PRAVILNIK

O SADRŽINI I NAČINU VOĐENJA PODRUMARSKE EVIDENCIJE

("Sl. glasnik RS", br. 102/2016 i 44/2018 - dr. zakon)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se propisuje sadržina i način vođenja podrumarske evidencije.

Član 2

Podrumarska evidencija koju proizvođač vodi u proizvodnji jakog alkoholnog pića sadrži podatke o: nabavljenim, upotrebljenim i prerađenim sirovinama za proizvodnju jakog alkoholnog pića, proizvodnji, prodaji i zalihama jakog alkoholnog pića.

Član 3

Proizvođač vodi podatke o nabavljenim, upotrebljenim i prerađenim sirovinama za proizvodnju jakog alkoholnog pića, i to:

1) količini nabavljenog i prerađenog voća i grožđa po voćnim vrstama izraženo u kilogramima (kg);

2) količini nabavljenog i prerađenog kljuka, po voćnim vrstama izraženo u kilogramima (kg) i/ili litrima (l);

3) količini i jačini nabavljenog, proizvedenog, odnosno upotrebljenog i prodatog destilata poljoprivrednog porekla i stanju zaliha, po vrsti sirovine od koje destilat potiče, izraženo u litrima (l) i hektolitarskim stepenima (Hlº);

4) količini i jačini nabavljenog, upotrebljenog etil-alkohola i stanju zaliha, izraženo u litrima (l) i hektolitarskim stepenima (Hlº);

5) količini nabavljenog, upotrebljenog proizvoda za zaslađivanje i stanju zaliha, izraženo u litrima (l) i/ili kilogramima (kg);

6) količini nabavljenih i upotrebljenih drugih sirovina i stanju zaliha izraženo u litrima (l) i hektolitarskim stepenima (Hlº) i/ili kilogramima (kg).

Član 4

Proizvođač vodi podatke o proizvodnji, prodaji i zalihama jakog alkoholnog pića, i to:

1) količini i jačini proizvedenih i prodatih jakih alkoholnih pića po kategorijama, odnosno prodajnim nazivima kao i stanju zaliha izraženo u litrima (l) i hektolitarskim stepenima (Hlº);

2) količini i jačini proizvedenih i prodatih jakih alkoholnih pića van kategorije, odnosno prodajnim nazivima kao i stanje zaliha izraženo u litrima (l) i hektolitarskim stepenima (Hlº);

3) količini i jačini proizvedenih i prodatih jakih alkoholnih pića sa oznakom starenja, po kategorijama odnosno proizvodnim nazivima kao i stanju zaliha izraženo u litrima (l) i hektolitarskim stepenima (Hlº);

4) količini i jačini proizvedenih i prodatih jakih alkoholnih pića sa geografskom oznakom, po kategorijama odnosno proizvodnim nazivima kao i stanju zaliha izraženo u litrima (l) i hektolitarskim stepenima (Hlº).

Član 5

Podrumarska evidencija sadrži i podatke o: vrsti destilata ili jakog alkoholnog pića, količini izraženoj u litrima (l), količini apsolutnog alkohola izraženoj u hektolitarskim stepenima (Hlº), jačini destilata ili jakog alkoholnog pića izraženoj u volumnim stepenima (% vol.) i fazi proizvodnje, odnosno tehnološkog postupka koji se u sudu odvija, koje sadrži dokument kojim se obeležava svaki sud u kome se nalazi destilat poljoprivrednog porekla i/ili jako alkoholno piće u rinfuznom stanju.

Član 6

Podrumarska evidencija sadrži i podatke o starosti svakog alkoholnog sastojka koji ulazi u sastav jakog alkoholnog pića sa oznakom starenja koji se evidentiraju radi određivanja starosti najmlađeg alkoholnog sastojka, odnosno jakog alkoholnog pića.

Član 7

Podrumarska evidencija sadrži i podatke o izvršenim ispitivanjima kvaliteta i bezbednosti jakog alkoholnog pića, i to podatke o: datumu ispitivanja, broju izveštaja o ispitivanju i podatak o usaglašenosti parametara.

Član 8*

Podrumarska evidencija vodi se u pisanom ili elektronskom obliku, potpisuje i pečatira od strane odgovornog lica.

Član 9

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Napomene

* Odredba član 8. Pravilnika o sadržini i načinu vođenja podrumarske evidencije ("Sl. glasnik RS", br. 102/2016) u delu u kom se ustanovljava obaveza upotrebe pečata u poslovanju društava i preduzetnika, prestaje da važi 1. oktobra 2018. godine, danom početka primene člana 160. Zakona o izmenama i dopunama Zakona o privrednim društvima ("Sl. glasnik RS", br. 44/2018).