ODLUKA
O KRETANJU TERETNIH VOZILA NA TERITORIJI GRADA KIKINDE

("Sl. list grada Kikinde", br. 17/2018)

Član 1

Ovom odlukom uređuje se režim kretanja teretnih vozila na teritoriji grada Kikinde.

Član 2

Teretni saobraćaj bez ograničenja odvija se na državnim putevima koji prolaze kroz naseljeno mesto Kikinda kao i na opštinskim putevima i ulicama koji su određeni za saobraćaj teretnih vozila na osnovu Projekta tehničke regulacije saobraćaja za naseljeno mesto Kikinda.

Na teritoriji naseljenog mesta Kikinda, na osnovu kriterijuma najveće dozvoljene mase vozila, ograničeno je kretanje teretnih vozila u zonama 1 i 2.

Zonu 1 čini deo naseljenog mesta Kikinda čije granice su unutar površine oivičene ulicama Kraljevića Marka, Distrička, Nikole Tesle, Oslobođenja, Braće Arsenov, Stevana Sremca, Stevana Sinđelića, Partizanska, Svetosavska (od Partizanske do Iđoškog druma), Iđoški drum, izuzev pešačke zone.

Zonu 2 čine sve ostale ulice u naseljenom mestu Kikinda kojima nije dozvoljen saobraćaj teretnih vozila na osnovu Projekta tehničke regulacije saobraćaja za naseljeno mesto Kikinda, a ne pripadaju zoni 1, kao ni pešačkoj zoni.

Član 3

U zonama 1 i 2 zabranjen je saobraćaj svim teretnim vozilima čija najveća dozvoljena masa prelazi pet tona.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, organ Gradske uprave nadležan za poslove saobraćaja, na obrazložen zahtev zainteresovanog fizičkog ili pravnog lica, odnosno preduzetnika, rešenjem može da odobri ulazak u zonu 1 i 2 vozilu čija najveća dozvoljena masa prelazi pet tona.

U slučaju da se u zonama 1 i 2 vrše građevinski ili drugi radovi takve vrste gde postoji potreba za pristupom vozila veće od maksimalno dozvoljene ili je za pristup takvog vozila potrebna privremena izmena režima saobraćaja, organ Gradske uprave nadležan za poslove saobraćaja će rešenjem odobriti ulazak takvom vozilu.

Član 4

Kretanje, zaustavljanje i parkiranje teretnih vozila u zoni 1, čija najveća dozvoljena masa prelazi pet tona a ne prelazi dvanaest tona, dopušteno je u vremenu od 8,00 do 12,00 časova i od 17,00 do 6,30 časova narednog dana.

Kretanje, zaustavljanje i parkiranje teretnih vozila u zoni 1, čija najveća dozvoljena masa prelazi dvanaest tona, dopušteno je u vremenu od 19,00 do 6,30 časova narednog dana.

Kretanje, zaustavljanje i parkiranje nedeljom i državnim praznicima, teretnih vozila iz stava 1. i 2. ovog člana u zoni 1, dopušteno je od 00,00 do 24,00 časa.

Kretanje, zaustavljanje i parkiranje teretnih motornih vozila u zoni 2, dopušteno je od 00,00 do 24,00 časa.

Zaustavljanje i parkiranje teretnih vozila mora biti u skladu sa propisima o bezbednosti saobraćaja na putevima, odnosno vrši se sa kolovoza, neposredno uz ivicu kolovoza.

Na pešačkoj stazi, odnosno trotoaru, dozvoljeno je odlagati robu, predmete i stvari isključivo za vreme utovara - istovara.

Prilikom odlaganja robe, predmeta i stvari na pešačkoj stazi, odnosno trotoaru mora biti obezbeđen slobodan prolaz za pešake najmanje u širini od 1,6 m.

Dopušteno vreme parkiranja teretnog vozila za utovar - istovar je do 15 minuta.

Član 5

O zahtevima fizičkih i pravnih lica odnosno preduzetnika za ulazak u zone 1 i 2, nadležni organ Gradske uprave za poslove saobraćaja odlučuje rešenjem.

Rešenje obavezno sadrži: naziv podnosioca zahteva, vrstu i registarski broj vozila, kratko obrazloženje u koju svrhu se daje odobrenje podnosiocu zahteva, te period na koji se izdaje odobrenje.

Period važenja odobrenja koje se daje na osnovu zahteva iz stava 1. ovog člana može biti jedan dan, nedelju dana, mesec dana, tri meseca, šest meseci ili najduže godinu dana, a biće određen u svakom konkretnom slučaju imajući u vidu potrebe podnosioca zahteva.

Na postupak donošenja rešenja o odobrenju shodno se primenjuju odredbe zakona koji reguliše opšti upravni postupak.

O žalbama na rešenje iz stava 1. ovog člana, odlučuje Gradsko veće Grada Kikinde.

Član 6

Rešenje iz člana 5. ove Odluke mora se nalaziti u vozilu za vreme boravka u zonama 1 i 2.

Član 7

Odredbe ove Odluke ne odnose se na vozila: MUP, Vojske Srbije, hitne medicinske službe, zdravstvenih i socijalnih ustanova, vozila koja koriste osobe sa invaliditetom za svoje potrebe, vozila diplomatskih predstavništava, državnih organa, vatrogasne službe, dobrovoljnih vatrogasnih društava, koja vrše redovno komunalno održavanje (iznošenje smeća, pranje ulica, održavanje i sl.), komunalnih organizacija kojima se vrše hitne intervencije na električnoj, vodovodnoj, kanalizacionoj i putnoj mreži i građevinskih preduzeća koja izvode radove za potrebe Grada Kikinde.

Član 8

Kontrolu sprovođenja ove Odluke vršiće Policijska uprava Kikinda-Odeljenje saobraćajne policije.

Ovlašćeni radnik MUP-a koji vrši kontrolu regulisanja saobraćaja teretnih vozila, na vozače koji se ne pridržavaju režima utvrđenog Projektom tehničke regulacije saobraćaja za naseljeno mesto Kikinda, kao i na vozače koji nepropisno zaustavljaju i parkiraju teretna vozila, primeniće kaznene odredbe predviđene Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima.

Član 9

Rešenja koja je nadležni organ Gradske uprave za poslove saobraćaja doneo pre stupanja na snagu ove Odluke, a koja se odnose na izdavanje odobrenja za kretanje teretnih vozila ulicama u naseljenom mestu Kikinda u kojima je kretanje teretnih vozila zabranjeno, važiće do isteka perioda važenja navedenog u rešenju.

Član 10

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kikinde".