MEMORANDUM
O RAZUMEVANJU O SARADNJI IZMEĐU DIPLOMATSKE AKADEMIJE MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE I INSTITUTA ZA SPOLJNOPOLITIČKU SLUŽBU MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA REPUBLIKE LIBERIJE

("Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 10/2018)

Diplomatska akademija Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Institut za spoljnopolitičku službu Ministarstva spoljnih poslova Republike Liberije (dalje u tekstu: Strane), u duhu saradnje koja tradicionalno postoji između dve zemlje i u želji da se unapredi i razvija uzajamna saradnja ove dve diplomatske institucije, u cilju kvalitetnijeg obrazovanja i obuke diplomatskog osoblja i vladinih zvaničnika dve zemlje, kao i unapređenja njihovih istraživačkih aktivnosti, saglasili su se o sledećem:

Član 1

Strane će aktivno razmenjivati informacije o svojim studijskim programima, kursevima obuke, seminarima i drugim akademskim aktivnostima koje nameravaju da organizuju.

Član 2

Strane će razmenjivati informacije o novoj metodologiji nastave koja se razvija i primenjuje u nastavnim programima i planovima dve diplomatske institucije.

Član 3

Strane će, kroz ovu saradnju, vršiti razmenu profesora, predavača, eksperata i istraživača, studenata, na osnovu reciprociteta, u oblastima od zajedničkog interesa, u cilju unapređenja njihovih profesionalnih kvalifikacija.

Član 4

Strane će uspostaviti odgovarajući sistem razmene periodičnih informacija u vezi sa publikacijama, časopisima, člancima, studijama, istraživačkim radovima kao i razmene publikacija koje se odnose na njihovu oblast interesovanja, međunarodne odnose i spoljne poslove.

Član 5

Strane će razmotriti mogućnost organizovanja konferencija, specijalizovanih programa obuke ili seminara za diplomate i vladine zvaničnike u oblasti diplomatije i spoljne poslove, koji će se održavati naizmenično u Republici Srbiji i Republici Liberiji.

Član 6

Strane će uzajamno pomagati naučno istraživanje, projekte i objavljivanje publikacija na teme od zajedničkog interesa, a posebno one koje doprinose širenju saznanja o odnosima dveju zemalja.

Član 7

Eksperti jedne od Strana imaju pravo na učešće u konferencijama, simpozijumima i okruglim stolovima koje organizuje druga Strana. Strane će se redovno međusobno obaveštavati o ovakvim događajima.

Član 8

Svaka Strana snosi troškove gore navedene saradnje ili se ovo pitanje, ukoliko Strane tako odluče, može rešavati na osnovu reciprociteta.

Član 9

Ovaj memorandum stupa na snagu na dan potpisivanja i ostaje na snazi u periodu od tri (3) godine i može se prećutno produžavati na isti period, izuzev ako jedna Strana najmanje devedeset (90) dana pre njegovog isteka obavesti drugu Stranu o svojoj nameri da ga raskine.

Sačinjeno u Beogradu, na dan 20. juna 2018, u dva originala na engleskom jeziku.

U ime
Ministarstva spoljnih
poslova Republike Srbije
Ivica Dačić, s.r.
prvi potpredsednik Vlade
i ministar spoljnih poslova

 

U ime
Ministarstva spoljnih
poslova Republike Liberije
Gbezongar Milton Findli, s.r.
ministar spoljnih poslova