ODLUKA

O PRIZNANJIMA I NAGRADAMA GRADA LESKOVCA

("Sl. glasnik grada Leskovca", br. 12/2018)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom uređuju se vrste, uslovi, postupak i druga pitanja u vezi dodele priznanja i nagrada grada Leskovca.

Član 2

Grad Leskovac dodeljuje sledeća priznanja i nagrade:

1. Počasni građanin grada Leskovca,

2. Oktobarska nagrada grada Leskovca - Medalja,

3. Pohvala

4. Novčana nagrada.

II POČASNI GRAĐANIN GRADA LESKOVCA

Član 3

Zvanje počasnog građanina grada Leskovca se može dodeliti pojedincu koji svojim radom, naučnim, umetničkim, političkim, humanitarnim i drugim delovanjem doprinosi razvoju i afirmaciji Grada u zemlji i inostranstvu.

Zvanje počasnog građanina grada Leskovca može se dodeliti građanima Republike Srbije, kao i stranim državljanima koji nemaju prebivalište na teritoriji grada Leskovca.

Član 4

Inicijativu za zvanje počasnog građanina grada Leskovca sa obrazloženjem mogu podneti organi grada Leskovca kao jedinice lokalne samouprave: gradonačelnik, Gradsko veće i Gradska uprava, javna preduzeća, privredna društva, ustanove, druge organizacije i organi, grupe građana i pojedinci.

Član 5

Predlog za proglašenje lica počasnim građaninom grada Leskovca utvrđuje Odbor za obeležavanje praznika, jubileja i dodelu priznanja.

Član 6

Odbor utvrđuje Predlog odluke o dodeli zvanja počasnog građanina grada Leskovca većinom glasova od ukupnog broja članova Odbora.

Ukoliko Odbor ustanovi da niko od predloženih kandidata neispunjava uslove, zvanje počasnog građanina se neće dodeliti.

Član 7

Odluku o zvanju počasnog građanina grada Leskovca donosi Skupština grada Leskovca.

Proglašenje lica počasnim građaninom grada Leskovca vrši se na svečanoj sednici.

Član 8

Zvanje Počasnog građanina se može dodeliti istom licu samo jednom.

Član 9

Licu kome se dodeljuje zvanje počasnog građanina grada Leskovca dodeljuje se Povelja počasnog građanina.

Član 10

Povelja počasnog građanina grada Leskovca je pozlaćena, pravougaonog oblika, dimenzije 10x7 centimetara. Na sredini Povelje otisnut je grb grada Leskovca, a ispod grba je ime grada. U donjem delu Povelje otisnuti su simboli koji odražavaju istorijski i privredni razvoj grada.

Član 11

Licu kome se dodeljuje zvanje počasnog građanina grada Leskovca dodeljuje se i Povelja u obliku mape dimenzije - 30x45 centimetara, sa koricama tamno crvene boje i umetkom od papira imitacije papirusa svetlo-oker boje.

Na prvoj strani mape u zlatotisku je otisnut grb grada Leskovca visine 6 centimetara. Na levoj strani Povelje odštampano je grafičko rešenje koje odražava istorijski i privredni razvoj Grada, a na desnoj tekst iz Odluke o dodeli zvanja Počasnog građanina grada Leskovca.

Pečat je pregovan sa štampanom lentom od trobojke.

III OKTOBARSKA NAGRADA GRADA LESKOVCA - MEDALJA

Član 12

Oktobarska nagrada grada Leskovca - Medalja dodeljuje se fizičkim i pravnim licima povodom 11. Oktobra - Praznika grada Leskovca za životno delo, pojedinačna i zajednička dostignuća u razvoju privrede i društva i afirmaciju grada Leskovca.

Član 13

Oktobarska nagrada grada Leskovca dodeljuje se u vidu Medalje koja je okruglog oblika izrađena od metala boje zlata sa utisnutim grbom grada Leskovca, oivičenim lovorovim grančicama, sa krupnim natpisom "za izvanredne zasluge u razvitku Leskovca".

Član 14

Poziv za predlaganje kandidata za dodelu Oktobarske nagrade grada Leskovca - Medalje objavljuje Odbor za obeležavanje praznika, jubileja i dodelu priznanja putem sredstava javnog informisanja, najkasnije do 15. avgusta.

Predlozi za dodeljivanje Oktobarske nagrade sa obrazloženjem podnose se Odboru najkasnije do 15. septembra.

Predloge za kandidate za dodelu Oktobarske nagrade grada Leskovca - Medalje mogu podneti organi grada Leskovca kao jedinice lokalne samouprave: gradonačelnik, Gradsko veće i Gradska uprava, javna preduzeća, privredna društva, ustanove, druge organizacije i organi, grupe građana i pojedinci.

Član 15

Odluku o dodeljivanju Oktobarske nagrade grada Leskovca - Medalje donosi Odbor za obeležavanje praznika, jubileja i dodelu priznanja.

Član 16

Oktobarska nagrada grada Leskovca - Medalja uručuje se dobitnicima na svečanoj sednici.

IV POHVALE I NOVČANE NAGRADE

Član 17

Pohvale i novčane nagrade se dodeljuju za izuzetne rezultate ostvarene u oblasti privrednog, naučnog, kulturnog, prosvetnog, zdravstvenog, sportskog i drugim oblicima stvaralaštva.

Nagradu mogu dobiti fizička i pravna lica koja su posebno doprinela afirmaciji grada Leskovca.

Član 18

Predlozi za dodelu pohvala i novčanih nagrada podnose se Odboru za obeležavanje praznika, jubileja i dodelu priznanja tokom cele godine.

Član 19

Predloge za dodelu pohvala i novčanih nagrada mogu podneti organi grada Leskovca kao jedinice lokalne samouprave: gradonačelnik, Gradsko veće i Gradska uprava, javna preduzeća, privredna društva, ustanove, druge organizacije i organi, grupe građana i pojedinci.

Predlozi iz prethodnog stava moraju biti obrazloženi i dokumentovani.

Član 20

Odluke o dodeli pohvala i novčanih nagrada donosi Odbor za obeležavanje praznika, jubileja i dodelu priznanja.

Član 21

Pohvale i novčane nagrade uručuju se dobitnicima na svečanoj sednici.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 22

Stručni i administrativni poslovi u vezi sa sprovođenjem ove Odluke obavljaju se u Gradskoj upravi - Odeljenju za poslove Skupštine grada i Gradskog veća.

Član 23

Sredstva za sprovođenje ove Odluke obezbeđuju se u budžetu grada Leskovca.

Član 24

Osnovni podaci o dobitnicima priznanja i nagrada grada upisuju se u knjigu koja se čuva u Gradskoj upravi - Odeljenju za poslove Skupštine grada i Gradskog veća o čemu se stara sekretar Skupštine grada, a na osnovu koje se dobitnicima mogu izdati potvrde.

Član 25

Odbor za obeležavanje praznika, jubileja i dodelu priznanja, ukoliko se naknadno utvrdi da je nagrađeno delo tuđa tvorevina ili da je nagrada data na osnovu činjenica iz obrazloženja za koje se naknadno utvrdi da su netačna, može pokrenuti postupak za oduzimanje priznanja i nagrada i svih ostalih prava koja iz njih proizilaze.

Odluku o oduzimanju priznanja i nagrada donosi organ koji je doneo odluke o dodeli priznanja i nagrada.

Član 26

Odluke o dodeljivanju priznanja i nagrada objavljuju se u "Službenom glasniku grada Leskovca".

Član 27

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o društvenim priznanjima i nagradama opštine Leskovac ("Službeni glasnik opštine Leskovac", broj 11/96).

Član 28

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Leskovca".