PRAVILNIK

O IZGLEDU OBRASCA O ODBIJANJU ULASKA U REPUBLIKU SRBIJU, O IZGLEDU OBRASCA O ODOBRENJU ULASKA U REPUBLIKU SRBIJU I NAČINU UNOSA PODATKA O ODBIJANJU ULASKA U PUTNU ISPRAVU STRANCA

("Sl. glasnik RS", br. 50/2018)

Član 1

Ovim pravilnikom se propisuje izgled obrasca odluke o odbijanju ulaska stranca u Republiku Srbiju i način unosa podatka o odbijanju ulaska u putnu ispravu stranca, kao i izgled obrasca odluke o odobrenju ulaska stranca u Republiku Srbiju.

Član 2

Obrasci odluke o odbijanju ulaska u Republiku Srbiju i odluke o odobrenju ulaska u Republiku Srbiju, propisani ovim pravilnikom, odštampani su na papiru formata A4, dimenzija (210 x 297 mm).

Član 3

Strancu kome je odbijen ulazak u Republiku Srbiju, policijski službenik koji obavlja graničnu proveru uručuje obrazac odluke o odbijanju ulaska u Republiku Srbiju u kome se zaokruživanjem navodi jedan ili više razloga za odbijanje ulaska.

Obrazac odluke o odbijanju ulaska u Republiku Srbiju iz stava 1. ovog člana (Obrazac broj 1) dat je u Prilogu 1, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 4

Odbijanje ulaska stranca upisuje se u putnu ispravu stranca utiskivanjem ulaznog pečata, koji se poništava precrtavanjem sve četiri spoljne linije po sredini, na otisku pečata neizbrisivim crnim mastilom.

U donjem desnom uglu pečata ili desno neposredno ispod utisnutog pečata, neizbrisivim crnim mastilom upisuje se broj koji odgovara razlogu odbijanja ulaska iz člana 15. stav (1) Zakona o strancima.

Član 5

Ako se strancu odbija ulazak, a u putnu ispravu je prethodno uneta viza za koju se utvrdi da je potrebno da bude poništena ili ukinuta, viza se poništava odnosno ukida tako što se na viznu nalepnicu utisne pečat "PONIŠTENO" ili "UKINUTO", a preko optički promenljivog elementa povlači se crta.

Član 6

Ukoliko se povodom žalbe stranca odluka o odbijanju ulaska poništi, u putnoj ispravi stranca će se preko pečata o odbijanju ulaska utisnuti pečat "PONIŠTENO" i utisnuti ulazni pečat.

Član 7

Odbijanje ulaska stranca se evidentira u elektronsku evidenciju lica kojima nije dozvoljen prelazak državne granice.

Član 8

Obrazac odluke o odobrenju ulaska u Republiku Srbiju (Obrazac broj 2) dat je u Prilogu 2, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 9

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a počinje da se primenjuje 3. oktobra 2018. godine.

Priloge 1 i 2, koji su sastavni deo ovog pravilnika, možete pogledati OVDE