MEMORANDUM
O SARADNJI IZMEĐU DIPLOMATSKE AKADEMIJE MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE I SURINAMSKOG DIPLOMATSKOG INSTITUTA

("Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 10/2018)

Diplomatska akademija Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Surinamski Diplomatski Institut, u daljem tekstu: "strane";

Sa željom da unapređuju i razvijaju uzajamnu saradnju između strana;

U cilju što boljeg obrazovanja i usavršavanja diplomatskog kadra dve države, kao i unapređenja istraživačkog rada,

Odlučile su da potpišu Memorandum o saradnji između Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Surinamskog diplomatskog Instituta.

Član 1

Strane će aktivno međusobno razmenjivati informacije o svojim programima studija, kursevima, seminarima i drugim akademskim aktivnostima koje budu organizovale.

Član 2

Strane će razmenjivati informacije o razvoju i primeni novih nastavnih metoda u okviru nastavnog plana i programa koje realizuju diplomatske akademije.

Član 3

Strane će, kroz ovu saradnju, na recipročnoj osnovi ostvarivati razmenu profesora, studenata, predavača, eksperata i istraživača, u oblastima od obostranog interesa, a u cilju podizanja nivoa njihove profesionalne kvalifikacije.

Član 4

Strane će utvrditi sistem periodične razmene informacija o publikacijama, časopisima, člancima, studijama, istraživačkim radovima, koje se odnose na njihovu delatnost, međunarodne odnose i spoljnu politiku.

Član 5

Strane će zajedno ispitati mogućnost organizovanja konferencija, specijalističkih kurseva i seminara o obrazovanju diplomata i državnih službenika u oblasti diplomatije i međunarodnih odnosa, koji će se odvijati naizmenično u Beogradu i u Paramaribu.

Član 6

Strane će podsticati sprovođenje zajedničkih naučnih istraživanja, projekata, kao i izdavanje publikacija o temama od zajedničkog interesa, posebno onih koje doprinose širenju i produbljivanju znanja iz bilateralnih odnosa dve države.

Član 7

Stručnjaci jedne strane mogu da učestvuju na konferencijama, simpozijumima i okruglim stolovima koje organizuje druga strana. Strane će blagovremeno razmenjivati informacije o organizaciji ovakvih skupova.

Član 8

Svaka strana snosi troškove gore navedene saradnje ili, ako se strane tako dogovore, ovo pitanje se može rešiti na bazi reciprociteta.

Član 9

Ovaj sporazum stupa na snagu danom potpisivanja i važi tri (3) godine. Sporazum se automatski produžava za isti period, osim u slučaju da jedna od strana obavesti drugu stranu u pisanoj formi, diplomatskim putem, o svojoj nameri da ga otkaže, najmanje devedeset (90) dana pre datuma prestanka njegovog važenja.

Sačinjeno u Beogradu, 19. jula 2018. godine u dva originalna primerka, na srpskom, holandskom i engleskom jeziku, od kojih su sva tri teksta podjednako verodostojna. U slučaju neslaganja u tumačenju merodavan je tekst na engleskom jeziku.

Za
Diplomatsku akademiju
Ministarstva spoljnih
poslova Republike Srbije
Ivica Dačić, s.r.
prvi potpredsednik Vlade i
ministar spoljnih poslova

 

Za
Surinamski Diplomatski Institut
Ildiz Polak Beil, s.r.
ministar spoljnih poslova