ODLUKA

O PLATAMA, NAKNADAMA I OSTALIM PRIMANJIMA FUNKCIONERA, SLUŽBENIKA NA POLOŽAJU, ODBORNIKA, ČLANOVA GRADSKOG VEĆA, ČLANOVA UPRAVNIH I NADZORNIH ODBORA, RADNIH TELA ORGANA GRADA I ZAPOSLENIH

("Sl. list grada Sremska Mitrovica", br. 7/2018)

Član 1

Ovom Odlukom uređuju se plate funkcionera, službenika na položaju, odbornika, članova upravnih i nadzornih odbora i radnih tela organa grada Sremska Mitrovica.

Član 2

Funkcioneri i službenici na položaju, lica koja je izabrala, postavila i imenovala Skupština grada i Gradsko veće, i koja su na stalnom radu u Gradu za svoj rad primaju platu.

Plata za funkcionere i službenike na položaju utvrđuje se postupkom koji propisuje Zakon o platama u državnim organima i javnim službama, uz primenu sledećih koeficijenata:

-

za Gradonačelnika

9,40

-

za Zamenika Gradonačelnika

9,20

-

za Predsednika Skupštine Grada

9,20

-

za člana Gradskog veća na stalnom radu

3,85

-

za Načelnika Gradske uprave za budžet i lokalni ekonomski razvoj

39,30

-

za Načelnika Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove i imovinu

37,80

-

za Načelnika Gradske uprave za urbanizam, prostorno planiranje i izgradnju objekata

37,80

-

za Načelnika Gradske uprave za obrazovanje, kulturu i sport

37,80

-

za Načelnika Gradske uprave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu

37,80

-

za Načelnika Gradske uprave za poljoprivredu i zaštitu životne sredine

37,80

-

za Načelnika Gradske uprave za saobraćaj, komunalne i inspekcijske poslove

37,80

-

za Sekretara Skupštine grada

37,80

-

za Zamenika sekretara Skupštine grada

31,30

-

za Gradskog pravobranioca

37,80

-

za Zamenika gradskog pravobranioca

31,30

-

za Zamenika načelnika Gradske uprave

31,30

-

za Pomoćnika gradonačelnika

37,80

Predsednik Skupštine grada, u slučaju da ne ostvaruje prava iz radnog odnosa u Skupštini grada, ima pravo na naknadu u mesečnom iznosu i to: 45% neto zarade koju bi ostvario ukoliko bi ostvarivao prava iz radnog odnosa u Skupštini grada.

Zamenik Predsednika Skupštine grada ima pravo na naknadu u mesečnom iznosu i to: 45% neto zarade koju bi ostvario Predsednik Skupštine grada ukoliko bi ostvarivao prava iz radnog odnosa u Skupštini grada.

Osnovica za obračun plate funkcionera i službenika na položaju utvrđuje se aktom Vlade Republike Srbije.

Član 3

Plata utvrđena u smislu člana 2. ove odluke isplaćuje se za rad u punom radnom vremenu, odnosno radnom vremenu koje se smatra punim.

Puno radno vreme iznosi 40 časova nedeljno, odnosno 8 časova dnevno u okviru utvrđenog radnog vremena, u periodu od 07,00 do 15,00 časova.

Smatraće se da je funkcioner i službenik na položaju ostvario puno radno vreme i ukoliko je na radu proveo 8 časova dnevno u periodu od 06,55 do 15,05 časova.

Funkcioner i službenik na položaju koji radi puno radno vreme ima pravo na odmor u toku dnevnog rada u trajanju od 30 minuta i to vreme odmora se uračunava u radno vreme.

Član 4

Za rad u radnom vremenu kraćem od punog radnog vremena, i to u slučajevima neblagovremenog dolaska na posao i odlaska sa posla pre isteka radnog vremena, odnosno neopravdanog odsustva sa posla u toku trajanja radnog vremena, funkcioneru i službeniku na položaju će se isplatiti plata srazmerno vremenu provedenom na radu.

Neblagovremenim dolaskom na posao smatra se dolazak posle 07,05 časova.

Odlaskom sa posla pre isteka radnog vremena smatra se odlazak pre isteka punog radnog vremena.

Neopravdanim odsustvom sa posla u toku trajanja radnog vremena smatra se svako odsustvo sa rada, izuzev odsustva radi:

- odazivanja pozivu suda

- vršenja pregleda funkcionera i službenika na položaju ili člana porodičnog domaćinstva nesposobnog za sopstveno staranje kod lekara specijaliste, osim stomatologa.

Ukoliko funkcioner i službenik na položaju na posao dođe 30 minuta posle vremena utvrđenog stavom 2.ovog člana ili ode sa posla do 30 minuta pre vremena utvrđenog stavom 3 istog člana, smatraće se da je tog radnog dana na poslu proveo 07,00 časova i biće mu umanjena plata za razliku do punog radnog vremena.

U slučaju neopravdanog odsustva sa posla u smislu stava 4.ovog člana, u trajanju do 60 minuta u toku trajanja radnog dana, smatraće se da je funkcioner i službenik na položaju tog radnog dana na poslu proveo 07,00 sati i biće mu umanjena plata za razliku do punog radnog vremena.

U svim ostalim slučajevima neblagovremenog dolaska na posao, odlaska sa posla pre isteka radnog vremena, odnosno neopravdanog odsustva sa posla, smatraće se da je funkcioner i službenik na položaju izostao sa posla jedan radni dan i shodno tome će mu se isplatiti plata.

Član 5

Funkcioner koga je izabrala Skupština grada, a ne nalazi se na stalnom radu, za svoj rad prima naknadu.

Iznos mesečne naknade utvrđuje se u visini iznosa osnovice za obračun plata funkcionera i koeficijenta 2.

Član 6

Odbornici Skupštine grada za održanu sednicu imaju pravo na naknadu u iznosu od 20.000,00 dinara.

Članovi Gradskog veća koji nisu na stalnom radu u Gradskom veću imaju pravo na naknadu za prisustvovanje sednicama Gradskog veća u iznosu od 25.500,00 dinara mesečno, uvećanu za troškove poreza i doprinosa.

Predsednici radnih tela Skupštine grada, koji ujedno i savetuju predsednika Skupštine iz oblasti za koju je radno telo osnovano, imaju pravo na mesečnu naknadu koja se dobija množenjem neto iznosa osnovice za obračun plata izabranih lica sa koeficijentom 2.

Članovi radnih tela Skupštine grada imaju pravo na naknadu za prisustvovanje sednicama radnih tela u iznosu od 8,5% od osnovice izabranog lica.

U slučaju opravdanog izostanka odbornik je dužan da, najkasnije u roku od 48 časova pre početka zakazane sednice, pismenim putem obavesti predsednika Skupštine grada o sprečenosti da prisustvuje sednici i da navede razloge izostanka sa sednice.

Pravo na naknadu, iz stava 1. i 2. ovog člana, ne pripada odborniku, odnosno članu Gradskog veća, u slučaju neopravdanog izostanka sa sednice. U slučaju održavanja više od jedne sednice u toku meseca, naknada za taj mesec se umanjuje srazmerno broju neopravdanih izostanaka.

Član radnog tela Skupštine grada dužan je da, najkasnije u roku od 24 sata pre početka zakazane sednice, pismenim putem obavesti predsednika Skupštine grada o sprečenosti da prisustvuje sednici i da navede razloge izostanka sa sednice.

Pravo na naknadu, iz stava 4 ovog člana, ne pripada članu radnog tela u slučaju neopravdanog izostanka sa sednice.

Član 7

Predsednici upravnih odbora ustanova imaju pravo na mesečnu naknadu koja se dobija množenjem neto iznosa osnovice za obračun plata izabranih lica sa koeficijentom 1,5.

Članovi upravnih odbora ustanova imaju pravo na mesečnu naknadu koja se dobija množenjem neto iznosa osnovice za obračun plata izabranih lica sa koeficijentom 1,2.

Predsednici nadzornih odbora ustanova imaju pravo na mesečnu naknadu koja se dobija množenjem neto iznosa osnovice za obračun plata izabranih lica sa koeficijentom 1.

Članovi nadzornih odbora ustanova imaju pravo na mesečnu naknadu koja se dobija množenjem neto iznosa osnovice za obračun plata izabranih lica sa koeficijentom 0,8.

Član 8

Članovi komisija, saveta, odbora i radnih tela koja obrazuju organi grada, imaju pravo na novčanu naknadu čiji će iznos biti utvrđen aktom organa koji je obrazovao komisiju, savet, odbor ili radno telo.

Pravo na naknadu iz prethodnog stava nemaju članovi komisija, saveta, odbora i radnih tela ako su funkcioneri, službenik na položaju i službenik u gradskoj upravi, kao i zaposleni u javnim preduzećima i ustanovama, u slučaju održavanja sednice u toku radnog vremena.

Član 9

Funkcioneri na stalnom radu mogu ostvariti pravo na naknadu plate u trajanju od 3 meseca po prestanku funkcije.

Pravo iz prethodnog stava stiče se na osnovu ličnog zahteva koji se podnosi Komisiji za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose, najkasnije u roku od 15 dana od dana prestanka funkcije.

Član 10

Koeficijent izražava složenost poslova, odgovornost, uslove rada i stručnu spremu.

Koeficijent sadrži i dodatak na ime naknade za ishranu u toku rada i regres za korišćenje godišnjeg odmora.

Član 11

Dodatak na platu pripada za:

1. Vreme provedeno u radnom odnosu (minuli rad) - za svaku punu godinu rada ostvarenu u radnom odnosu kod poslodavca - u iznosu od 0,4% od osnovice;

2. Dežurstvo i druge slučajeve rada dužeg od punog radnog vremena (prekovremeni rad) - u iznosu od 26% od osnovice, srazmerno vremenu provedenom na radu;

3. Rad na dane državnog i verskog praznika - u iznosu od 110% od osnovice, srazmerno vremenu provedenom na radu;

4. Dnevnu naknadu za povećane troškove rada i boravka na terenu (terenski dodatak) - u iznosu od 3% prosečne mesečne zarade zaposlenog u privredi Republike, prema poslednjem konačnom objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za statistiku, a kao nisu obezbeđeni smeštaj i ishrana, u terenski dodatak ulaze i troškovi smeštaja i ishrane, ali najviše do iznosa naknada za dnevnicu za službeno putovanje i troškove noćenja;

5. Rad noću (između 22 i 06 časova narednog dana), ako takav rad nije vrednovan pri utvrđivanju koeficijenta - u iznosu od 26% od osnovice, srazmerno vremenu provedenom na radu.

Ako su se istovremeno stekli uslovi za ostvarivanje prava na dodatak na platu po više osnova utvrđenih u stavu 1. tačke 2. 3. i 5. ovog člana, dodatak koji se isplaćuje ne može biti manji od zbira procenata dodatka po svakom osnovu.

Član 12

Funkcioneri i službenici na položaju imaju pravo na naknadu zarade za vreme odsustvovanja sa rada zbog privremene sprečenosti za rad do 30 dana, i to:

1) u visini od 65% prosečne mesečne zarade u prethodna tri meseca pre meseca u kojem je nastupila privremena sprečenost za rad, s tim da ne može biti niža od minimalne zarade utvrđene u skladu sa zakonom, ako je sprečenost za rad prouzrokovana bolešću ili povredom van rada i

2) u visini od 100% prosečne mesečne zarade u prethodna tri meseca pre meseca u kojem je nastupila privremena sprečenost za rad, s tim da ne može biti niža od minimalne zarade utvrđene u skladu sa zakonom, ako je sprečenost za rad prouzrokovana povredom na radu ili profesionalnom bolešću.

Član 13

Funkcionerima i službenicima na položaju naknađuju se troškovi prevoza za dolazak na rad i odlazak sa rada u visini cene mesečne pretplatne karte u gradskom ili prigradskom, odnosno međugradskom saobraćaju.

Naknada iz stava 1. ovog člana pripada izabranom licu za dane provedene na radu.

Član 14

Funkcioneri i službenici na položaju imaju pravo na naknadu troškova za vreme provedeno na službenom putovanju u zemlji i inostranstvu.

Službeno putovanje u zemlji, u smislu ove Odluke, jeste putovanje na koje se upućuje izabrano lice da, po nalogu Komisije za kadrovska i administrativna pitanja Skupštine grada Sremska Mitrovica, izvrši službeni posao van mesta rada.

Službeno putovanje u zemlji može da traje najduže 15 dana neprekidno.

Ako potrebe službenog puta zahtevaju ili ako započeti posao ne može da se prekine, službeno putovanje, uz saglasnost Komisije za kadrovska i administrativna pitanja Skupštine grada Sremska Mitrovica, može da taje i duže od 15 dana, ali najviše 30 dana neprekidno.

Član 15

Funkcionerima i službenicima na položaju se naknađuju troškovi smeštaja, ishrane, prevoza i ostali troškovi u vezi sa službenim putovanjem u zemlji.

Troškovi ishrane i gradskog prevoza u mestu u kojem se vrši službeni posao naknađuju se preko dnevnica.

Član 16

Funkcionerima i službenicima na položaju se naknađuju troškovi službenog putovanja u zemlji, i to:

1. Troškovi smeštaja;

2. Dnevnica ili umanjena dnevnica;

3. Troškovi prevoza i

4. Ostali troškovi službenog putovanja u zemlji.

Član 17

Funkcionerima i službenicima na položaju se troškovi smeštaja naknađuju prema priloženom hotelskom računu za prenoćište i doručak, izuzev za prenoćište i doručak u hotelu prve kategorije (pet zvezdica).

Funkcionerima i službenicima na položaju, kojima su obezbeđeni besplatno prenoćište i doručak, ne naknađuju se troškovi smeštaja.

Član 18

Funkcionerima i službenicima na položaju isplaćuje se dnevnica za službeno putovanje u zemlji u iznosu od 150 dinara.

Član 19

Dnevnica za službeno putovanje računa se od časa polaska do časa povratka sa službenog putovanja.

Cela dnevnica isplaćuje se za vreme od 12 do 24 časa provedenih na službenom putovanju neprekidno, a polovina dnevnice isplaćuje se za vreme od 8 do 12 časova provedenih na službenom putovanju neprekidno.

Član 20

Funkcionerima i službenicima na položaju se naknađuju troškovi prevoza od mesta rada do mesta gde treba da se izvrši službeni posao i troškovi prevoza za povratak do mesta rada, u visini stvarnih troškova prevoza u javnom saobraćaju.

Ako zbog hitnosti, odnosno potreba službenog posla funkcioner i službenik na položaju ne može koristiti javni prevoz ili službeno vozilo, po pismenom odobrenju Komisije za kadrovska i administrativna pitanja Skupštine grada Sremska Mitrovica, u kome su navedeni razlozi hitnosti, odnosno potreba službenog posla, može koristiti sopstveni automobil.

Funkcioneru i službeniku na položaju koji, po pismenom odobrenju, koristi sopstveni automobil, isplaćuje se naknada od 10% propisane cene za litar pogonskog goriva po pređenom kilometru.

Član 21

Ostali troškovi koji su u vezi sa službenim poslom na službenom putovanju (rezervacija mesta u prevoznom sredstvu, prevoz prtljaga, telefonski razgovori i sl.) naknađuju se u visini stvarnih troškova, prema priloženom računu.

Član 22

Obračun putnih troškova sa odgovarajućim dokazima o njihovoj visini (karta za prevoz, račun za prenoćište i doručak, računi za ostale troškove i dr.) podnosi se ovlašćenom licu radi odobrenja isplate naknade za službeno putovanje u roku od 3 dana od dana kada je službeno putovanje završeno.

Član 23

Na osnovu naloga za službeno putovanje u zemlji, funkcioneru i službeniku na položaju se može isplatiti akontacija u visini procenjenih troškova.

Ukoliko službeno putovanje ne započne u roku od tri dana od datuma koji je naveden u nalogu za službeno putovanje, funkcioner i službenik na položaju je dužan da isplaćenu akontaciju vrati narednog dana od isteka tog roka.

Član 24

Funkcioner i službenik na položaju ima pravo na naknadu troškova službenog putovanja u inostranstvo na način propisan Uredbom o naknadi troškova i otpremnini državnih službenika i nameštenika.

Član 25

Funkcioneru i službeniku na položaju koje odlazi u penziju isplaćuje se otpremnina na način propisan Uredbom o naknadi troškova i otpremnini državnih službenika i nameštenika.

Član 26

Funkcioner i službenik na položaju koji po isteku mandata ne bude ponovo postavljen ili koji u toku trajanja mandata bude razrešeno, a ne može se rasporediti na radno mesto u istom organu koje odgovara njegovoj stručnoj spremi i radnim sposobnostima i shodno tome mu je prestala funkcija, ima pravo na naknadu plate u trajanju od tri meseca koju je imao na dan prestanka funkcije.

Pravo na naknadu plate iz stava 1. ovog člana može se izuzetno produžiti do tri meseca ukoliko u tom vremenu funkcioner i službenik na položaju stiče pravo na penziju.

Pravo na naknadu plate iz stava 1. i 2. ovog člana prestaje zasnivanjem radnog odnosa ili sticanjem prava na penziju.

Član 27

Deci funkcionera i službenika na položaju starosti do 15 godina života, obezbeđuje se poklon za Božić i Novu godinu u vrednosti do neoporezivog iznosa koji je predviđen zakonom kojim se uređuje porez na dohodak građana.

Pravo iz stava 1. ovog člana obezbeđuje se preko Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove i imovinu.

Odluku o poklonu iz stava 1. ovog člana donosi Gradonačelnik.

Član 28

Funkcioner i službenik na položaju ima pravo na naknadu troškova pogrebnih usluga u slučaju smrti člana uže porodice, a članovi uže porodice u slučaju smrti funkcionera i službenika na položaju, u visini troškova pogrebnih usluga, a najviše do vrednosti neoporezovanog iznosa predviđenog zakonom kojim se uređuje porez na dohodak građana.

Članovima uže porodice u smislu stava 1. ovog člana, smatraju se bračni drug i deca funkcionera i službenika na položaju.

Član 29

Naknade utvrđene ovom Odlukom isplaćivaće se iz sredstava budžeta Grada.

Član 30

Stupanjem na snagu ove odluke prestaju da važe Pravilnik o platama i ostalim primanjima izabranih lica grada Sremske Mitrovice, naknadama odbornicima Skupštine grada Sremske Mitrovice, članovima gradskog veća i članovima radnih tela Skupštine grada Sremske Mitrovice i Pravilnik o platama i ostalim primanjima lica koja imenuje i postavlja Skupština grada Sremske Mitrovice, Gradsko veće ili Gradonačelnik broj 06-43/2009-I od 23.03.2009. godine.

Član 31

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Sremska Mitrovica", a primenjivaće se od počev od obračuna i isplate za mesec juli 2018. godine.