POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA
O UTVRĐIVANJU I SVEČANOM OBELEŽAVANJU DATUMA OD POKRAJINSKOG ZNAČAJA

("Sl. list AP Vojvodine", br. 29/2018)

Član 1

U Autonomnoj pokrajini Vojvodini (u daljem tekstu: AP Vojvodina), kao datumi od pokrajinskog značaja, utvrđuju se i svečano obeležavaju:

- 25. novembar, povodom dana kada je 1918. godine Velika narodna skupština u Novom Sadu proglasila prisajedinjenje Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji;

- 15. maj, povodom Majske skupštine održane u Sremskim Karlovcima 13. i 15. maja 1848. godine, na kojoj je proglašeno stvaranje Srpske Vojvodine;

- 10. decembar, Međunarodni dan ljudskih prava, dan kada je 1948. godine potpisana Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima i prvi put u istoriji čovečanstva priznato pravo svih ljudi na život, slobodu i sigurnost, bez ikakvih razlika.

Član 2

AP Vojvodina dodeljuje, povodom datuma od pokrajinskog značaja, nagrade i druga javna priznanja, pravnim i fizičkim licima za značajna ostvarenja u oblasti kulture, umetnosti, obrazovanja, nauke, privrede, sporta i u oblasti ljudskih i manjinskih prava i ravnopravnosti polova.

Nagrade i priznanja AP Vojvodine ustanovljavaju se posebnom odlukom.

Član 3

Nacionalne manjine-nacionalne zajednice koje žive na teritoriji AP Vojvodine svoje praznike utvrđuju i obeležavaju u skladu sa odredbama zakona kojim se uređuje položaj nacionalnih saveta nacionalnih manjina i zaštita prava i sloboda nacionalnih manjina.

Praznici iz stava 1. nacionalnih manjina-nacionalnih zajednica čiji su jezici u službenoj upotrebi u radu organa AP Vojvodine a koji se ovom pokrajinskom skupštinskom odlukom utvrđuju i svečano obeležavaju, jesu:

- 20. avgust - praznik mađarske nacionalne manjine-nacionalne zajednice, dan kada je kralj državotvorac Sv. Ištvan proglašen za sveca;

- 10. avgust, praznik slovačke nacionalne manjine-nacionalne zajednice, dan kad se održavaju slovačke narodne svečanosti;

- 16. oktobar, praznik hrvatske nacionalne manjine-nacionalne zajednice, dan kada je rođen ban Jelačić;

- 1. decembar, praznik rumunske nacionalne manjine-nacionalne zajednice, dan kada je proglašeno ujedinjenje Rumunije;

- 17. januar, praznik rusinske nacionalne manjine-nacionalne zajednice, dan kada je počelo naseljavanje rusinskih grkokatoličkih porodica na tadašnju pustaru Veliki Krstur.

Član 4

O obeležavanju datuma iz člana 1. alineje prva i druga ove pokrajinske skupštinske odluke, stara se pokrajinski organ uprave nadležan za oblast kulture.

O obeležavanju datuma iz člana 1. alineja treća ove pokrajinske skupštinske odluke, stara se pokrajinski organ uprave nadležan za oblast ljudskih prava i prava pripadnika nacionalnih manjina-nacionalnih zajednica.

O obeležavanju datuma iz člana 3. stav 2. ove pokrajinske skupštinske odluke staraju se nacionalni saveti nacionalnih manjina-nacionalnih zajednica koje žive na teritoriji AP Vojvodine, u skladu sa zakonom.

Član 5

Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine doneće akt kojim se ustanovljavaju nagrade i priznanja AP Vojvodine u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove pokrajinske skupštinske odluke.

Član 6

Ova pokrajinska skupštinska odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine".