ODLUKA
O IZRADI IZMENA I DOPUNA PROSTORNOG PLANA GRADA ZRENJANINA

("Sl. list Grada Zrenjanina", br. 14/2018)

Član 1

Naziv planskog dokumenta

U skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji i Prostornim planom grada Zrenjanina ("Službeni list grada Zrenjanina" br. 11/11 i 32/15) pristupa se izradi IZMENA I DOPUNA PROSTORNOG PLANA GRADA ZRENJANINA (u daljem tekstu: Izmena i dopuna Plana).

Član 2

Razlog i predmet izrade izmene i dopune Plana

Odlukom o pristupanju izradi Izmena i dopuna Plana definiše se naziv planskog dokumenta, deo obuhvata Plana koji se menja, uslovi i smernice planskih dokumenata višeg reda i razvojnih strategija, principi planiranja, korišćenja, uređenja i zaštite prostora, vizija i ciljevi planiranja, korišćenja, uređenja i zaštite planskog područja, konceptualni okvir planiranja, korišćenja, uređenja i zaštite planskog područja sa strukturom osnovnih namena prostora i korišćenja zemljišta, rok izrade planskog dokumenta, način finansiranja izrade planskog dokumenta, nepristupanje izradi strateške procene uticaja na životnu sredinu i drugi uslovi vezani za izradu Izmena i dopuna Plana, u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji.

Član 3

Okvirne granice obuhvata izmene i dopune Plana

Izmena i dopuna Plana odnosi na teritoriju grada Zrenjanina, a tiče se:

- Izmena Šeme naseljenog mesta Stajićevo- preispitati površinu planiranu za vodozahvat u zoni centralnih funkcija kod osnovne škole uz uslove JKP "Vodovod i kanalizacija";

- Izmena Šeme naseljenog mesta Lukićevo- preispitati površinu planiranu za retenziju uz uslove JKP "Vodovod i kanalizacija";

- Izmena Šeme naseljenog mesta Stajićevo - preispitati površinu planiranu za radne zone u južnom delu gde su izgrađeni objekti stanovanja;

- Analizu namena u okviru obuhvata plana i moguću promenu namene, što podrazumeva i preispitivanje površina za izgradnju komunalne infrastrukture;

- Regulisanje satelitskih naselja- neplanskih stambenih naselja prema Aradcu, Elemiru i Kleku;

- Usaglašavanje plana sa planovima višeg reda;

- Definisanje zemljišta za redovnu upotrebu;

- Preispitivanje pravila građenja;

- Preispitivanje pravila građenja u delu mobilne telefonije kojima će se preciznije definisati uslovi i principi građenja objekata mobilne telefonije.

Ukoliko se u toku ranog javnog uvida i toku izrade Izmena i dopuna Plana bude došlo do novih saznanja, moguće je još neke uslove iz plana izmeniti ili dopuniti, ako su to manje izmene koje nemaju značajne uticaje na životnu sredinu.

Član 4

Uslovi i smernice planskih dokumenata višeg reda i spisak potrebnih podloga za plan

Planski osnov za izradu Izmena i dopuna Plana predstavlja Prostorni plan grada Zrenjanina ("Službeni list grada Zrenjanina" br. 11/11 i 32/15). Planovi višeg reda sa kojima je potrebno izvršiti usaglašavanje su: Prostorni plan područja posebne namene multifunkcionalnog ekološkog koridora Tise ("Službeni list APV" br. 14/15), Prostorni plan područja posebne namene mreže koridora saobraćajne infrastrukture na osnovnom pravcu državnog puta I reda br. 24 Subotica-Zrenjanin-Kovin ("Službeni list APV" br. 19/17) i Prostorni plan područja posebne namene zaštićenih prirodnih dobara "Okanj bare" i "Rusanda" ("Službeni list APV" br. 23/18).

U izradi je Prostorni plan područja posebne namene PIO Potamišje, sa kojim je takođe neophodno izvršiti usaglašavanje.

Za izradu plana koristiće se digitalizovane katastarske podloge za grad Zrenjanin dobijene za potrebe izade planske dokumentacije i ortofoto podloge, kao i karte iz lokalnog geografskog informacionog sistema- GIS Zrenjanin.

Član 5

Principi planiranja, vizija i osnovni ciljevi planiranja, korišćenja, uređenja i zaštite prostora

Rešenja u pogledu koncepcije su u skladu sa definisanom namenom prostora, tako da se na racionalan način uredi predmetni prostor.

Cilj izrade Izmena i dopuna Plana je preispitivanje važećeg planskog rešenja, obezbeđenje uslova za prostorno uređenje i izgradnju, unapređenje saobraćajne infrastrukture, stanovanja i komunalne infrastrukture.

Član 6

Konceptualni okvir planiranja, sa predlogom osnovnih namena prostora i korišćenja zemljišta

Konceptualni okvir planiranja definisan je planskim postavkama utvrđenim u Prostornom planu grada Zrenjanina koji će se preispitati.

Član 7

Naziv nosioca izrade izmene i dopune Plana, način finansiranja izrade izmene i dopune Plana i rokovi za izradu

Izrada Plana ustupa se "Javnom preduzeću za urbanizam Zrenjanin" (u daljem tekstu: JP Urbanizam) koju je osnovala jedinica lokalne samouprave za obavljanje poslova prostornog i urbanističkog planiranja.

Sredstva za izradu Plana obezbediće se iz budžeta Grada Zrenjanina, sa mogućnošću sufinansiranja od strane Ministarstva. Okvirna procena finansijskih sredstava je 6.260.000,00 dinara.

Rok za izradu Izmena i dopuna Plana je 180 (stoosamdeset) dana od obavljenog ranog javnog uvida od strane Komisije za planove i od dobijanja uslova i podataka od nadležnih javnih preduzeća, organa i organizacija.

Član 8

Mesto i način obavljanja ranog javnog uvida i javnog uvida

Nakon donošenja Odluke o izradi Izmena i dopuna plana, nosilac izrade plana organizuje rani javni uvid u trajanju od 15 dana radi upoznavanja javnosti sa opštim ciljevima i svrhom izrade plana, mogućim rešenjima za razvoj prostorne celine i efektima planiranja. Rani javni uvid se oglašava u dnevnom listu, lokalnom listu kao i na internet strani sedam dana pre otpočinjanja uvida. O izlaganju na javni uvid stara se nosilac izrade plana. Rani javni uvid obavlja Komisija za planove grada Zrenjanina. Po završenom ranom javnom uvidu nosilac izrade planskog dokumenta priprema izveštaj o obavljenom ranom javnom uvidu koji usvaja Komisija i koji sadrži podatke o izvršenom ranom javnom uvidu sa svim primedbama, sugestijama i zaključcima Komisije u vidu smernica.

Nakon izrade Nacrta plan se izlaže na javni uvid u trajanju od 30 dana u prostorijama zgrade Gradske uprave grada Zrenjanina, a vreme i mesto održavanja javnog uvida se oglašava se u dnevnom i lokalnom listu. O izlaganju na javni uvid stara se nosilac izrade plana. U toku trajanja javnog uvida sa obrađivačem planskog dokumenta organizuje se najmanje jedna javna prezentacija, najkasnije 10 dana pre isteka javnog uvida. Javni uvid obavlja Komisija za planove grada Zrenjanina. Po završenom javnom uvidu Komisija za planove sačinjava izveštaj koji sadrži podatke o izvršenom javnom uvidu sa svim primedbama, sugestijama i zaključkom komisije po svakoj primedbi i isti dostavlja obrađivaču plana.

Član 9

Odluka o nepristupanju izradi strateške procene uticaja na životnu sredinu

Odlukom Odeljenja za urbanizam, Odseka za urbanizam i prostorno planiranje, Gradske uprave grada Zrenjanina br. 501-57/18-IV-05-01 od 25.05.2018. godine odlučeno je da se ne izrađuje Strateška procena uticaja Izmena i dopuna Prostornog plana grada Zrenjanina na životnu sredinu, a na osnovu prethodno pribavljenog mišljenja od Odeljenja za privredu, Odseka za zaštitu i unapređivanje životne sredine broj: 501-62/18-IV-08-04 od 25.05.2018. godine.

Sastavni deo ove Odluke je Odluka o nepristupanju izradi strateške procene uticaja Izmena i dopuna Prostornog plana grada Zrenjanina na životnu sredinu, br. 501-57/18-IV-05-01 od 25.05.2018. godine, koja se zajedno sa ovom Odlukom objavljuje u "Službenom listu grada Zrenjanina".

Član 10

Sastavni deo Odluke o izradi Plana jeste grafički prikaz granica i obuhvata planskog područja koji se uz ovu Odluku objavljuje u "Službenom listu grada Zrenjanina".

Član 11

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Zrenjanina".

Napomene

Odluka o nepristupanju izradi strateške procene uticaja Izmena i dopuna Prostornog plana grada Zrenjanina na životnu sredinu i Grafički prikaz granica i obuhvata planskog područja, koji su sastavni delovi ove odluke, nisu objavljeni u "Sl. listu grada Zrenjanina", br. 14/2018.