ODLUKA
O REPROGRAMU I USLOVIMA OTPISA DELA DOSPELOG DUGA PO OSNOVU NAKNADE ZA UREĐIVANJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

("Sl. list grada Beograda", br. 50/2018)

Član 1

Ovom odlukom uređuju se uslovi za otpis, način i postupak izmirenja dospelog duga, preugovaranje i način plaćanja naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, i to:

- po osnovu zaključenih ugovora za plaćanje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, odnosno uslovi i obim otpisa kamate i dela glavnog duga po osnovu naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, dospelog za plaćanje do dana stupanja na snagu ove odluke, a za koje nije doneta pravosnažna sudska odluka,

- po osnovu zaključenih ugovora za plaćanje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, po kojima su donete pravosnažne presude, odnosno uslovi i obim otpisa duga utvrđenog pravosnažnom sudskom presudom,

- kao i uslovi i obim otpisa dospelog i ne dospelog duga po osnovu zaključenih sudskih poravnanja.

Odredbe ovog člana, primenjuju se i na one slučajeve gde nema zaključenih ugovora a vode se sudski postupci ili su isti okončani donošenjem sudskih presuda ili potpisivanjem poravnanja a sve po osnovu naknade za uređivanje građevinskog zemljišta (dug po osnovu izdatih rešenja).

Član 2

Izrazi koji se koriste u ovoj odluci imaju sledeće značenje:

1. Dužnik je fizičko, odnosno pravno lice koje na dan stupanja na snagu ove odluke ima dospeo, a neplaćen dug po osnovu zaključenog ugovora za plaćanje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, po osnovu donete pravnosnažne sudske presude i dospeo i ne dospeo dug po osnovu sudskog poravnanja,

2. Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta je izvorni lokalni javni prihod utvrđen Zakonom o finansiranju lokalne samouprave.

- Glavni dug - je, dug po osnovu naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, dug dospeo za plaćanje do dana stupanja na snagu ove odluke, obračunat u skladu sa odredbama zaključenog ugovora o plaćanju naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, bez obračunate kamate; dug utvrđen pravnosnažnom sudskom presudom kao i dug utvrđen zaključenim sudskim poravnanjem.

3. Kamata je iznos obračunate, a neplaćene kamate na glavni dug.

4. Tekuće obaveze su obaveze na ime naknade za uređivanje građevinskog zemljišta po osnovu zaključenog ugovora o plaćanju naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, koje nisu dospele na naplatu do dana stupanja na snagu ove odluke, a koje periodično dospevaju za plaćanje u skladu sa ugovorenom dinamikom plaćanja.

Član 3

Glavni dug po osnovu zaključenih ugovora za plaćanje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta koji je dospeo, a nije izmiren do dana stupanja na snagu ove odluke, dužnik može izmiriti na način i u postupku propisanom ovom odlukom.

Dužnik može izmiriti glavni dug:

1. Dug nastao po osnovu zaključenih ugovora za plaćanje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, dospeo za plaćanje do dana stupanja na snagu ove odluke, a za koje nije doneta sudska odluka, jednokratnom uplatom u visini od 50% glavnog duga, u roku od 15 dana od dana obračuna, čime stiče pravo na otpis kamate i 50% glavnog duga.

2. Dug nastao po osnovu zaključenih ugovora za plaćanje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta po kojima su donete sudske presude kao i dospeo i nedospeo dug po osnovu zaključenih sudskih poravnanja, jednokratnom uplatom u visini od 50% glavnog duga sa pripadajućom kamatom do dana obračuna, čime stiče pravo na otpis preostalih 50% utvrđenog glavnog duga i kamate.

Član 4

Saglasno odredbama člana 1. stav 1. alineja 1. ove Odluke, Dužnik i Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda JP, zaključiće ugovor o izmirenju duga po osnovu naknade za uređivanje građevinskog zemljišta na osnovu zahteva Dužnika, kojim će se bliže urediti rok izmirenja glavnog duga i međusobna prava i obaveze.

Saglasno odredbama člana 1. stav 1. al. 2. i 3. ove odluke, a na osnovu zahteva Dužnika, Direkcija će sačiniti obračun u skladu sa ovom odlukom, koji će predstavljati osnov za plaćanje i knjiženje u poslovnim knjigama dužnika i Direkcije. Saglasnost na obračun daje i Dužnik.

Dužnik protiv koga je pokrenut sudski postupak, a isti nije pravosnažno okončan, dužan je da izmiri i troškove sudskog postupka.

Dužnik koji ima pravnosnažnu sudsku presudu ili potpisano sudsko poravnanje, dužan je da izmiri sudske troškove i troškove izvršenja u punom iznosu.

Član 5

Dužnik koji, u skladu sa ovom odlukom, izmiri glavni dug po osnovu zaključenog ugovora iz člana 4 ove odluke, ili po osnovu obračuna na koji je dao saglasnost, dužan je da redovno plaća i ugovorene tekuće obaveze.

Prema dužniku koji ne izmiruje tekuće obaveze u skladu sa odredbama zaključenog ugovora o plaćanju naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, sprovešće se postupak naplate u skladu sa važećim propisima, odnosno odredbama potpisanog ugovora.

Član 6

Dužnik gubi pravo na otpis kamate i dela glavnog duga, po odredbama ove odluke ukoliko ne izmiri glavni dug na način i u rokovima utvrđenim ugovorom iz čl. 4. tačka 1. ove odluke i dužan je da plati pun iznos glavnog duga sa pripadajućom kamatom.

Dužnik gubi pravo na otpis 50% glavnog duga i kamate utvrđene pravnosnažnom sudskom presudom po osnovu sačinjenog obračuna u skladu sa članom 4. tačka 2. ove Odluke, ukoliko ne izmiri glavni dug u rokovima i na način utvrđen ovom Odlukom, te se dalje primenjuju odredbe pravnosnažne sudske presude odnosno sudskog poravnanja.

Član 7

Izmirenjem obaveze po sačinjenom ugovoru odnosno obračunu, dužnik je izmirio dospele obaveze na ime naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, a Direkcija se obavezuje da preduzme dalje aktivnosti i obavesti nadležne organe o istom.

Član 8

Pravo na otpis duga po ovoj odluci imaju svi dužnici koji ne vode sudske sporove protiv Direkcije, odnosno koji povuku ili se odreknu svojih tužbenih zahteva i o tome pruže dokaz.

Član 9

Odredbe ove odluke će se primenjivati u periodu od 6 meseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 10

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Beograda".