PRAVILNIK
O POSTUPKU OSTVARIVANJA PRAVA NA BESPLATAN PREVOZ LICA STARIJIH OD 65 GODINA

("Sl. list Grada Loznice", br. 9/2018)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se uređuje postupak ostvarivanja prava na besplatan prevoz lica starijih od 65 godina.

Član 2

Usluge besplatnog prevoza lica starijih od 65 godina pruža vršilac komunalne delatnosti gradskog i prigradskog prevoza putnika, odnosno prevoza putnika u gradsko-prigradskom saobraćaju na teritoriji grada Loznice (u daljem tekstu: prevoznik) na linijama za koje postoje registrovani i overeni redovi vožnje.

Član 3

Pravo na besplatan prevoz ima lice ukoliko:

• je državljanin Republike Srbije,

• ima navršenih 65 godina života i

• ima prebivalište na teritoriji grada Loznice.

Član 4

Postupak ostvarivanja prava koje je predmet ovog pravilnika otpočinje podnošenjem Zahteva za izdavanje povlastice za gradsko-prigradski prevoz (u daljem tekstu: zahtev).

Zahtev iz st. 1. ovog člana se podnosi na propisanom obrascu koji je štampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 5

Zahtev može da podnese lice koje ispunjava uslove utvrđene u čl. 3. ovog pravilnika.

Zahtev se može podneti u zgradi Gradske uprave - Uslužni centar šalter br. 10, u mesnoj kancelariji ili u prostorijama udruženja penzionera registrovanog na teritoriji grada Loznice.

Uz zahtev se podnosi jedna fotografija podnosioca zahteva dimenzija 30 x 35 mm, a na uvid se podnosi i lična karta, kojom se dokazuje ispunjenost uslova iz čl. 3. ovog pravilnika.

Član 6

Postupajući po podnetom zahtevu, načelnik Gradske uprave podnosiocu zahteva izdaje personalizovanu plastifikovanu povlasticu za besplatan prevoz u gradsko-prigradskom saobraćaju na teritoriji grada Loznice (u daljem tekstu: povlastica).

Povlastica se izdaje u roku koji nije duži od vremena potrebnog za izradu iste, a taj rok ne može biti duži od 15 dana od dana podnošenja zahteva. O mestu i vremenu preuzimanja povlastice, podnosilac zahteva će biti blagovremeno obavešten.

Povlastica je odštampana uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 7

Pravo na besplatan prevoz se ostvaruje pokazivanjem povlastice ovlašćenom licu u vozilima prevoznika. Povlastica važi uz ličnu kartu.

Član 8

Grad Loznica je nadležan za obezbeđivanje ostvarivanja prava na besplatan prevoz lica starijih od 65 godina. Sredstva za ostvarivanje prava obezbeđuju se u budžetu grada Loznice.

Pravo na besplatan prevoz lica starijih od 65 godina finansira se iz budžeta grada Loznice. Način finansiranja, mesečni iznos i drugi elementi biće regulisani posebnim ugovorom o besplatnom prevozu lica starijih od 65 godina na teritoriji grada Loznice, koji će biti zaključen na osnovu ovog pravilnika.

Ugovor iz st. 2 ovog člana zaključiće Gradonačelnik grada Loznice, u ime grada, i ovlašćeno lice prevoznika, u ime prevoznika.

Član 9

Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Uputstvo načelnika Gradske uprave br. 135/2012-III1 od 07.02.2012. godine.

Član 10

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Loznice", a primenjuje se od 15. juna 2018. godine.