ODLUKA

O RAVNOPRAVNOSTI POLOVA NA TERITORIJI GRADA KRAGUJEVCA

("Sl. list grada Kragujevca", br. 18/2018)

Član 1

Odlukom o ravnopravnosti polova na teritoriji grada Kragujevca (u daljem tekstu: Odluka) uređuje se način obezbeđivanja ravnopravnosti polova i ostvarivanja jednakih mogućnosti u organima grada Kragujevca, javnim preduzećima, ustanovama, organizacijama i drugim pravnim licima koja osniva ili finansira u celini, odnosno pretežnom delu grad Kragujevac (u daljem tekstu: organi javne vlasti).

Član 2

Ravnopravnost polova podrazumeva ravnopravno učešće žena i muškaraca u svim oblastima javnog i privatnog sektora, u skladu sa zakonom.

Jednake mogućnosti, podrazumevaju poštovanje i ostvarivanje ljudskih prava zasnovanih na polu, u svim oblastima društvenog života i mogućnost ravnopravnog korišćenja rezultata koji proizilaze iz razvoja društva.

Član 3

Organi javne vlasti su dužni, da prate ostvarivanje ravnopravnosti zasnovane na polu, u svim oblastima društvenog života, primenu međunarodnih standarda i Ustavom zajemčenih prava u ovoj oblasti.

Član 4

Organi javne vlasti, u okviru svojih nadležnosti, dužni su da poštuju i obezbede ravnopravnost polova.

Organi javne vlasti podstiču i unapređuju ravnopravnost polova, u okviru svojih nadležnosti i poslova vezanih za ravnopravnost polova.

Član 5

Organi javne vlasti razvijaju aktivnu politiku jednakih mogućnosti u svim oblastima društvenog života, odnosno obezbeđuju ravnopravno učešće polova u svim fazama planiranja, donošenja i sprovođenja odluka koje su od uticaja na položaj žena i muškaraca.

Član 6

Prilikom imenovanja, postavljenja i izbora predstavnika organa javne vlasti, ovlašćeni predlagač je dužan da predloži najmanje 30% predstavnika manje zastupljenog pola.

Član 7

Svi imaju pravo da ravnopravno i bez diskriminacije predstavljaju grad Kragujevac prilikom ostvarivanja svih oblika saradnje, da budu predstavljeni i učestvuju u radu institucija sa kojima sarađuje grad Kragujevac, u okviru zakonima i aktima grada Kragujevca propisanih nadležnosti.

Prilikom izbora i imenovanja delegacija grada Kragujevca, koje u okviru svoje nadležnosti učestvuju u radu na predstavljanju grada Kragujevca, primenjuju se odredbe člana 6. ove odluke.

Član 8

U procesu donošenja strateških dokumenata kojima se usmerava razvoj različitih oblasti društvenog života, kao i svih drugih akata u okviru nadležnosti grada Kragujevca, razmatraju se mere i aktivnosti koje su u funkciji ravnopravnosti polova i ostvarivanja jednakih mogućnosti.

Odredbe stava 1. ovog člana naročito se odnose na Strategiju održivog razvoja grada i Odluku o budžetu grada.

Član 9

Princip ravnopravnosti polova integriše se u sve oblasti društvenog života u skladu sa Zakonom o ravnopravnosti polova, u okviru zakonima i aktima grada Kragujevca propisanih nadležnosti.

Član 10

Organi javne vlasti u sprovođenju svojih nadležnosti obezbeđuju upotrebu rodno diferenciranog jezika.

Prilikom donošenja opštih i pojedinačnih akata od strane organa javne vlasti, sve imenice koje se koriste u muškom rodu, moraju se istovremeno koristiti i u ženskom rodu.

Član 11

Grad Kragujevac će ustanoviti priznanje za izuzetan doprinos u ostvarivanju ravnopravnosti polova na teritoriji grada Kragujevca.

Član 12

Komisija za rodnu ravnopravnost (u daljem tekstu: Komisija) koju obrazuje Gradsko veće, prati ostvarivanje ravnopravnosti polova, predlaže aktivnosti i preduzima mere kojima se ostvaruje politika jednakih mogućnosti na nivou Grada.

Komisija aktivno učestvuje u izradi i usvajanju strateških dokumenata, naročito u izradi i usvajanju Strategije održivog razvoja grada i kao savetodavno telo prilikom izrade Odluke o budžetu grada.

Komisija, u saradnji sa organima javne vlasti, podnosi organima grada Kragujevca na razmatranje odluke, planove i druga akta usmerena na postizanje ravnopravnosti žena i muškaraca.

Član 13

Organi javne vlasti dužni su da usklade svoje statute i druga opšta akta sa ovom odlukom.

Član 14

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".