PRAVILNIK
O BLIŽIM USLOVIMA I NAČINU OSTVARIVANJA PRAVA NA NOVČANU POMOĆ PORODICI U KOJOJ SE RODI TREĆE DETE

("Sl. list AP Vojvodine", br. 10/2013 i 38/2018)

I Uvodne odredbe

Član 1

Ovim Pravilnikom određuju se bliži uslovi i način ostvarivanja prava na novčanu pomoć porodici u kojoj se rodi treće dete, utvrđeni Odlukom Vlade AP Vojvodine, o ostvarivanju prava na novčanu pomoć porodici u kojoj se rodi treće dete (u daljem tekstu: Odluka).

II Uslovi i način ostvarivanja prava na novčanu pomoć porodici u kojoj se rodi treće dete

Član 2

Novčanu pomoć porodici u kojoj se rodi treće dete ostvaruje majka koja je u periodu od 01. januara 2013. godine, a zaključno sa 24. decembrom 2017. godine, rodila treće dete, pod uslovom da u trenutku rođenja trećeg deteta ima prebivalište najmanje godinu dana na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine.

Pravo na novčanu pomoć iz stava 1. ovog člana ostvaruje majka koja neposredno brine o detetu za koje podnosi zahtev, čija deca prethodnog reda rođenja nisu smeštena u hraniteljsku porodicu ili data na usvojenje i koja nije lišena roditeljskog prava u odnosu na decu prethodnog reda rođenja.

Novčanu pomoć pod istim uslovima kao i majka može da ostvari i otac trećeg deteta, s tim što se redosled rođenja trećeg deteta za koje otac podnosi zahtev za ostvarivanje novčane pomoći porodici u kojoj se rodi treće dete utvrđuje prema majci.

Član 3

Pravo na novčanu pomoć porodici u kojoj se rodi treće dete ostvaruju majka, odnosno otac koji neposredno brinu o detetu za koje podnose zahtev.

Član 4

Pravo na novčanu pomoć porodici u kojoj se rodi treće dete ostvaruje se na osnovu podnetog zahteva majke, odnosno oca i sledećih dokaza:

1) dokaza o prebivalištu u opštini-gradu na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine (fotokopije lične karte majke, odnosno oca izdate najmanje godinu dana pre rođenja trećeg deteta);

2) izvoda iz matične knjige rođenih za svu decu, izdatog u skladu sa Zakonom o matičnim knjigama ("Službeni glasnik RS", broj: 20/09, 145/14 i 47/18);

3) uverenja nadležnog organa starateljstva da majka, odnosno otac neposredno brinu o detetu za koje podnose zahtev, da njena, odnosno njegova deca prethodnog reda rođenja nisu smeštena u hraniteljsku porodicu ili data na usvojenje i da majka, odnosno otac nisu lišeni roditeljskog prava u odnosu na njenu, odnosno njegovu decu prethodnog reda rođenja;

4) fotokopije validne dokumentacije o otvorenom tekućem računu.

Član 5

Zahtev za ostvarivanje prava na novčanu pomoć porodici u kojoj se rodi treće dete sa potrebnom dokumentacijom, za decu trećeg reda rođenja rođenu zaključno sa 24. decembrom 2017. godine, podnosi se najkasnije do navršene prve godine života trećeg deteta, opštinskoj, odnosno, gradskoj upravi u kojoj je prebivalište podnosioca zahteva.

Svi korisnici prava koji podnesu zahtev za ostvarivanje novčane pomoći porodici u kojoj se rodi treće dete, za decu trećeg reda rođenja rođenu nakon 24. decembra 2017. godine, zaključno sa 30. junom 2018. godine, nastaviće sa ostvarivanjem svojih prava u skladu sa odredbama zakona kojim se uređuje finansijska podrška porodici sa decom.

Član 6

Opštinska, odnosno gradska uprava, obaveštava podnosioca zahteva da je radi isplate novčane pomoći porodici u kojoj se rodi treće dete neophodno da u zahtevu upiše broj svog tekućeg računa otvorenog kod finansijske organizacije.

Član 7

Novčana pomoć porodici u kojoj se rodi treće dete isplaćuje se u 24 mesečne rate, od 01. januara 2013. godine.

Novčana pomoć porodici u kojoj se rodi treće dete biće isplaćivana najduže do 31. decembra 2020. godine, za decu trećeg reda rođenja rođenu zaključno sa 24. decembrom 2017. godine.

Član 8

Nominalni iznos novčane pomoći porodici u kojoj se rodi treće dete utvrđuje se Rešenjem Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine nakon usvajanja Odluke o budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine za svaku kalendarsku godinu, odnosno nakon utvrđenog iznosa sredstava za realizaciju navedene mere.

Član 9

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu AP Vojvodine", a primenjuje se od 01.01.2013. godine.

 

Samostalni član Pravilnika o izmenama i dopunama
Pravilnika o bližim uslovima i načinu ostvarivanja prava na novčanu pomoć porodici u kojoj se rodi treće dete

("Sl. list AP Vojvodine", br. 38/2018)

Član 5

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu AP Vojvodine", a primenjuje se od 01. jula 2018. godine, do 31. decembra 2020. godine.