PRAVILNIK
O POSTUPKU I NAČINU REŠAVANJA ZAHTEVA ZA MIRNO REŠENJE SPOROVA ZA NAKNADU ŠTETE NASTALE USLED UJEDA PASA I MAČAKA LUTALICA NA TERITORIJI GRADA KRAGUJEVCA

("Sl. list grada Kragujevca", br. 20/2018)

Član 1

Pravilnikom o postupku i načinu rešavanja zahteva za mirno rešenje sporova za naknadu štete nastale usled ujeda pasa i mačaka lutalica na teritoriji Grada Kragujevca (u daljem tekstu: Pravilnik) utvrđuje se postupak i način rešavanja zahteva građana za naknadu štete, koju građani pretrpe usled ujeda pasa i mačaka lutalica, (u daljem tekstu: događaj) na teritoriji naseljenog mesta grada Kragujevca (u daljem tekstu: Grad).

Član 2

Pod "psima i mačkama lutalicama", u smislu ovog Pravilnika, smatraju se psi i mačke, koji nemaju dom i koje nisu evidentirane kao vlasništvo fizičkih lica.

Član 3

Fizičko lice koje na teritoriji naseljenog mesta Grada pretrpi štetu usled ujeda psa ili mačke lutalice (u daljem tekstu: oštećeni), pre pokretanja sudskog postupka za ostvarivanje prava na naknadu nematerijalne štete, kao i u toku sudskog postupka, a pre donošenja pravosnažne odluke, Gradskom pravobranilaštvu, kao zakonskom zastupniku Grada, (u daljem tekstu: Pravobranilaštvo) može podneti pisani zahtev za naknadu štete (u daljem tekstu: zahtev) (Obrazac 1. koji je sastavni deo Pravilnika).

Zahtev u ime oštećenog iz stava 1. ovog člana, Pravobranilaštvu može podneti njegov zakonski zastupnik, staratelj ili punomoćnik - advokat.

Advokat koji kao punomoćnik oštećenog podnese zahtev iz stava 2. ovog člana, ostvaruje pravo na ime troškova sastavljanja zahteva prema važećoj AT tarifi o nagradama i naknadama za rad advokata.

Zakonski zastupnik oštećenog svoje svojstvo u postupku pred Pravobranilaštvom, dokazuje fotokopijom izvoda iz matične knjige rođenih, staratelj dokazuje svojstvo dostavljanjem fotokopije Rešenja o postavljenju za staratelja, a punomoćnik - advokat dostavljanjem punomoćja.

Član 4

U slučaju ujeda od strane psa lutalice ili mačke lutalice oštećeno lice je obavezno da nakon ujeda podnese prijavu o nastalom događaju JKP Šumadija Kragujevac - služba ZOOHIGIJENE i to u roku od 48 sati od trenutka nastanka štetnog događaja. (Obrazac 2., koji je sastavni deo Pravilnika).

Izuzetno, zbog medicinske intervencije, odnosno zadržavanja, taj rok može se produžiti, ali najduže do 72 časa od nastanka štetnog događaja.

Zahtev iz člana 3. stav 1. ovog Pravilnika može da se podnese u skladu sa rokovima propisanim Zakonom o obligacionim odnosima.

Član 5

Zahtev iz člana 3. Pravilnika, kao i prijava iz člana 4. Pravilnika, mora da bude u pisanoj formi, jasne sadržine i isti mora da sadrži: ime i prezime oštećenog, prebivalište - boravište oštećenog, kontakt telefon oštećenog, veran opis štetnog događaja, mesto i vreme nastanka štetnog događaja, detaljan opis psa, od strane koga je pretrpljena povreda, podatke o licima koja su prisustvovala nastanku štetnog događaja, opis pretrpljenih povreda, iznos koji potražuje na ime naknade pretrpljene štete, kao i druge podatke, koje mogu biti od značaja za postupanje po Zahtevu.

Član 6

Oštećeno lice, uz Zahtev iz člana 5. Pravilnika, u obavezi je da dostavi sledeću dokumentaciju:

1) fotokopiju lične karte,

2) kompletnu lekarsku dokumentaciju, koja se odnosi na lečenje (izveštaj nadležne zdravstvene ustanove primarne zaštite, izveštaj lekara specijaliste sa detaljnim opisom nastale povrede, izveštaj Instituta za javno zdravlje i dr.),

3) Službena beleška izdata od strane PU Kragujevac o nastalom štetnom događaju,

4) Fotografiju mesta (deo tela) ujeda.

Oštećeni može, uz zahtev i obaveznu dokumentaciju iz stava 1. ovog člana, da podnese i drugu dokumentaciju koja je od značaja za rešavanje po zahtevima za naknadu štete.

U slučaju da se zahtev podnosi od strane zakonskog zastupnika, staratelja ili punomoćnika - advokata, uz zahtev mora da se podnese dokumentacija iz člana 3. stav 4. ovog Pravilnika.

Član 7

Pravobranilaštvo je dužno da primljeni zahtev iz člana 3. ovog Pravilnika, u roku od pet radnih dana od dana prijema zahteva, ukoliko je zahtev uredan i potpun, dostavi Komisiji za utvrđivanje osnova i visine naknade štete nastale usled ujeda pasa i mačaka lutalica, na teritoriji grada Kragujevca (u daljem tekstu: Komisija).

Komisiju iz stava 1. ovog člana obrazuje Gradsko veće grada Kragujevca, posebnim aktom - Rešenjem.

Aktom o obrazovanju Komisije - Rešenjem, utvrđuje se broj članova i sastav Komisije, poslovi i zadaci koje će Komisija obavljati, kao i druga pitanja od značaja za rad Komisije.

Pravobranilaštvo će po prijemu zahteva iz člana 3. ovog Pravilnika, ukoliko je zahtev nerazumljiv ili nepotpun, u roku od pet radnih dana od dana prijema zahteva, pisanim putem obavestiti podnosioca zahteva da otkloni postojeće nedostatke.

Ukoliko podnosilac zahteva u roku od 5 radnih dana od dana prijema obaveštenja Pravobranilaštva iz stava 4. ovog člana ne otkloni nedostatke zbog kojih se ne može postupiti po zahtevu, smatraće se da je isti odustao od zahteva.

Član 8

Komisija će, radi utvrđivanja činjenica i okolnosti koje su od značaja za odlučivanje o podnetom zahtevu, izvršiti uvid u odgovarajuću medicinsku dokumentaciju i može, ali ne mora izvršiti neposredni pregled oštećenog, uz njegovu saglasnost.

Član 9

Nakon utvrđivanja činjenica i okolnosti koje su bitne za odlučivanje o podnetom zahtevu, a najkasnije u roku od 15 dana od dana prijema zahteva, Komisija će dostaviti Mišljenje o osnovanosti predloga za mirno rešavanje spora i visini iznosa naknade štete (u daljem tekstu: Mišljenje), koje će se smatrati obavezujućim za Pravobranilaštvo.

Mišljenje Komisije iz stava 1. ovog člana može da glasi:

- "prihvata se zahtev oštećenog",

- "odbija se zahtev oštećenog",

- "odbacuje se zahtev oštećenog".

Mišljenje Komisije iz stava 1. ovog člana mora biti obrazloženo.

Pravobranilaštvo je u obavezi da postupi po Mišljenju Komisije iz stava 1. ovog člana i zaključi sporazum o vansudskom poravnanju.

Na osnovu Mišljenja Komisije iz stava 1. ovog člana, Pravobranilaštvo sačinjava sporazum o vansudskom poravnanju i obaveštava oštećenog, u roku od 5 radnih dana od dana prijema Mišljenja, o datumu i mestu potpisivanja Sporazuma o vansudskom poravnanju, uz naznaku da je potrebno dostaviti broj žiro računa koji glasi na ime podnosioca zahteva - oštećenog na koji je potrebno izvršiti isplatu po osnovu zaključenog Sporazuma.

Član 10

Kod utvrđivanja visine iznosa naknade štete iz člana 9., a u vezi sa članom 8. Pravilnika najniži iznos dosuđene naknade na ime pretrpljene štete može biti 20.000,00 dinara, a najviši iznos dosuđene naknade na ime pretrpljene štete može biti 80.000,00 dinara.

Član 11

Pravobranilaštvo je dužno da Gradskoj upravi nadležnoj za poslove finansija dostavi primerak potpisanog i overenog sporazuma o vansudskom poravnanju, sa kopijom lične karte podnosioca zahteva - oštećenog i brojem žiro računa podnosioca zahteva - oštećenog (kopijom kartice oštećenog), kao i primerak nadležnoj službi JKP Šumadija Kragujevac, narednog dana od dana potpisivanja.

Član 12

Gradska uprava nadležna za poslove finansija, dužna je da u roku od 10 dana od dana prijema potpisanog i overenog sporazuma o vansudskom poravnanju izvrši plaćanje polovine iznosa na ime vansudskog poravnanja.

JKP Šumadija Kragujevac iz Kragujevca, dužno je da u roku od 10 dana od dana prijema potpisanog i overenog sporazuma o vansudskom poravnanju izvrši plaćanje druge polovine iznosa na ime vansudskog poravnanja, kao i da o izvršenom plaćanju obavesti Pravobranilaštvo.

Član 13

U slučaju da podnosilac zahteva odbije da zaključi sporazum na iznos naknade štete koji je određen od strane Komisije, a isti po istom osnovu pred nadležnim Sudom pokrene postupak, zakonski zastupnik grada Kragujevca i punomoćnik / zakonski zastupnik JKP Šumadija Kragujevac ima mogućnost da pred nadležnim Sudom, tužbu i tužbeni zahtev prizna do iznosa koji je određen od strane nadležne Komisije.

Član 14

Zaključenjem Sporazuma o vansudskom poravnanju, oštećeni svoja potraživanja po istom osnovu više ne može namiriti, ni od Grada ni od JKP Šumadija Kragujevac, u sudskom ili nekom drugom postupku.

Član 15

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".

 

Obrazac broj 1.

Zahtev za naknadu štete nastale usled ujeda psa / mačke lutalice

PREDMET: Zahtev za naknadu štete nastale usled ujeda psa / mačke lutalice

Dana ____________ u _____________, u ulici, pretrpeo / la sam, odnosno moje maloletno dete ___________________, štetu, koja je nastala usled ujeda psa / mačke lutalice.

Detaljan opis psa / mačke: ________________________________.

Opis nastalog štetnog događaja:

________________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________.

Opis nastale povrede:

________________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________.

Svedoci koji su bili prisutni u trenutku nastanka štetnog događaja:

________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________.
(obavezno navođenje ličnih podataka svedoka: ime, prezime, adresa, kao i broj telefona)

Na ime naknade nematerijalne štete nastale usled ujeda od strane pasa / mačke lutalice potražujem novčani iznos od: __________ dinara, koji je potrebno uplatiti na žiro račun, odnosno tekući račun broj ___________________________________, koji se vodi kod ________________________________________.

Uz zahtev prilažem sledeću dokumentaciju:

 

1.

_________________________________

 

2.

_________________________________

 

3.

_________________________________

 

4.

_________________________________

 

5.

_________________________________

 

6.

_________________________________

 

7.

_________________________________.

U _______________________.
Dana ____________________.

 

 

PODNOSILAC ZAHTEVA

 

____________________

 

(Ime i prezime)

 

____________________

 

(adresa)

 

Lk.br. ________________

 

PU __________________

 

(svojeručni potpis podnosioca zahteva)

 

Broj telefona ________________

 

 

Obrazac broj 2.

Prijava JKP Šumadija Kragujevac - ZOOHIGIJENA Kragujevac o ujedu psa / mačke lutalice

PREDMET: Prijava JKP Šumadija Kragujevac - ZOOHIGIJENA Kragujevac o ujedu psa / mačke lutalice.

Dana _____________ u ____________________, u ulici _______________, pretrpeo / la sam, odnosno moje maloletno dete __________________________________, štetu, koja je nastala usled ujeda psa / mačke lutalice.

Opis nastalog štetnog događaja:

________________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________.

Detaljan opis psa / mačke: _____________________________________.

Svedoci koji su bili prisutni u trenutku nastanka štetnog događaja:

________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________.
(obavezno navođenje ličnih podataka svedoka: ime, prezime, adresa, kao i broj telefona)

U ___________________.
Dana ________________.

 

 

PODNOSILAC ZAHTEVA

 

__________________

 

 

(Ime i prezime)

 

 

 

____________________

 

 

(adresa)

 

 

Lk.br. ________________

 

 

PU __________________

 

 

(svojeručni potpis podnosioca zahteva)

 

 

Broj telefona _____________