ODLUKA
O SKIDANJU USEVA SA UZURPIRANOG POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA U JAVNOJ SVOJINI REPUBLIKE SRBIJE ODNOSNO GRADA ZRENJANINA, KOJE SE NALAZI NA TERITORIJI GRADA ZRENJANINA

("Sl. list Grada Zrenjanina", br. 14/2018)

Član 1

Ovom odlukom reguliše se postupak skidanja useva sa poljoprivrednog zemljišta u javnoj svojini Republike Srbije tj. državnoj svojini kojim raspolaže i upravlja Republika Srbija preko Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine (u daljem tekstu: Ministarstvo), a koje se nalazi na teritoriji grada Zrenjanina i koje bez pravnog osnova koristi pravno ili fizičko lice.

Izuzetno, ova odluka primenjuje se i za skidanje useva sa građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Zrenjanina koje se do privođenja nameni koristi za poljoprivrednu proizvodnju i koje bez pravnog osnova koristi pravno ili fizičko lice.

Član 2

Skidanje useva obaviće se na parcelama u svojini Republike Srbije kojim raspolaže i upravlja Republika Srbija preko Ministarstva a koje su obuhvaćene Programom zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji grada Zrenjanina, kao i na parcelama građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Zrenjanina koje se koriste za poljoprivrednu proizvodnju bez pravnog osnova tj. za koje nije zaključen ugovor o zakupu, odnosno za koje nije zaključeno vansudsko poravnanje.

Skidanje useva vršiće se kao mera naplate naknade za korišćenje poljoprivrednog odnosno građevinskog zemljišta koje se koristi za poljoprivrednu proizvodnju u javnoj svojini bez pravnog osnova.

Član 3

Skidanje useva obavljaće se periodično, po dospeću useva za berbu-žetvu.

Skidanje useva će se obavljati na osnovu Odluke o skidanju useva, koje na predlog Radne grupe za skidanje useva, donosi gradonačelnik grada Zrenjanina, ili lice koje on ovlasti.

Odluka iz stava 2. ovog člana se odnosi na pojedinačne katastarske parcele, odnosno na pojedinačna pravna ili fizička lica koja su bez pravnog osnova koristila poljoprivredno zemljište u javnoj svojini.

Skidanje useva iz stava 1. i 2. obavlja se uz tehničku i logističku podršku:

1. Poljočuvarske službe

2. Predstavnika geodetskih organizacija sa licencom za rad

3. Predstavnika organizacione jedinice Gradske uprave grada Zrenjanina nadležne za poslove poljoprivrede.

O donošenju odluke iz stava 2. ovog člana, datumu skidanja useva uz naznaku časa i mesta - lokacije skidanja useva, blagovremeno se obaveštava Ministarstvo unutrašnjih poslova - Policijska uprava Zrenjanin i Republička poljoprivredna inspekcija.

Odluka o skidanju useva nije upravni akt i ima se objaviti na zvaničnom sajtu grada Zrenjanina i oglasnoj tabli Gradske uprave grada Zrenjanina.

Član 4

Nakon donošenja Godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta za tekuću godinu, Gradonačelnik grada Zrenjanina obrazovaće i imenovati Radnu grupu za skidanje useva.

Način rada i odlučivanja Radne grupe o skidanju useva regulisaće se Rešenjem o imenovanju Radne grupe za skidanje useva.

Administrativne poslove za potrebe Radne grupe obavljaće organizaciona jedinica Gradske uprave grada Zrenjanina nadležna za poslove poljoprivrede.

Član 5

Zadaci Radne grupe za skidanje useva su:

1. Utvrđivanje predloga Odluke o skidanju useva za pojedinačne katastarske parcele, odnosno za pojedinačna lica koja su bez pravnog osnova koristili poljoprivredno zemljište u javnoj svojini.

Predlog Odluke o skidanju useva Radna grupa će upućivati Gradonačelniku grada Zrenjanina, ili licu koje on ovlasti.

Predlog Odluke o skidanju useva radna grupa će utvrđivati na osnovu dokumentacije koju je dužna da dostavi nadležna organizaciona jedinica Gradske uprave grada Zrenjanina (zapisnici Republičke poljoprivredne inspekcije, Izjave o bespravnom korišćenju poljoprivrednog odnosno građevinskog zemljišta u javnoj svojini, zapisnici Poljočuvarske službe, obaveštenja fitosanitarne inspekcije da se radi o semenskom usevu i dr.). Nadležna organizaciona jedinica za poslove poljoprivrede Gradske uprave grada Zrenjanina odgovorna je za verodostojnost dokumenata o parcelama u svojini Republike Srbije kojim raspolaže i upravlja Republika Srbija preko Ministarstva, a koje su obuhvaćene Programom zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji grada Zrenjanina, kao i o parcelama građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Zrenjanina koje se koriste za poljoprivrednu proizvodnju bez pravnog osnova.

Radna grupa će naročito voditi računa o redosledu donošenja Predloga za skidanje useva, imajući u vidu period dospeća useva za berbu-žetvu.

2. Izbor pravnog ili fizičkog lica za poslove skidanja, transporta i skladištenja požnjevanih - ubranih useva, u skladu sa zakonom.

Izabrano lice za navedene poslove mora biti sa teritorije grada Zrenjanina i mora biti registrovano za delatnost posla koji će obavljati.

Izuzetno, ako sa teritorije grada Zrenjanina nema prijavljenih lica koja su registrovana za delatnost posla koji će obavljati Radna grupa može za predmetni posao poveriti i licu čije sedište nije na teritoriji grada Zrenjanina.

Prilikom izbora lica, radna grupa će se rukovoditi principima efikasnosti, ekonomičnosti i celovitosti, posebno imajući u vidu prirodu posla koje će izabrano lice izvršavati.

Grad Zrenjanin će zaključiti odgovarajuće ugovore sa licima izabranim za obavljanje poslova skidanja, transporta i skladištenja useva.

Troškovi angažovanog pravnog ili fizičkog lica biće namireni nakon prodaje požnjevenih - ubranih useva, od sredstava ostvarenih prodajom požnjevenih - ubranih useva, a u visini ne većoj od cene određene cenovnikom Zadružnog saveza Vojvodine za tekuću godinu, što će se precizirati ugovorima iz prethodnog stava.

3. Izdavanje naloga za rad, nakon donošenja Odluke o skidanju useva.

Nakon donošenja Odluke o skidanju useva za pojedinačne katastarske parcele, za koje je utvrđeno da se koriste bez pravnog osnova, od strane Gradonačelnika odnosno lica koje je on ovlastio za donošenje istog, Radna grupa će izdavati naloge za rad:

- Ovlašćenoj geodetskoj organizaciji sa licencom za rad za vršenje premera, izradu skicu premera površine sa koje će se skidati usev i za prisustvo prilikom skidanja useva, kada licu koje skida usev označava granice parcela sa kojih se skida usev;

- Angažovanom licu za skidanje useva za izvršenje posla skidanja useva;

- Angažovanom licu za transport požnjevenih-ubranih useva za izvršenje posla transporta useva do lica angažovanog za skladištenje useva;

- Angažovanom licu za skladištenje useva - za izvršenje skladištenja;

4. Obaveštavanje Ministarstva unutrašnjih poslova - Policijske uprave Zrenjanin i Republičke poljoprivredne inspekcije o vremenu i mestu skidanja useva.

Član 6

Po obavljenom poslu skidanja, transporta i uskladištenja useva, prodaju useva i namirenje troškova će vršiti grad Zrenjanin.

Prodaja useva sa poljoprivrednog zemljišta u javnoj svojini Republike, odnosno sa građevinskog zemljišta koje se koristilo za poljoprivrednu proizvodnju u javnoj svojini grada bez pravnog osnova, vrši se odmah po skladištenju useva a najkasnije u roku od 15 dana od dana skladištenja.

Skidanje, transport, skladištenje i prodaja semenskog useva vrši se u skladu sa važećim propisima koji se odnose na semenski usev.

Radna grupa posebnim rešenjem nalaže prodaju useva po tržišnoj ceni i u istom određuje da kupac utvrđeni iznos finansijskih sredstava uplati na poseban podračun budžeta grada Zrenjanina.

Ukoliko Radna grupa ne uspe da proda skinuti usev u datom roku, za prodaju istog angažovaće ovlašćenog agenta za promet poljoprivrednih proizvoda na zvaničnoj berzi u Novom Sadu.

Nakon priliva sredstava od prodaje skinutog useva Radna grupa, pisanim putem, potvrđuje Odeljenju finansija da plati troškove angažovanih lica na poslovima skidanja, transporta i skladištenja useva, geometarskim poslovima, kao i plaćanja troškova PDV-a, a da preostala sredstva raspodeli u skladu sa članom 71. stav 2. Zakona o poljoprivrednom zemljištu, odnosno uplati na uplatni račun javnog prihoda budžeta grada Zrenjanina.

Član 7

Nadzor nad sprovođenjem ove Odluke vršiće odeljenje Gradske uprave grada Zrenjanina nadležno za poslove poljoprivrede i odeljenje Gradske uprave grada Zrenjanina nadležno za finansije.

Član 8

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Zrenjanina".