PRAVILNIK

O NAČINU I POSTUPKU OSTVARIVANJA PRAVA NA DODELU SREDSTAVA IZ BUDŽETA GRADA LOZNICE ZA SUFINANSIRANJE PROGRAMA RADA / PROJEKATA KOJIMA SE OBEZBEĐUJU POSEBNI OBLICI SOCIJALNE ZAŠTITE

("Sl. list grada Loznice", br. 7/2018)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se kriterijumi, uslovi, način i postupak ostvarivanja prava na dodelu dela sredstava iz budžeta grada Loznice za sufinansiranje programa rada/projekata udruženja koja se aktivno bave socijalnim pitanjima.

Član 2

Pod udruženjem, u smislu ovog pravilnika podrazumeva se dobrovoljna i nevladina nedobitna organizacija zasnovana na slobodi udruživanja više fizičkih ili pravnih lica, osnovana radi ostvarivanja i unapređenja određenog zajedničkog ili opšteg cilja i interesa, koji nisu zabranjeni Ustavom ili zakonom, upisani u registar nadležnog organa u skladu sa zakonom.

Član 3

Sredstva iz člana 1. ovog pravilnika obezbeđu se za:

- pomoć razvoju i održivosti usluga koje pružaju udruženja koja se bave pitanjima socijalne zaštite,

- promociju i uvođenje usluga u oblast socijalne zaštite koje nisu obezbeđene/finansirane od strane Republike ili lokalne samouprave u javnim institucijama, nego ih sprovode udruženja.

Član 4

Sredstva namenjena udruženjima iz člana 1. i 3. ovog pravilnika koriste se za realizaciju programa rada/projekata iz sledećih oblasti:

1. socijalno-humanitarne aktivnosti (podrška socijalno ugroženim, starim i osobama sa invaliditetom, osobama sa smetnjama u razvoju, Romima, osobama u riziku i licima lečenim od bolesti zavisnosti itd.),

2. psihosocijalna i zdravstvena rehabilitacija boraca, ratnih, vojnih i civilnih invalida,

3. organizovanje i sprovođenja aktivnosti sa ciljem uključivanja članova udruženja radi kvalitetnijeg korišćenja slobodnog vremena (razni vidovi radionica, sportskih manifestacija, itd.),

4. aktivnosti na integraciji osoba sa invaliditetom u okruženje,

5. aktivnosti koje doprinose socijalnoj uključenosti društveno osetljivih grupa, ostvarivanju i unapređenju određenog zajedničkog ili opšteg cilja u interesu razvoja socijalne zaštite u gradu Loznica,

6. aktivnosti usmerene ka poboljšanju položaja žena i unapređenju rodne ravnopravnosti.

Član 5

Pravo na sufinansiranje programa rada/projekata imaju udruženja, koja ispunjavaju sledeće uslove:

- da su registrovane kod nadležnog organa;

- da imaju sedište ili ogranak na teritoriji grada Loznice i deluju na tom području kao gradska, međuopštinska ili republička udruženja;

- da su osnovana radi ostvarivanja ciljeva iz oblasti socijalne zaštite, boračko-invalidske zaštite, zaštite lica sa invaliditetom, društvene brige o deci, pomoći starima, zaštite i promovisanja ljudskih i manjinskih prava, kao i humanitarni programi u kojima udruženja isključivo i neposredno slede javne potrebe;

- da obavljaju aktivnosti socijalno-humanitarnog, zdravstveno-edukativnog i preventivnog karaktera;

- da je nadležan organ udruženja usvojio izveštaj o finansijskom poslovanju udruženja za prethodnu godinu;

- da su program rada/projekat, odnosno aktivnosti, predviđene usvojenim programom rada udruženja za tekuću godinu od strane nadležnog organa udruženja;

- da se predložene aktivnosti sprovode na teritoriji grada Loznice.

Član 6

Grad Loznica ovim sredstvima neće sufinansirati:

- učešće na konferencijama, putovanjima, finansiranje studija i za slične aktivnosti,

- inicijative koje donose profit udruženjima,

- aktivnosti koje zagovaraju netolerantnost i nasilje,

- adaptacije, sanacije i rekonstrukcije objekata,

- plate zaposlenih.

Sredstva dobijena po raspisanom konkursu moraju se utrošiti u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Član 7

Sufinansiranje programa rada/ projekata se vrši na osnovu javnog konkursa.

Gradsko veće grada Loznice (u daljem tekstu: Gradsko veće) donosi Odluku o pokretanju postupka sufinansiranja programa rada/projekata iz budžeta grada Loznice i raspisuje javni konkurs za svaku budžetsku godinu, a u skladu sa Odlukom o budžetom Grada i ovim pravilnikom.

Javni konkurs se objavljuje na sajtu Grada i u lokalnim sredstvima javnog informisanja.

Član 8

Javni konkurs sadrži:

- namenu i budžetsku klasifikaciju sa koje se sredstva dodeljuju,

- vreme trajanja konkursa,

- uslove koje treba da ispunjava učesnik u javnom konkursu,

- kriterijume za dodelu sredstava i bodove za ocenjivanje kriterijuma,

- proceduru za prijavljivanje na konkurs,

- obaveznu dokumentaciju koja se podnosi uz prijavu na konkurs (konkursna dokumentacija koja se podnosi uz prijavu na konkurs).

Član 9

Prijave za učešće na konkursu zainteresovana udruženja za program rada/ projekat podnose u roku od petnaest dana od dana objavljivanja javnog konkursa, s tim što udruženja mogu da konkurišu sa najviše dva programa rada/projekta, odnosno dve prijave.

Član 10

Konkursna dokumentacija treba da sadrži:

- prijavni obrazac,

- obrazac opisa godišnjeg programa rada/projekta,

- obrazac budžeta,

- fotokopiju rešenja o upisu udruženja u APR ili overenu fotokopiju rešenja o preregistraciju ako prvi put konkuriše,

- fotokopiju osnivačkog akta (Statut) ako prvi put konkuriše,

- fotokopiju finansijskog izveštaja dostavljenog nadležnim državnim organima za prethodnu godinu,

- pismenu izjavu o obezbeđivanju sopstvenih sredstava u sufinansiranju,

- usvojen program rada udruženja za godinu u kojoj konkurišu za dodelu sredstava,

- potvrdu o računu u banci (ako prvi put konkuriše ili ako je došlo do promene računa).

Član 11

Prijava za učešće na konkurs podnosi se Komisiji za sprovođenje postupka javnog konkursa za sufinansiranje programa rada/projekata udruženja (u daljem tekstu: Komisija).

Neblagovremene i nepotpune prijave neće biti razmatrane.

Član 12

Postupak javnog konkurs sprovodi Komisija iz člana 11. koju imenuje Gradsko veće.

Komisija u svom sastavu ima predsednika i dva do četiri člana, od kojih bar dva člana rade na poslovima socijalne zaštite.

Komisija punovažno radi ako prisustvuje većina članova, a odlučuje većinom glasova prisutnih članova i o svom radu vodi zapisnik.

Administrativne i stručne poslove za potrebe Komisije obavlja Odeljenje za društvene delatnosti Gradske uprave Loznice - Odsek za dečiju, socijalnu i zdravstvenu zaštitu.

Član 13

Kriterijumi i bodovi za ocenjivanje programa rada/projekta su:

1. Problem kojim se bave - koliko je jasno problem definisan, da li je u vezi sa ciljem upotrebe sredstava i problemima lokalne zajednice?

- maksimum 25 bodova

2. Ciljevi programa rada / projekta - da li su jasno i prikladno određeni; da li su dostižni u predviđenom vremenu i da li nedvosmisleno predstavljaju rešenje uočenog problema u lokalnoj zajednici?

- maksimum 15 bodova

3. Obuhvat - kolike su mogućnosti programa rada /projekta da obuhvati širi krug korisnika i podstakne njihovo aktivno učešće u realizaciji predviđenih aktivnosti; da li uključuje partnerstvo sa drugim udruženjima, privredom ili javnim sektorom?

- maksimum 12 bodova

4. Aktivnosti i plan rada- da li postoji jasna veza između ciljeva i aktivnosti predviđenih programom rada / projektom, da li je predloženi plan aktivnosti realan i ostvarljiv u lokalnoj zajednici u predviđenom vremenu?

- maksimum 13 bodova

5. Očekivani rezultati i uticaj - da li su rezultati programa rada / projekta merljivi i da li će program rada/ projekat imati uticaja van kruga neposrednih korisnika?

- maksimum 10 bodova

6. Budžet i finansijska isplativost - da li budžet programa rada / projekta odražava stvarne troškove predložene aktivnosti (da li su troškovi realni, praktični i da li je odnos između procenjenih troškova i očekivanih rezultata zadovoljavajući); da li su obezbeđeni drugi izvora finansiranja (minimum 20%), da li je adekvatan odnos između administrativnih i programskih troškova; kolika je verovatnoća da se planiranim sredstvima postignu predviđeni rezultati?

- maksimum 7 bodova

7. Inovacije - da li program rada/ projekat ima inovativne elemente, predlaže alternativna rešenja u oblasti sistema socijalne zaštite kojom se bavi?

- maksimum 8 bodova

8. Održivost - da li će se aktivnosti nastaviti i posle finansiranja iz budžeta Grada, i na koji način?

- maksimum 10 bodova.

Član 14

Komisija razmatra prijave i vrši bodovanje svakog programa rada/projekta prema kriterijumima i bodovima navedenim u članu 13. ovog Pravilnika i sačinjava listu vrednovanja i rangiranja u roku koji ne može biti duži od 15 dana od dana isteka roka za podnošenje prijava.

Lista iz stava 1. objavljuje se na zvaničnoj internet strani grada Loznice.

Na listu iz stava 1. ovog člana učesnici konkursa imaju pravo prigovora Komisiji u roku od tri dana od dana njenog objavljivanja i Komisija je dužna odgovoriti u roku od 5 dana od dana podnošenja prigovora.

Član 15

O sprovedenom postupku javnog konkursa Komisija vodi zapisnik, a nakon isteka roka za podnošenje prigovora, odnosno odgovora na prigovor sačinjava predlog Odluke o sufinansiranju programa rada/projekata udruženja iz budžeta grada Loznice i istu dostavlja Gradskom veću i gradonačelniku najkasnije u roku od 30 dana od dana zaključenja konkursa.

Član 16

Gradsko veće donosi Odluku o sufinansiranju programa rada/projekata udruženja iz budžeta grada Loznice.

Odluka iz stava 1. ovog člana sadrži iznos, namenu i način prenosa sredstava udruženjima koja se bave socijalnom zaštitom.

Član 17

Odluka o sufinansiranju programa rada/projekata udruženja dostavlja se učesnicima u postupku u roku od pet dana od dana donošenja iste.

Udruženje čiji se program rada/ projekat sufinansira, dužno je da zaključi ugovor o sufinansiranju programa rada/ projekta sa gradom Loznicom.

Član 18

Ugovore sa udruženjima građana zaključuje gradonačelnik grada Loznice ili lice koje gradonačelnik ovlasti.

Član 19

Ugovor o sufinansiranju programa rada/projekta iz budžeta grada Loznice sadrži:

- naziv programa rada/projekta,

- iznos sredstva koja se dodeljuju iz budžeta Grada za realizaciju programa rada/ projekta,

- ukupna vrednost projekta,

- datum početka i završetka programa rada/projekta,

- prava i obaveze ugovornih strana,

- uslove za raskid ugovora.

Član 20

Grad zadržava pravo da ne dodeli sva raspoloživa sredstva planirana budžetom za ove namene, kao i da zahteva modifikaciju zaključenog ugovora, ukoliko se utvrdi da pojedine budžetske stavke programa rada/ projekta ne odgovaraju realnim potrebama, ukoliko se utvrdi da udruženje ne ostvaruje planirane rezultate ili ne sprovodi planirane aktivnosti, u slučaju vanrednih okolnosti, u slučaju eventualnih redukcija budžeta Grada, kao i u slučaju eventualnih teškoća u ostvarivanju budžeta Grada.

Neizvršavanje ugovornih obaveza povlači sa sobom obavezu vraćanja sredstava u budžet grada Loznice.

Član 21

Udruženja koja su dobila sredstva za realizovanje programa rada/projekta moraju najmanje jednom godišnje da čine dostupnim javnosti izveštaj o svom radu i taj izveštaj dostavljaju i gradu Loznici.

Član 22

Korisnici sredstava dužni su da dostave izveštaj Odeljenju za društvene delatnosti Gradske uprave Loznice - Odseku za dečiju, socijalnu i zdravstvenu zaštitu o utrošku odobrenih sredstava nakon realizovanja dela programskih/projektnih aktivnosti za koje su prebačena sredstva, a završni narativni i finansijski izveštaj najkasnije trideset dana po završetku realizacije programa rada / projekta.

Ukoliko se završni izveštaji iz prethodnog stava ne dostave, korisnik sredstava ne može učestvovati na javnom konkursu za narednu kalendarsku godinu.

Član 23

Nadzor nad izvršavanjem obaveza utvrđenih ugovorom o sufinansiranju programa rada/projekata vrši Odeljenje za društvene delatnosti Gradske uprave - Odsek za dečiju, socijalnu i zdravstvenu zaštitu.

Član 24

Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o načinu i postupku ostvarivanja prava na dodelu sredstava iz budžeta grada Loznice za projekte kojima se obezbeđuju posebni oblici socijalne zaštite broj: 06-44-18/2015-II od 24.12.2015.godina ("Službeni list grada Loznice", broj 13/15).

Član 25

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Loznice".