ODLUKA

O POSTAVLJANJU PLOVILA NA DELU OBALE I VODNOG PROSTORA NA TERITORIJI GRADA KRALJEVA

("Sl. list grada Kraljeva", br. 21/2017, 27/2017 i 16/2018)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuju se način određivanja delova obale i vodnog prostora na teritoriji grada Kraljeva, na kojima se mogu postavljati plovila, uslovi i način postavljanja i uklanjanja plovila, obaveze vlasnika plovila, kao i vršenje nadzora nad primenom odredaba ove odluke.

Član 2

Plovilo je brod, tehnički plovni objekat, jahta, čamac, ploveće telo, plutajući objekat, plovilo koje obavlja ribolov i drugi objekat koji je osposobljen za plovidbu i koji učestvuje u plovidbi.

Plutajući objekat je plovilo bez sopstvenog pogona, koje po pravilu nije predviđeno za premeštanje niti za obavljanje posebnih radova na unutrašnjim vodama (hangar, vodenica, kuća za odmor, ponton, pontonski most, stambena lađa, ugostiteljski objekat, splav kućica, plutajuća radionica i sl).

Delovi obale i vodnog prostora na teritoriji grada Kraljeva, kao i vrste plovila koja se u skladu sa ovom odlukom mogu postavljati, određuju se Programom o postavljanju plovila na delovima obale i vodnog prostora na teritoriji grada Kraljeva (u daljem tekstu Program) na period do 10 (deset) godina.

II POSTAVLJANJE PLOVILA

Član 3

Plovila, osim plutajućih objekata, postavljaju se na osnovu odobrenja koje izdaje organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za poslove urbanizma i građevinarstva, po zahtevu vlasnika plovila, a po sprovedenom postupku dodele lokacije po Programu.

Član 4

Plutajući objekti postavljaju se na osnovu odobrenja koje izdaje organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za poslove urbanizma i građevinarstva, po sprovedenom postupku dodele lokacija, a po zahtevu vlasnika plutajućeg objekta koji je dobio lokaciju po Programu.

Program donosi Gradsko veće na predlog organizacione jedinice Gradske uprave nadležne za poslove urbanizma i građevinarstva. Program sadrži lokacije koje se dodeljuju, uslove, način i postupak dodele lokacija i visinu iznosa zakupa lokacije.

Visina iznosa zakupa javne površine - dela obale, za plovila iz člana 19. ove odluke, koja će se primenjivati do donošenja Programa i sprovođenja istog, utvrđuje se u visini iznosa komunalne takse za zauzeće javne površine - dela obale (u dužini plovila i širini od 2,00 m obale naspram plovila), utvrđene Odlukom o lokalnim komunalnim taksama, po tarifnom broju 4. za Kraljevo - prva zona.

Po dobijanju lokacije, uz zahtev za izdavanje odobrenja za postavljanje plutajućeg objekta podnosi se:

- dozvola nadležnog javnog vodoprivrednog preduzeća;

- rešenje nadležnog javnog vodoprivrednog preduzeća o utvrđivanju naknade za korišćenje vodnog zemljišta;

- uslovi priključenja na komunalnu infrastrukturu;

- projekat sa svim saglasnostima propisan posebnim zakonima;

- potvrda o izvršenoj uplati za zakup javne površine obale radi postavljenja.

Član 5

Organizaciona jedinica Gradske uprave kojoj je podnet zahtev donosi rešenje kojim se odobrava postavljanje plovila u roku od 8 dana od dana podnošenja urednog zahteva.

Rešenje iz stava 1. ovog člana sadrži podatke o licu kome se izdaje odobrenje i plovilu koje se postavlja.

Projekat na osnovu koga je izdato odobrenje za postavljanje plutajućeg objekta čini sastavni deo rešenja iz stava 1. ovog člana.

Odobrenje za postavljanje plovila, osim plutajućeg objekta, izdaje se sa rokom važenja najduže do datuma važenja plovidbene dozvole ili drugog akta kojim se dokazuje da je plovilo registrovano u skladu sa zakonom.

Odobrenje za postavljanje plutajućeg objekta izdaje se sa rokom važenja do isteka važnosti Programa za postavljanje.

Organizaciona jedinica lokalne samouprave nadležna za poslove urbanizma, građevinarstva i stambeno komunalne delatnosti vodi evidenciju o donetim rešenjima kojima se odobrava postavljanje plovila i dužno je da jedan primerak rešenja dostavi nadležnim inspekcijama i Komunalnoj policiji.

III OBAVEZE VLASNIKA PLOVILA

Član 6

Vlasnik plutajućeg objekta je dužan da po završetku postavljanja plutajućeg objekta, u roku od 3 meseca od dana postavljanja, od organizacione jedinice Gradske uprave nadležne za poslove urbanizma i građevinarstva pribavi dozvolu za korišćenje. Uz zahtev za pribavljanje dozvole za korišćenje podnosilac zahteva podnosi sledeće dokaze:

- da je priključio plutajući objekat na elektrodistributivnu mrežu, u skladu sa aktom nadležnog privrednog društva;

- da je priključio plutajući objekat na vodovodnu mrežu, u skladu sa aktom nadležnog javnog preduzeća;

- da je obezbedio kontejner za čvrste otpatke i zaključio ugovor sa nadležnim komunalnim preduzećem za odnošenje otpadaka;

- da je obezbedio propisani tank za otpadne vode i zaključio ugovor sa nadležnim komunalnim preduzećem za njegovo redovno pražnjenje;

- da je zaključio ugovor o osiguranju od požara i osiguranju od odgovornosti prema trećim licima i stvarima;

- da je pribavio plutajuću dozvolu sa registracionim brojem za registraciju.

Nadležno privredno društvo, odnosno javno preduzeće ne može da priključi plutajući objekat na odgovarajuću infrastrukturnu mrežu, ako je isto postavljeno bez rešenja kojim se odobrava postavljanje plutajućeg objekta.

Član 7

Vlasnik plovila, odnosno plutajućeg objekta, obavezan je da plovilo redovno održava u ispravnom i urednom stanju, da ga boji i zaštićuje od vlage i vode, da uklanja otpatke oko plovila i nanos reke na plovilo, da održava i da se stara o bezbednosti prilaza plovilu.

Vlasnik plutajućeg objekta je dužan da kod svakog pražnjenja tanka za otpadne vode obezbedi prisustvo inspektora za zaštitu životne sredine Gradske uprave, koji o istom sačinjava poseban zapisnik.

U slučaju nastanka vanrednih okolnosti (poplave, suša...) vlasnik plutajućeg objekta dužan je da angažuje ovlašćeno lice, koje će o njegovom trošku, ukloniti i očistiti nanose otpada, drveća i mulja, nastale oko objekta, sa vodene površine i obale.

Član 8

Vlasnik plovila je dužan da u roku od 7 dana od dana prestanka važenja rešenja iz člana 5. stav 1. ove odluke ukloni plovilo sa mesta na kome je bilo odobreno njegovo postavljanje i deo obale i vodnog prostora očisti, odnosno dovede u prvobitno stanje.

Ukoliko vlasnik plutajućeg objekta ne ukloni plutajući objekat u roku iz stava 1. ovog člana, organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za poslove komunalne inspekcije doneće rešenje o uklanjanju plutajućeg objekta.

Ukoliko vlasnik plutajućeg objekta ne pribavi dozvolu za korišćenje u roku iz člana 6. ove odluke, organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za poslove građevinske inspekcije doneće rešenje kojim će narediti vlasniku da pribavi dozvolu za korišćenje u roku od 30 dana, a ako je vlasnik ne pribavi u utvrđenom roku, doneće rešenje o zabrani korišćenja / upotrebe objekta.

Član 9

Ukoliko se privremeno izvode neodložni radovi na delu obale i vodnog prostora na kome se nalazi plovilo za koje je izdato odobrenje za postavljanje, organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za poslove inspekcije za saobraćaj i puteve, odnosno komunalne inspekcije doneće rešenje o privremenom izmeštanju tog plovila.

Član 9a

Za potrebe sportskih, kulturnih, turističkih i drugih sličnih manifestacija organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za poslove urbanizma i građevinarstva može izdati rešenje kojim se organizatoru manifestacije privremeno odobrava postavljanje plutajućeg objekta na mestu određenom rešenjem.

Odobrenje iz stava 1. ovog člana izdaje se na obrazloženi zahtev organizatora manifestacije u roku od 7 (sedam) dana od dana uredno podnetog zahteva, i njime se određuju i obaveze koje je organizator dužan da preduzme u roku od 3 (tri) dana, od isteka važenja odobrenja, kako bi privremeno zauzeti deo obale i vodnog prostora korišćenog za potrebe manifestacije bili dovedeni u prvobitno stanje.

Ukoliko organizator manifestacije privremeno zauzeti deo obale i vodnog prostora, i okolno vodno zemljište korišćeno za potrebe manifestacije ne dovede u prvobitno stanje u roku od 7 (sedam) dana od isteka važenja odobrenja, nadležna komunalna inspekcija će doneti rešenje kojim se nalaže nadležnom vodoprivrednom preduzeću da to učini o trošku organizatora.

 

IV PRESTANAK VAŽENJA ODOBRENJA

Član 10

Rešenje o odobrenju za postavljanje plovila prestaje da važi:

- ukoliko prestane da važi neki od uslova odnosno dokaza na osnovu kojih je izdato odobrenje;

- ukoliko se plutajući objekat ne postavi u roku od 3 meseci od dana prijema rešenja o odobrenju za njegovo postavljanje;

- u drugim slučajevima propisanim zakonom.

V UKLANJANJE PLOVILA

Član 11

Rešenje o uklanjanju doneće se za:

- plovilo postavljeno bez odobrenja za postavljanje ili kome je isteklo odobrenje;

- plovilo koje se koristi suprotno rešenju kojim je odobreno postavljanje plovila;

- havarisano i napušteno plovilo i delove plovila;

- plovilo koje je postavljeno pre stupanja na snagu ove odluke, a za koje nije pribavljeno odobrenje za postavljanje u skladu sa članom 20. ove odluke.

Član 12

Ukoliko vlasnik plovila isto ne ukloni po donetom rešenju o uklanjanju uklanjanje plovila ili dela plovila sprovešće organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za poslove inspekcije za saobraćaj i puteve, odnosno komunalne inspekcije, preko drugog lica, o trošku njegovog vlasnika.

Ukoliko se ne može utvrditi vlasnik plovila, uklanjanje plovila ili dela plovila izvršiće se na način utvrđen u stavu 1. ovog člana, o trošku grada Kraljeva.

Pravno lice ili preduzetnik kome se dodeli uklanjanje plovila ili dela plovila, sprovodi poslove uklanjanja, čuvanja i rastavljanja prinudno uklonjenog plovila, samostalno ili preko drugog lica ovlašćenog za obavljanje tih poslova.

Troškovi prinudnog uklanjanja naplaćuju se od vlasnika plovila putem zaključka o troškovima kao izvršnom ispravom u postupku propisanim zakonom.

Vlasnik privremeno uklonjenog plovila dužan je da ga preuzme u roku od 60 dana od dana uklanjanja, uz plaćanje nadoknade za čuvanje.

Ukoliko vlasnik ne preuzme prinudno uklonjeno plovilo, u roku iz stava 5. ovog člana, pravno lice ili preduzetnik kome se dodeli uklanjanje plovila ili dela plovila, organizovaće prodaju plovila na javnoj licitaciji.

Od sredstava dobijenih prodajom plovila na javnoj licitaciji, najpre se namiruju troškovi naknade za čuvanje plovila, a preostala sredstva se uplaćuju na račun vlasnika plovila, a ukoliko je vlasnik nepoznat, ta sredstva pripadaju budžetu grada Kraljeva.

Ukoliko se prinudno uklonjeno plovilo ne proda na dve uzastopne javne licitacije, takav objekat se rastavlja i prodaje kao otpad.

VI ZABRANE

Član 13

Zabranjeno je:

- prljanje dela obale oko plovila i vodotoka;

- ispuštanje otpadne (tehnološke) vode u reku;

- privezivanje plovila za kamen, drvo, klupu i sl;

- oštećenje obale ispred plovila;

- postavljanje dodatne opreme i stvari na obali (stolova i stolica, ležaljki, suncobrana, drva za loženje, ambalaže i sl.).

VII NADZOR

Član 14

Nadzor nad primenom odredaba ove odluke vrše nadležne organizacione jedinice Gradske uprave.

Poslove inspekcijskog nadzora nad primenom ove odluke vrši organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za inspekcijske poslove, prema utvrđenim nadležnostima.

Komunalno-policijske i druge poslove na održavanju komunalnog reda uređenog ovom odlukom i kontrolu primene odluke u skladu sa Zakonom o komunalnoj policiji i drugim propisima, vrši komunalna policija.

VIII NADLEŽNOST ORGANA ZA REŠAVANJE PO ŽALBI

Član 15

Protiv akata koja se donose na osnovu ove odluke može se izjaviti žalba Gradskom veću grada Kraljeva u roku od 15 (petnaest) dana od dana prijema akta.

Žalba izjavljena na rešenje o uklanjanju i privremenom izmeštanju plovila ne zadržava izvršenje rešenja.

IX KAZNENE ODREDBE

Član 16

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 150.000,00 dinara izdavanjem prekršajnog naloga kazniće se privredno društvo, odnosno drugo pravno lice za prekršaj ako:

1. postavi plovilo, osim plutajućeg objekta, bez odobrenja za postavljanje (član 3. stav 1. ove odluke);

2. postavi plutajući objekat bez odobrenja za postavljanje (član 4. stav 1. ove odluke);

3. postupa suprotno ili ne izvrši obaveze propisane članom 6. ove odluke;

4. postupa suprotno ili ne izvrši obaveze propisane članom 8. ove odluke;

5. postupi suprotno članu 9a ove odluke.

Novčanom kaznom za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se u fiksnom iznosu od 75.000,00 dinara izdavanjem prekršajnog naloga preduzetnik.

Novčanom kaznom za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se u fiksnom iznosu od 25.000,00 dinara izdavanjem prekršajnog naloga odgovorno lice u privrednom društvu, odnosno drugom pravnom licu i fizičko lice.

Član 17

Novčanom kaznom u u fiksnom iznosu od 150.000,00 dinara izdavanjem prekršajnog naloga kazniće se nadležno privredno društvo, odnosno javno preduzeće koje priključi plutajući objekat na odgovarajuću infrastrukturnu mrežu, ako nije izdato rešenje kojim se odobrava njegovo postavljanje (član 6. stav 2. ove odluke).

Novčanom kaznom za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se u fiksnom iznosu od 25.000,00 dinara izdavanjem prekršajnog naloga odgovorno lice u nadležnom privrednom društvu, odnosno javnom preduzeću.

Član 18

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 70.000,00 dinara kazniće se izdavanjem prekršajnog naloga privredno društvo, odnosno drugo pravno lice, za prekršaj ako:

1. postupa suprotno članu 7. ove odluke;

2. privremeno ne izmesti plovilo sa dela obale na kojem se privremeno izvode neophodni radovi (član 9. ove odluke);

3. postupa suprotno zabrani iz člana 13. ove odluke;

4. ne postupa po rešenju inspekcije.

Novčanom kaznom za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se u fiksnom iznosu od 40.000,00 dinara izdavanjem prekršajnog naloga preduzetnik.

Novčanom kaznom za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se u fiksnom iznosu od 15.000,00 dinara izdavanjem prekršajnog naloga odgovorno lice u privrednom društvu, odnosno drugom pravnom licu i fizičko lice.

X PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 19

Plovila koja su postavljena do dana stupanja na snagu ove odluke, mogu privremeno, do realizacije Programa, ostati na mestu na kojem su postavljena, samo ako je vlasniku tog plovila, po sprovedenom postupku iz članova 3, 4. i 5. ove odluke, odobreno postavljanje plovila, uz plaćanje utvrđene visine iznosa zakupnine iz ove odluke.

Vlasnik plovila iz stava 1. ovog člana je dužan da u u roku od 3 meseca od dana stupanja na snagu ove odluke pribavi dozvolu za korišćenje i ispoštuje sve odredbe ove odluke.

Ako vlasnik plovila koja su postavljena do dana stupanja na snagu ove odluke ne pribavi dozvolu za korišćenje u roku iz stava 2. ovog člana, odnosno ako zahtev bude odbijen, dužan je da ukloni plovilo i da korišćeni deo obale, vodnog prostora i okolno vodno zemljište očisti, sanira oštećenja na obaloutvrdi, odnosno vrati u prvobitno stanje o svom trošku.

Član 20

Stupanjem na snagu ove odluke prestaju da važe odredbe poglavlja 5. Splavovi i restorani na vodi od člana 63. zaključno sa članom 65. Odluke o postavljanju manjih montažnih objekata na javnim površinama ("Službeni list grada Kraljeva" broj 17/09 i 7/11).

Član 21

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva".