PRAVILNIK
O DODELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE SPROVOĐENJA JAVNIH RADOVA NA TERITORIJI AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE U 2018. GODINI

("Sl. list AP Vojvodine", br. 35/2018)

 

OPŠTE ODREDBE

Član 1

Pravilnikom o dodeli sredstava za finansiranje sprovođenja javnih radova na teritoriji AP Vojvodine u 2018. godini (u daljem tekstu: Pravilnik), propisuju se ciljevi, namena i visina sredstava, pravo učešća i uslovi za učešće na javnom pozivu, obavezna dokumentacija, postupak dodele sredstava, kriterijumi i merila za dodelu sredstava, zaključivanje ugovora sa korisnicima sredstava, obaveze korisnika sredstava, praćenje izvršenja ugovornih obaveza i druga pitanja od značaja za realizaciju Javnog konkursa za finansiranje sprovođenja javnih radova na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine u 2018. godini (u daljem tekstu: Javni konkurs), koji se sprovodi u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje (u daljem tekstu: NSZ).

Sredstva za sprovođenja javnih radova, obezbeđena su Pokrajinskom skupštinskom odlukom o budžetu AP Vojvodine za 2018. godinu u okviru Programa 0803 - Aktivna politika zapošljavanja, programska aktivnost 1001 - Aktivna politika zapošljavanja u AP Vojvodini, ekonomska klasifikacija 4819 - Dotacije ostalim neprofitnim institucijama, izvor finansiranja 01 00 Prihodi iz budžeta.

CILJ

Član 2

Javni radovi su mera aktivne politike zapošljavanja koju organizuje Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, u skladu sa Pokrajinski akcionim planom zapošljavanja u AP Vojvodini za 2018. godinu, u cilju radnog angažovanja nezaposlenog lica i nezaposlenih u stanju socijalne potrebe, očuvanja i unapređenja radnih sposobnosti nezaposlenih, kao i radi ostvarivanja određenog društvenog interesa.

Javni radovi na teritoriji AP Vojvodine mogu se organizovati i sprovoditi u oblastima:

- Socijalnih i humanitarnih delatnosti,

- Održavanja i obnavljanja javne infrastrukture,

- Održavanja i zaštite životne sredine i prirode i

- Kulturnih i turističkih delatnosti.

Maksimalna dužina trajanja javnog rada u skladu sa raspoloživim finansijskim sredstvima, je do četiri meseca.

Ugovorom o privremenim i povremenim poslovima utvrdiće se broj radnih dana za svako lice uključeno u javni rad.

NAMENA SREDSTAVA

Član 3

Sredstva namenjena za sprovođenje javnih radova namenjena su za:

• isplatu naknade za obavljen posao po osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima licima uključenim u javne radove, koja se uvećava za pripadajući poreze i doprinose za obavezno socijalno osiguranje, obračunatih u skladu sa zakonom

• naknadu dela ili ukupnih troškova dolaska i odlaska sa rada lica uključenih u javne radove, koja se uvećava za pripadajuće poreze i doprinose u skladu sa zakonom i

• naknadu troškova sprovođenja javnih radova, u svim oblastima sprovođenja

VISINA SREDSTAVA

Član 4

Sredstva namenjena za sprovođenje javnih radova iznose:

1. za isplatu naknade za obavljen posao po osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima licima uključenim u javne radove, do 18.000,00 dinara po licu, na mesečnom nivou za pun fond radnih časova, odnosno srazmerno vremenu radnog angažovanja na mesečnom nivou.

2. za naknadu dela ili ukupnih troškova dolaska i odlaska sa rada lica uključenih u javne radove, do 2.000,00 dinara po licu za svaki mesec angažovanja.

Utvrđeni iznosi uvećavaju se za pripadajuće poreze i doprinose, u skladu sa zakonom.

3. za naknadu troškova sprovođenja javnih radova, u svim oblastima sprovođenja:

• 1.000,00 dinara po licu, za javne radove koji traju mesec dana;

• 1.500,00 dinara po licu, za javne radove koji traju dva meseca;

• 2.000,00 dinara po licu, za javne radove koji traju tri i četiri meseca.

KONKURS ZA DODELU SREDSTAVA

Član 5

Sredstva se dodeljuju na osnovu Javnog konkursa, koji raspisuje Sekretarijat.

Javni konkurs se objavljuje u "Službenom listu AP Vojvodine", u jednom od dnevnih javnih glasila na srpskom jeziku koje pokriva celu teritoriju AP Vojvodine, u oglasnim novinama NSZ "Poslovi", na internet stranicama Sekretarijata www.spriv. vojvodina.gov.rs i NSZ www.nsz.gov.rs i portalu e-Uprave.

Član 6

Obavezni elementi teksta Javnog konkursa su:

• naziv akta na osnovu kog se raspisuje Javni konkurs;

• opis sprovođenja i visina ukupnih sredstava predviđenih za dodelu po Javnom konkursu;

• oblast sprovođenja javnih radova;

• namena i visina sredstava;

• pravo učešća na Javni konkursu;

• uslovi za podnošenje prijave na Javni konkursu;

• dokumentacija za podnošenja prijave na Javni konkurs;

• rok do kada je konkurs otvoren;

• način donošenja odluke;

• dokumentacija za zaključivanje ugovora;

• drugi podaci od značaja.

PRAVO UČEŠĆA NA KONKURSU

Član 7

Pravo učešća na Javnom konkursu imaju udruženja koja imaju status pravnog lica, odnosno upisana su u Registar Agencije za privredne registre.

USLOVI ZA UČEŠĆE NA KONKURSU

Član 8

Uslovi za podnošenje prijave:

1. da imaju sedište na teritoriji AP Vojvodine;

2. da angažuju nezaposleno lice koje se na dan podnošenja zahteva nalazi na evidenciji filijale NSZ na teritoriji AP Vojvodine (u daljem tekstu: Filijala NSZ);

3. da je udruženje ispunilo ranije ugovorne obaveze prema Sekretarijatu, NSZ ili lokalnoj samoupravi po javnim konkursima iz 2017. godine, a ugovorna obaveza je istekla, kao i udruženje čija je ranija ugovorna obaveza u toku, a ustanovi se da je redovno ne izvršava.

Podnosilac zahteva za sprovođenje javnog rada, kao izvođača javnog rada može angažovati, bez naknade, poslodavce iz privatnog ili javnog sektora.

DOKUMENTACIJA KOJA SE PODNOSI NA KONKURS

Član 9

Dokumentacija za podnošenje prijave:

1. prijava za javne radove na propisanom obrascu;

2. OP obrazac;

3. fotokopija Statuta koji dokazuje da je udruženje registrovano za program koji je predmet javnog rada, sa vidljivom overom APR-a i

4. fotografije mesta izvođenja javnog rada - za javne radove koji se sprovode u oblasti održavanja i obnavljanja javne infrastrukture i održavanja i zaštite životne sredine i prirode (maksimalno tri fotografije za svaku lokaciju).

Sekretarijat zadržava pravo da traži i druge dokaze i dokumentaciju od značaja za sprovođenje postupka odlučivanja o odobravanju sredstava za sprovođenje javnih radova.

POSTUPANJE PO PRIJAVAMA

Član 10

Filijala NSZ proverava ispunjenost opštih uslova Javnog konkursa, boduje zahteve i sačinjava listu podnetih prijava, koju uz jedan primerak prijave prosleđuje Pokrajinskoj službi za zapošljavanje (u daljem tekstu: PSZ) na saglasnost.

PSZ dostavlja Sekretarijatu listu podnetih prijava, saglasnost i jedan primerak prijave.

POSTUPAK DODELE SREDSTAVA I KRITERIJUMI

Član 11

Pokrajinski sekretar rešenjem obrazuje Komisiju za sprovođenje Javnog konkursa (u daljem tekstu: Komisija).

Članovi Komisije se imenuju iz redova zaposlenih u Sekretarijatu, a mogu biti angažovani i stručnjaci iz oblasti za koju je raspisan Javni konkurs.

Članovi komisije dužni su da potpišu izjavu da nemaju privatni interes u vezi sa radom i odlučivanjem komisije, odnosno sprovođenjem konkursa (Izjava o nepostojanju sukoba interesa).

Član 12

Vrednovanje i rangiranje podnetih prijava vrši se primenom:

• Merila i kriterijuma bliže utvrđenih Uredbom;

• Merila i kriterijuma bliže utvrđenih Pravilnikom;

• Podnete prijave i

• Liste podnetih prijava.

1g)

Kulturne i turističke usluge

15 bodova

3b)

Javni rad podrazumeva angažovanje lica III i IV stepena stručne spreme

15 bodova

3v)

Javni rad podrazumeva angažovanje lica višeg i visokog nivoa obrazovanja

10 bodova

Stepen razvijenosti jedinice lokalne samouprave na teritoriji se nalazi sedište ili organizaciona jedinica

IV grupa

20 bodova

III grupa

15 bodova

II grupa

10 bodova

I grupa

5 bodova

Član 13

Odluka o izboru prijava, kojima se iz budžeta AP Vojvodine dodeljuju sredstva za finansiranje sprovođenja javnih radova na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine u 2018.godini, donosi se u skladu sa Uredbom.

Odluka o izboru prijava, u roku od 30 dana od dana utvrđivanja Liste vrednovanja i rangiranja podnetih prijava, donosi Pokrajinski sekretarijat.

Odluka se objavljuje na internet stranicama Sekretarijata www. spriv.vojvodina.gov.rs, NSZ www.nsz.gov.rs i na portalu e-Uprave.

Odluka se dostavlja se PSZ, radi dalje realizacije.

Član 14

Komisija će odbaciti prijave učesnika na Javnom konkursu koji su:

• neblagovremene prijave;

• nedopuštene prijave (prijave podnete od strane neovlašćenih lica i subjekata koji nisu predviđeni Javnim konkursom i prijave koje su suprotne odredbama Pravilnika i Javnog konkursa);

• nepotpune i nerazumljive prijave (prijave uz koje nisu priloženi svi potrebni dokazi, prijave koje su nepotpisane, bez odgovarajućih obaveznih popunjenih podataka u prijavi, popunjene grafitnom olovkom, prijave poslate faksom ili elektronskom poštom (e-mail), prijave koje nisu podnete na odgovarajućem obrascu, koje sadrže nerazumljive i nečitke podatke i slično;

• ukoliko se utvrdi da učesnik nije ispunio ranije ugovorne obaveze prema Sekretarijatu, NSZ ili lokalnoj samoupravi po javnim konkursima iz 2017. godine, a ugovorna obaveza je istekla, kao i učesnik čija je ranija ugovorna obaveza u toku, a ustanovi se da je redovno ne izvršava.

UGOVOR O DODELI SREDSTAVA

Član 15

Sekretarijat, Filijala NSZ i podnosilac prijave kome je odobreno finansiranje (u daljem tekstu: Korisnik sredstava), zaključuju ugovor kojim se uređuju međusobna prava i obaveze.

Korisnik sredstava je dužan da pre sklapanja ugovora Sekretarijatu dostavi:

Izjavu da sredstava za realizaciju odobrenog programa nisu na drugi način već obezbeđena i

Izjavu o nepostojanju sukoba interesa.

Korisnik sredstava pre zaključenja ugovora Filijali NSZ dostavlja:

• ugovor o privremenim i povremenim poslovima sa nezaposlenim licem, kao dokaz o angažovanju lica na javnom radu;

• termin plan, ukoliko je u postupku razmatranja prijave za sprovođenje javnog rada izvršena korekcija broja lica i/ili dužine trajanja javnog rada;

• specifikacija sredstava/materijala za rad u skladu sa odobrenim sredstvima za troškove sprovođenja javnog rada;

• karton deponovanih potpisa za namenski račun otvoren u Upravi za trezor;

• sredstvo obezbeđenja ugovornih obaveza - dve blanko solo menice, sa meničnim ovlašćenjem, registrovane u banci;

• potvrda o prijemu Zahteva za registraciju menice;

• fotokopija/očitana lična karta odgovornog lica korisnika sredstava i

• ugovor o poslovnoj saradnji podnosioca prijave i poslodavca - izvođača javnog rada (ukoliko postoji).

OBAVEZE KORISNIKA SREDSTAVA

Član 16

Korisnik sredstava je u obavezi da:

• sa nezaposlenim licem zaključi ugovor o privremenim i povremenim poslovima za period sprovođenja javnog rada. U slučaju prestanka angažovanja, Korisnik sredstava je u obavezi da, u roku od 15 dana od dana prestanka angažovanja, angažuje drugo nezaposleno lice sa evidencije NSZ, za preostalo vreme trajanja ugovora.

• organizuje zaštitu i bezbednost na radu angažovanih, u skladu sa zakonom i zahtevom standarda za konkretne poslove javnog rada;

• mesečno:

- vrši isplatu naknade za obavljen posao, uvećane za iznos pripadajućih poreza i doprinosa, u zakonskim rokovima na tekući račun angažovanog lica;

- vrši isplatu naknade troškova za dolazak i odlazak sa rada angažovanim licima na sprovođenju javnog rada;

• Filijali NSZ dostavlja:

- dokaze o uplati poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za angažovana lica na sprovođenju javnog rada;

- dokaze o utrošku prenetih sredstava za troškove isplate naknade angažovanim licima, odlaska i dolaska sa rada i sprovođenja javnog rada i

- nakon završetka sprovođenja javnog rada dostavi foto dokumentaciju o toku i stanju posle realizovanog javnog rada, finansijski i narativni izveštaj.

• obavesti Filijalu NSZ o svim promenama koje su od značaja za realizaciju ugovora u roku od osam dana od dana nastanka promene i

• Filijali NSZ i Sekretarijatu omogući kontrolu realizacije ugovornih obaveza i uvid u svu potrebnu dokumentaciju i tok sprovođenja javnog rada;

OBAVEZE SEKRETARIJATA

Član 17

Sekretarijat se obavezuje da, u skaldu sa prilivom sredstava u budžet AP Vojvodine, Korisniku sredstava izvrši uplatu sredstava na namenski račun otvoren kod Uprave za trezor, i to:

• iznos sredstava za troškove sprovođenja javnog rada - nakon potpisivanja ugovora i

• iznos sredstava za troškove naknade za obavljen posao sa pripadajućim porezima i doprinosima i troškove odlaska i dolaska sa rada, a nakon dostavljanja obračuna i zahteva za isplatu od strane Korisnika sredstava.

OBAVEZE FILIJALA NSZ

Član 18

Filijale NSZ se obavezuju da:

• Zaprimaju prijave, pregledaju ih i proveravaju ispunjenost opštih uslova Javnog konkursa;

• Boduju prijave i sačinjavaju predlog liste prijava;

• Predlog liste prijava i jedan primerak prijave, dostavljaju PSZ na saglasnost i

• Vrše kontrolu ugovorne obaveze (zahteva za trebovanje sredstava za isplatu), pre upućivanja Sekretarijatu na isplatu.

PRAĆENJE IZVRŠENJA UGOVORA

Član 19

Korisnik sredstava je dužan da dodeljena sredstva iskoristi namenski i zakonito i dokaze o tome dostavi Filijali NSZ, koja kontroliše sprovođenje ugovorne obaveze.

Sredstva iz budžeta AP Vojvodine koja su predmet ugovora, podležu kontroli primene zakona u oblasti materijalno-finansijskog poslovanja i namenskog i zakonitog korišćenja sredstava, koju obavlja služba budžetske inspekcije AP Vojvodine.

U cilju praćenja realizacije ugovorne obaveze, Pokrajinski sekretarijat može realizovati monitoring posete.

Pod monitoring posetom smatra se: poseta udruženju, održavanje sastanaka ovlašćenih predstavnika Pokrajinskog sekretarijata sa ovlašćenim predstavnicima udruženja, prisustvo određenim događajima i manifestacijama ili drugim programskim aktivnostima koje udruženje sprovodi u sklopu realizacije programa.

Monitoring poseta može biti najavljena ili nenajavljena.

Pokrajinski sekretarijat sačinjava izveštaj o monitoring poseti u roku od 10 dana od dana sprovedene posete.

Pored izveštaja o monitoring poseti, Pokrajinski sekretarijat može izraditi i preporuke za otklanjanje nedostataka i rokove za njihovu realizaciju i uputiti ih korisniku sredstava.

ZAVRŠNE ODREDBE

Član 20

Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu AP Vojvodine", a njegove odredbe primenjivaće se nakon raspisivanja Javnog konkursa.

Danom donošenja ovog Pravilnika, prestaje da važi Pravilnik o dodeli sredstava za finansiranje sprovođenja javnih radova na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine u 2018. godini broj 144-401-1425/2018-03 od 29.03.2018. godine.