PRAVILNIK
O ISPITU ZA STICANJE ZVANJA LICENCIRANI PROCENITELJ

("Sl. glasnik RS", br. 63/2018)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se propisuju sadržaj programa i način polaganja i ocenjivanja ispita za sticanje zvanja licencirani procenitelj (u daljem tekstu: ispit).

Član 2

Kandidat za polaganje ispita (u daljem tekstu: kandidat) podnosi prijavu Stručnom odboru preko ministarstva nadležnog za poslove finansija (u daljem tekstu: Ministarstvo), najkasnije 30 dana pre dana održavanja ispita.

Prijava iz stava 1. ovog člana sadrži:

1) ime i prezime kandidata;

2) JMBG kandidata;

3) adresu, kontakt telefon i kontakt e-mail kandidata;

4) podatke o uspešno pohađanoj stručnoj obuci kandidata;

5) vrsta i stepen stručne spreme kandidata;

6) ispitni rok za koji se kandidat prijavljuje.

Kandidat uz prijavu iz stava 1. ovog člana podnosi i sledeće dokaze o ispunjenosti uslova propisanih Zakonom o proceniteljima vrednosti nepokretnosti ("Službeni glasnik RS", br. 108/16 i 113/17 - dr. zakon - u daljem tekstu: Zakon), odnosno pisane radove neophodne za polaganje ispita:

1) potvrdu o stručnoj obuci koja sadrži potvrdu da je kandidat pohađao obuku i da je uspešno prošao završnu proveru znanja nakon sprovedene obuke;

2) četiri izveštaja o proceni vrednosti nepokretnosti, gde je osnov vrednosti tržišna vrednost, koje je kandidat samostalno izradio, i to:

- izveštaj o proceni vrednosti stambene nepokretnosti (stana ili kuće) izrađen primenom pristupa direktnog upoređivanja prodajnih cena,

- izveštaj o proceni vrednosti poslovne nepokretnosti izrađen primenom prinosnog pristupa, metodom direktne kapitalizacije,

- izveštaj o proceni vrednosti poslovne nepokretnosti izrađen primenom prinosnog pristupa, metodom diskontovanja novčanih tokova,

- izveštaj o proceni vrednosti parcele za izgradnju izrađen primenom metoda utvrđivanja rezidualne vrednosti;

3) dokaz o uplati takse za polaganje ispita.

Izveštaji iz stava 3. tačka 2) ovog člana zasnivaju se na konkretnim nepokretnostima i sadrže sve podatke koje izveštaj, u skladu sa Nacionalnim standardima, kodeksom etike i pravilima profesionalnog ponašanja licenciranog procenitelja, treba da ima, osim podataka i dokumentacije kojoj pristup može da ima samo licencirani procenitelj.

Nepotpune i neblagovremene prijave iz stava 1. ovog člana se odbijaju, odnosno odbacuju.

Prijave iz stava 1. ovog člana uz koje su podneti izveštaji iz stava 3. tačka 2) ovog člana koji očigledno nisu sačinjeni u skladu sa Nacionalnim standardima, kodeksom etike i pravilima profesionalnog ponašanja licenciranog procenitelja smatraju se da su nepotpune i odbijaju se.

Kandidat može da povuče podnetu prijavu najkasnije deset dana pre dana održavanja ispita, u kom slučaju uplaćena taksa za polaganje ispita mu se priznaje u narednih godinu dana.

Ukoliko kandidat ne dođe na ispit, a podnetu prijavu nije povukao, smatra se da nije položio ispit.

U slučaju da kandidat, po podnetoj prijavi, nije mogao da prisustvuje ispitu iz naročito opravdanih razloga (bolest, smrtni slučaj i sl.) prijava se smatra povučenom, u kom slučaju uplaćena taksa za polaganje ispita mu se priznaje u narednih godinu dana.

Član 3

Ispit se polaže pred Stručnim odborom, osnovanim u skladu sa Zakonom.

Ispit obuhvata proveru znanja iz oblasti relevantnih za vršenje procene vrednosti nepokretnosti i sposobnosti da se takvo znanje primeni u praksi.

Ispit se sastoji iz dva dela, i to: pisanog testa koji je eliminacionog karaktera i usmenog dela ispita koji obuhvata prezentovanje dva izveštaja iz člana 2. stav 3. tačka 2) ovog pravilnika, kao i odgovore na pitanja koje Stručni odbor postavi u vezi sa predmetnim izveštajima i na pitanja iz oblasti relevantnih za vršenje procene vrednosti nepokretnosti i sposobnosti da se takvo znanje primeni u praksi.

Pisani test iz stava 3. ovog člana se sastoji od ukupno 17 pitanja, i to: 15 pitanja kojim se utvrđuje kandidatovo poznavanje Nacionalnih standarda za procenu vrednosti nepokretnosti, metodologije procene vrednosti, tržišta, prava i postupka procene vrednosti i dva etička pitanja.

Za svako pitanje iz stava 4. ovog člana ponuđena su četiri odgovora od kojih je samo jedan odgovor tačan.

Ispit iz dela pisanog testa iz stava 3. ovog člana traje 45 minuta.

Član 4

Po isteku roka za podnošenje prijave za polaganje ispita, Stručni odbor:

1) razmatra pristigle prijave;

2) posredstvom Ministarstva obaveštava kandidate čije su prijave odbijene u skladu sa članom 2. stav 6. ovog pravilnika;

3) formira spisak kandidata po datumima polaganja.

Spisak iz stava 1. tačka 3) ovog člana objavljuje se na internet stranici Ministarstva najkasnije pet dana pre datuma polaganja ispita.

Ministarstvo obavlja administrativno-tehničke poslove u vezi sa polaganjem ispita i obezbeđuje da sve informacije koje se odnose na ispit budu blagovremeno dostupne kandidatima.

Član 5

Ispit se održava najmanje dva puta godišnje, u drugom i četvrtom kvartalu.

Datum i mesto održavanja ispita određuje Stručni odbor najkasnije 45 dana pre dana održavanja ispita.

Obaveštenje o datumu i mestu održavanja ispita objavljuje se i na internet stranici Ministarstva najkasnije 45 dana pre dana održavanja ispita.

Član 6

Neposredno pre početka polaganja ispita:

1) utvrđuje se identitet kandidata uvidom u važeću ličnu ispravu sa fotografijom (lična karta ili pasoš);

2) obaveštava se kandidat o pravilima ispita.

Nakon utvrđivanja identiteta kandidata i obaveštenja o pravilima ispita, pristupa se polaganju pisanog testa.

Kandidat odgovara na pitanja iz pisanog testa zaokruživanjem isključivo jednog od ponuđenih odgovora za svako pitanje.

Ukoliko kandidat postupi suprotno stavu 3. ovog člana, smatraće se da je netačno odgovorio na to pitanje.

Nakon okončanja pisanog testa, Stručni odbor pregleda testove i najkasnije u roku od tri radna dana od dana polaganja pisanog testa na internet stranici Ministarstva objavljuje se spisak kandidata koji su položili pisani test, kao i obaveštenje o datumima i vremenu održavanja usmenog dela ispita, za kandidate koji su položili pisani test.

Za usmeni deo ispita, Stručni odbor prethodno razmatra četiri izveštaja o proceni vrednosti iz člana 2. stav 3. tačka 2) ovog pravilnika koje je kandidat samostalno izradio i dostavio i određuje dva koja će kandidat prezentovati na ispitu.

Kandidat neće biti obavešten o tome koja su dva izveštaja o proceni vrednosti iz člana 2. stav 3. tačka 2) ovog pravilnika odabrana za prezentovanje pre nego što pristupi polaganju usmenog dela ispita.

Usmeni deo ispita sprovodi se pojedinačnim ispitivanjem kandidata.

Prilikom polaganja usmenog dela ispita kandidat može da koristi izveštaj iz člana 2. stav 3. tačka 2) ovog pravilnika.

Kandidat kod koga se u toku polaganja ispita pronađe bilo kakvo pomagalo, uključujući i mobilni telefon, biće udaljen sa ispita i smatraće se da ispit nije položio.

Kandidatu iz stava 10. ovog člana zabranjeno je da polaže ispit u roku od naredne tri godine.

Član 7

Da bi položio pisani test iz člana 3. ovog pravilnika kandidat treba da ostvari najmanje 12 tačnih odgovora na pitanja kojim se utvrđuje kandidatovo poznavanje Nacionalnih standarda za procenu vrednosti nepokretnosti, metodologije procene vrednosti, tržišta, prava i postupka procene vrednosti, kao i oba tačna odgovora na etička pitanja.

Kandidat koji ne položi pisani test iz člana 3. ovog pravilnika, nije položio ispit.

Za prikazano znanje na usmenom delu ispita, kandidat se ocenjuje ocenom "položio" ili "nije položio".

Ispit je položio kandidat koji položi pisani test ispita i na usmenom delu ispita bude ocenjen sa ocenom "položio".

Kandidat koji iz dva puta ne položi ispit, nema pravo da izađe na naredni ispitni rok.

Kandidat koji iz tri puta ne položi ispit, dužan je da ponovo pohađa stručnu obuku koja uključuje završnu proveru znanja pred organizatorom stručne obuke, u skladu sa članom 15. Zakona.

Član 8

Stručni odbor u roku od sedam dana od dana okončanja ispita dostavlja pisano obaveštenje Ministarstvu o rezultatima sprovedenog ispita.

Obaveštenje iz stava 1. ovog člana sadrži:

1) ime i prezime kandidata;

2) JMBG kandidata;

3) zanimanje kandidata;

4) ukupnu ocenu ("položio" ili "nije položio").

Ministarstvo u roku od tri dana od dana prijema obaveštenja iz stava 1. ovog člana, na internet stranici Ministarstva objavljuje spisak kandidata koji su položili ispit.

Član 9

Kandidat može da ima uvid u pregledan pisani test u roku od 15 dana od dana objavljivanja spiska kandidata koji su položili ispit.

Ukoliko je prilikom ocenjivanja kandidata načinjena očigledna tehnička greška, kao što je greška u pisanju, kandidat može, u roku od 15 dana od dana objavljivanja spiska kandidata, da uputi zahtev Stručnom odboru da se tehnička greška ispravi.

Ukoliko je zahtev iz stava 2. ovog člana osnovan, Stručni odbor će bez odlaganja ispraviti tehničku grešku.

Kandidat može u roku od 15 dana od dana objavljivanja spiska kandidata da uputi pisani prigovor Stručnom odboru u kome svoje tvrdnje mora potkrepiti činjenicama i dokazima.

O prigovoru iz stava 4. ovog člana, Stručni odbor je dužan da odluči u roku od 15 dana od dana prijema prigovora.

Ukoliko usvoji prigovor, Stručni odbor će za konkretnog kandidata ponoviti ceo ili deo ispita ili preinačiti ranije datu ocenu.

Ukoliko odluka Stručnog odbora doneta po prigovoru iz stava 4. ovog člana zahteva izmenu objavljenog spiska kandidata koji su položili ispit, Stručni odbor će o tome obavestiti Ministarstvo, koje će u roku od pet dana od dana prijema ovog obaveštenja, objaviti izmenjeni spisak kandidata koji su položili ispit.

Prigovore koji su neosnovani jer sadrže paušalne, uopštene i tvrdnje koje nisu zasnovane na dokazima, kao i neblagovremene prigovore, Stručni odbor će odbiti, odnosno odbaciti bez odlaganja.

Član 10

Kandidat koji je polagao ispit u skladu sa Pravilnikom o sadržaju programa i načinu polaganja i ocenjivanja ispita za sticanje zvanja licencirani procenitelj ("Službeni glasnik RS", broj 55/17) i iz dva puta nije položio ispit, može da izađe na ispit još jedanput.

Na kandidata iz stava 1. ovog člana se ne primenjuje odredba člana 7. stav 5. ovog pravilnika.

Kandidat iz stava 1. ovog člana koji ne položi ispit iz trećeg puta, dužan je da ponovo pohađa stručnu obuku koja uključuje završnu proveru znanja pred organizatorom stručne obuke, u skladu sa članom 15. Zakona.

Član 11

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o sadržaju programa i načinu polaganja i ocenjivanja ispita za sticanje zvanja licencirani procenitelj ("Službeni glasnik RS", broj 55/17).

Član 12

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".