PRAVILNIK

O NAČINU SUFINANSIRANJA PROJEKATA CRKAVA I VERSKIH ZAJEDNICA IZ BUDŽETA GRADA LOZNICE

("Sl. list grada Loznice", br. 7/2018)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se kriterijumi, uslovi, način i postupak sufinansiranja projekata crkava i verskih zajednica iz budžeta grada Loznice.

Član 2

Pravo na učešće u sufinansiranju projekata imaju crkve i verske zajednice koje su upisane u Registar koji se vodi pri nadležnom Ministarstvu vera i deluju na teritoriji grada Loznice.

Delatnost crkava i verskih zajednica mora biti u skladu sa Ustavom i javnim poretkom.

Član 3

Sredstva za sufinansiranje namenjena crkvama i verskim zajednicama iz člana 1. i 2. ovog pravilnika koriste se za realizaciju projekata iz sledećih oblasti:

- Unapređivanje saradnje lokalne samouprave sa crkvama i verskim zajednicama na obrazovnom, kulturnom i socijalno-humanitarnom planu.

- Podrška bogoslužbenim i verskim obredima vezanim za značajne istorijske događaje ili ličnosti.

- Izgradnja, obnova i održavanje verskih hramova i objekata.

- Zaštita i briga o verskim objektima od izuzetnog istorijskog, nacionalnog i kulturnog značaja.

- Podrška organizaciji verskih manifestacija od značaja za Grad.

Član 4

Crkve i verske zajednice su dužne da obezbede i sopstvena sredstva za realizaciju projekta koji se sufinansira iz budžeta grada Loznice.

Član 5

Grad Loznica ovim sredstvima neće sufinansirati:

1. Pojedince za učešće na konferencijama, putovanjima, finansiranje studija i za slične aktivnosti.

2. Inicijative koje donose profit crkvama i verskim zajednicama.

3. Aktivnosti koje zagovaraju netolerantnost i nasilje.

Sredstva dobijena za sufinansiranje projekata po ovom pravilniku moraju se utrošiti u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Član 6

Sufinansiranje projekta iz člana 3. ovog pravilnika vrši se na osnovu javnog konkursa.

Gradsko veće grada Loznice (u daljem tekstu Gradsko veće) donosi Odluku o pokretanju postupka sufinansiranja projekata iz budžeta grada Loznice i raspisuje javni konkurs za svaku budžetsku godinu, a u skladu sa Odlukom o budžetu Grada i ovim pravilnikom.

Javni konkurs se objavljuje na zvaničnoj internet strani grada Loznice www.loznica.rs i u sredstvima javnog informisanja.

Član 7

Javni konkurs sadrži:

- namenu i budžetsku kvalifikaciju sa koje se sredstva dodeljuju;

- vreme trajanja konkursa;

- uslove koje treba da ispunjava učesnik u javnom konkursu;

- kriterijume za dodelu sredstava;

- proceduru za prijavljivanje na konkurs;

- obaveznu dokumentaciju koja se podnosi uz prijavu na konkurs (konkursna dokumentacija koja se podnosi uz prijavu na konkurs).

Član 8

Prijave za učešće na konkursu za projekte zainteresovane crkve i verske zajednice podnose u roku od petnaest dana od dana objavljivanja javnog konkursa. Crkve i verske zajednice mogu učestvovati sa više projekata, a sredstva iz budžeta grada Loznice mogu se dodeliti za sufinansiranje jednog projekta.

Član 9

Konkursna dokumentacija treba da sadrži:

- Popunjen prijavni obrazac;

- obrazac opisa projekta;

- obrazac budžeta projekta;

- overenu fotokopiju Obaveštenja o razvrstavanju (izvod iz registra);

- potvrdu od nadležnog organa o urednom finansijskom poslovanju;

- pismenu izjavu o obezbeđivanju sopstvenih sredstava u sufinansiranju;

- potvrdu o računu u banci (ako prvi put konkuriše ili ako je došlo do promene računa).

Član 10

Prijava za učešće na konkurs podnosi se Komisiji za sprovođenje postupka javnog konkursa u oblasti vere (u daljem tekstu: Komisija).

Neblagovremene i nepotpune prijave neće biti razmatrane.

Član 11

Postupak javnog konkursa sprovodi Komisija za sprovođenje postupka javnog konkursa u oblasti vere koju imenuje Gradsko veće.

Komisija u svom sastavu ima predsednika, zamenika predsednika i tri člana.

Komisija punovažno radi ako prisustvuje većina članova, a odlučuje većinom glasova prisutnih i svom radu vodi zapisnik.

Sastancima komisije prisustvuju tri diplomirana teologa pružajući stručnu pomoć Komisiji bez prava odlučivanja.

Administrativne i stručne poslove za potrebe Komisije obavlja Odeljenje za društvene delatnosti Gradske uprave grada Loznice - Odsek za javne službe.

Član 12

Kriterijumi i bodovi za ocenjivanje projekta su:

- usklađenost projekta sa ciljem konkursa

- maksimum 10 bodova;

- održivost projekta

- maksimum 7 bodova;

- saradnja sa lokalnom zajednicom

- maksimum 4 boda;

- broj korisnika obuhvaćen projektom čije se potrebe ostvaruju (obuhvat)

- maksimum 8 bodova;

- budžet i finansijska isplativost (da li budžet projekta odražava stvarne troškove predložene aktivnosti, da li su troškovi realni, praktični i da li je odnos između procenjenih troškova i očekivanih rezultata zadovoljavajući), da li su obezbeđena i sopstvena sredstva sufinansiranja (minimum 20%), kolika je verovatnoća da se planiranim sredstvima postignu predviđeni rezultati?

- maksimum 10 bodova;

Član 13

Komisija razmatra prijave i vrši bodovanje svakog projekta prema kriterijumima i bodovima navedenim u članu 12. ovog pravilnika i sačinjava listu vrednovanja i rangiranja u roku koji ne može biti duži od 15 dana od dana isteka roka za podnošenje prijava.

Lista iz stava 1. ovog člana objavljuje se na zvaničnoj internet strani grada Loznice www.loznica.rs.

Na listu iz stava 1. ovog člana učesnici konkursa imaju pravo prigovora Komisiji u roku od tri dana od dana njenog objavljivanja i Komisija je dužna odgovoriti u roku od pet dana od dana podnošenja prigovora.

Član 14

O sprovedenom postupku javnog konkursa Komisija vodi zapisnik, a nakon isteka roka za podnošenje prigovora, odnosno odgovora na prigovor, sačinjava predlog Odluke o preliminarnom odobravanju projekata crkava i verskih zajednica iz budžeta grada Loznice i istu dostavlja Gradskom veću i Gradonačelniku najkasnije u roku od 30 dana od dana zaključenja konkursa.

Član 15

Gradsko veće na predlog komisije za odobravanje projekata donosi Odluku o preliminarnom odobravanju projekata crkava i verskih zajednica iz budžeta grada Loznice.

Član 16

Na predlog komisije sa visinom sredstava Gradsko veće grada Loznice donosi Rešenje sa visinom odobrenih sredstava za sufinansiranje projekata crkava i verskih zajednica koje se dostavlja svim učesnicima u postupku u roku od pet dana od dana donošenja iste i biće objavljeno na zvaničnoj internet strani grada Loznice www.loznica.rs.

Crkva ili verska zajednica čiji se projekat sufinansira, dužna je da zaključi ugovor o sufinansiranju projekta sa gradom Loznica.

Član 17

U ime Grada ugovore sa crkvama i verskim zajednicama zaključuje Načelnik Gradske uprave grada Loznice.

Član 18

Ugovor o sufinansiranju projekata iz budžeta grada Loznice sadrži:

- naziv projekta;

- iznos sredstva koja se dodeljuju iz budžeta Grada za realizaciju projekta;

- ukupnu vrednost projekta;

- datum početka i završetka projekta;

- prava i obaveze ugovornih strana;

- uslove za raskid ugovora.

Član 19

Grad zadržava pravo da ne dodeli sva raspoloživa sredstva planirana budžetom za ove namene, kao i da zahteva izmene i dopune zaključenog ugovora, ukoliko se utvrdi da pojedine budžetske stavke projekta ne odgovaraju realnim potrebama, ukoliko se utvrdi da crkve i verske zajednice ne ostvaruju planirane rezultate ili ne sprovode planirane aktivnosti, u slučaju vanrednih okolnosti, kao i u slučaju eventualnih teškoća u ostvarivanju budžeta grada.

Neizvršavanje ugovornih obaveza od strane crkve i verske zajednice povlači za sobom obavezu vraćanja sredstava u budžet grada Loznice.

Član 20

Grad Loznica može zaključivati ugovore o sufinansiranju projekta crkava i verskih zajednica i bez javnog konkursa, ako se radi o izuzetno značajnom projektu crkve ili verske zajednice za grad Loznicu koji nije bilo moguće unapred planirati, s tim da se za te namene može angažovati najviše do 20% na godišnjem nivou od ukupne mase odgovarajućih budžetskih sredstava za tekuću godinu, ukoliko taj projekat ispunjava najmanje tri od kriterijuma utvrđenih u članu 12. ovog pravilnika.

Član 21

Crkve i verske zajednice dužne su da dostave izveštaj Odeljenju za finansije i lokalnu poresku administraciju Gradske uprave grada Loznice - Odseku za javne službe, o utrošku odobrenih sredstava nakon realizovanja dela projektnih aktivnosti za koje su prebačena sredstva - Periodični narativni i periodični finansijski izveštaj, a Završni narativni i završni finansijski izveštaj najkasnije trideset dana po završetku realizacije projekta odnosno najkasnije do 31. decembra tekuće godine.

Ukoliko se Završni izveštaj iz prethodnog stava ne dostavi, korisnik sredstava ne može učestvovati na odgovarajućem javnom konkursu za narednu kalendarsku godinu.

Član 22

Nadzor nad izvršavanjem obaveza utvrđenih ugovorom o sufinansiranju projekata vrši Odeljenje za finansije i lokalnu poresku administraciju Gradske uprave - Odsek za javne službe.

Član 23

Postupak odobravanja projekata crkava i verskih zajednica koji je započet a nije okončan do dana stupanja na snagu ovog pravilnika i postupak izveštavanja po odobrenim i ugovorenim projektima do dana stupanja na snagu ovog pravilnika okončaće se po odredbama Pravilnika koji je bio na snazi do dana stupanja na snagu ovog pravilnika.

Član 24

Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o načinu sufinansiranja projekata crkava i verskih zajednica iz budžeta grada Loznice broj 06-4-15/16-II od 26.02.2016. godine ("Sl. list grada Loznice" br. 1/16).

Član 25

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Loznice".