ODLUKA

O OBAVLJANJU KOMUNALNE DELATNOSTI OBEZBEĐIVANJA JAVNOG OSVETLJENJA

("Sl. list grada Čačka", br. 11/2018)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom određuju se uslovi i način obavljanja komunalne delatnosti obezbeđivanja javnog osvetljenja na teritoriji grada Čačka, prava i obaveze vršioca komunalne delatnosti, obim i kvalitet komunalnih usluga, finansiranje, način vršenja nadzora nad obavljanjem delatnosti obezbeđivanja javnog osvetljenja i druga pitanja koja su od značaja za obavljanje delatnosti.

Član 2

Komunalna delatnost obezbeđivanja javnog osvetljenja obuhvata održavanje, adaptaciju i unapređenje objekata i instalacija javnog osvetljenja kojima se osvetljavaju saobraćajne i druge površine javne namene.

Javno osvetljenje je, u smislu ove odluke, sistem objekata, uređaja i instalacija za osvetljavanje površina javne namene.

Površine javne namene su, u smislu ove odluke, ulice, trgovi, mostovi, parkovi, podzemni pešački prelazi i stepeništa, pešačke površine pored stambenih i drugih objekta, javni parkinzi i javne zelene površine u naseljima, sportski i objekti za rekreaciju u javnoj svojini, groblja, uređena rečna obala i druge površine na kojima je planskim dokumentom predviđena izgradnja javne rasvete.

II NAČIN OBAVLJANJA KOMUNALNE DELATNOSTI

Član 3

Komunalnu delatnost obezbeđivanja javnog osvetljenja na teritoriji grada Čačka obavlja javno preduzeće koje je grad Čačak osnovao radi obavljanja navedene komunalne delatnosti i koje ispunjava propisane uslove za obavljanje ove delatnosti (u daljem tekstu: Preduzeće).

Član 4

Komunalna delatnost obezbeđivanja javnog osvetljenja obavlja se prema godišnjem programu (u daljem tekstu: Program obavljanja delatnosti javnog osvetljenja) koji sadrži naročito vrstu, obim, način i dinamiku radova i poslova na održavanju, adaptaciji i unapređenju objekata i instalacija javnog osvetljenja, ukupnu vrednost planiranih poslova i utroška električne energije, predračun naknade za izvršavanje poslova iz programa i drugo.

Program iz stava 1. ovog člana donosi Nadzorni odbor Preduzeća i dostavlja ga Skupštini grada Čačka u roku koji je određen zakonom i odlukom o osnivanju Preduzeća za dostavljanje godišnjeg programa poslovanja.

Program iz stava 1. ovog člana smatra se donetim kada na njega saglasnost da Skupština grada Čačka.

Član 5

Preduzeće je dužno da poslove komunalne delatnosti obezbeđivanja javnog osvetljenja obavlja u skladu sa zakonom, važećim propisima i standardima donesenim na osnovu zakona, da objekte, uređaje i instalacije javnog osvetljenja održava u stanju funkcionalne osposobljenosti za trajno i kontinuirano obezbeđenje javnog osvetljenja (nabavlja i vrši zamenu sijalica, osigurača, prigušnica, protektor svetiljki, kondenzatora, upaljača za sijalice i dr.) i da obezbedi uslove za redovno snabdevanje električnom energijom.

Preduzeće je dužno da vrši nabavku, montira, demontira, održava i skladišti uređaje za dekorativno osvetljenje, kao i da obezbedi uslove za snabdevanje električnom energijom uređaja za dekorativno osvetljenje.

Član 6

Naseljena mesta mogu se dekorativno osvetljavati povodom državnih i verskih praznika, kulturnih i sportskih priredbi i manifestacija, na osnovu odluke Gradskog veća grada Čačka.

Objekti i ambijentalne celine koje imaju istorijski, kulturni, arhitektonski, administrativni, privredni ili drugi značaj mogu se trajno dekorativno osvetljavati, na osnovu odluke Gradskog veća grada Čačka.

Gradsko veće grada Čačka donosi odluku iz stava 1. i 2. ovog člana na osnovu predloga Preduzeća, uz koji se prilaže projekat dekorativnog osvetljavanja, koji izrađuje ili pribavlja Preduzeće.

Preduzeće je dužno da instalacije i uređaje za dekorativno osvetljavanje iz stava 1. ovog člana ukloni u roku od sedam dana posle praznika, priredbe ili manifestacije.

Član 7

Grad Čačak je dužan da blagovremeno zaključi ugovor sa nadležnim elektroprivrednim društvom o isporuci električne energije i da redovno i uredno ispunjava obaveza iz ugovora.

Ugovorom iz stava 1. ovog člana bliže se uređuje način snabdevanja, rokovi plaćanja, kao i druga pitanja od značaja za funkcionisanje javne rasvete.

Član 8

Zabranjeno je:

1) uklanjanje ili rušenje objekata, uređaja i instalacija javnog osvetljenja od strane neovlašćenog pravnog ili fizičkog lica;

2) razbijanje sijalica, lampiona ili izolatora na objektima i instalacijama javnog osvetljenja;

3) neovlašćeno priključenje na objekte, uređaje i instalacije javnog osvetljenja;

4) neovlašćeno postavljanje reklamnih panoa na objekte javnog osvetljenja;

5) prljanje i oštećenje na bilo koji način objekata, uređaja i instalacija javnog osvetljenja;

6) neovlašćeno pričvršćivanje stvari i lepljenje plakata na objekte javnog osvetljenja.

III FINANSIRANJE OBAVLJANJA KOMUNALNE DELATNOSTI

Član 9

Sredstva za obavljanje i razvoj komunalne delatnosti obezbeđivanja javnog osvetljenja obezbeđuju se iz:

1) prihoda budžeta grada;

2) namenskih sredstava drugih nivoa vlasti;

3) drugih izvora u skladu sa zakonom.

Cenu komunalne usluge određuje Nadzorni odbor Preduzeća, na osnovu elemenata za obrazovanje cena komunalnih usluga propisanih zakonom kojim je uređen način obavljanja komunalnih delatnosti, uz saglasnost Skupštine grada Čačka.

Član 10

Sredstva za obavljanje i razvoj delatnosti, odnosno obavljanje poslova iz člana 2. stav 1. ove odluke, obezbeđuju se u budžetu grada, kao i iz drugih izvora u skladu sa zakonom, a na osnovu Programa obavljanja delatnosti javnog osvetljenja i to za sledeće namene:

1) održavanje, adaptaciju, rekonstrukciju i izgradnju objekata, uređaja i instalacija javnog osvetljenja;

2) troškove osiguranja objekata, uređaja i instalacija javnog osvetljenja;

3) troškove dekorativnog osvetljenja (pribavljanje, montiranje, demontiranje, održavanje i skladištenje uređaja za dekorativno osvetljenje i dr.);

4) troškove za snabdevanje električnom energijom, i

5) ostale troškove obavljanja delatnosti.

Grad Čačak i Preduzeće zaključuju ugovor kojim se regulišu međusobna prava i obaveze u obavljanju navedene komunalne delatnosti, na osnovu Programa obavljanja delatnosti javnog osvetljenja. Za obavljanje komunalne delatnosti obezbeđivanja javnog osvetljenja Preduzeću pripada naknada iz budžeta grada Čačka, u skladu sa izvršenim poslovima predviđenim Programom obavljanja delatnosti javnog osvetljenja.

IV OBEZBEĐENJE KONTINUITETA U OBAVLJANJU KOMUNALNE DELATNOSTI

Član 11

Preduzeće je dužno da u sredstvima javnog informisanja ili na drugi pogodan način obavesti korisnike komunalne usluge o planiranim ili očekivanim smetnjama i prekidima, koji će nastati ili mogu nastati u obavljanju delatnosti obezbeđivanja javnog osvetljenja, najkasnije 24 sata pre očekivanog prekida u obavljanju delatnosti.

Član 12

U slučaju nastupanja neplaniranih ili neočekivanih poremećaja ili prekida u obavljanju komunalne delatnosti obezbeđivanja javnog osvetljenja, Preduzeće je dužno da odmah o tome obavesti Gradsko veće grada Čačka i da istovremeno preduzme mere za otklanjanje poremećaja.

Ukoliko Preduzeće ne preduzme mere za otklanjanje poremećaja u roku koji odredi Gradsko veće, Gradsko veće će preduzeti mere za hitnu zaštitu komunalnih objekata i druge imovine koja je ugrožena na teret Preduzeća.

Po prijemu obaveštenja o neplaniranom prekidu obavljanja delatnosti obezbeđivanja javnog osvetljenja, odnosno po utvrđivanju poremećaja ili prekida u obavljanju ove delatnosti, Gradsko veće je dužno da preduzme sledeće mere:

1) odredi red prvenstva i način pružanja usluga onim korisnicima kod kojih bi usled prekida nastala opasnost po život i rad građana ili rad pravnih i fizičkih lica, ili bi nastala značajna, odnosno nenadoknadiva šteta;

2) preduzme mere za hitnu zaštitu komunalnih objekata i druge imovine koja je ugrožena;

3) utvrdi razloge i eventualnu odgovornost za poremećaj, odnosno prekid vršenja delatnosti i učinjenu štetu.

Član 13

U slučaju nastupanja neplaniranih, odnosno neočekivanih poremećaja ili prekida u obavljanju komunalne delatnosti obezbeđivanja javnog osvetljenja, Preduzeće je dužno da obezbedi osvetljenje javnih površina po sledećem redu prvenstva:

1) javno osvetljenje glavnih saobraćajnica i objekata od posebnog značaja;

2) javno osvetljenje trgova;

3) javno osvetljenje ulica;

4) javno osvetljenje u zonama osnovnih škola;

5) javno osvetljenje pešačkih staza;

6) javno osvetljenje sportskih objekata.

V NADZOR

Član 14

Inspekcijski nadzor nad sprovođenjem odredbi ove odluke vrši komunalna inspekcija.

Komunalno-policijske i druge poslove na održavanju komunalnog reda uređenog ovom odlukom i kontrolu primene odluke vrši komunalna policija.

VI IZJAŠNJAVANJE O KVALITETU KOMUNALNIH USLUGA

Član 15

Preduzeće je dužno da obezbedi korisnicima usluga zakonom propisane uslove koji omogućavaju brz i efikasan kontakt sa Preduzećem u vezi kvaliteta i korišćenja usluga.

Korisnici usluga obavljanja delatnosti obezbeđivanja javnog osvetljenja mogu kontinuirano u toku godine dostavljati pitanja, primedbe i predloge Preduzeću, preko internet stranice Preduzeća.

Preduzeće je dužno da na dostavljena pitanja, primedbe i predloge odgovori u roku od osam dana.

Član 16

Preduzeće je dužno da jednom godišnje u decembru mesecu sprovede postupak izjašnjavanja korisnika usluga o kvalitetu pružanja usluga obezbeđivanja javnog osvetljenja u trajanju od 30 dana i da izveštaj o rezultatima izjašnjavanja dostavi organu gradske uprave nadležnom za komunalne poslove u roku od 15 dana od okončanog izjašnjavanja.

Organ gradske uprave nadležan za komunalne poslove sa dostavljenim izveštajem o rezultatima izjašnjavanja postupiće na način propisan zakonom kojim je regulisano obavljanje komunalnih delatnosti.

VII KAZNENE ODREDBE

Član 17

Novčanom kaznom u iznosu od 60.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice - javno preduzeće koje obavlja komunalnu delatnost obezbeđenja javnog osvetljenja, ako:

1) ne obavlja komunalnu delatnost obezbeđivanja javnog osvetljenja ili ne obavlja na propisan način (član 5. Odluke);

2) ne odgovori na dostavljena pitanja, primedbe i predloge u propisanom roku (član 15. stav 3. Odluke);

3) ne sprovede postupak izjašnjavanja korisnika usluga na propisan način ili ne dostavi izveštaj o rezultatima izjašnjavanja nadležnom organu u propisanom roku (član 16. stav 1. Odluke);

4) ne izvrši izvršno rešenje komunalnog inspektora doneto na osnovu odredbi ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 dinara odgovorno lice u pravnom licu.

Za prekršaje iz ovog člana komunalni inspektor, odnosno komunalni policajac, izdaje prekršajni nalog u skladu sa zakonom.

Član 18

Novčanom kaznom u iznosu od 60.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

1) postupi suprotno zabrani propisanoj članom 8. stav 1. tačka 5) i 6) Odluke;

2) ne izvrši izvršno rešenje komunalnog inspektora doneto na osnovu odredbi ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 dinara odgovorno lice u pravnom licu.

Za prekršaj iz stava 1. tačka 1) ovog člana kazniće se novčanom kaznom u iznosu od 30.000,00 dinara preduzetnik.

Za prekršaj iz stava 1. tačka 1) ovog člana kazniće se novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 dinara fizičko lice.

Za prekršaje iz ovog člana komunalni inspektor, odnosno komunalni policajac, izdaje prekršajni nalog u skladu sa zakonom.

Član 19

Novčanom kaznom u iznosu od 150.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

1) postupi suprotno zabrani propisanoj članom 8. stav 1. tačka 1), 2), 3) i 4) Odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom u iznosu od 25.000,00 dinara odgovorno lice u pravnom licu.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom u iznosu od 75.000,00 dinara preduzetnik.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom u iznosu od 25.000,00 dinara fizičko lice.

Za prekršaje iz ovog člana komunalni inspektor, odnosno komunalni policajac, izdaje prekršajni nalog u skladu sa zakonom.

VIII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 20

Danom stupanja na snagu ove odluke, prestaju da važe poglavlje "đ) Javno osvetljenje i drugi objekti" sa članovima 80. - 85. i član 95. stav 1. tačka 22) Odluke o komunalnom redu i opštem uređenju ("Službeni list grada Čačka" br. 11/15 i 26/16).

Član 21

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Čačka".