PRAVILNIK

O NAČINU I KRITERIJUMIMA ZA REALIZACIJU KONKURSA ZA FINANSIRANJE OMLADINSKIH VOLONTERSKIH PROJEKATA U CILJU PODSTICANJA AKTIVIZMA I VOLONTERIZMA MLADIH

("Sl. glasnik grada Leskovca", br. 13/2018)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se određuju način i kriterijumi za realizaciju konkursa za finansiranje omladinskih volonterskih projekata u cilju podsticanja aktivizma i volonterizma mladih, koji se finansiraju ili/i sufinansiraju iz budžeta Grada Leskovca.

Član 2

Finansiranje i sufinansiranje projekta za mlade (u daljem tekstu: projekti) vrši se na osnovu konkursa (u daljem tekstu: konkurs) koji raspisuje i sprovodi Odeljenje za društvene delatnosti i lokalni razvoj, Kancelarija za mlade.

Član 3

Pravo da konkurišu za finansiranje omladinskih volonterskih projekata u cilju podsticanja aktivizma i volonterizma mladih imaju udruženja mladih, udruženja za mlade, učenički i studentski parlamenti srednjih i visokih škola sa teritorije grada Leskovca.

Tekst konkursa se objavljuje na zvaničnoj internet prezentaciji grada Leskovca, Odeljenja za društvene delatnosti i lokalni razvoj i Kancelarije za mlade.

Rok za podnošenje prijava na konkurs ne može biti kraći od 15 dana od dana objavljivanja.

Član 4

Nosioci projekata iz člana 3. stava 1. ovog pravilnika podnose prijavu za konkurisanje na obrascu - prijava na konkurs sa predlogom projekta, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo. Obrazac se preuzima sa zvanične internet prezentacije grada Leskovca, Odeljenja za društvene delatnosti i lokalni razvoj i Kancelarije za mlade.

Član 5

O izboru projekata po raspisanom konkursu odlučuje Komisija za odobravanje projekata po konkursu za izbor projekata za mlade. Komisija radi u skladu sa ovim Pravilnikom i svoje odluke donosi rukovodeći se ocenom projekata na osnovu kriterijuma propisanih ovim pravilnikom, kao i većinom glasova od ukupnog broja prisutnih članova, gde kvorum čine 3 člana od ukupnog broja, ukoliko dva ili više projekata dobiju isti broj bodova, a raspoloživa sredstva nisu dovoljna za njihovo finansiranje ili ukoliko primena kriterijuma koji isključuju razmatranje nekog projekta nije rezultat ocene svih članova Komisije pojedinačno. O radu Komisije sačinjava se pismeni zapisnik. Komisija je u obavezi da Odluku o izboru projekata za mlade donese najkasnije u roku od 60 dana od dana isteka Konkursa.

Komisija odobrava projekte za sledeće oblasti omladinske politike, i to:

1. Uređenja javnih prostora i prostorija u kojima mladi provode slobodno vreme i/ili organizovanje aktivnosti za mlade u tim prostorima,

2. Aktivizam i volonterizam mladih,

3. Solidarnost i humanost,

4. Informisanje mladih,

5. Zaštita životne sredine,

6. Promovisanje razumevanja, tolerancije i jednakih šansi za sve mlade,

7. Promocije zdravih i bezbednih stilova života,

8. Razvijanja preduzetničkog duha kod mladih.

Komisiju iz stava 1. ovog člana, koju čine predsednik i četiri člana, obrazuje šef Odeljenja za društvene delatnosti i lokalni razvoj.

Član 6

Projekti koji se finansiraju i sufinansiraju ocenjivaće se na osnovu sledećih kriterijuma:

1. Cilj omladinskog volonterskog projekta (tačka 1 prijavnog formulara)

2. Broj mladih uključenih u omladinski volonterski projekat (tačka 2 prijavnog formulara)

3. Aktivnosti i rizici ostvarivosti omladinskog volonterskog projekta (tačka 3 prijavnog formulara)

4. Očekivani rezultati, uticaj na ciljnu grupu, inovativnost i održivost omladinskog volonterskog projekta (tačka 4 prijavnog formulara)

5. Racionalnost finansijskog plana (tačka 5 prijavnog formulara).

Član 7

Neće se razmatrati projekti ukoliko:

• Nedostaju formalni uslovi za kandidovanje projekta (nepotpuna, ili netačna dokumentacija)

• Predlog projekta je u odgovarajućoj formi, ali nedostaju ključne informacije i činjenice

• Aktivnosti predviđene projektom već postoje ali su u realizaciji i ne postoje opravdani razlozi za sprovođenje istih

• Postoji očigledna nesrazmera budžeta projekta i aktivnosti sadržanih u projektu

• Projektom su predviđeni troškovi honorara za lica koja rukovode realizacijom projekta ili na neki drugi način učestvuju u projektu

• Nije ispoštovan rok za dostavljanje projekta.

Član 8

Za ocenu projekta prema pozitivnim kriterijumima koristi se sledeća skala:

Kriterijum

Raspon bodova

1. Cilj omladinskog volonterskog projekta (tačka 1 prijavnog formulara)

0-20

2. Broj mladih uključenih u omladinski volonterski projekat (tačka 2 prijavnog formulara)

0-20

3. Aktivnosti i rizici ostvarivosti omladinskog volonterskog projekta (tačka 3 prijavnog formulara)

0-20

4. Očekivani rezultati, uticaj na ciljnu grupu, inovativnost i održivost omladinskog volonterskog projekta (tačka 4 prijavnog formulara)

0-20

5. Racionalnost finansijskog plana (tačka 5 prijavnog formulara)

0-20

Svaki član komisije dodeljuje bodove za svaki od navedenih kriterijuma. Konačna ocena projekta predstavlja zbir bodova svih članova Komisije podeljenih sa brojem članova Komisije.

Član 9

Prilikom stručnog pregleda i vrednovanja predloženih projekata Komisija može podnosiocu projekta predložiti korekcije predloga projekta u delu koji se odnosi na predlog sredstva potrebna za realizaciju projekata.

Član 10

Komisija donosi Odluku rukovodeći se ocenom projekta na osnovu kriterijuma propisanih ovim Pravilnikom.

U slučaju da dva ili više projekta dobiju isti broj bodova, a raspoloživa sredstva nisu dovoljna za njihovo finansiranje, Komisija o odabiru ovih projekata odlučuje glasanjem.

Član 11

Nosioci projekata za koje su dodeljena sredstva u obavezi su da Komisiji i Kancelariji za mlade podnesu jedan periodični izveštaj u toku realizacije, na polovini isteka planiranog vremena za realizaciju i Završni izveštaj o realizaciji projekta sa finansijskim izveštajem, u roku od 30 dana nakon realizacije projekta.

Član 12

Saglasnost na Odluku Komisije o izboru projekata daje Gradsko veće grada Leskovca.

Rezultati konkursa objavljuju se na zvaničnim internet stranama Odeljenja za društvene delatnosti i ekonomski razvoj i Kancelarije za mlade.

Član 13

Sredstva koja se u skladu sa ovim pravilnikom odobre za realizaciju konkretnog projekta mogu se koristiti isključivo za realizaciju tog projekta, u skladu sa ugovorom koji se zaključuje između grada Leskovca i nosioca projekta.

Član 14

Očekivano vreme realizacije omladinskog projekta je u okviru tekuće godine, a najkasnije do 31.12. tekuće godine.

Član 15

U slučaju da odobrena sredstva nisu utrošena prema budžetu u okviru Prijavnog formulara, Odeljenje za društvene delatnosti i ekonomski razvoj zadržava pravo potraživanja sredstava u tom slučaju je potrebno sredstva uplatiti na žiro-račun budžeta grada Leskovca.

Član 16

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Leskovca".