaju prebivalište na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine;

3) da su zvanje doktora nauka stekli u skladu s barem jednim od navedenih modaliteta:

• u okviru akreditovanih doktorskih studija,

• prema ranije važećim propisima,

• nostrifikacijom zvanja stečenog na studijama u inostranstvu prema važećim propisima u zemlji sticanja zvanja,

• bez nostrifikacije zvanja stečenog na studijama u inostranstvu, ako je ono stečeno na univerzitetu koji je među prvih hiljadu univerziteta - prema Šangajskoj listi;

4) da poseduju ažuriran karton naučnog radnika kao deo jedinstvene baze podataka istraživača u AP Vojvodini koju vodi Sekretarijat;

5) da su evidentirani u bazi Nacionalne službe za zapošljavanje kao nezaposlena lica.

Član 5

Za realizaciju akcije "Pravo na prvu šansu" Sekretarijat raspisuje javni konkurs, kojim se lica zainteresovana za podnošenje prijave obaveštavaju o uslovima za konkurisanje.

Prijava na konkurs podnosi se u vidu obrasca prijave čiju sadržinu propisuje Sekretarijat, a koja je dostupna na internet prezentaciji Sekretarijata.

Prijava projekta sadrži:

- opšte podatke o podnosiocu;

- predlog projekta (predmet, sadržaj i cilj istraživanja);

- stanje istraživanja u oblasti;

- planirane rezultate projekta i mogućnost njihove primenljivosti;

- predlog naučnoistraživačkih institucija s teritorije AP Vojvodine s kojima bi se realizovao predloženi projekat;

- predlog finansijskog plana sa eventualno potrebnim sredstvima za pokrivanje materijalnih troškova (bez sredstava za lične dohotke i režijske troškove odgovarajućih institucija).

Javnim konkursom mogu se utvrditi i drugi podaci, odnosno prilozi koji se dostavljaju uz prijavu, a bitni su za odlučivanje prilikom izbora projekata.

Sekretarijat obrazuje komisiju za sprovođenje konkursa. Komisija dostavlja obrazloženi predlog pokrajinskom sekretaru, uz mišljenje i ocenu predloga projekata koje daje stručni savet iz naučne oblasti kojoj pripada tema projekta, koji donosi rešenje o realizaciji sufinansiranja.

Član 6

Kandidati koji ispunjavaju uslove iz člana 4. ovog pravilnika podnose predlog naučnoistraživačkog odnosno primenjeno-istraživačkog projekta u trajanju do 12 meseci.

Elementi projekta moraju biti povezani sa elementima odbranjene doktorske disertacije ili s drugim naučnoistraživačkim referencama kandidata.

Projekat se usmerava ka jednoj ili najviše dve od sledećih naučnih oblasti:

1) tehničke nauke;

2) tehnološke nauke

3) medicinske nauke;

4) sportske nauke;

5) prirodno-matematičke nauke;

6) biotehničke nauke;

7) društvene i humanističke nauke;

8) pravne i ekonomske nauke

Član 7

Kandidat mora imati preporuku najmanje jednog naučnog radnika čiji je ukupni faktor kompetencije preko 20 - na osnovu Kriterijuma za utvrđivanje i ocenu istraživača za ciklus istraživanja 2013-2017. godine Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Član 8

Kandidat je obavezan da preporuči najmanje dve registrovane naučnoistraživačke organizacije ili razvojne jedinice s teritorije Autonomne pokrajine Vojvodine u kojima bi se realizovalo ili s čijim istraživačima bi se sarađivalo u realizaciji predloženog projekta.

Sekretarijat će obezbediti saradnju sa odgovarajućom naučnom institucijom i obezbediti pokriće režijskih troškova za njeno učešće u realizaciji akcije "Pravo na prvu šansu".

Član 9

Pre početka evaluacije prijavljenih projekata, Sekretarijat će odbaciti prijave u sledećim slučajevima:

- nepotpune prijave,

- prijave podnete od strane lica koja neispunjavaju propisane uslove

- prijave podnete po isteku roka definisanog javnim konkursom

Član 10

Mišljenje i ocenu predloga projekata daje stručni savet iz naučne oblasti kojoj pripada tema projekta, a koji je formiran u skladu s Pravilnikom o stručnim savetima. Stručni savet može predložiti podnosiocu prijave promenu sadržaja predloga projekta (npr. plan aktivnosti, obim i sadržaj rada, opis očekivanih rezultata).

Član 11

Konačnu odluku o prihvatanju predloga projekata donosi pokrajinski sekretar, imajući u vidu:

- spremnost predložene naučne institucije za realizaciju projekta;

- kompetenciju predloženog mentora za realizaciju projekta;

- ocenu projekta po evaluaciji od stručnog saveta iz odgovarajuće naučne oblasti;

- uslove definisane javnim pozivom;

- raspoloživa sredstva predviđena finansijskim planom za ove namene.

Prednost pri odlučivanju će imati kandidati koji do sada nisu koristili sredstva iz akcije "Pravo na prvu šansu".

Za prihvaćene predloge Sekretarijat zaključuje ugovor o realizaciji projekta s podnosiocem prijave i odgovarajućom institucijom s kojom se realizuje projekat.

III FINANSIRANJE PROJEKATA

Član 12

Sredstva Sekretarijata u okviru finansiranja projekata akcije "Pravo na prvu šansu" namenjena su:

- za isplatu ličnih dohodaka istraživača prema srednjoj ceni istraživačkog meseca Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije za zvanje naučni saradnik;

- za materijalne troškove za realizaciju projekata;

- po jedan istraživač mesec za mentora projekta;

- za režijske troškove institucije s kojima bi se sarađivalo u realizaciji projekta, maksimalno do 5% od ukupne finansijske vrednosti projekta.

Član 13

Sredstva za realizaciju akcije "Pravo na prvu šansu" predviđena su budžetom Autonomne pokrajine Vojvodine, a obim sredstava utvrđuje se finansijskim planom Sekretarijata.

Iznos sredstava po pojedinačnom projektu zavisiće od ukupnog broja prijavljenih projekata, ocene koju projekat dobije po evaluaciji stručnog saveta, kao i od priliva sredstava u budžet Autonomne pokrajine Vojvodine.

IV PRAĆENJE I OCENJIVANJE USPEŠNOSTI REALIZACIJE PROJEKATA

Član 14

Realizacija projekata prati se na osnovu završnog izveštaja, a reguliše se ugovorom između Sekretarijata i korisnika sredstava.

Izveštaji iz stava 1. ovog člana podnose se na obrascima čiju sadržinu propisuje Sekretarijat.

Član 15

Istraživanja se ocenjuju na osnovu poređenja ostvarenih rezultata i planiranih rezultata, u skladu s navodima iz obrasca prijave.

Član 16

Ukoliko učesnik akcije "Pravo na prvu šansu", u toku trajanja realizacije projekta, odluči da svoje radno angažovanje nastavi na drugoj instituciji, odnosno kod drugog poslodavca, u obavezi je da o tome obavesti Sekretarijat najmanje 15 dana pre dana koji se navodi kao dan prestanka radnog odnosa zasnovanog na osnovu realizacije akcije "Pravo na prvu šansu".

Shodno tome, institucija na kojoj se realizuje projekat, u obavezi je da srazmeran deo sredstava koja su namenjena za finansiranje projekta za period nakon raskida ugovora, vrati Sekretarijatu.

Član 17

Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu APV".

Stupanjem na snagu ovog pravilnika, prestaje da važi Pravilnik za realizaciju akcije "Pravo na prvu šansu", od 21. februara 2017. godine.