PRAVILNIK

O POSEBNIM ELEMENTIMA, ODNOSNO KRITERIJUMIMA PROCENE RIZIKA, UČESTALOSTI VRŠENJA INSPEKCIJSKOG NADZORA NA OSNOVU PROCENE RIZIKA I POSEBNIM ELEMENTIMA PLANA INSPEKCIJSKOG NADZORA U OBLASTI TRANSPORTA OPASNE ROBE

("Sl. glasnik RS", br. 55/2018)

Predmet

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se posebni elementi, odnosno kriterijumi za procenu rizika, posebni elementi plana inspekcijskog nadzora i učestalost vršenja inspekcijskog nadzora na osnovu procene rizika u oblasti transporta opasne robe.

Posebni elementi, odnosno kriterijumi za procenu rizika

Član 2

Procena rizika se određuje na osnovu odgovarajućih posebnih elemenata, odnosno kriterijuma, i to:

1) klasifikacije opasnosti od nastupanja posledica u transportu opasne robe zbog neprimenjivanja propisa, a koje su razvrstane u tri kategorije prema vidivima saobraćaja - za drumski i železnički saobraćaj i saobraćaj na unutrašnjim plovnim putevima, i to: opasnost I kategorije, koja podrazumeva opasnost po život lica ili zagađenje životne sredine sa posledicama čije je otklanjanje dugotrajno i skupo, opasnost II kategorije, koja podrazumeva opasnost od nanošenja teške telesne povrede licu ili znatnog zagađenja životne sredine i od zagađenja životne sredine na većem prostoru i opasnost III kategorije, koja podrazumeva opasnost od nanošenja lake telesne povrede licu ili neznatnog zagađenja životne sredine;

2) stepena ugroženosti života ljudi, materijalnih dobara i životne sredine obzirom na karakteristike i količine same opasne robe koja se transportuje, načinu pakovanja i uslovima pod kojima se transportuje opasna roba, a koji obuhvata: transport opasne robe sa visokom potencijalnom opasnošću; transport opasne robe Klasa od 1 do 9, koja nije definisana kao opasne robe sa visokom potencijalnom opasnošću; transport opasne robe pakovane u ograničenim količinama; transport opasne robe pakovane u izuzetim količinama; transport opasnih materija prema najvećoj ukupnoj dozvoljenoj količini koje se može transportovati po transportnoj jedinici.

Procena rizika u vezi sa vanrednim inspekcijskim nadzorom

Član 3

Procena rizika u vezi sa vanrednim inspekcijskim nadzorom, vrši se na osnovu:

1) kriterijuma za procenu rizika za redovan inspekcijski nadzor;

2) procene koliko je opasnost verovatna;

3) jačine ugrožavanja ili povrede bezbednosti, života ljudi, materijalnih dobara i životne sredine u obavljanju delatnosti transporta opasne robe;

4) grupacije stanovništva i broja lica kojima je ugrožen život i zdravlje;

5) spremnosti i sposobnosti nadziranog subjekta da obezbedi zakonitost i bezbednost poslovanja i postupanja i spreči, otkloni ili umanji verovatnoću nastanka i verovatnu težinu štetnih posledica;

6) postojanja osnova sumnje da je izvršen prekršaj, privredni prestup ili krivično delo.

Procena rizika pre pokretanja postupka po službenoj dužnosti na osnovu predstavke, vrši se na osnovu procene težine i verovatnoće nastanka štetnih posledica u obavljanju transporta opasne robe, uz procenu postojanja zloupotrebe prava.

Ako postoji osnova sumnje na učinjeno krivično delo, kao i sumnje na obavljanje delatnosti od strane neregistrovanog subjekta, procenjeni rizik se utvrđuje kao visok.

Ako se dogodio vanredni događaj sa opasnom robom u kojem je došlo do gubitka proizvoda (ako je opasna roba iscurela ili postoji neposredna opasnost da iscuri), ako je došlo do povrede lica, materijalne štete ili štete po životnu sredinu, ili ako su angažovani nadležni organi, a gde se zahteva od inspekcije poduzimanje hitnih mera, procenjeni rizik se utvrđuje kao visok - bez upuštanja u dalju procenu rizika na osnovu ostalih kriterijuma i elemenata.

Učestalost u vršenju inspekcijskog nadzora na osnovu procene rizika

Član 4

Učestalost vršenja inspekcijskog nadzora inspekcije za transport opasne robe, utvrđuje se na osnovu procenjenog stepena rizika u obavljanju transporta opasne robe.

Kod nadziranog subjekta kod kojeg je stepen rizika procenjen kao kritičan, inspekcijski nadzor se vrši najmanje jednom u godinu dana.

Kod nadziranog subjekta kod kojeg je stepen rizika procenjen kao visok, inspekcijski nadzor se vrši najmanje jednom u dve godine.

Kod nadziranog subjekta kod kojeg je stepen rizika procenjen kao srednji, inspekcijski nadzor vrši se najmanje jednom u tri godine.

Kod nadziranog subjekta kod kojeg je stepen rizika procenjen kao nizak, inspekcijski nadzor vrši se najmanje jednom u pet godina.

Kod nadziranog subjekta kod kojeg je stepen rizika procenjen kao neznatan, inspekcijski nadzor vrši se najmanje jednom u deset godina.

Posebni elementi plana inspekcijskog nadzora inspekcije za transport opasne robe

Član 5

Operativni planovi inspekcijskog nadzora sačinjavaju se na osnovu obaveznih elemenata plana i posebnih elemenata koji koji aktivnosti inspekcije za transport opasne robe usmeravaju prvenstveno prema:

1) nadziranim subjektima sa visokim stepenom rizika i verovatnoće nastanka štetnih posledica;

2) nadziranim subjektima kod kojih je inspekcijskim nadzorom u prethodnoj kalendarskoj godini utvrđen visok rizik;

3) nadziranim subjektima kod kojih u prethodnoj godini nije vršen nadzor, u skladu sa procenom rizika.

Završna odredba

Član 6

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se od 1. januara 2019. godine.