PRAVILNIK

O MERAMA, NAČINU I POSTUPKU ZAŠTITE I BEZBEDNOSTI UČENIKA I DRUGIH LICA ZA VREME NAGRADNOG LETOVANJA U ORGANIZACIJI GRADA JAGODINE

("Sl. glasnik grada Jagodine", br. 11/2018)

Član 1

Pravilnikom o merama, načinu i postupku zaštite i bezbednosti učenika i drugih lica za vreme nagradnog letovanja u organizaciji grada Jagodine (u daljem tekstu Pravilnik), uređuju se mere, način i postupak zaštite i bezbednosti učenika za vreme nagradnog letovanja u organizaciji grada Jagodine i to:

- svršenih učenika četvrtog i osmog razreda osnovnih škola u odmaralištu "Buljarica", Republika Crna Gora

- svršenih učenika trogodišnjih i četvorogodišnjih srednjih škola u hotelima u Paraliji, Republika Grčka

- članova sportskih, humanitarnih, kulturnih i drugih organizacija, koji po istom osnovu letuju u organizaciji grada Jagodine.

Troškovi letovanja koji obuhvataju prevoz, smeštaj i ishranu korisnika nagradnog letovanja, padaju na teret budžeta grada Jagodine.

Član 2

Odredbe ovog Pravilnika dužna su da poštuju lica koja su u svojstvu direktora škola, upravnika smena, vaspitača, lekara, spasioca, obezbeđenja i izvršioca usluga letovanja, deo realizacije programa nagradnog letovanja u organizaciji grada Jagodine.

Sva punoletna lica koja su korisnici nagradnog letovanja, uključujući i lica iz stava 1. ovog člana, u obavezi su da potpišu izjavu o prihvatanju odgovornosti za ličnu bezbednost tokom letovanja.

Pravilnik su u obavezi da poštuju i roditelji, odnosno staratelji učenika koji letuju, kao i učenici, kao krajnji korisnici ovih aktivnosti.

Član 3

Izvršilac usluge nagradnog letovanja dužan je da obezbedi komforan prevoz i kvalitetan smeštaj, kao i da se stara o higijeni prostora u kome učenici borave, higijeni i dezinfekciji mokrih čvorova, dovoljnoj količini hladne i tople vode, kao i kontroli ispravnosti elektro, vodovodne i kanalizacione instalacije.

Izvršilac usluge nagradnog letovanja dužan je da priprema hranu u skladu u odgovarajućim uslovima, sa propisanim standardima.

Izvršilac usluge nagradnog letovanja je u obavezi da 48 sati pre otpočinjanja putovanja obavesti nadležni organ unutrašnjih poslova o prevozniku, mestu i vremenu polaska, broju angažovanih autobusa i prijavljenih putnika, koji će izvršiti kontrolu dokumentacije, tehničke ispravnosti vozila predviđenih za prevoz, kao i psihofizičku sposobnost vozača.

Ukoliko nadležni organ unutrašnjih poslova utvrdi neispravnost dokumentacije, tehničku neispravnosti vozila ili bilo koji drugi razlog u pogledu psihofizičke sposobnosti vozača, izvršilac usluge dužan je da obustavi putovanje dok se nepravilnosti ne otklone, a odgovornost za iste, snosiće vlasnik firme koja obavlja prevoz.

Član 4

Direktori škola su u obavezi da organizuju održavanje roditeljskih sastanaka sa učenicima, roditeljima, odnosno starateljima učenika koji putuju i vaspitačima, radi upoznavanja istih sa pravilima ponašanja za vreme trajanja letovanja, počev od samog putovanja do odmarališta, do boravka u istom i van njega, kao i povratka.

Direktori škola su u obavezi da na roditeljskom sastanku upozore roditelje na obavezu pridržavanja pravila kućnog reda, kao i na zabranu udaljavanja dece od svoje grupe, uz napomenu da će učenici koji ne poštuju pravila biti vraćeni kući.

Direktor škole je dužan da blagovremeno pripremi spiskove učenika koji putuju sa ličnim podacima i brojevima telefona roditelja, kao i da iste blagovremeno dostavi upravniku smene, vaspitačima i izvršiocu usluge nagradnog letovanja.

Direktor škole je dužan da od punoletnih učenika, pribavi izjave o prihvatanju odgovornosti za ličnu bezbednost tokom nagradnog letovanja.

Direktor škole u obavezi je da roditeljima učenika skrene pažnju na član 10. ovog Pravilnika.

Član 5

Upravnik smene je obavezno direktor škole.

Upravnik smene organizuje i kontroliše rad vaspitača, lekara, spasilaca i obezbeđenja u odmaralištu i van njega i odgovoran je za bezbednost učenika i drugih korisnika. Telefon upravnika smene mora biti dostupan 24 časa dnevno.

Upravnik smene odmah po dolasku organizuje održavanje zajedničkog sastanka sa učenicima, vaspitačima, lekarom, spasiocem i obezbeđenjem, radi upoznavanja istih sa pravilima ponašanja za vreme trajanja letovanja i kućnim redom. Na zajedničkom sastanku, upravnik je u obavezi da sastavi spisak neplivača i da u dogovoru sa spasiocima organizuje njihovu obuku.

Upravnik je u obavezi da organizuje rad po smenama vaspitača, uz obavezno noćno dežurstvo jednog vaspitača koji pomaže obezbeđenju, kao i da prati njihov rad i kretanje što uključuje obavezno davanje saglasnosti za samostalno udaljavanje iz odmarališta jednog ili grupe vaspitača, o čemu vodi službenu evidenciju.

Upravnik je dužan da upozori učenike da je vreme odlaska na spavanje za učenike četvrtog razreda osnovne škole 22,00 sata, osmog razreda 24,00 sata, a učenika srednjih škola dva sata posle ponoći. Takođe je dužan da upozori učenike da će nepoštovanje ove satnice biti sankcionisano vraćanjem kući.

Upravnik je u obavezi da svim licima koja učestvuju u organizaciji letovanja i brinu o bezbednosti dece, zabrani upotrebu alkohola.

Ukoliko veći broj učenika želi da poseti određenu znamenitost, upravnik smene može u dogovoru sa vaspitačima organizovati izlet samo ukoliko njegovo održavanje neće ugroziti bezbednost učenika, kako onih koji idu na izlet, tako i učenika koji ostaju u odmaralištu.

Upravnik smene dužan je da odredi mesto za spasioca na plaži, sa kog će imati pregled na kupalište. U obavezi je da tokom obuke neplivača od strane spasioca prati kretanje dece u vodi i van nje.

Upravnik smene dužan je da organizuje sportske, rekreativne, zabavne i kulturne aktivnosti u odmaralištu, kako bi učenicima bilo omogućeno kvalitetno nagradno letovanje.

Upravnik smene je dužan da svako odstupanje od pravila i nepoštovanje kućnog reda u odmaralištu i van njega, prijavi zameniku gradonačelnika Snežani Vukašinović na broj telefona +381648197-249.

Član 6

Vaspitač odgovara za apsolutnu bezbednost grupe za koju je zadužen što podrazumeva da 24 sata bude u neposrednoj blizini učenika za koje je zadužen na letovanju i tokom putovanja i dostupan na telefonu.

Vaspitač je u obavezi da ima uvid u poštovanje svih pravila ponašanja, kao i na poštovanje kućnog reda, kako u odmaralištu tako i van njega i dužan je da upozori učenike da će nepoštovanje pravila biti sankcionisano. U tom smislu, stara se za poštovanje zabrane udaljavanja učenika od grupe i vaspitača, zabrane konzumiranja alkohola i drugih opojnih sredstava, zabrane napuštanja odmarališta nakon vremena predviđenog za spavanje i zabrane noćnog kupanja, a za svako kršenje ovih zabrana dužan je da obavesti upravnika smene i roditelje učenika.

Vaspitač je u obavezi da učenicima omogući svakodnevni bezbedan odlazak i povratak sa plaže u odmaralište vodeći računa o brojnom stanju, kao i da vrši kontrolu odlaska na spavanje o čemu obaveštava upravnika smene.

Vaspitač je u obavezi da svakodnevno nadgleda zdravstveno stanje učenika, kako u fizičkom tako i psihičkom pogledu i ukaže lekaru i upravniku smene na svaku promenu koja može da ugrozi zdravlje i bezbednost učenika.

Svojim prisustvom i autoritetom preventivno deluje u suzbijanju eventualnih nesporazuma i sve vreme je u funkciji organizacije bezbednog letovanja.

Vaspitač učestvuje u organizaciji rekreativnih aktivnosti u odmaralištu motivišući učenike da kroz vannastavne aktivnosti razvijaju različite vrste veština i timski rad.

Član 7

Lekar u odmaralištu 24 sata dnevno brine o zdravstvenom stanju učenika i osoblja, otklanja posledice potencijalnih bolesti i preduzima mere za njihovo otklanjanje u odmaralištu i van njega.

Lekar je u obavezi da boravi na plaži u isto vreme kada i učenici, a u dogovoru sa vaspitačem i upravnikom smene, određuje lice koje će vršiti nadzor nad decom koja zbog zdravstvenih smetnji ostaju u odmaralištu.

Lekaru u odmaralištu telefon mora biti dostupan 24 sata dnevno.

Lekar je u obavezi da proceni hitnost i težinu bolesnikovog stanja i potrebu upućivanja na bolničko lečenje.

Lekar je u obavezi da vodi knjigu protokola o svim zbrinutim pacijentima i utrošenim lekovima.

Član 8

Spasilac mora biti punoletno lice koje pored licence mora da poseduje i druge veštine i sposobnosti neophodne za obavljanje ovog odgovornog posla.

Spasilac je u obavezi da u saradnji sa upravnikom, vaspitačem i obezbeđenjem, aktivno učestvuje na polju pružanja bezbednosti učenika na plaži, da kontrolišući ponašanje učenika u odmaralištu i na plaži upozorava na zabranjene radnje koje mogu da povrede učenike, da spasava davljenika, pruža prvu pomoć i preduzima sve druge mere neophodne za bezbednost učenika.

U dogovoru i po rasporedu utvrđenom sa vaspitačima i upravnikom smene, vrši instrukciju i obuku neplivača.

Član 9

Obezbeđenje u odmaralištu čini najmanje jedan licencirani radnik obezbeđenja kome za noćno dežurstvo pomaže vaspitač koga odredi upravnik smene.

Obezbeđenje 24 sata dnevno preduzima sve neophodne mere za očuvanje bezbednosti učenika tokom putovanja, boravka i povratka, prati i blagovremeno deluje u slučajevima narušavanja njihove bezbednosti, aktivno učestvuje u organizovanju reda tokom puta, smeštaja, boravka u odmaralištu i na plaži, kao i u svim ostalim sportsko-rekreativnim aktivnostima.

Obezbeđenje je u obavezi da vodi evidenciju o terminima samostalnih, grupnih ili pojedinačnih izlazaka i povratka u odmaralište lica zaduženih za brigu o učenicima (upravnik smene, vaspitač, lekar, spasilac).

Obezbeđenje pruža fizičku i drugu zaštitu učenicima i ostalom pratećem osoblju u odmaralištu i van njega, svojim prisustvom preventivno deluje u suzbijanju eventualnih nesporazuma i sve vreme je u funkciji organizacije bezbednog letovanja.

Obezbeđenje je u obavezi da u odmaralištu i na plaži upozorava učenike na zabranjene radnje koje mogu da ih povrede i preduzima sve druge mere neophodne za bezbednost učenika.

Član 10

Roditelji učenika koji putuju na nagradno letovanje dužni su da u smislu ovog Pravilnika, preduzmu sve neophodne mere koje se odnose na ponašanje njihove dece u vannastavnim aktivnostima i u tom smislu najpre ukažu deci na obavezu poštovanja autoriteta vaspitača i ostalog osoblja, koje će o njima brinuti tokom letovanja, kao i na obavezu poštovanja kućnog reda i pravila ponašanja u odmaralištu i van njega.

Roditelji učenika su u obavezi da prisustvuju roditeljskom sastanku koji pre putovanja organizuje direktor škole radi upoznavanja sa pravilima ponašanja i svim posledicama koje će oni kao roditelji snositi u slučaju nedoličnog ponašanja njihove dece.

Ukoliko roditelj u toku boravka učenika na letovanju želi da poseti učenika i izvede ga iz odmarališta na određeno vreme, dužan je da se upravniku smene obrati pisanim zahtevom sa naznakom kada će ga uzeti i vratiti, za koje vreme snosi punu odgovornost za svoje dete. Po povratku u odmaralište, roditelj će učenika vratiti upravniku smene uz obavezu da ga pregleda lekar.

Roditelji su takođe u obavezi da ukoliko njihovo dete ima specifične zdravstvene probleme, odnosno navike u ponašanju koje nisu tipične, o istima obavesti vaspitača jer će u suprotnom snositi ličnu odgovornost za eventualne posledice.

Ukoliko učenik zbog nedoličnog ponašanja bude vraćen kući ili prouzrokuje materijalnu štetu fizičkim oštećenjem stvari, roditelji učenika snosiće troškove puta i naknade materijalne štete.

Član 11

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom donošenja, a objaviće se u "Službenom glasniku grada Jagodine".