ODLUKA

O ZAŠTITI OPŠTINSKIH I NEKATEGORISANIH PUTEVA

("Sl. list grada Užica", br. 30/2018)

Član 1

Ovom Odlukom o zaštiti opštinskih i nekategorisanih puteva (u daljem tekstu: Odluka) uređuju se obaveze korisnika puta, javnog preduzeća, privrednog društva, odnosno drugog pravnog lica ili preduzetnika kome je odlukom Skupštine grada povereno upravljanje opštinskim i nekategorisanim putevima (u daljem tekstu: Upravljač puta), vlasnika, odnosno neposrednog držaoca zemljišta i objekata, odnosno uređaja na zemljištu, koje ima najmanje jednu zajedničku granicu sa putem (u daljem tekstu: sused puta), zabrane ili ograničavanja intervencija na putu, zaštitnom pojasu i pojasu kontrolisane izgradnje i druga pitanja od značaja za zaštitu opštinskih i nekategorisanih puteva na teritoriji grada Užica.

Član 2

Opštinski put jeste javni put koji saobraćajno povezuje teritoriju opštine odnosno grada, kao i teritoriju opštine odnosno grada, sa mrežom državnih puteva, koji je utvrđen odgovarajućim gradskim propisom.

Nekategorisani put jeste saobraćajna površina koja je dostupna većem broju raznih korisnika, i kao takva upisana u katastar nepokretnosti kao nekategorisani put.

Pod nekategorisanim putem, u smislu ove Odluke, smatraju se seoski putevi, šumski i poljoprivredni putevi, putevi na nasipima za odbranu od poplava, atarski i drugi putevi koji nisu kategorizovani kao drugi javni putevi.

Član 3

Odredbe ove Odluke shodno se primenjuju na deonice opštinskih i nekategorisanih puteva koje su u upotrebi i za koje je pokrenut postupak ozakonjenja, do pravosnažnog okončanja postupka ozakonjenja.

Član 4

O zaštiti opštinskih i nekategorisanih puteva u smislu ove Odluke stara se Upravljač puta.

Mesna zajednica učestvuje u zaštiti nekategorisanih puteva na svojoj teritoriji u skladu sa ovom Odlukom.

Član 5

Opštinski, odnosno nekategorisani put (u daljem tekstu: put), u smislu ove Odluke, obuhvata:

1. trup puta (donji i gornji stroj puta) i to:

- donji stroj puta (nasipi, useci, zaseci, objekti, postrojenja i uređaji za odvodnjavanje puta i zaštitu puta od površinskih i podzemnih voda i sl.);

- gornji stroj puta (kolovozna konstrukcija, kolovozni zastor, bankine, rigole, berme);

2. vazdušni prostor iznad kolovoza u visini od najmanje sedam metara;

3. zemljišni pojas sa obe strane puta potreban za nesmetano održavanje puta širine od najmanje jednog metra, od linije koja spaja krajnje tačke poprečnog profila puta;

4. zaštitni pojas - površinu uz ivicu zemljišnog pojasa, na spoljnu stranu koji služi za zaštitu puta i saobraćaja na njemu;

5. opremu za zaštitu puta, saobraćaja i okoline (zaštita od osulina i nanosa, stubići i sl.);

6. saobraćajnu signalizaciju.

Član 6

Radi sprečavanja ugrožavanja stabilnosti puta i obezbeđivanja uslova za nesmetano odvijanje saobraćaja i režim saobraćaja na putevima, zabranjeno je da nosilac prava službenosti i drugih prava na putu izvodi radove na putu (građenje, odnosno postavljanje vodovoda, kanalizacije, toplovoda, gasovoda, telekomunikacionih i elektro vodova, instalacija, postrojenja i drugih sličnih objekata) bez saglasnosti Upravljača puta.

Upravljač puta je dužan da obezbedi kontrolu izvođenja radova iz stava 1. ovog člana.

Član 7

Pravno lice, preduzetnik ili fizičko lice, koje upravlja objektom, postrojenjem, uređajem, instalacijom i vodovima, ugrađenim u put, dužno je da održava taj objekat, postrojenje, uređaj, instalaciju i vod, na način kojim se ne oštećuje put, ne ugrožava bezbednost saobraćaja ili ne ometa održavanje puta.

U slučaju oštećenja, odnosno kvara, objekata, postrojenja, uređaja, instalacija ili vodova iz stava 1. ovog člana, lice koje upravlja tim objektima dužno je da bez odlaganja pristupi identifikaciji i lokalizaciji oštećenja, odnosno kvara koji može naneti štetu putu ili putnom objektu, ugroziti živote ljudi i bezbednost saobraćaja ili izazvati ekološke posledice po okolinu.

Lice iz stava 1. ovog člana o nastalom kvaru odmah po saznanju, obaveštava Upravljača, a radovima na otklanjanju oštećenja, odnosno kvara pristupa u skladu sa prethodno pribavljenom saglasnošću Upravljača koje sadrži saobraćajno-tehničke uslove.

Troškove izvođenja radova iz stava 2. i 3. ovog člana, kao i troškove izvođenja radova na vraćanju puta u prvobitno stanje snosi lice iz stava 1. ovog člana.

Član 8

Zona preglednosti puta jeste preglednost za bezbedno zaustavljanje vozila ispred nepokretne prepreke na kolovozu puta, koja mora biti obezbeđena na svakoj tački.

Zonu preglednosti puta određuje Upravljač polazeći od uslova odvijanja saobraćaja, zakonske i tehničke regulative.

Član 9

Zaštitni pojas jeste površina uz ivicu zemljišnog pojasa na spoljnu stranu, visine 7 metara od najviše tačke kolovoza u poprečnom profilu, a čija širina iznosi na:

opštinskim putevima

5 m

nekategorisanim putevima

1 m

Odredbe iz stava 1. ovog člana se primenjuju ako nije drugačije određeno prostornim, odnosno urbanističkim planom.

Član 10

U zaštitnom pojasu pored puteva van naselja zabranjeno je postavljanje postrojenja, uređaja i instalacija koje ne pripadaju infrastrukturnim sistemima, građenje stambenih, poslovnih, pomoćnih i sličnih zgrada, bunara, rezervoara, septičkih jama i drugih građevinskih objekata, otvaranje kamenoloma ili deponija materijala, otpada i smeća.

U zaštitnom pojasu može se graditi, odnosno postavljati vodovod, kanalizacija, toplovod, gasovod, telekomunikacioni i elektro vod, uz prethodno pribavljenu saglasnost Upravljača puta, a u svemu u skladu sa odredbama zakona iz oblasti planiranja i izgradnje.

Ograde, drveće i drugi zasadi u zaštitnom pojasu mogu se podizati tako da ne ometaju preglednost na putu, ne ugrožavaju bezbednost saobraćaja i ne ometaju ili sprečavaju radove na održavanju puta.

Vlasnik, odnosno držalac zemljišta koje se nalazi u zaštitnom pojasu i u zoni potrebne preglednosti, dužan je da na zahtev Upravljača puta ukloni zasade, ograde, drveće, predmete, materijale, postrojenja, uređaje i objekte u cilju obezbeđenja preglednosti puta, kao i da površinu zaštitnog pojasa održava na način da se ne ometa preglednost puta i ugrožava bezbednost saobraćaja.

Član 11

Reklamne table, reklamni panoi, uređaji za slikovno ili zvučno obaveštavanje ili oglašavanje, mogu se postavljati na način predviđen zakonom i posebnom odlukom grada Užica i pod uslovom da ne ometaju bezbedno odvijanje saobraćaja i preglednost na putu.

Član 12

Sused puta dužan je:

- da ukloni rastinje i grane drveća koje prelaze na putno zemljište;

- uredno održava putne kanale za odvod površinskih voda;

- izgradi i uredno održava propuste na ulazima u svoje parcele.

Za nekategorisane puteve na svojoj teritoriji mesna zajednica preko lica koje je odredio savet mesne zajednice ovlašćena je da kontroliše ispunjavanje obaveza suseda puta iz stava 1. ovog člana, da ga upozori na propisane obaveze, kao i da podnese prijavu nadležnom inspektoru.

Član 13

Sused puta dužan je da omogući slobodno oticanje vode i odlaganje snega sa puta na njegovo zemljište.

Sused puta dužan je da omogući prilaz putu ili putnom objektu radi izvođenja radova na održavanju puta ili putnog objekta.

Upravljač puta može na susedovom zemljištu izgraditi odvodne kanale i druge uređaje za odvođenje vode od trupa puta, kao i postaviti privremene ili stalne uređaje i regulacije, odnosno podići zasade za zaštitu puta i saobraćaja na njemu od snežnih lavina, smetova i drugih štetnih uticaja, ako se isti ne mogu izgraditi, postaviti, odnosno podići na putu.

Regulisanje odnosa između suseda puta i Upravljača puta vrši se u skladu sa propisima kojima se uređuje održavanje javnih puteva.

Član 14

Na opštinskom i nekategorisanom putu zabranjeno je naročito:

1) privremeno ili trajno zauzimanje puta;

2) izvođenje radova na putu koji nisu u vezi sa izgradnjom, rekonstrukcijom, održavanjem i zaštitom puta;

3) izvođenje radova nosilaca prava službenosti i drugih prava ustanovljenih na putu, kojima se oštećuje put ili ugrožava nesmetano i bezbedno odvijanje saobraćaja;

4) građenje priključka prilaznog puta ili susednih parcela na put bez saglasnosti Upravljača puta;

5) sprečavanje oticanja voda sa puta, a posebno iz putnog jarka i iz propusta kroz trup puta i sprečavanje daljeg oticanja voda ka njihovim recipientima;

6) ispuštanje voda, otpadnih voda i drugih tečnosti na put;

7) prosipanje, ostavljanje ili bacanje materijala, predmeta i smeća na put;

8) ostavljanje građevinskog i drugog materijala pored puta, ako se time umanjuje preglednost puta;

9) ometanje korišćenja puta zaustavljanjem ili ostavljanjem vozila, kao i ometanje korišćenja puta ostavljanjem neispravnih, oštećenih ili havarisanih vozila u putnom pojasu;

10) zamašćivanje puta sa savremenim kolovozom mazivima ili drugim sličnim materijama;

11) oranje i izvođenje drugih poljoprivrednih radova na bankinama, kosinama i zemljišnom pojasu;

12) vučenje predmeta, materijala, oruđa i drugih vrsta tereta po putu (grede, balvani, grane, kameni blokovi, plugovi, drljače i sl.);

13) spuštanje niz kosine zaseka, useka i nasipa puta, drvene građe, drva za ogrev, kamenja i drugog materijala;

14) paljenje trave i drugog rastinja na putu, kao i otpadnih predmeta i materijala;

15) nanošenje blata na put sa savremenim kolovozom;

16) puštanje stoke na put bez nadzora, napasanje i napajanje stoke na putnom zemljištu;

17) okretanje zaprege, traktora, plugova i drugih poljoprivrednih mašina i oruđa pri izvođenju poljoprivrednih radova;

18) kočenje zaprežnih vozila sprečavanjem okretanja točkova na putu sa savremenim kolovozom;

19) uključivanje vozila na put i isključivanje sa puta van priključka ili ukrštaja;

20) korišćenje motornih i priključnih vozila, osim vozila sa gusenicima, bez točkova sa pneumaticima;

21) korišćenje, na savremenom kolovoznom zastoru, vozila sa gusenicama koja nisu snabdevena oblogom sa ravnim površinama ili drugim odgovarajućim oblogama;

22) svako činjenje kojim se oštećuje ili bi se mogao oštetiti put ili ometati odvijanje saobraćaja na putu.

Član 15

Ako se put nalazi u takvom stanju da se na njemu ne može odvijati saobraćaj ili se ne može odvijati saobraćaj pojedinih vrsta vozila, ili ako bi saobraćaj pojedinih vrsta vozila nanosio štetu putu, njegovom delu ili putnom objektu, ili ako se radovi na održavanju puta ne mogu izvesti bez obustavljanja saobraćaja ili to zahtevaju drugi razlozi bezbednosti saobraćaja i zaštite puta, gradska uprava nadležna za poslove saobraćaja može, na predlog Upravljača, nadležnog inspektora, organa unutrašnjih poslova nadležnog za bezbednost saobraćaja i mesne zajednice, da zabrani saobraćaj na tom delu puta za sva ili za pojedine kategorije vozila na celom putu, njegovom delu ili putnom objektu.

Opšta zabrana saobraćaja na nekategorisanom putu, njegovom delu ili putnom objektu može biti samo privremena, a zabrana saobraćaja za pojedine kategorije vozila na nekategorisanom putu, njegovom delu ili putnom objektu može biti privremena ili stalna.

Zabrana saobraćaja mora se objaviti na pogodan način i označiti odgovarajućom saobraćajnom signalizacijom, kao i drugim potrebnim merama obezbeđenja.

Član 16

Na opštinskom, odnosno nekategorisanom putu za prevoz vozilom koje samo ili sa teretom premašuje propisima dozvoljeno osovinsko opterećenje, ukupnu masu, širinu, dužinu ili visinu, shodno se primenjuju odredbe Zakona o javnim putevima koje se odnose na vanredni prevoz.

Član 17

Privredno društvo, drugo pravno lice, preduzetnik ili fizičko lice koji u obavljanju privredne delatnosti (eksploatacija šljunka, drveta, kamena i drugo) koristi put za saobraćaj teretnih i specijalnih vozila kojima se može prouzrokovati oštećenje puta, dužno je da pribavi saglasnost Upravljača puta za korišćenje puta.

Saglasnost iz stava 1. ovog člana sadrži uslove pod kojima se dozvoljava korišćenje puta, eventualna ograničenja, način otklanjanja oštećenja nastalih zbog pojačanog korišćenja i drugo.

Član 18

U slučaju elementarnih nepogoda i vanrednih okolnosti, Upravljač puta dužan je da preduzima aktivnosti i mere u cilju otklanjanja nedostataka uzrokovanih elementarnim nepogodama i vanrednim okolnostima, a koje je neophodno sprovesti da bi se obezbedilo nesmetano odvijanje saobraćaja, ili odvijanje saobraćaja u otežanim uslovima, kada je onemogućena prohodnost i ugrožena bezbednost učesnika u saobraćaju (urgentno održavanje).

Radi preduzimanja aktivnosti i mera iz stava 1. ovog člana na nekategorisanim putevima na teritoriji mesne zajednice, savet mesne zajednice, po pribavljenoj saglasnosti Upravljača puta, a na način i pod uslovima koje propiše Upravljač puta, može doneti odluku o angažovanju pravnih i fizičkih lica.

Mesna zajednica je dužna da na osnovu odluke iz stava 2. ovog člana zaključi ugovor sa angažovanim licem i dostavi ga Upravljaču puta radi dobijanja saglasnosti.

Upravljač puta radi preduzimanja aktivnosti i mera iz stava 2. ovog člana na nekategorisanim putevima na teritoriji mesne zajednice može pružati pomoć mesnoj zajednici stavljanjem na raspolaganje opreme, goriva i sl.

Član 19

Nadzor nad sprovođenjem ove Odluke vrši gradska uprava nadležna za poslove saobraćaja.

Inspekcijski nadzor nad primenom odredaba ove Odluke vrši inspekcija nadležna za puteve.

Kontrolu i komunalno policijske poslove u vezi sa sprovođenjem ove Odluke vrši komunalna policija.

Član 20

U vršenju inspekcijskog nadzora inspektor nadležan za puteve, odnosno komunalni policajac u vršenju kontrole je ovlašćen da u skladu sa zakonom i ovom Odlukom naredi izvršenje utvrđenih obaveza i preduzimanje mera i radnji u određenom roku, kao i da preduzme i druge mere za koje je zakonom ovlašćen.

Nadležni inspektor za puteve, odnosno komunalni policajac ovlašćen je da izda prekršajni nalog kada je za prekršaj predviđena novčana kazna u fiksnom iznosu shodno odredbama ove Odluke.

Nadležni inspektor za puteve u slučajevima predviđenim zakonom ovlašćen je da podnese prekršajnu odnosno krivičnu prijavu, kao i prijavu za privredni prestup.

Član 21

U vršenju inspekcijskog nadzora nadležni inspektor za puteve je ovlašćen da u skladu sa zakonom i ovom Odlukom:

1) naredi otklanjanje nedostataka na opštinskom i nekategirisanom putu, njegovom delu ili putnom objektu kojima se ugrožava ili može biti ugrožena bezbednost saobraćaja;

2) naredi rušenje i uklanjanje objekata izgrađenih, odnosno postavljenih u zaštitnom pojasu opštinskog i nekategirisanog puta i uklanjanje deponija otpada i smeća, suprotno odredbama ove Odluke;

3) naredi rušenje ili uklanjanje ograda, drveća, zasada, građevinskog i drugog materijala i natpisa podignutih, ostavljenih ili postavljenih suprotno odredbama ove Odluke;

4) naredi rušenje i uklanjanje objekata, cevovoda, vodova, instalacija, natpisa, ograda, drveća, zasada, građevinskog i drugog materijala sa opštinskog i nekategirisanog puta, njegovog dela, putnog objekta i zemljišnog pojasa, osim objekata, cevovoda, vodova i instalacija za koje je ustanovljeno pravo službenosti ili drugo pravo određeno zakonom;

5) zabrani radove koji se izvode u neposrednoj blizini opštinskog i nekategorisanog puta, njegovog dela i putnog objekta, a koji mogu ugroziti njihovu stabilnost i bezbednost saobraćaja;

6) naredi postavljanje fizičkih prepreka kojima se onemogućava priključenje na opštinski i nekategorisani put, priključkom ili ukrštanjem puteva, odnosno priključkom prilaznog puta na opštinski i nekategirisani put, bez prethodno pribavljene saglasnosti Upravljača puta, odnosno odobrenja za izgradnju;

7) naredi otklanjanje nepravilnosti, odnosno zabrani dalje izvođenje radova prilikom izgradnje i rekonstrukcije opštinskog i nekategirisanog puta, njegovog dela i putnog objekta, ako utvrdi da izvođač radova ne ispunjava propisane uslove;

8) naredi uklanjanje zaustavljenog ili ostavljenog vozila kojim se ometa korišćenje opštinskog i nekategirisanog puta;

9) naredi pravnom ili fizičkom licu da poštuje zabrane iz člana 14. ove odluke i da otkloni posledice koje su nastale zbog vršenja zabranjenih radnji.

Član 22

U vršenju komunalno policijskih poslova komunalni policajac je ovlašćen da u skladu sa Zakonom o komunalnoj policiji i ovom Odlukom:

- susedu puta naloži da ukloni rastinje i grane drveća koje prelaze na putno zemljište i uredno održava putne kanale za odvod površinskih voda (čl. 12. Odluke);

- licu koje krši zabrane iz člana 14. st. 1 tač. 6. do tač. 21., upozori i naredi mu da prekine sa kršenjem zabrane.

U slučaju da sused puta, odnosno lice koje krši zabrane ne postupi po upozorenju, odnosno naredbi, komunalni policajac je ovlašćen da izda prekršajni nalog i o tome obavesti nadležnog inspektora za puteve.

Član 23

Protiv rešenja nadležnog inspektora može se izjaviti žalba Gradskom veću grada Užica u roku od osam dana od dana dostavljanja.

Žalba izjavljena protiv rešenja iz stava 1. ovog člana ne odlaže izvršenje rešenja kojim se:

1) zabranjuju, odnosno obustavljaju radovi;

2) privremeno zabranjuje saobraćaj na opštinskom i nekategorisanom putu, njegovom delu ili putnom objektu;

3) naređuje otklanjanje nedostataka na opštinskom i nekategorisanom putu, njegovom delu ili putnom objektu kojima se ugrožava ili može biti ugrožena bezbednost saobraćaja;

4) naređuje rušenje i uklanjanje objekata, cevovoda, vodova, instalacija, natpisa, ograda, drveća, zasada, građevinskog i drugog materijala sa opštinskog i nekategorisanog puta, njegovog dela, putnog objekta i zemljišnog pojasa, osim objekata, cevovoda, vodova i instalacija za koje je ustanovljeno pravo službenosti ili drugo pravo određeno zakonom;

5) isključuje iz saobraćaja na opštinskom i nekategirisanom putu vozilo kojim se obavlja vanredni prevoz bez posebne dozvole.

Član 24

Nadležni inspektor za saobraćaj, radi ostvarivanja pregleda, ima pravo da na opštinskim i nekategorisanim putevima zaustavlja vozila, osim vozila Vojske Republike Srbije, vozila hitne pomoći i vozila organa unutrašnjih poslova.

Zaustavljanje vozila iz stava 1. ovoga člana vrši se isticanjem saobraćajnog znaka "zabranjen saobraćaj svim vozilima u oba smera" na kome je upisano "STOP".

Član 25

Novčanom kaznom u iznosu od 100.000 dinara kazniće se pravno lice:

1) koje u zaštitnom pojasu postavlja postrojenja, uređaje i instalacije koje ne pripadaju infrastrukturnim sistemima, gradi stambene, poslovne, pomoćne i slične zgrade, bunare, rezervoare, septičke jame i druge građevinske objekte, otvara kamenolome ili deponije materijala, otpada i smeća (član 10. st. 1.);

2) koje privremeno ili trajno zauzme put (član 14. st. 1. tač. 1.);

3) koje izvodi radove na putu koji nisu u vezi sa izgradnjom, rekonstrukcijom, održavanjem i zaštitom puta (član 14. st. 1. tač. 2.);

4) koje kao nosilac prava službenosti i drugih prava ustanovljenih na javnom putu, izvodi radove na putu kojima se oštećuje put ili ugrožava nesmetano i bezbedno odvijanje saobraćaja (član 14. st. 1. tač. 3.);

5) koje gradi priključak prilaznog puta ili susednih parcela na put bez saglasnosti Upravljača puta (član 14. st. 1. tač. 4.);

6) koje u obavljanju privredne delatnosti koristi put za saobraćaj teretnih i specijalnih vozila kojima se može prouzrokovati oštećenje puta, bez pribavljene saglasnosti Upravljača puta (član 17.);

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom u iznosu od 50.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u pravnom licu i fizičko lice novčanom kaznom u iznosu od 20.000 dinara.

Član 26

Novčanom kaznom u iznosu od 50.000 dinara kazniće se pravno lice:

1) koje postupa suprotno članu 7.;

2) koje postavi reklamnu tablu, reklamni pano, uređaje za slikovno ili zvučno obaveštavanje ili oglašavanje suprotno članu 11.;

3) koje sprečava oticanje voda sa puta, a posebno iz putnog jarka i iz propusta kroz trup puta ili sprečava dalje oticanje voda ka njihovim recipientima (član 14. st. 1. tač. 5.);

4) koje ispušta vodu, otpadne vode i druge tečnosti na put (član 14. st. 1. tač. 6.);

5) koje prosipa, ostavlja ili baca materijale, predmete i smeće na put (član 14. st. 1. tač. 7.);

6) koje ostavlja građevinski ili drugi materijal pored puta, ako se time umanjuje preglednost puta (član 14. st. 1. tač. 8.);

7) koje ometa korišćenje puta zaustavljanjem ili ostavljanjem vozila, kao i ometa korišćenje puta ostavljanjem neispravnih, oštećenih ili havarisanih vozila u putnom pojasu (član 14. st. 1. tač. 9.);

8) koje zamašćuje put sa savremenim kolovozom mazivima ili drugim sličnim materijama (član 14. st. 1. tač. 10.);

9) koje ore ili izvodi druge poljoprivredne radove na bankinama, kosinama i zemljišnom pojasu (član 14. st. 1. tač. 11.);

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom u iznosu od 25.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u pravnom licu i fizičko lice novčanom kaznom u iznosu od 10.000 dinara.

Član 27

Novčanom kaznom u iznosu od 25.000 dinara kazniće se pravno lice:

1) koje kao sused puta ne postupi u skladu sa članom 12. st. 1.;

2) koje vuče predmete, materijale, oruđe i druge vrste tereta po putu (član 14. st. 1. tač. 12.);

3) koje spušta niz kosine zaseka, useka i nasipa puta, drvenu građu, drva za ogrev, kamenje ili drugi materijal (član 14. st. 1. tač. 13.);

4) koje pali travu ili drugo rastinje na putu, kao i otpadne predmete i materijale (član 14. st. 1. tač. 14.);

5) koje nanosi blato na put sa savremenim kolovozom (član 14. st. 1. tač. 15.);

6) koje pušta stoku na put bez nadzora, napasa i napaja stoku na putnom zemljištu (član 14. st. 1. tač. 16.);

7) koje okreće zapregu, traktore, plug i druge poljoprivredne mašine i oruđa pri izvođenju poljoprivrednih radova (član 14. st. 1. tač. 17.);

8) koje koči zaprežno vozilo sprečavanjem okretanja točkova na putu sa savremenim kolovozom (član 14. st. 1. tač. 18.);

9) koje vrši uključivanje vozila na put i isključivanje sa puta van priključka ili ukrštaja (član 14. st. 1. tač. 19.);

10) koje koristi motorna i priključna vozila, osim vozila sa gusenicima, bez točkova sa pneumaticima (član 14. st. 1. tač. 20.);

11) koje koristi, na savremenom kolovoznom zastoru, vozila sa gusenicama koja nisu snabdevena oblogom sa ravnim površinama ili drugim odgovarajućim oblogama (član 14. st. 1. tač. 21.);

12) koje izvrši svako drugo činjenje kojim se oštećuje ili bi se mogao oštetiti put ili ometati odvijanje saobraćaja na putu (član 14. st. 1. tač. 22.)

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom u iznosu od 12.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u pravnom licu i fizičko lice novčanom kaznom u iznosu od 5.000 dinara.

Član 28

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Užica".