ODLUKA
O FONDACIJI "NAISUS"

("Sl. list grada Niša", br. 77/2018)

Član 1

Ovom odlukom Grad Niš pristupa osnivanju Fondacije "Naisus" (u daljem tekstu: Fondacija).

Član 2

Fondaciju osnivaju: Grad Niš, Srpska akademija nauka i umetnosti, Arheološki institut u Beogradu i Balkanološki institut Srpske akademije nauka i umetnosti.

Član 3

Fondacija se osniva radi ostvarivanja sledećih društveno-korisnih ciljeva:

1) naučnog istraživanja sveobuhvatne kulturno-istorijske i prirodne baštine na području niške Tvrđave sa gradskim poljem, Grada Niša i njegove okoline; povezivanje srpskih institucija osnivača kroz Fondaciju sa eminentnim naučnim institucijama u inostranstvu, saradnja Fondacije i inostranih univerzitetskih i naučnih institucija;

2) unapređivanja zaštite, prezentacije i valorizacije kulturno-istorijskog nasleđa Niša;

3) građenja naučno-pedagoških kapaciteta u Nišu za istraživanje, konzervaciju i prezentaciju kulturno-istorijske baštine Grada Niša i njegove okoline; samostalno ili u saradnji sa institucijama osnivačima objavljivanje stručnih i naučno-popularnih publikacija na srpskom i na stranim jezicima, u štampanoj i/ili elektronskoj formi u cilju popularizacije i valorizacije kulturno-istorijske baštine Niša i okoline; organizovanje stručnih međunarodnih i domaćih skupova po pozivu; godišnja javna prezentacija godišnjih kampanja arheoloških istraživanja u cilju transparentnosti rada i obaveštavanja javnosti; pokretanje sopstvenih publikacija na godišnjoj osnovi;

4) edukacije studenata osnovnih, master i doktorskih studija iz Srbije i iz inostranstva, zainteresovanih građana, a posebno dece i mladih o značaju istraživanja, čuvanja, zaštite, prezentacije i tumačenja kulturno-istorijskog nasleđa; organizovanje tematskih seminara, predavanja, letnje škole arheološke prakse, obrade pokretnog arheološkog materijala i konzervacije, izložbe i medijskih programa;

5) organizovanja aktivnosti na rehabilitaciji i uređivanju područja oko kulturno-istorijskih spomenika;

6) javnog zalaganja za promenu navika i posmatranje kulturno-istorijskog nasleđa kao pokretačke snage ekonomskog, kulturnog i društvenog razvoja i identiteta, kao i odnosa prema zajedničkim tragovima povezanosti i uzastopnih doprinosa, kroz potrebu njegovog usklađivanja, osmišljavanja i prenamene sa novim sadržajima i kao kulturni centar u razvoju i mesto susreta različitih kultura.

Član 4

Fondacija se osniva ugovorom o osnivanju Fondacije, koji zaključuju osnivači navedeni u članu 2. ove odluke.

Član 5

Gradonačelnik Grada Niša će u ime Grada sprovesti sve neophodne aktivnosti u cilju osnivanja Fondacije i potpisati ugovor o osnivanju Fondacije.

Gradsko veće Grada Niša, na predlog Gradonačelnika, određuje predstavnike Grada Niša u organima fondacije, u skladu sa aktima Fondacije.

Član 6

Ugovor o osnivanju Fondacije sadrži: naziv, odnosno ime osnivača, cilj osnivanja, podatke o sredstvima i njihovom karakteru, nazivu Fondacije, načinu upravljanja i načinu korišćenja sredstava.

Član 7

Najviši opšti akt Fondacije je Statut.

Statutom se utvrđuju: sastav organa upravljanja i način njihovog rada; bliži način ostvarivanja ciljeva; sedište Fondacije; organ, odnosno lice koje predstavlja Fondaciju; način raspolaganja prihodima i sredstvima; nadzor; mere za obezbeđivanje namenskog korišćenja sredstava.

Statut donosi organ upravljanja Fondacije.

Član 8

Početna sredstva namenjena za osnivanje Fondacije i nesmetano ostvarivanje ciljeva radi kojih se osniva, obezbeđuje Grad Niš.

Sredstva za rad Fondacije mogu se sticati iz: sredstava za realizaciju projekata dobijenih na konkursima, donacija, subvencija, sponzorstva, prihoda od prava i imovine Fondacije, budžeta Grada Niša, priloga, članarina i drugih izvora u skladu sa zakonom.

Sredstva Fondacije mogu se koristiti isključivo za ostvarivanje ciljeva radi kojih je Fondacija osnovana, u skladu sa ovom odlukom, osnivačkim aktom i statutom Fondacije.

Fondacija može sticati poklone i legate za ostvarivanje ciljeva radi kojih je osnovana.

Član 9

Sredstva Fondacije obezbeđena iz budžeta Grada raspodeljuju se na osnovu finansijskog plana, koji donosi organ upravljanja Fondacije.

Član 10

Organ upravljanja Fondacije jednom godišnje dostavlja izveštaj o radu Fondacije Gradskoj upravi grada Niša - Sekretarijatu za kulturu i informisanje.

Član 11

Fondacija stiče svojstvo pravnog lica upisom u registar zadužbina, fondacija i fondova.

Član 12

Rad Fondacije je javan.

Član 13

Nadzor nad zakonitošću rada Fondacije vrši Gradska uprava grada Niša - Sekretarijat za kulturu i informisanje.

Član 14

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Niša".