ODLUKA
O FORMIRANJU JEDINICA CIVILNE ZAŠTITE OPŠTE NAMENE ZA ZAŠTITU I SPASAVANJE OD ELEMENTARNIH NEPOGODA I DRUGIH NESREĆA NA TERITORIJI GRADA VRANJA

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 21/2018)

Član 1

Ovom Odlukom uređuje se formiranje, organizacija, opremanje, osposobljavanje i funkcionisanje jedinica civilne zaštite opšte namene na teritoriji grada Vranja.

Član 2

Jedinice civilne zaštite opšte namene se obrazuju kao privremeni sastavi od dobrovoljaca i radno sposobnog stanovništva, kao i zaposlenih za izvršavanje jednostavnijih poslova zaštite i spasavanja i to naročito: lokalizovanje i gašenje manjih požara i šumskih požara, učešće u zaštiti od poplava i zbrinjavanju ugroženog stanovništva, ukazivanje prve pomoći, održavanje reda, pomoć u sanaciji terena, kao ispomoć specijalizovanim jedinicama civilne zaštite i obavljanje drugih aktivnosti po proceni Gradskog štaba za vanredne situacije.

Član 3

Na teritoriji grada Vranja obrazuju se jedinice civilne zaštite opšte namene, jačine čete (VI voda) sa ukupno 263 obveznika civilne zaštite.

Formacijski sastav I voda jedinice civilne zaštite opšte namene na osnovu stava 1 ovog člana je 65 obveznika civilne zaštite, a odeljenja 13 obveznika civilne zaštite, formacijski sastav II voda je 52 obveznika civilne zaštite, a odeljenja 13 obveznika civilne zaštite, formacijski sastav III voda je 48 obveznika civilne zaštite, a odeljenja 12 obveznika civilne zaštite, formacijski sastav IV voda je 30 obveznika civilne zaštite, a odeljenja 10 obveznika civilne zaštite, formacijski sastav V voda je 35 obveznika, a odeljenja 7 i formacijski sastav VI voda je 33 obveznika civilne zaštite, prvog odeljenja 15 obveznika civilne zaštite, drugog odeljenja 7 i trećeg odeljenja 11 obveznika civilne zaštite.

Na teritoriji sledećih mesnih zajednica formiraju se jedinice civilne zaštite opšte namene i to:

Red. broj

Naziv mesne zajednice

Sedište komande

Formacija

Vod

Odeljenje

Broj

1.

MZ "Dva Bresta"

MZ "Centar"

I

1

13

2.

MZ "Odžinka"

1

13

3.

MZ "Centar"

1

13

4.

MZ "Gornja Čaršija"

1

13

5.

MZ "Rudina"

1

13

6.

MZ "Vranjska Banja 1"

MZ "Vranjska banja1"

II

1

13

7.

MZ "Korbevac"

1

13

8.

MZ "Kriva feja"

1

13

9.

MZ "Vranjska Banja 3"

1

13

10.

MZ "Ristovac"

MZ "Donji Neradovac"

III

1

12

11.

MZ "Rataje"

1

12

12.

MZ "Pavlovac"

1

12

13.

MZ "Donji Neradovac

1

12

14.

MZ "Tibužde"

MZ "Tibužde"

IV

1

10

15.

MZ "Zlatokop"

1

10

16.

MZ "Barelić"

1

10

17.

MZ "Dubnica"

MZ "Dubnica"

V

1

7

18.

MZ "Soderce"

1

7

19.

MZ "Katun"

1

7

20.

MZ "Gornji Vrtogoš"

1

7

21.

MZ "Donji Vrtogoš"

1

7

22.

MZ "Vlase"

MZ "Vlase"

VI

1

15

23.

MZ "Drenovac"

1

7

24.

MZ "Golemo Selo"

1

11

UKUPNO:

 

6

24

263

Član 4

Osnovni kriterijum za utvrđivanje vrste, veličine i broja jedinica je stepen ugroženosti teritorije grada Vranja od elementarnih nepogoda i drugih nesreća.

Član 5

U jedinicu civilne zaštite opšte namene raspoređuju se zdravstveno sposobni muškarci i žene, starosti od 16 do 60 godina (muškarci), odnosno od 16 do 55 godina (žene), u skladu sa zakonom.

Član 6

Nakon formiranja jedinica civilne zaštite iz člana 3. Ove Odluke, izvršiti popunu, opremanje i obuku istih sa odgovarajućom opremom i materijalno-tehničkim sredstvima koja su neophodna za ličnu, uzajamnu i kolektivnu zaštitu njenih pripadnika i za sprovođenje mera i izvršavanje zadataka civilne zaštite. Pripremanje, opremanje i obuku izvršiti iz sredstava budžeta Grada, predviđenih za finansiranje sistema zaštite i spasavanja.

Član 7

Način zaduženja, upotrebe, zamene i razduženja uniforme jedinica civilne zaštite opšte namene uređen je Pravilnikom o uniformi i oznakama civilne zaštite, oznakama funkcija i specijalnosti i ličnoj karti pripadnika civilne zaštite ("Sl. glasnik RS", broj 13/2013).

Član 8

Prilikom izvršavanja zadataka zaštite i spasavanja pripadnici jedinica civilne zaštite opšte namene imaju prava na zdravstveno osiguranje i naknade propisane zakonom.

U izvršavanju zadataka zaštite i spasavanja na pripadnike jedinice civilne zaštite opšte namene primenjuju se opšti propisi o bezbednosti i zaštite na radu, kao i posebne mere za obezbeđenje zaštite i zdravlja, u skladu sa zakonom.

Član 9

Zdravstvenu sposobnost pripadnika jedinica civilne zaštite opšte namene utvrđuje Dom zdravlja u Vranju.

Član 10

Mobilizaciju jedinica civilne zaštite opšte namene naređuje Gradski štab za vanredne situacije grada Vranja u skladu sa Planom mobilizacije.

Član 11

Organizaciju i sprovođenje mobilizacije jedinica civilne zaštite opšte namene obezbeđuje Kancelarija za vanredne situacije pri Kabinetu gradonačelnika.

Član 12

Objedinjavanje, koordinaciju i rukovođenje snagama zaštite i spasavanja, jedinica civilne zaštite opšte namene u sprovođenju mera zaštite i spasavanja na teritoriji grada Vranja, sprovodi Gradski štab za vanredne situacije.

Član 13

Jedinice civilne zaštite opšte namene mogu se angažovati u svim naseljima na celoj teritoriji grada Vranja, na osnovu naređenja Gradskog štaba za vanredne situacije.

Član 14

Upotreba jedinica civilne zaštite opšte namene vrši se u skladu sa Planom zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama i zakona.

Član 15

Organizacija prevoza, smeštaja i ishrane pripadnika jedinica civilne zaštite opšte namene sprovodi Kancelarija za vanredne situacije pri Kabinetu gradonačelnika na osnovu naredbe Gradonačelnika.

Član 16

Evidenciju o pripadnicima, sredstvima i opremi jedinica civilne zaštite opšte namene vodi Kancelarija za vanredne situacije pri Kabinetu gradonačelnika.

Član 17

Za sva pitanja koja nisu regulisana ovom Odlukom primenjivaće se odredbe Zakona o vanrednim situacijama ("Sl. glasnik RS" broj 111/2009, 92/2011 i 93/2012) i odredbe Odluke o organizaciji i funkcionisanju sistema zaštite i spasavanja i civilne zaštite na teritoriji grada Vranja ("Sl. glasnik grada Vranja" 23/2017).

Član 18

Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Vranja".