ODLUKA
O FINANSIJSKOJ PODRŠCI PORODICI SA DECOM

("Sl. list grada Kruševca", br. 8/2018)

 

I - OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuju se prava u oblasti finansijske podrške porodici sa decom iz nadležnosti Grada, kao i uslovi i način ostvarivanja tih prava.

Član 2

Prava iz ove Odluke obezbeđuju se svim građanima koji imaju prebivalište na teritoriji grada Kruševca.

Prava utvrđena ovom Odlukom ostvaruju se u predškolskoj ustanovi koja ima rešenje ministarstva nadležnog za poslove prosvete o verifikaciji.

U slučajevima kada ostvarivanje prava zavisi od prihoda porodice, porodicu u smislu ove Odluke čine roditelji odnosno drugi zakonski zastupnici, i deca koja imaju prebivalište kao i podnosilac zahteva.

Prihodi porodice se utvrđuju shodnom primenom Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

II - BESPLATNI BORAVAK I REGRESIRANJE TROŠKOVA BORAVKA U PREDŠKOLSKOJ USTANOVI

Član 3

Obezbeđuju se prava na besplatan boravak dece u predškolskoj ustanovi za:

- decu iz materijalno ugroženih porodica,

- decu bez roditeljskog staranja,

- decu sa smetnjama u razvoju i deca sa invaliditetom,

- decu ratnih vojnih invalida,

- decu smeštenu u Domu "Jefimija" u okviru "interventnog smeštaja",

- treće i svako naredno dete u porodici.

Obezbeđuju se prava na regresirani boravak dece u predškolskoj ustanovi za:

- prvo dete u porodici, kad su u predškolskoj ustanovi smeštena dva deteta

- decu iz jednoroditeljske porodice.

Član 4

Deca predškolskog uzrasta iz materijalno ugroženih porodica, kao i deca bez roditeljskog staranja, deca sa smetnjama u razvoju i dece sa invaliditetom imaju pravo na regresiranje troškova boravka u predškolskoj ustanovi pod uslovom:

- da ovo pravo nisu ostvarila u skladu sa zakonom;

- da ukupni prihodi porodice ne prelaze dvostruki iznos minimalne neto zarade u mesecu koji prethodi mesecu u kome je zahtev podnet.

Pravo iz stava 1. ovog člana ne može se ostvariti ukoliko je za to dete ostvareno pravo na naknadu zarade za vreme odsustva sa rada radi posebne nege deteta.

Član 5

Deca bez roditeljskog staranja su deca u starateljskim i hraniteljskim porodicama.

Status deteta bez roditeljskog staranja utvrđuje se na osnovu rešenja Centra za socijalni rad.

Član 6

Dete sa smetnjama u razvoju, u smislu ove Odluke, je dete o čijem je stepenu ometenosti nadležna gradska komisija za pregled dece ometene u razvoju donela akt o razvrstavanju, odnosno Interresorna komisija donela akt o potrebi pružanja dodatne obrazovne podrške.

Član 7

Pravo na regresiranje troškova boravka u predškolskoj ustanovi ima dete ratnog vojnog invalida iz oružanih akcija posle 17. avgusta 1990. godine, na osnovu rešenja o priznatom svojstvu ratnog vojnog invalida.

Član 8

Pravo na regresiranje troškova boravka u predškolskoj ustanovi ima dete koje je smešteno u Domu "Jefimija", a u okviru sprovođenja usluge interventnog smeštaja dece u kriznim situacijama, po propisima o socijalnoj zaštiti.

Status deteta iz stava 1. ovog člana utvrđuje se na osnovu rešenja Centra za socijalni rad.

Član 9

Pravo na regresiranje troškova boravka u predškolskoj ustanovi ima treće i svako naredno dete u porodici, pod uslovom da u momentu podnošenja zahteva, u porodici, na istom prebivalištu, živi najmanje troje dece.

Broj dece u porodici utvrđuje se u odnosu na dan podnošenja zahteva za ostvarivanje prava, prema datumu i času rođenja upisanih u matičnu knjigu rođenih.

Broj dece iz razvedenog braka ili vanbračne zajednice utvrđuje se prema roditelju sa kojim dete živi po odluci nadležnog organa ili po sporazumu roditelja.

Broj dece koja su u vreme razvoda braka ili prestanka vanbračne zajednice bila punoletna utvrđuju se prema roditelju s kojim žive.

Broj dece za koje je u toku postupak utvrđivanja porodično pravnog statusa pred nekim od nadležnih organa određuju se prema roditelju sa kojim žive.

Činjenica sa kojim roditeljem dete živi, u smislu st. 2. do 4. ovog člana, utvrđuje se na osnovu uverenja o prijavi prebivališta odnosno boravišta, odluke suda ili drugog nadležnog organa ili izvoda iz matične knjige rođenih.

Za ostvarivanje prava predviđenog ovim članom, u redosled rođenja računaju se samo živorođena deca.

Član 10

Pravo na regresiranje dela troškova boravka u predškolskoj ustanovi ostvaruju roditelji za prvo dete u iznosu od 20%, ako su u predškolskoj ustanovi smeštena dva deteta, i to od trenutka upisa drugog deteta u predškolsku ustanovu, kao i roditelj iz jednoroditeljske porodice.

Jednoroditeljska porodica se utvrđuje shodnom primenom Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Ispunjenost uslova iz stava 1. ovog člana utvrđuje predškolska ustanova, na osnovu dokumentacije prilikom upisa drugog deteta u predškolsku ustanovu.

Član 11

Predškolska ustanova prilikom donošenja finansijskog plana i izveštaja o finansijskom poslovanju za kalendarsku godinu, posebno evidentira i iskazuje rashode iz budžeta grada za regresiranje troškova boravka dece u predškolskoj ustanovi u skladu sa ovom Odlukom, a posebno prihode iz budžeta Republike po osnovu regresiranja troškova boravka dece u predškolskoj ustanovi kada se to vrši u skladu sa zakonom.

III - OBEZBEĐIVANJE SREDSTAVA U BUDŽETU GRADA

Član 12

Regresiranje troškova celodnevnog i poludnevnog boravka dece predškolskog uzrasta obezbeđuje se u budžetu grada Kruševca u ukupnom iznosu do 80% od ekonomske cene po detetu, po posebnom rešenju Gradskog veća grada Kruševca.

U budžetu grada Kruševca, obezbeđuju se u celosti sredstva za besplatni boravak dece u predškolsku ustanovu iz člana 3. stav 1. ove Odluke.

U budžetu grada Kruševca obezbeđuje se 20% sredstava za regresiranje boravka dece u predškolsku ustanovu iz člana 3. stav 2. ove Odluke.

Član 13

Gradsko veće grada Kruševca donosi rešenje o procentu učešća budžeta grada u ekonomskoj ceni i utvrđivanju ekonomske cene smeštaja deteta u predškolskoj ustanovi za sve oblike vaspitno-obrazovnog rada na osnovu obrazloženog predloga upravnog odbora predškolske ustanove.

IV - NAČIN OSTVARIVANJA PRAVA NA REGRESIRANJE TROŠKOVA BORAVKA DECE U PREDŠKOLSKOJ USTANOVI

Član 14

Obračun za naplatu usluge po utvrđenoj ceni vrši se u zavisnosti od broja dana boravka deteta u ustanovi.

Za dane prisustva deteta i za dane neopravdanog odsustva, usluga se naplaćuje u punom iznosu, a za dane opravdanog odsustva u iznosu od 50% dnevne cene, odnosno režijski troškovi.

Član 15

Obračun sredstava za regresiranje troškova boravka dece, predškolska ustanova dostavlja Gradskoj upravi grada Kruševca - Odeljenju za društvene delatnosti, do 10-og u mesecu za prethodni mesec.

V - POSTUPAK I NAČIN OSTVARIVANJA PRAVA

Član 16

Prava utvrđena ovom Odlukom ostvaruju se po propisima o opštem upravnom postupku.

Član 17

O pravima iz ove Odluke, osim prava iz člana 10., u prvom stepenu rešava Odeljenje za društvene delatnosti Gradske uprave grada Kruševca.

Po žalbama na prvostepena rešenja, u drugom stepenu odlučuje Gradsko veće grada Kruševca.

Član 18

Prava utvrđena ovom Odlukom, korisnik usluge ostvaruje u Predškolskoj ustanovi.

Član 19

Pravo na regresiranje troškova korisniku usluga priznaje se od prvog dana narednog meseca po podnetom zahtevu.

Član 20

Korisnik usluga dužan je da prijavi svaku promenu koja je od uticaja na ostvarivanje prava na regresiranje troškova, najkasnije u roku od 15 dana od dana nastale promene.

Korisnik prava iz ove Odluke koji je na osnovu neistinitih ili netačnih podataka, ili neprijavljivanjem promena koje utiču na gubitak ili obim prava ostvario pravo, dužan je da naknadi štetu, u skladu sa zakonom.

VI - PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 21

Stupanjem na snagu ove Odluke, prestaje da važi Odluka o društvenoj brizi o deci ("Sl. list grada Kruševca" br. 7/10 i 1/15).

Član 22

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kruševca" a primenjivaće se od 01.07.2018. godine.