ODLUKA
O OSNOVNOJ I DODATNOJ PODRŠCI DETETU I UČENIKU

("Sl. list Grada Sombora", br. 12/2018)

 

I UVODNE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom se utvrđuje način ostvarivanja prava na osnovnu podršku detetu i učeniku sa prebivalištem na teritoriji grada Sombora u oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja za koje se sredstva obezbeđuju u budžetu grada Sombora.

Ovom Odlukom se utvrđuju i mere dodatne podrške i način njihovog ostvarivanja za dete i učenika sa prebivalištem na teritoriji grada Sombora u oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja, a u skladu sa planiranim sredstvima u budžetu grada Sombora za svaku budžetsku godinu.

II MERE OSNOVNE I DODATNE PODRŠKE DETETU I UČENIKU

Član 2

Osnovna podrška detetu i učeniku u smislu ove Odluke podrazumeva:

- obezbeđivanje prevoza dece i njihovih pratilaca radi pohađanja pripremnog predškolskog programa na udaljenosti većoj od dva kilometra

- obezbeđivanje prevoza učenika osnovne škole na udaljenosti većoj od četiri kilometra od sedišta škole

- obezbeđivanje prevoza, smeštaja i ishrane dece i učenika sa smetnjama u razvoju i invaliditetom i njihovih pratilaca, bez obzira na udaljenost mesta stanovanja od škole

- obezbeđivanje besplatnog boravka dece iz materijalno ugroženih porodica, dece bez roditeljskog staranja, dece trećeg, odnosno četvrtog reda rođenja iste majke i dece sa smetnjama u razvoju u predškolskoj ustanovi.

Dodatna podrška detetu i učeniku u smislu ove Odluke podrazumeva:

- obezbeđivanje prevoza dece i učenika sa smetnjama u razvoju i njihovih pratilaca radi pružanja individualnih tretmana

- obezbeđivanje prevoza učenika srednjih škola

- obezbeđivanje prevoza učenika Škole za osnovno obrazovanje odraslih

- obezbeđivanje besplatne užine i ishrane učenika u produženom boravku

- obezbeđivanje naknade dela troškova boravka dece u predškolskoj ustanovi čiji je osnivač drugo pravno ili fizičko lice na teritoriji grada Sombora.

III USLOVI I NAČIN OSTVARIVANJA OSNOVNE I DODATNE PODRŠKE DETETU I UČENIKU

1. PREVOZ DECE I NJIHOVIH PRATILACA RADI POHAĐANJA PRIPREMNOG PREDŠKOLSKOG PROGRAMA NA UDALJENOSTI VEĆOJ OD DVA KILOMETRA

Član 3

Pravo na obezbeđivanje prevoza radi pohađanja pripremnog predškolskog programa na udaljenosti većoj od dva kilometra imaju deca koja pripremni predškolski program pohađaju kao obavezni u godini pred polazak u školu, kao i njihov pratilac.

Član 4

Pravo iz člana 3. ove Odluke ostvaruje se obezbeđivanjem besplatne autobuske karte/prevoza kod izabranog prevoznika od strane predškolske ustanove ili nadoknadom troškova prevoza u visini cene mesečne autobuske karte na relaciji od mesta stanovanja do mesta ustanove u kojoj dete boravi, srazmerno broju dana u radnoj godini.

Postupak za ostvarivanje prava na nadoknadu troškova prevoza iz stava 1. ovog člana propisuje se Pravilnikom za ostvarivanje prava na osnovnu i dodatnu podršku detetu i učeniku (u daljem tekstu: Pravilnik), koji donosi Gradsko veće grada Sombora.

2. PREVOZ UČENIKA OSNOVNE ŠKOLE NA UDALJENOSTI VEĆOJ OD ČETIRI KILOMETRA OD SEDIŠTA ŠKOLE

Član 5

Pravo na obezbeđivanje prevoza učenika osnovne škole imaju svi đaci koji pohađaju školu čija je udaljenost od mesta stanovanja veća od četiri kilometra, ako na toj udaljenosti nema škole.

Član 6

Pravo iz člana 5. ove Odluke ostvaruje se obezbeđivanjem besplatne autobuske karte/prevoza kod izabranog prevoznika od strane škole ili nadoknadom troškova prevoza u visini cene mesečne autobuske karte na relaciji od mesta stanovanja do mesta sedišta škole.

Postupak za ostvarivanje prava na nadoknadu troškova prevoza iz stava 1. ovog člana propisuje se Pravilnikom.

3. PREVOZ, SMEŠTAJ I ISHRANA DECE I UČENIKA SA SMETNJAMA U RAZVOJU I NJIHOVIH PRATILACA

Član 7

Deca sa smetnjama u razvoju koja pohađaju pripremni predškolski program kao obavezni u godini pred polazak u školu, kao i učenici sa smetnjama u razvoju koji pohađaju osnovnu ili srednju školu i njihovi pratioci imaju pravo na obezbeđivanje prevoza, smeštaja i ishrane.

Član 8

Pravo na prevoz iz člana 7. ove Odluke ostvaruje se obezbeđivanjem besplatne autobuske karte/prevoza kod izabranog prevoznika od strane predškolske ustanove/škole ili nadoknadom troškova prevoza za dete, učenika i pratioca u visini cene mesečne autobuske karte na relaciji od mesta stanovanja do mesta sedišta škole, srazmerno broju dana u školskoj godini, ili u visini cene autobuske karte na istoj relaciji u dane vikenda, a srazmerno broju vikenda u mesecu, ukoliko se učenik nalazi na internatskom smeštaju.

Pravo na smeštaj iz člana 7. ove Odluke ostvaruje se obezbeđivanjem besplatnog smeštaja u internatu specijalne škole sa teritorije grada Sombora ili plaćanjem troškova smeštaja po fakturama školama sa internatskim smeštajem na teritoriji Republike Srbije, koje imaju sedište izvan teritorije grada Sombora, ukoliko na teritoriji grada nema odgovarajuće škole.

Pravo na ishranu iz člana 7. ove Odluke ostvaruje se obezbeđivanjem besplatne ishrane, ukoliko se organizuje u okviru ustanove.

Postupak za ostvarivanje prava na nadoknadu troškova prevoza, plaćanje troškova smeštaja i besplatnu ishranu propisuje se Pravilnikom.

4. BESPLATAN BORAVAK DECE IZ MATERIJALNO UGROŽENIH PORODICA, DECE BEZ RODITELJSKOG STARANJA, DECE TREĆEG, ODNOSNO ČETVRTOG REDA ROĐENJA ISTE MAJKE I DECE SA SMETNJAMA U RAZVOJU U PREDŠKOLSKOJ USTANOVI

Član 9

Deca iz porodica koje su korisnici novčane socijalne pomoći, deca bez roditeljskog staranja, deca trećeg, odnosno četvrtog reda rođenja iste majke i deca sa smetnjama u razvoju imaju pravo na besplatan boravak u Predškolskoj ustanovi "Vera Gucunja" Sombor, ukoliko ovo pravo nisu ostvarila na drugi način.

Pravo iz člana 9. ove Odluke ostvaruje se po postupku propisanom Pravilnikom.

5. PREVOZ DECE I UČENIKA SA SMETNJAMA U RAZVOJU I NJIHOVIH PRATILACA RADI PRUŽANJA INDIVIDUALNIH TRETMANA

Član 10

U cilju nesmetanog pohađanja pripremnog predškolskog programa u predškolskoj ustanovi ili nastave u redovnoj školi, obezbeđuje se pravo na naknadu troškova prevoza dece i učenika sa smetnjama u razvoju i njihovih pratilaca sa teritorije grada Sombora u ŠOSO "Vuk Karadžić" Sombor radi pružanja defektološke podrške kroz individualne tretmane deci i učenicima sa smetnjama u razvoju, a u skladu sa mišljenjem Interresorne komisije.

Član 11

Pravo na nadoknadu troškova prevoza iz člana 10. ove Odluke ostvaruje se u visini cene autobuske karte na relaciji od mesta stanovanja do mesta sedišta škole, srazmerno broju potrebnih tretmana nedeljno.

Postupak za ostvarivanje prava na nadoknadu troškova prevoza iz stava 1. ovog člana propisuje se Pravilnikom.

6. PREVOZ UČENIKA SREDNJIH ŠKOLA

Član 12

Učenici srednjih škola iz naseljenih mesta sa teritorije grada Sombora, kao i učenici koji pohađaju srednju školu sa sedištem na teritoriji koja se graniči sa teritorijom grada Sombora (Kula, Odžaci, Apatin, Subotica i Bačka Topola) imaju pravo na regresiranje troškova prevoza od mesta stanovanja do sedišta škole u procentu koji rešenjem utvrđuje gradsko veće grada Sombora za svaku školsku godinu, odnosno u celosti ukoliko su iz porodica koje su korisnici novčane socijalne pomoći ili su bez roditeljskog staranja.

Član 13

Pravo na prevoz iz člana 12. ove Odluke za učenike koji pohađaju srednju školu na teritoriji grada Sombora ostvaruje se obezbeđivanjem besplatne ili regresirane autobuske karte kod izabranog prevoznika od strane grada Sombora, a za učenike koji pohađaju srednje škole izvan teritorije grada nadoknadom dela troškova prevoza u određenoj visini cene mesečne autobuske karte na relaciji od mesta stanovanja do mesta sedišta škole, srazmerno broju dana u školskoj godini.

Postupak za ostvarivanje prava na nadoknadu troškova prevoza iz stava 1. ovog člana propisuje se Pravilnikom.

7. PREVOZ UČENIKA ŠKOLE ZA OSNOVNO OBRAZOVANJE ODRASLIH

Član 14

Učenici Škole za osnovno obrazovanje odraslih, koji stanuju na teritoriji naseljenih mesta imaju pravo na besplatan prevoz do navršenih 18 godina života.

Postupak za ostvarivanje prava propisuje se Pravilnikom.

8. BESPLATNA UŽINA I ISHRANA UČENIKA U PRODUŽENOM BORAVKU

Član 15

Učenici osnovne škole, koji su iz porodica koje su korisnici novčane socijalne pomoći ili su bez roditeljskog staranja imaju pravo na besplatnu užinu, kao i ishranu u produženom boravku ukoliko se ista organizuje u okviru škole. Postupak za ostvarivanje prava na besplatnu užinu iz stava 1. ovog člana propisuje se Pravilnikom.

9. OBEZBEĐENJE DELA NAKNADE TROŠKOVA BORAVKA DECE U PREDŠKOLSKOJ USTANOVI ČIJI JE OSNIVAČ DRUGO PRAVNO ILI FIZIČKO LICE NA TERITORIJI GRADA SOMBORA

Član 16

Pravo na naknadu dela troškova boravka dece u predškolskoj ustanovi čiji je osnivač drugo pravno ili fizičko lice (u daljem tekstu: privatna predškolska ustanova) na teritoriji grada Sombora i koja poseduje rešenje o verifikaciji izdato od strane nadležnog Ministarstva, može da ostvari roditelj, staratelj, usvojitelj ili hranitelj koji ima prebivalište na teritoriji grada Sombora i čije je dete upisano u privatnu predškolsku ustanovu.

Član 17

Mesečna ekonomska cena boravka dece u Predškolskoj ustanovi "Vera Gucunja" Sombor, pojedinačno učešće korisnika u mesečnoj ekonomskoj ceni, kao i visina iznosa koji se priznaje kao osnov za obračun dela troškova boravka dece u privatnoj predškolskoj ustanovi utvrđuje se Rešenjem Gradskog veća.

Postupak za ostvarivanje prava iz člana 16. ove Odluke propisuje se Pravilnikom.

IV OBEZBEĐIVANJE SREDSTAVA

Član 18

U budžetu grada Sombora obezbeđuju se u celosti sredstva za ostvarivanje osnovne podrške detetu i učeniku, dok se mere dodatne podrške obezbeđuju do visine sredstava opredeljenih budžetom za svaku budžetsku godinu.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 19

Pravilnik za ostvarivanje prava na osnovnu i dodatnu podršku detetu i učeniku gradonačelnik grada Sombora će doneti u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Član 20

Korisnici prava iz Odluke o osnovnoj i dodatnoj podršci detetu i učeniku ("Sl. list grada Sombora", br. 12/2012 i 2/2013), koji su pravo ostvarili za školsku 2017/2018. godinu, nastavljaju da ga koriste do isteka roka na koji im je pravo priznato.

Član 21

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o osnovnoj i dodatnoj podršci detetu i učeniku ("Sl. list grada Sombora", br. 12/2012 i 2/2013).

Član 22

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Sombora", a primenjuje se počev od 01.09.2018. godine.