ODLUKA

O PODIZANJU I ODRŽAVANJU SPOMENIKA NA TERITORIJI GRADA SREMSKA MITROVICA

("Sl. list grada Sremska Mitrovica", br. 7/2018)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuje se podizanje i održavanje spomenika i postavljanje i održavanje skulpturalnih dela na javnim površinama na teritoriji Grada Sremska Mitrovica, kao i uslovi i način obezbeđivanja sredstava za njihovo podizanje, odnosno postavljanje i održavanje.

Član 2

Spomenik u smislu ove odluke je delo likovne ili primenjene umetnosti - figura, poprsje, bista, reljef, spomen-ploča ili drugo spomen-obeležje koje obeležava događaj ili ličnost značajnu za Grad Sremsku Mitrovicu, nacionalnu istoriju i kulturu ili svetsku političku i kulturnu baštinu.

Skulpturalno delo u smislu ove odluke je delo koje se zbog svoje umetničke vrednosti postavlja na javnoj površini.

Član 3

Javna površina u smislu odredbe ove odluke je: ulica, trg, rečna obala, most, javna zelena površina između i oko zgrada, park, skver, pasaž i fasada zgrade koje se nalaze u regulacionoj liniji ulice, odnosno javne površine.

Član 4

Spomenik i skulpturalno delo (u daljem tekstu: spomenik) se podiže na osnovu odluke Skupštine grada Sremska Mitrovica (u daljem tekstu: Skupština grada), u skladu sa odredbama ove odluke.

Član 5

Odredbe ove odluke, osim u pogledu organa nadležnog za donošenje odluke o podizanju spomenika, ne primenjuje se kada se spomenik podiže na inicijativu druge države.

II PODIZANJE SPOMENIKA

Član 6

Inicijativu za podizanje spomenika može podneti fizičko ili pravno lice.

Inicijativa iz stava 1. ovog člana, podnosi se gradskoj upravi nadležnoj za poslove kulture, u pisanom obliku i mora biti obrazložena.

Inicijativa iz stava 1. ovog člana, može da sadrži i predlog lokacije za podizanje spomenika.

Član 7

Gradska uprava nadležna za poslove kulture razmatra inicijativu za podizanje spomenika.

U postupku razmatranja inicijative za podizanje spomenika, gradska uprava nadležna za poslove kulture formira Radni tim koji pribavlja stručna mišljenja Zavoda za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica, preduzeća nadležnog za poslove urbanizma i gradske uprave nadležne za poslove urbanizma i građevine, radi utvrđivanja lokacije kao i ostalih uslova za podizanje spomenika.

Na osnovu mišljenja iz stava 2. ovog člana, gradska uprava nadležna za poslove kulture priprema nacrt odluke o podizanju spomenika i upućuje ga Gradskom veću.

Gradsko veće utvrđuje predlog odluke o podizanju spomenika i upućuje ga Skupštini grada na donošenje.

Gradska uprava nadležna za poslove kulture obaveštava podnosioca inicijative o ishodu inicijative.

Član 8

Skupština grada, istovremeno sa donošenjem odluke za podizanje spomenika, obrazuje Odbor za sprovođenje odluke (u daljem tekstu: Odbor).

Aktom o obrazovanju Odbora utvrđuje se zadatak, broj članova i druga pitanja od značaja za rad Odbora.

U Odboru se imenuju stručnjaci iz oblasti kulture (istoričari umetnosti, akademski slikari, vajari, književnici i drugi), urbanizma (arhitekte, planeri i urbanisti), predstavnik Zavoda za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica i druga stručna lica.

U Odbor može da se imenuje i lice koje je obezbedilo minimalno 50% potrebnih sredstava za podizanje spomenika.

Član 9

Izbor idejnog rešenja za spomenik može se vršiti na osnovu konkursa, angažovanjem autora po pozivu uz učešće najmanje tri autora ili korišćenjem već postojećeg dela likovne ili primenjene umetnosti, u skladu sa zakonom.

Odbor donosi odluku o načinu izbora idejnog rešenja i sprovodi postupak izbora idejnog rešenja za spomenik na jeden od načina utvrđen u stavu 1. ovog člana.

Ukoliko se sprovodi konkurs za izbor idejnog rešenja za spomenik, konkurs se objavljuje najmanje u dva dnevna lista.

Radi utvrđivanja bližih uslova konkursa iz stava 1. ovog člana, odbor može pribaviti mišljenje stručnih udruženja i organizacija.

Odbor vrši izbor idejnog rešenja spomenika i utvrđuje iznos sredstava potreban za podizanje spomenika.

Ukoliko odbor ne izvrši izbor idejnog rešenja za spomenik na jedan od načina utvrđen ovim članom, postupak se ponavlja.

Administrativno-tehničke poslove za potrebe odbora, u skladu sa odredbama ove odluke, obavlja Stručna služba skupštine.

Član 10

Izuzetno od odredaba ove odluke, na teritoriji Grada Sremska Mitrovica, može se podići replika spomenika značajne umetničke i kulturno-istorijske vrednosti.

O podizanju replike odlučuje Skupština grada na predlog Gradskog veća.

Član 11

Gradska uprava nadležna za poslove građevine izdaje odobravanje za izvođenje radova na podizanju spomenika.

Član 12

Spomenik se može ukloniti, odnosno premestiti, ako za to postoje opravdani razlozi.

Odluku o uklanjanju, odnosno premeštanju spomenika, donosi Skupština grada na predlog Gradskog veća.

Član 13

Zavoda za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica vodi evidenciju o podignutim spomenicima na teritoriji Grada Sremska Mitrovica, postavljenim u skladu sa ovom odlukom.

Odbor je dužan da u roku od osam dana pre otpočinjanja radova na podizanju spomenika, o tome obavesti Zavoda za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica, kao i da ovom Zavodu prijavi da je spomenik roku od 30 dana od dana završetka radova na podizanju spomenika.

III FINANSIRANJE

Član 14

Sredstva za podizanje spomenika obezbeđuju se u budžetu Grada Sremska Mitrovica.

Sredstva za izradu idejnog rešenja i sredstva za podizanje spomenika mogu se obezbediti iz priloga, poklona, donacija ili na drugi način u skladu sa zakonom.

Član 15

Pravno ili fizičko lice koji obezbede sva ili više od 50% potrebnih sredstava za podizanje spomenika, ima pravo da mu se ime upiše na postament ili pored spomenika.

IV ODRŽAVANJE SPOMENIKA

Član 16

Spomenici koji su utvrđeni za kulturno dobro ili dobro koje uživa prethodnu zaštitu, održavaju se po programu rada Zavoda za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica.

O održavanju spomenika koji nije proglašen za kulturno dobro ili dobro koje uživa prethodnu zaštitu, stara se Grad Sremska Mitrovica.

Član 17

Sredstva za održavanje spomenika, obezbeđuju se u budžetu Grada Sremska Mitrovica.

Član 18

Održavanje spomenika i prostora oko spomenika obuhvata redovno održavanje čistoće, negu javnih zelenih površina, kontrolu rasvete, popravku prilazne staze ili puta do spomenika i po potrebi sprovođenje mera konzervatorsko-restauratorske zaštite spomenika.

Član 19

Održavanje spomenika i prostora oko spomenika vrše nadležna javna preduzeća.

Mere konzervatorsko-restauratorske zaštite spomenika sprovode se na osnovu uslova koje utvrđuje Zavoda za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica.

Član 20

Spomenici se ne smeju prljati, oštetiti ili uništiti.

Građani su dužni da čuvaju spomenika i da se prema njima odnose sa dužnim pažnjom kao i da spreče ili prijave njihovo oštećenje.

Član 21

Pravno ili fizičko lice koje neovlašćeno podigne, premesti, ukloni, ošteti ili uništi spomenik dužno je da uspostavi pređašnje stanje pod nadzorom nadležnog zavoda za zaštitu spomenika kulture, odnosno ako to nije moguće da nadoknadi nastalu štetu.

Ukoliko lice iz stava 1. ovog člana ne uspostavi pređašnje stanje, to će učiniti Zavoda za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica, o trošku tog lica.

Član 22

Gradsko veće, na predlog gradske uprave nadležne za poslove kulture, može čuvanje i održavanje jednog ili više spomenika, poveriti školi, preduzeću, ustanovi ili drugom organu i organizaciji, uz njihovu saglasnost.

V NADZOR

Član 23

Nadzor nad primenom ove odluke vrši Gradska uprava nadležna za poslove kulture.

Poslove inspekcijskog nadzora nad podizanjem i održavanjem spomenika vrše odeljenja gradske uprave nadležna za inspekcijske poslove i poslove komunalne policije.

VI KAZNENE ODREDBE

Član 24

Novčanom kaznom u iznosu od 150.000,00 dinara, kazniće se za prekršaj pravno lice:

- ako podigne spomenik suprotno odredbama člana 4. ove odluke,

- ako premesti ili ukloni spomenik suprotno odredbama člana 12. ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 20.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 50.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se fizičko lice novčanom kaznom od 10.000,00 dinara.

Član 25

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 dinara, kazniće se za prekršaj fizičko lice:

- ako prlja, ošteti ili uništi spomenik (član 21.).

VII ZAVRŠNA ODREDBA

Član 26

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Sremska Mitrovica".