ODLUKA

O MREŽI USTANOVA KULTURE NA TERITORIJI GRADA KRAGUJEVCA

("Sl. list grada Kragujevca", br. 18/2018)

Član 1

Obrazuje se Mreža ustanova kulture na teritoriji grada Kragujevca čiji se rad, održavanje i ostvarivanje programa finansira iz budžeta grada Kragujevca (u daljem tekstu: Mreža), koju čine:

1. Narodna biblioteka "Vuk Karadžić", sa sedištem u Kragujevcu, Zorana Đinđića br. 10,

2. Narodni muzej, sa sedištem u Kragujevcu, Vuka Karadžića br. 1,

3. Knjaževsko srpski teatar, sa sedištem u Kragujevcu, ul. Daničićeva br. 3,

4. Spomen park "Kragujevački oktobar", sa sedištem u Kragujevcu, Desankin venac bb.

5. Dom omladine "Kragujevac", sa sedištem u Kragujevcu, Branka Radičevića br. 1,

6. "Pozorište za decu", sa sedištem u Kragujevcu, Trg slobode br. 3,

7. Zavod za zaštitu spomenika kulture, sa sedištem u Kragujevcu, Kragujevačkog oktobra br. 184,

8. Istorijski arhiv Šumadije, sa sedištem u Kragujevcu, Kragujevačkog oktobra br. 13,

9. Centar za negovanje tradicionalne kulture "Abrašević", sa sedištem u Kragujevcu, Jovana Ristića br. 15,

10. Muzički centar, sa sedištem u Kragujevcu, Nikole Pašića br. 6/III i

11. Ustanova kulture "Koraci", sa sedištem u Kragujevcu, Jovana Ristića br. 7.

Član 2

Mreža ima Savet Mreže koji predstavlja zajedničko, savetodavno i koordinaciono telo Mreže, sastavljeno od predstavnika gradske uprave nadležne za oblast kulture i direktora ustanova koji čine Mrežu, na čijem čelu se po funkciji nalazi član Gradskog veća zadužen za oblast kulture ili lice određeno aktom Gradonačelnika.

Savet Mreže ima 13 članova i obrazuje se posebnim aktom Gradskog veća.

Aktom Gradskog veća iz stava 2. ovog člana, prilikom obrazovanja Saveta, iz reda članova određuje se predsednik i zamenik predsednika Saveta.

Savet Mreže ima sekretara, koji učestvuje u radu Saveta bez prava odlučivanja.

Savet Mreže ima zadatak da:

- pruži pomoć i podršku ustanovama u okviru Mreže u radu i funkcionisanju;

- inicira izradu strateških dokumenata u oblasti kulture u skladu sa zakonom;

- predlaže zajedničke programe i projekte Mreže;

- koordinira radom zajedničke službe u cilju prevazilaženja problema nastalog u radu između zajedničke službe i neke od ustanova u sastavu Mreže, u skladu sa zakonom daje preporuke i mišljenja za prevazilaženje nastalih problema, utvrđuje način postupanja u konkretnoj situaciji, u kom slučaju njegove preporuke i mišljenje imaju obavezujući karakter;

- obavlja poslove vezane za promociju Mreže, programa i projekata, kako Mreže, tako i ustanova u njenom sastavu, u zemlji i inostranstvu;

- obavlja i druge poslove bliže precizirane aktom iz stava 2. ovog člana.

Sednice Saveta mreže će se održavati po pravilu jedanput mesečno, a po potrebi i češće.

Rad i funkcionisanje Saveta bliže se uređuje Poslovnikom o radu, koji donosi Savet mreže.

Član 3

Povezivanje ustanova kulture u Mrežu ustanova iz člana 1. ove odluke ima za cilj unapređenje rada i načina funkcionisanja ustanova kulture, čiji je osnivač Grad, povećanje obima sredstava za finansiranje programa i projekata u oblasti kulture i umetnosti, što će se pozitivno odraziti na kulturnu scenu Grada u celini.

Povezivanjem ustanova kulture u Mrežu stvaraju se uslovi da grad Kragujevac u većem obimu finansira, kako pojedinačne, tako i zajedničke programe i projekte Mreže ustanova, u cilju razvoja i unapređenja kulturno - umetničkog stvaralaštva, i povećanja zastupljenosti programa ustanova kulture na domaćoj i inostranoj kulturnoj sceni.

Član 4

Za obavljanje finansijsko - materijalnih, upravno - pravnih, normativno - pravnih, administrativno - tehničkih i drugih zajedničkih poslova neophodnih za rad i funkcionisanje ustanova iz člana 1. ove odluke, obrazuje se zajednička služba u Ustanovi "Koraci".

Zajednička služba se obrazuje pod nazivom: "Služba zajedničkih poslova ustanova kulture" (u daljem tekstu: Služba) i obavljaće poslove iz stava 1. ovog člana, za sve ustanove kulture u sastavu Mreže, kao i za Mrežu.

Rukovodilac Službe odgovara za rad i funkcionisanje Službe, kao i za zakonito obavljanje poslova u delokrugu nadležnosti Službe.

Rukovodilac Službe je istovremeno i sekretar Saveta mreže.

Član 5

Obavezuje se upravni odbor i direktor ustanove "Koraci" da najkasnije do 30. novembra 2018. godine usaglase akta ustanove sa odredbama ove odluke i preduzmu sve neophodne aktivnosti i radnje za realizaciju ove odluke.

Obavezuju se upravni odbori i direktori ustanova iz člana 1. ove odluke da usaglase svoja akta: statute, pravilnike o organizaciji i sistematizaciji poslova, Finansijske planove i druga akta sa odredbama ove Odluke.

Radna mesta u čijem su opisu poslovi iz člana 4. stav 1. ove odluke, ne mogu biti predviđena aktima ustanova iz prethodnog stava.

Za praćenje realizacije ove odluke zadužena je Gradska uprava za vanprivredne delatnosti.

Član 6

Obavezuje se Gradsko veće da u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ove odluke donese akt o obrazovanju Saveta Mreže.

Do početka rada i funkcionisanja zajedničke službe iz člana 2. ove odluke, poslove iz delokruga službe obavljaće zaposleni u ustanovama, u skladu za zaključenim ugovorima o radu.

Služba zajedničkih poslova ustanova kulture počinje sa radom 1. decembra 2018. godine.

Član 7

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".