ODLUKA
O UVOĐENJU INFORMACIONOG SISTEMA "SISTEM 48"

("Sl. list grada Užica", br. 26/2018)

Član 1

Ovom odlukom uvodi se informacioni sistem "Sistem 48" kojim se uspostavlja i unapređuje mehanizam direktne komunikacije građana koji žive na teritoriji grada Užica sa gradskim upravama, gradskom opštinom Sevojno, javnim preduzećima, javnim službama i drugim pravnim subjektima čiji je osnivač grad Užice.

Član 2

"Sistem 48" se uvodi kako bi se građanima pružila mogućnost da ukažu na postojanje bilo kakvog problema u obavljanju delatnosti koje su u nadležnosti grada, gradske opštine Sevojno, javnih preduzeća, javnih službi i drugih pravnih subjekata čiji je osnivač grad Užice.

Građani mogu da se obrate putem telefona, SMS poruke, e-mail, preko android i IOS phone aplikacije, popunjavanjem elektronskog formulara na zvaničnom sajtu Grada ili neposredno u Gradskom uslužnom centru i prostorijama mesnih zajednica.

Član 3

Organizovanjem poslova iz člana 1 i 2. ove Odluke građani imaju pravo da u roku od najviše 48 časova dobiju odgovor na pitanje ili predstavku kojom su ukazali na problem, bez dolaska u poslovne prostorije.

Član 4

Po prijemu zahteva od strane građanina, operater-centralni administrator, zaposlen u gradskoj upravi, dužan je da bez odlaganja zahtev prosledi licu odgovornom za postupanje u nadležnom organu grada Užica i gradskoj opštini Sevojno, javnom preduzeću i javnoj službi.

U roku od najviše 48 časova, građaninu se na način koji je on odredio u zahtevu (telefonom, SMS, e-mail) upućuje odgovor šta je preduzeto, da li je već otklonjen problem na koji je ukazao ili se radi na tome i u kom roku će problem biti otklonjen.

Član 5

U rok od 48 časova za dostavljanje odgovora neće se računati dani vikenda, s obzirom na radno vreme gradskih uprava, uprave gradske opštine Sevojno, javnih preduzeća i javnih službi.

Član 6

Obavezuju se gradske uprave grada Užica, uprava gradske opštine Sevojno, javna preduzeća i javne službe, kao i posebne službe gradonačelnika, da u roku od 7 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke, odrede jedno lice i njegovog zamenika koje će biti odgovorno za prijem zahteva i koje će dostavljati odgovore u propisanim rokovima.

Imena i prezimena odgovornih lica, kao i podatke o kontaktima tih lica (broj telefona, e-mail adresu), načelnici gradskih uprava, načelnik uprave gradske opštine Sevojno, direktori javnih preduzeća i javnih službi dužni su da dostave koordinatoru "Sistema 48".

Član 7

Postavljena pitanja i dostavljeni odgovori objavljivaće se na zvaničnom sajtu Grada i biće dostupni svim građanima.

Član 8

Po zahtevima u kojima se iznose tvrdnje koje nisu vezane za nadležnost organa Grada i javnih preduzeća, koji su uvredljivog sadržaja i po anonimnim zahtevima neće se postupati i pitanja se neće objavljivati na zvaničnom sajtu Grada.

Član 9

Nadzor nad primenom ove Odluke vrše gradonačelnik i Gradsko veće grada Užica.

Član 10

Obavezuje se Gradsko veće da donese Uputstvo o tehničkoj primeni "Sistema 48".

Član 11

Ovlašćuje se gradonačelnik grada Užica da u roku od 5 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke, odredi lice koje će obavljati funkciju koordinatora "Sistema 48", kao i njegovog zamenika.

Zadatak lica iz stava 1. ove Odluke je da vrše uvid u izveštaje o primljenim i obrađenim zahtevima građana, da analiziraju podatake koji se obrađuju u okviru "Sistema 48", da identifikuju i otklanjaju probleme koji se javljaju tokom rada "Sistema 48", da izrade plan promocije "Sistema 48" i da se staraju o njegovoj realizaciji, da prate efikasnost učesnika "Sistema 48" i da se staraju o ostvarivanju saradnje organa Grada, gradske opštine Sevojno, javnih preduzeća i javnih službi.

Koordinator "Sistema 48" je dužan da jednom mesečno dostavlja gradonačelniku i Gradskom veću izveštaj o funkcionisanju "Sistema 48", broju i prirodi podnetih zahteva građana, broj odgovora, rokovima za postupanje odgovornih lica, kao i izveštavanje o drugim pitanjima funkcionisanja "Sistema 48".

Član 12

Ovlašćuju se gradonačelnik i načelnici gradskih uprava da iz reda zaposlenih, odrede lice koje će obavljati poslove operatera-centralnog administratora "Sistema 48" i da Gradskom veću predlože odgovarajuće izmene i dopune Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mesta.

Član 13

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Užica" i objaviće se i na zvaničnom sajtu Grada.