SPORAZUM
O SARADNJI IZMEĐU VOJVODSTVA LUBUŠ (REPUBLIKA POLJSKA) I AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE (REPUBLIKA SRBIJA)

("Sl. list AP Vojvodine", br. 33/2018)

Vojvodstvo Lubuš (Republika Poljska)
i
Autonomna pokrajina Vojvodina (Republika Srbija),
u daljem tekstu - Strane,

- Imajući u vidu ciljeve i principe Sporazuma o ekonomskoj saradnji između Vlade Republike Poljske i Vlade Republike Srbije, potpisanog u Varšavi 1. juna 2011. godine i Sporazuma o saradnji u oblasti kulture, obrazovanja i nauke između Vlade Republike Poljske i Vlade Republike Srbije, potpisanog u Beogradu 24. oktobra 2013. godine, potvrđujući značaj međuregionalne saradnje, koji će u budućnosti omogućiti sveobuhvatnu razmenu primera dobre prakse i iskustava između regiona, kao i njihovu promociju, potpisivanjem ovog sporazuma, Strane žele da razvijaju saradnju, izjavljujući pritom sledeće.

Član 1

Strane se obavezuju da će razvijati saradnju, naročito direktnim kontaktima između regionalnih uprava, jedinica lokalne samouprave i nevladinih organizacija u oba regiona, u okviru zakonskih propisa svojih država.

Član 2

Strane će sarađivati u sledećim oblastima:

1. promovisanje i unapređivanje privredne saradnje i raspoloživih investicionih lokaliteta;

2. razmena iskustava u korišćenju evropskih strukturnih i investicionih fondova, uključujući i Instrument za pretpristupnu pomoć;

3. razmena iskustava i saradnja institucija koje se bave razvojnim politikama, kao što su razvojne agencije, tehnološki parkovi i posebne ekonomske zone;

4. saradnja u oblasti turizma, s posebnim osvrtom na oblast agroturizma;

5. razmena iskustava u oblasti poljoprivrede, s posebnim osvrtom na vinogradarstvo i vinarstvo;

6. saradnja institucija i drugih subjekata u oblasti kulture.

Član 3

Prilikom razmene iskustava, Vojvodstvo Lubuš pružaće pomoć kada je reč o pitanjima u vezi sa evropskim integracijama.

Strane će sarađivati u međunarodnim projektima realizovanim korišćenjem sredstava iz fondova Evropske unije, između ostalog, organizovanjem poseta, seminara i sastanaka.

Strane će nastojati da - u okviru svojih mogućnosti - pojednostave formalnosti u vezi s pripremom i realizacijom saradnje u okviru ovog sporazuma.

Član 4

Ovaj sporazum stupa na snagu danom njegovog potpisivanja. Sporazum se zaključuje na pet godina, uz mogućnost njegovog produženja. Svaka Strana može da raskine Sporazum u svakom trenutku, uz obavezu da o tome obavesti drugu Stranu u pisanoj formi, uz otkazni rok od tri meseca.

Ovaj sporazum može se izmeniti putem aneksa koji će - nakon odobrenja obe strane - postati sastavni deo Sporazuma.

Svi mogući sporovi nastali iz tumačenja i primene ovog sporazuma, biće rešeni putem pregovora i konsultacija - sporazumom dveju Strana.

Član 5

Sporazum je sačinjen u Zelenoj Gori - Vojvodstvo Lubuš, Republika Poljska, dana 21. juna 2018. godine, u šest primeraka - po dva primerka na poljskom, srpskom i engleskom jeziku - pri čemu se sve verzije smatraju pod jednako važećim.

U slučaju spora, merodavna je verzija na engleskom jeziku.

 

 

U ime Autonomne pokrajine Vojvodine

U ime Vojvodstva Lubuš

 

Ivan Đoković, s.r.

Elżbieta Ana Polak, s.r.

 

potpredsednik

 

 

Pokrajinske vlade

maršal Vojvodstva Lubuš

 

i pokrajinski sekretar za privredu i turizam