SPORAZUM
IZMEĐU VLADE ARHANGELJSKE OBLASTI (RUSKA FEDERACIJA) I AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE (REPUBLIKA SRBIJA) O TRGOVINSKO-EKONOMSKOJ, NAUČNO-TEHNOLOŠKOJ, SOCIJALNOJ I HUMANITARNOJ SARADNJI

("Sl. list AP Vojvodine", br. 34/2018 i 35/2018 - ispr.)

Vlada Arhangeljske oblasti (Ruska Federacija) i Autonomna pokrajina Vojvodina (Republika Srbija) (u daljem tekstu: Strane), uzimajući u obzir uzajamnu zainteresovanost za dalje produbljivanje, jačanje i proširivanje trgovinsko-ekonomske, naučno-tehnološke, socijalne i humanitarne saradnje, težeći ka razvijanju i jačanju bilateralnih veza na osnovama ravnopravnosti, obostrane koristi, uzajamnog razumevanja, poštovanja i poverenja, dajući poseban značaj podršci preduzetništvu i privatnoj inicijativi, uspostavljanju i širenju direktnih veza između poslovnih subjekata i organizacija koje obavljaju svoju delatnost na teritoriji Arhangeljske oblasti i Autonomne pokrajine Vojvodine, u skladu sa zakonskim propisima svojih država i u okviru nadležnosti Strana, dogovorile su se o sledećem:

Član 1

Strane će u okviru svojih nadležnosti doprinositi uzajamnom razvoju i proširivanju trgovinsko-ekonomske, naučno-tehnološke, socijalne i humanitarne saradnje na dugoročnoj osnovi, uzimajući u obzir interese svake od Strana u okviru zakonskih propisa svojih država u sledećim oblastima:

poljoprivreda i trgovina

kultura, umetnost i turizam

zdravstvena zaštita

obrazovanje, nauka i tehnologija

fizička kultura i sport

omladinska politika

građevinarstvo i industrija

saobraćaj i logistika

ekologija i racionalno korišćenje prirodnih resursa.

Član 2

Strane će, u okviru svojih nadležnosti i u skladu sa zakonskim propisima svojih država, doprinositi uzajamnom razvoju trgovine, proizvodnog, investicionog i drugih oblika ekonomske saradnje.

Strane će stvarati povoljne uslove za razvoj zajedničke delatnosti subjekata preduzetničke delatnosti, uključujući podsticanje, podršku i zaštitu investicija, kao i otvaranje novih radnih mesta.

Strane su se u skladu sa zakonskim propisima svojih država dogovorile o stvaranju zajedničkih preduzeća i drugih komercijalnih organizacija u cilju razvoja i širenja trgovinsko-ekonomskih odnosa između Arhangeljske oblasti i Autonomne pokrajine Vojvodine.

Član 3

Strane će u okviru svojih ovlašćenja doprinositi potpisivanju i realizaciji direktnih sporazuma između organizacija koje realizuju svoju delatnost na teritoriji Arhangeljske oblasti i Autonomne pokrajine Vojvodine o isporuci sirovina, prehrambenih proizvoda, proizvoda proizvodno-tehničke namene, potrošačke robe i pružanja usluga.

Odgovornost za ispunjenje obaveza koje proističu iz sporazuma, a koji su navedeni u prvom stavu ovog člana, snose subjekti privredne delatnosti.

Član 4

Strane će doprinositi razvoju tržišta roba, stvaranju zajedničkih preduzeća, kao i predstavništava poslovnih subjekata koji realizuju svoju delatnost na teritoriji Arhangeljske oblasti i Autonomne pokrajine Vojvodine.

Strane će pružati podršku za održavanje izložbi proizvoda na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine, organizacija koje obavljaju svoju delatnost na teritoriji Arhangeljske oblasti, kao i izložbi proizvoda na teritoriji Arhangeljske oblasti, organizacija koje obavljaju svoju delatnost na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine.

Član 5

Strane će razmenjivati informacije o industrijskim i poljoprivrednim subjektima, kao i o potrebama ovih subjekata i stanovništva u osnovnim vidovima industrijskih i poljoprivrednih proizvoda, potrošačke robe, kao i o perspektivnim investicionim projektima koje je svrsishodno realizovati na teritoriji Arhangeljske oblasti i Autonomne pokrajine Vojvodine u skladu sa zakonskim propisima svojih država i u okviru nadležnosti Strana.

Član 6

Strane će doprinositi uspostavljanju veza između organa državne vlasti Arhangeljske oblasti i organa vlasti Autonomne pokrajine Vojvodine, subjekata preduzetničke delatnosti, medicinskim institucijama u Arhangeljskoj oblasti i Autonomnoj pokrajini Vojvodini.

Član 7

Strane će doprinositi razmeni iskustava, rezultata istraživanja, publikacija i informacija naučno-tehnološkog i drugog karaktera između naučnih i obrazovnih institucija Arhangeljske oblasti i Autonomne pokrajine Vojvodine. Strane će učestvovati u održavanju zajedničkih seminara, simpozijuma i konferencija.

Član 8

Strane će doprinositi saradnji i direktnim kontaktima između pozorišta, muzeja, stvaralačkih udruženja, asocijacija i fondacija u Argangeljskoj oblasti i Autonomnoj pokrajini Vojvodini, kao i održavanju umetničkih izložbi, gostovanju umetničkih ansambala i individualnih izvođača u okviru zakonskih propisa svojih država.

Član 9

Strane će sarađivati u oblasti obrazovanja putem razvoja direktnih partnerskih veza između obrazovnih institucija, održavanja seminara i radnih susreta, razmene delegacija pedagoških i naučnih radnika, kao i učenika odnosno studenata.

Prilikom upućivanja zvaničnih zahteva Strane će u skladu sa zakonskim propisima svojih država razmenjivati edukativnu, naučnu literaturu, informacije, statistički i analitički materijal, izveštaje i metodičke preporuke po pitanjima vezanim za razvoj sistema obrazovanja, uključujući korišćenje zvaničnih resursa informaciono-telekomunikacione mreže "Internet".

Član 10

Strane će svestrano doprinositi razvoju saradnje u oblasti turizma preko turističkih organizacija, aktivno će podržavati njihove inicijative i razmenu informacija.

Član 11

Strane će razvijati saradnju u oblasti zaštite životne sredine i ekološke bezbednosti, racionalnog korišćenja prirodnih resursa i proširivanju sfere ekološki čiste proizvodnje.

Član 12

Strane će doprinositi uspostavljanju saradnje između organa državne vlasti Arhangeljske oblasti i organa vlasti Autonomne pokrajine Vojvodine u cilju određivanja prioriteta u razvoju bilateralnih odnosa, saradnje i koordinacije aktivnosti za razrešavanja zajedničkih problema.

Član 13

U skladu sa zakonskim propisima svojih država, Strane će obezbeđivati široku razmenu socijalno-ekonomskih, naučno-tehničkih, pravnih i drugih informacija, koje će doprinositi realizaciji ovog Sporazuma.

Član 14

Strane će poštovati zahteve zakonskih propisa svojih država o zaštiti državne, službene ili poslovne tajne, kao i naučnih i naučno-tehničkih informacija, zahteve zakonskih propisa svojih država o zaštiti ličnih podataka i drugih poverljivih informacija, kao što su podaci koji predstavljaju lekarsku tajnu, u bilo kom vidu razmena informacija.

Član 15

Strane će izrađivati i utvrđivati program saradnje u skladu sa ovim Sporazumom i održavaće, po potrebi, bilateralne konsultacije i pregovore po pitanjima implementacije ovog Sporazuma, kao i sklapanja drugih dogovora, programa i projekata zasnovanih na ovom Sporazumu.

Član 16

Izmene i dopune ovog Sporazuma, koje se unose nakon obostrane pismene saglasnosti Strana i izrađuju u formi protokola, čine neodvojiv deo ovog Sporazuma.

Neslaganja u tumačenju ili primeni tumačenja ili korišćenja odredbi ovog Sporazuma rešavaju se putem pregovora među Stranama.

Član 17

Ovaj Sporazum nema za cilj ograničavanje konkurencije. Kod realizacije ovog Sporazuma Strane poštuju antimonopolske propise svojih država.

Ovaj sporazum ne nameće Stranama finansijske obaveze.

Član 18

Strane pravovremeno informišu jedna drugu o izmenama zakonskih propisa svojih država, koje mogu uticati na implementaciju ovog Sporazuma.

Član 19

Ovaj Sporazum stupa na snagu od datuma poslednjeg pismenog saopštenja o tome da su Strane završile sa unutrašnjim procedurama koje su neophodne za stupanje na snagu ovog Sporazuma, te važi pet godina.

Period važenja ovog Sporazuma se automatski produžava ukoliko nijedna od Strana ne saopšti u pisanoj formi drugoj Strani o svojim namerama da raskine ovaj Sporazum najranije tri meseca od dana prestanka važenja ovog Sporazuma.

Prestanak važenja ovog Sporazuma ne utiče na to da Strane ispune projekte i programe donete u skladu s odredbama ovog Sporazuma, a koji nisu završeni u momentu prestanka njegovog važenja ukoliko se Strane nisu drugačije dogovorile.

Sačinjeno u Novom Sadu, 16. maja 2018. godine u dva istovetna primerka sa tekstom na ruskom i srpskom jeziku pri čemu svi tekstovi imaju jednaku pravnu snagu.

Za Vladu Arhangeljske oblasti
(Ruska Federacija)
Gubernator Arhangeljske oblasti
Igor Orlov, sr.

 

Za Autonomnu pokrajinu Vojvodinu
(Republika Srbija)
Predsednik Pokrajinske vlade
Igor Mirović, sr.