ODLUKA
O NAKNADI TROŠKOVA PREVOZA ZA DOLAZAK I ODLAZAK SA RADA ZAPOSLENIH U ORGANIMA GRADA ZAJEČARA, USTANOVAMA I ORGANIZACIJAMA ČIJI JE OSNIVAČ GRAD ZAJEČAR, KAO I OSTALIM PRAVNIM SUBJEKTIMA ČIJIM ZAPOSLENIMA GRAD ZAJEČAR OBEZBEĐUJE PREVOZ

("Sl. list grada Zaječara", br. 34/2018)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuje se način ostvarivanja prava zaposlenih, izabranih, imenovanih i postavljenih lica (u daljem tekstu: funkcioneri) na naknadu troškova prevoza za dolazak i odlazak sa rada, u organima grada Zaječara, Ustanovama i Organizacijama čiji je osnivač grad Zaječar, kao ostalim pravnim subjektima čijim zaposlenima grad Zaječar obezbeđuje prevoz. Pravo na naknadu troška iz prethodnog stava mogu ostvariti:

- lica koja su u radnom odnosu na neodređeno vreme;

- lica koja su u radnom odnosu na određeno vreme;

- lica koja su zasnovala radni odnos u svojstvu pripravnika;

- lica koja su zasnovala radni odnos na probnom radu;

- lica koja su zasnovala radni odnos za obavljanje poslova van prostorija poslodavca.

- Pravo na naknadu troškova prevoza za dolazak i odlazak sa rada pripada samo za vreme provedeno na radu.

Član 2

Naknada troškova prevoza za dolazak i odlazak sa rada ne isplaćuje se u sledećim slučajevima:

- korišćenja godišnjeg odmora;

- korišćenja plaćenog odsustva;

- korišćenja neplaćenog odsustva;

- mirovanja radnog odnosa;

- odsustvovanja sa rada zbog privremene sprečenosti za rad, do 30. dana po bilo kojem osnovu i odsustvovanja sa rada za dan državnog praznika koji je neradni dan, zbog vojne vežbe i zbog korišćenja slobodnog dana.

Član 3

Zaposleni, funkcioneri kao i ostala lica kojima grad Zaječar obezbeđuje prevoz imaju pravo na naknadu troškova prevoza u visini mesečne pretplatne karte za dolazak i odlazak sa rada za relacije gde Prevoznik u linijskom gradskom i prigradskom prevozu putnika na teritoriji grada Zaječara (u daljem tekstu: Prevoznik), nije organizovao prevoz.

Naknada troškova prevoza za dolazak i odlazak sa rada isplaćuje se srazmerno broju dana koje su lica iz stava jedan ovog člana provela na radu, u visini cene pojedinačne karte javnog prevoznika i ne može preći iznos mesečne pretplatne karte.

Član 4

Zaposleni, funkcioneri kao i ostala lica kojima grad Zaječar obezbeđuje prevoz imaju pravo na naknadu troškova prevoza za dolazak i odlazak sa rada za relacije gde nije organizovan javni prevoz, i to samo ukoliko ukupno rastojanje od mesta stanovanja do mesta rada prelazi kilometražu od tri prosečne stanice na kojima Prevoznik obavlja prevoz.

Za relacije na kojima nije organizovan javni prevoz, zaposleni, funkcioneri, kao i ostala lica kojima grad Zaječar obezbeđuje prevoz imaju pravo na naknadu troškova prevoza u novcu i to u visini stvarnih troškova.

Stvarni trošak se utvrđuje na osnovu broja dana dolaska i odlaska sa rada i iznosa plaćenog računa za prevoz ili drugi dokaz kojim se potvrđuje da je zaposleni koristio prevoz za dolazak i odlazak sa rada.

Stvarni trošak se utvrđuje tako što su zaposleni, funkcioneri i ostala lica kojima grad Zaječar obezbeđuje prevoz dužni da za svaki obračunski mesec prilože sve plaćene račune ili druge dokaze kojima se potvrđuje da je zaposleni koristio prevoz za dolazak i odlazak sa rada, kako bi obračunska služba primenila obračun za naknadu troškova.

Zaposleni, funkcioneri i ostala lica kojima grad Zaječar obezbeđuje prevoz su obavezni da dostave potvrdu Prevoznika da za tu relaciju nije organizovan javni prevoz.

Član 5

Zaposleni, funkcioneri i ostala lica kojima grad Zaječar obezbeđuje prevoz su dužni da dostave izjavu u kojoj će navesti adresu stanovanja, radi ostvarivanja prava na naknadu troškova dolaska i odlaska na rad. Podaci koji se daju po odredbama prethodnog stava ovog člana daju se u skladu sa propisima koji regulišu materiju zaštite podataka o ličnosti.

Član 6

Odeljenje za budžet i finansije vrši uplatu troškova prvog dana u mesecu, za prethodni mesec.

Član 7

Zaposleni, funkcioneri i ostala lica kojima grad Zaječar obezbeđuje prevoz, kojima je obezbeđen prevoz za dolazak i odlazak sa rada, a koja odbiju da preuzmu i koristi pretplatnu kartu Prevoznika, nemaju pravo na naknadu troškova prevoza za dolazak i odlazak sa rada.

Član 8

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Zaječara", a primenjuje se od dana zaključenja Ugovora o javno-privatnom partnerstvu sa elementima koncesije, između grada Zaječara kao javnog partnera-koncedenta sa jedne strane i privatnog partnera - koncesionara, sa druge strane.