ODLUKA
O STAJALIŠTIMA

("Sl. list grada Kragujevca", br. 18/2014 - prečišćen tekst, 9/2017 i 18/2018)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuju se uslovi i način određivanja lokacije, uređenje i održavanje stajališta u javnom prevozu na teritoriji Grada Kragujevca.

Član 2

Pod stajalištima u smislu ove Odluke podrazumevaju se:

- autobuska stajališta u linijskom prevozu putnika: gradskom, prigradskom i međumesnom prevozu putnika;

- stajalište - terminal u vanlinijskom prevozu putnika;

- taksi stajalište.

Član 2a

Pojedini pojmovi upotrebljeni u ovoj odluci, imaju sledeća značenja:

1. autobusko stajalište je izgrađen prostor van kolovoza ili propisno obeležena površina na kolovozu, namenjena za zaustavljanje autobusa radi ukrcavanja i iskrcavanja putnika i utovara i istovara prtljaga;

2. terminal u vanlinijskom prevozu putnika je izgrađen i uređen prostor na kome se vrši ukrcavanje i iskrcavanje putnika i prtljaga, davanje obaveštenja o prevozu i pružanje drugih usluga u vezi sa vanlinijskim prevozom putnika;

3. taksi stajalište je mesto na javnoj saobraćajnoj ili drugoj posebno uređenoj površini koje je određeno i uređeno za pristajanje taksi vozila, čekanje i prijem putnika i koje je obeleženo saobraćajnom signalizacijom shodno propisima kojima se uređuje bezbednost saobraćaja na javnim putevima;

4. terminus - okretnica je početna, odnosno završna tačka kretanja vozila duž linije na kojoj se vrši promena smera linije, zadržavanje i parkiranje jednog ili više vozila i na kojima se može vršiti ukrcavanje i iskrcavanje putnika;

5. nadstrešnica je izgrađeni objekat na autobuskom stajalištu čija je funkcija da putnicima obezbedi zaštitu od atmosferskih uticaja i pruži im komfor dok čekaju nailazak vozila.

Član 3

Program lokacija stajališta iz člana 2. ove Odluke, donosi, Gradsko veće donosi uz prethodnu saglasnost Upravljača puta.

Član 4

Održavanje (opravka i zamena dotrajalih i oštećenih saobraćajnih oznaka, obnavljanje kolovoznog zastora, uklanjanje snega i leda) stajališta iz člana 2. alineja 1. i 3, obavlja Gradska uprava nadležna za komunalne poslove po Programu održavanja komunalne infrastrukture.

Uređenje i održavanje postavljenih nadstrešnica, klupa i korpi za otpatke na stajalištima iz člana 2. alineja 1. Odluke, obavlja preduzeće kome su povereni komunalni poslovi - jedinstvenog prevoza putnika i upravljanje integrisanim tarifnim sistemom, odnosno javno komunalno preduzeće koje obavlja komunalne delatnosti od opšteg interesa (u daljem tekstu: Preduzeće).

Objekti, iz stava 2. ovog člana, koji se postavljaju na stajalištima u gradskom prevozu moraju biti jednoobrazni.

II USLOVI I NAČIN ODREĐIVANJA STAJALIŠTA U JAVNOM PREVOZU

a) Stajališta u gradskom, prigradskom i međumesnom prevozu putnika i terminus-okretnica

Član 5

Broj, naziv i namenu stajališta i okretnica utvrđuju se Rešenjem o stajalištima u gradskom, prigradskom i međumesnom saobraćaju na teritoriji grada Kragujevca.

Rešenje iz stava 1. ovog člana donosi Gradsko veće, na predlog Gradske uprave nadležne za poslove saobraćaja, na inicijativu Preduzeća.

Stajališta za međumesni prevoz određuju se uz prethodnu saglasnost Ministarstva nadležnog za poslove saobraćaja.

Uspostavljanje novih i ukidanje postojećih stajališta, predlaže Preduzeće, uz prethodno pribavljenu saglasnost Upravljača puta, odnosno organa koji upravlja saobraćajnicom pored koje se izgrađuje stajalište.

Član 6

Programom lokacija za postavljanje autobuskih stajališta na teritoriji grada Kragujevca definišu se lokacije stajališta, tipovi i tehničke karakteristike nadstrešnica i prateće opreme za svako stajalište kao i uslovi za postavljanje.

Program iz stava 1. donosi Gradsko veće.

Program iz stava 1. ovog člana izrađuje, na zahtev Preduzeća, pravno lice ili preduzetnik koje poseduje odgovarajuće licence u skladu sa zakonom.

Program sadrži:

- lokacije autobuskih stajališta,

- saobraćajno-tehničke uslove autobuskih stajališta,

- idejno rešenje nadstrešnice i elemenata nadstrešnica sa tehničkim karakteristikama,

- uslove za postavljanje nadstrešnica na svim lokacijama,

- parterno uređenje lokacija stajališta.

Program iz stava 1. je sastavni deo Programa iz člana 3. ove Odluke.

Član 7

Stajalište mora biti izgrađeno i obeleženo u skladu sa Zakonom i drugim propisima.

Na krajnjim stajalištima linija, uređuje se bezbedna okretnica za autobuse.

Stajalište mora da ima istaknut naziv, nadstrešnicu, uzdignutu površinu za putnike i korpu za otpatke.

Stajalište može biti opremljeno i drugim sadržajima za potrebe putnika:

- informacioni panoi - koji se mogu postaviti na važnijim saobraćajnim čvorovima (terminusima više linija, tačkama presecanja na mreži gde se susreće više linija, stajalištima sa većom frekvencijom putnika i vozila javnog prevoza), mogu biti štampanog ili izmenljivog sadržaja, kao nezavisna konstrukcija ili u sklopu nadstrešnica, a sadrže podatke od interesa za bolje informisanje korisnika.

- ostala saobraćajna oprema isključivo u funkciji javnog prevoza (automati za prodaju karata i dr).

Oprema koja se postavlja na stajalištima mora biti jednoobraznog izgleda.

Član 8

Elementi opreme stajališta linijskog prevoza mogu se koristiti za postavljanje sredstava za oglašavanje i to:

- reklamni medij malog formata - "Sity light",

- vitrina: pano, plakat, nalepnica, elektronski displeji i

- druga sredstava koja sadrže oglasnu poruku.

Preduzeće sprovodi javni konkurs, odnosno prikuplja ponude za oglašavanje na stajalištima na osnovu Odluke Skupštine Preduzeća, kojom se definišu uslovi i način postavljanja sredstava za oglašavanje, uz saglasnost Gradskog veća.

Naknada za oglašavanje je prihod Preduzeća.

Član 9

O uređenju stajališta i postavljanju i održavanju nadstrešnica, stara se Preduzeće.

Izgradnju, odnosno postavljanje nadstrešnica sa izradom urbanističko-tehničke dokumentacije, Preduzeće vrši na osnovu sprovedenog postupka javne nabavke u skladu sa zakonom i godišnjim Programom poslovanja Preduzeća.

Sredstva za finansiranje izgradnje, odnosno postavljanje nadstrešnica obezbeđuju se iz sledećih izvora: sredstava Preduzeća i sredstava kredita, kao i subvencija Osnivača u skladu sa mogućnostima budžeta Grada.

Stajališta moraju redovno da se održavaju tako da uvek odgovaraju svojoj nameni.

Član 9a

Terminus (okretnica) može biti zajednički za veći broj linija.

Terminus mora imati prostor za vozila (površinu za kretanje, promenu smera kretanja vozila i površinu za zaustavljanje vozila) i površinu za ulazak i izlazak putnika iz vozila.

Terminus može imati površinu za stajanje vozila u rezervi, a na terminusima sa značajnom frekvencijom putnika i vozila javnog prevoza, može se postaviti terminusni objekat koji sadrži: prostoriju za prodaju karata, sanitarni čvor, prostor za saobraćajno-tehničko osoblje i druge sadržaje.

O uređenju i održavanju terminusa i opreme na terminusu stara se Preduzeće.

Član 9b

Obaveza Preduzeća je da autobuska stajališta i okretnice, koji ne ispunjavaju saobraćajno-tehničke uslove, uredi u skladu sa Pravilnikom o bližim saobraćajno-tehničkim i drugim uslovima za izgradnju, održavanje i eksploataciju autobuskih stanica i autobuskih stajališta ("Službeni glasnik RS", broj 7/17) i ovom Odlukom, po dinamici utvrđenoj Programom poslovanja Preduzeća.

b) Stajalište - terminal u vanlinijskom prevozu putnika

Član 10

Stajalište - terminal u vanlinijskom prevozu putnika (u daljem tekstu: terminal) je izgrađen i uređen prostor na kome se vrši ukrcavanje i iskrcavanje putnika i prtljaga, davanje obaveštenja o prevozu i pružanje drugih usluga u vezi sa vanlinijskim prevozom putnika.

Terminal u vanlinijskom prevozu određuje rešenjem Gradsko veće u skladu sa urbanističkim planom.

Član 11

Terminal mora da sadrži:

- prostor za autobuse sa površinom za kretanje autobusa i obeleženim peronima (najmanje 5 obeleženih perona);

- oznaku za terminal;

- nadstrešnicu za putnike;

- korpu za otpatke;

- parking prostor za putnička vozila;

- sanitarni čvor i

- površinu za kretanje pešaka.

Član 12

Terminal može da sadrži i prateće objekte u cilju pružanja dodatnih usluga putnicima (trgovinske, ugostiteljske, telefonske govornice prodaje karata i sl).

Član 13

O održavanju i uređenju terminala stara se pravno lice odnosno preduzetnik kome je Grad poverio obavljanje ove komunalne delatnosti.

Pravno lice odnosno preduzetnik i Gradonačelnik, zaključuju ugovor kojim će biti regulisana njihova međusobna prava i obaveze (način i uslovi održavanja i uređenja terminala, rokovi, cene i dr.).

Član 14

Do izgradnje i uređenja terminala iz člana 10. ove Odluke, za ukrcavanje i iskrcavanje putnika i prtljaga u vanlinijskom prevozu putnika, koristiće se javni parking u ulici Grada Sirena (kod hale "Jezero") i u Ulici Šumadijskoj (kod železničke stanice).

Terminali mogu biti utvrđeni i na drugim lokacijama programom lokacija terminala u vanlinijskom prevozu putnika, koji donosi Gradsko veće i koji je sastavni deo programa lokacija stajališta iz člana 3. ove Odluke.

v) Taksi stajalište

Član 15

Taksi stajalište je saobraćajna površina na kojoj je utvrđen broj taksi mesta, namenjen za stajanje taksi vozila u toku rada taksi vozača.

Član 16

Taksi stajališta na teritoriji Grada Kragujevca, utvrđena su na sledećim lokacijama:

- Centar - kod "Krsta";

- Kliničko - bolnički centar - kod glavnog ulaza;

- Stanica - autobuska i železnička;

- Stanovo - blok "Zvezda";

- Erdoglija - soliter "Ipsilon";

- Aerodrom - Igralište "Sušica";

- Bresnica - tržni Centar;

- Mala Vaga - kod apoteke;

Taksi stajališta mogu biti utvrđena i na drugim lokacijama, programom lokacija taksi stajališta, koji donosi Gradsko veće i koji je sastavni deo programa lokacija stajališta iz člana 3. ove Odluke.

Član 17

Uslovi i način korišćenja taksi stajališta utvrđeni su Odlukom o auto-taksi prevozu na teritoriji Grada Kragujevca.

III NADZOR

Član 18

Nadzor nad sprovođenjem ove odluke vrši gradska uprava nadležna za poslove saobraćaja.

Poslove inspekcijskog nadzora vrši Gradska uprava nadležna za inspekcijske poslove preko inspektora za saobraćaj i puteve.

Komunalno-policijske poslove, kojima se obezbeđuje izvršavanje odredaba ove Odluke, obavlja komunalna policija u skladu sa Zakonom o komunalnoj policiji i Odlukom o saradnji komunalne policije i inspekcijskih službi grada Kragujevca.

Član 18a

Licu koje prekrši odredbe ove Odluke, inspektor za saobraćaj i puteve, odnosno komunalni policajac u pisanoj formi izdaje prekršajni nalog u skladu sa odredbama o dostavljanju iz zakona koji uređuje opšti upravni postupak.

Prekršajni nalog se sastoji od originala i dve kopije. Original se uručuje licu protiv koga se izdaje prekršajni nalog, a kopije zadržava Gradska uprava nadležna za inspekcijske poslove.

Prekršajni nalog se uručuje prisutnom licu za koga se smatra da je učinilo prekršaj u momentu otkrivanja prekršaja.

Lice protiv koga je izdat prekršajni nalog svojim potpisom na odgovarajućem mestu u nalogu potvrđuje njegov prijem.

Ako je lice za koga se smatra da je učinilo prekršaj odsutno i kada okolnosti otkrivanja ili priroda prekršaja to zahtevaju, dostavljanje prekršajnog naloga će se izvršiti putem pošte ili dostavne službe, u skladu sa odredbama o dostavljanju iz zakona koji uređuje opšti upravni postupak.

Ako prisutno lice protiv koga se izdaje prekršajni nalog odbije da primi nalog, inspektor za saobraćaj i puteve ili komunalni policajac će ga upozoriti na posledice odbijanja prijema, uneti u prekršajni nalog zabelešku o odbijanju prijema, dan i čas kada je prijem odbijen čime se smatra da je prekršajni nalog uručen.

Lice protiv koga je izdat prekršajni nalog prihvata odgovornost za prekršaj plaćanjem polovine izrečene kazne u roku od osam dana od dana prijema prekršajnog naloga, čime se oslobađa plaćanja druge polovine izrečene kazne.

Ako lice protiv koga je izdat prekršajni nalog u roku od osam dana od dana prijema prekršajnog naloga ne plati izrečenu kaznu, ili ne podnese zahtev za sudsko odlučivanje o izdatom prekršajnom nalogu, smatraće se da je prihvatilo odgovornost propuštanjem, a prekršajni nalog će postati konačan i izvršan.

Prekršajni nalog sa konstatacijom konačnosti i zabeleškom da novčana kazna nije plaćena inspektor za saobraćaj i puteve ili komunalni policajac dostavlja nadležnom prekršajnom sudu radi sprovođenja izvršenja u skladu sa zakonom.

Lice protiv koga je izdat prekršajni nalog može prihvatiti odgovornost za prekršaj i nakon isteka roka od osam dana od prijema prekršajnog naloga ako pre postupka izvršenja dobrovoljno plati celokupan iznos izrečene novčane kazne.

IV KAZNENE ODREDBE

Član 19

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 150.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice kome su povereni poslovi održavanja i uređenja stajališta, ako:

1. ne održava stajališta iz člana 2. alineja 1. i 3. (član 4. stav 1 ove odluke);

2. ne uređuje i ne održava postavljene nadstrešnice, klupe i korpe za otpatke na stajalištima iz člana 2. alineja 1. (član 4. stav 2 ove odluke);

3. ne održava i ne uređuje stajališta (član 9 stav 1. ove odluke);

4. ne održava i uređuje terminale u vanlinijskom prevozu putnika (član 13. stav 1. ove odluke);

5. ukrcavanje i iskrcavanje putnika i prtljaga u vanlinijskom prevozu putnika obavlja van terminala ili mesta predviđenih članom 14. ove odluke;

6. ne održava i ne uređuje okretnicu (član 9a stav 4 ove odluke).

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u pravnom licu, novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 25.000 dinara.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik kome su povereni poslovi održavanja i uređenja stajališta, novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 75.000 dinara.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 20

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaju da važe čl. 47. i čl. 48. Odluke o lokalnom linijskom i slobodnom vanlinijskom prevozu putnika, autobuskim stanicama i stajalištima na teritoriji opštine Kragujevac ("Sl. list opštine Kragujevac", br. 14/92) i čl. 4. Odluke o utvrđivanju stajališta u međumesnom linijskom prevozu putnika na teritoriji Grada Kragujevca ("Sl. list grada Kragujevca", br. 3/96).

Član 21

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana, od dana objavljivanja u Službenom listu grada Kragujevca.

 

Samostalni članovi Odluke o izmenama i dopuni
Odluke o stajalištima

("Sl. list grada Kragujevca", br. 9/2017)

Član 9

Ovlašćuje se Odbor za normativna akta da izvrši pravno tehničku redakciju, utvrdi i objavi prečišćeni tekst Odluke o stajalištima.

Član 10

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".

 

Samostalni članovi Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o stajalištima

("Sl. list grada Kragujevca", br. 18/2018)

Član 16

Ovlašćuje se Odbor za normativna akta da izvrši pravno tehničku redakciju, utvrdi i objavi prečišćeni tekst Odluke o stajalištima.

Član 17

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".

Napomene

Prečišćen tekst Odluke o stajalištima sadrži:
1. Odluku o stajalištima ("Službeni list grada Kragujevca", br. 5/01),
2. Odluku o izmenama i dopunama Odluke o stajalištima ("Službeni list grada Kragujevca", br. 35/08),
3. Odlukuo izmenama i dopunama Odluke o stajalištima ("Službeni list grada Kragujevca", br. 35/09),
4. Odluku o izmenama i dopunama Odluke o stajalištima ("Službeni list grada Kragujevca", br. 29/10).
5. Odluku o izmenama i dopunama Odluke o stajalištima ("Službeni list grada Kragujevca", br. 8/2014).
Prečišćen tekst Odluke o stajalištima ne sadrži odredbe:
- članova 9. i 10. Odluke o izmenama i dopunama Odluke o stajalištima ("Službeni list grada Kragujevca", br. 35/08) kojim se u članu 9. ovlašćuje Odbor za normativna akta da utvrdi i objavi prečišćen tekst Odluke o stajalištima, i člana 10. kojim je uređeno stupanje na snagu ove Odluke;
- članova 2. i 3. Odluke o izmenama i dopunama Odluke o stajalištima ("Službeni list grada Kragujevca", br. 35/09) kojim se u članu 2. ovlašćuje Odbor za normativna akta da utvrdi i objavi prečišćen tekst Odluke o stajalištima, i člana 3. kojim je uređeno stupanje na snagu ove Odluke i njena primena počev od 23. januara 2010. godine;
- članova 2. i 3. Odluke o izmenama i dopunama Odluke o stajalištima ("Službeni list grada Kragujevca", br. 29/10) kojim se u članu 2. ovlašćuje Odbor za normativna akta da utvrdi i objavi prečišćen tekst Odluke o stajalištima, i člana 3. kojim je uređeno stupanje na snagu ove Odluke;
- članova 2. i 3. Odluke o izmenama i dopunama Odluke o stajalištima ("Službeni list grada Kragujevca", br. 8/14) kojim se u članu 2. ovlašćuje Odbor za normativna akta da utvrdi i objavi prečišćen tekst Odluke o stajalištima, i člana 3. kojim je uređeno stupanje na snagu ove Odluke, odnosno da ista stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".