UPUTSTVO
O USLOVIMA ZA OSTVARIVANJE PRAVA I PROCEDURI ISPLATE NAKNADE ZA TROŠKOVE ZA DOLAZAK I ODLAZAK SA RADA KOD POSLODAVCA U SISTEMU LOKALNE SAMOUPRAVE U GRADU KIKINDI

("Sl. list grada Kikinde", br. 18/2018)

Član 1

Zaposlenima u Gradu Kikindi u smislu ovog uputstva podrazumevaju se imenovana, izabrana i postavljena lica, lica koja se nalaze u radnom odnosu kod poslodavca u javnom sektoru u Gradu Kikindi (u daljem tekstu: Poslodavac) i lica angažovana za rad van radnog odnosa kod Poslodavca, a kojima se, u cilju naknade troškova za dolazak i odlazak sa rada, isplaćuje novčani iznos u visini stvarnih troškovi prevoza po ceni pretplatne karte u javnom prigradskom, gradskom i/ili međugradskom saobraćaju.

Član 2

Smatra se da zaposleni ostvaruje pravo na naknadu troškova prevoza:

1) ako nema obezbeđeno službeno vozilo;

2) ako poslodavac ne omogući zaposlenom korišćenje sopstvenog prevoza u službene svrhe;

3) kada se ne nalazi na godišnjem odmoru, plaćenom ili neplaćenom odsustvu, bolovanju, za prekovremeni rad i u svim drugim slučajevima odsustva sa rada.

Član 3

Zaposleni ostvaruje pravo na naknadu troškova prevoza:

1) za odlazak i dolazak sa rada u prigradskom saobraćaju - za zaposlene koji imaju mesto prebivališta/ boravišta i mesto rada u istom ili različitom prigradskom mestu;

2) za odlazak i dolazak sa rada u gradskom saobraćaju - za sve zaposlene kod poslodavca;

3) za odlazak i dolazak sa rada u međugradskom saobraćaju - za zaposlene koji imaju mesto prebivališta/ boravišta i mesto rada u različitim gradovima, ili u gradu i u prigradskom mestu.

Naknada za troškove odlaska i dolaska sa rada u smislu ovog uputstva podrazumeva slučajeve iz stava 1. ovog člana na koje zaposleni ima pravo u smislu potreba i organizacije rada kod Poslodavca.

Isplate na osnovu stava 1. ovog člana međusobno se ne isključuju.

Član 4

Zaposlenom se isplaćuje novčana protivvrednost cene odgovarajućih karata prevoznika po izboru Poslodavca na osnovu stvarnih troškova prevoza, odnosno za odgovarajući broj dana ostvarenog prevoza.

Ukoliko je peronska karta obavezna, iznos za peronsku kartu uračunava se u naknadu za troškove dolaska i odlaska sa rada.

Član 5

Isplata troškova prevoza vrši se do 15. og u tekućem mesecu za prethodni mesec na račun zaposlenog u visini cene usluga javnog prevoza u skladu sa Rešenjem o davanju saglasnosti na cene usluga prevoza u gradskom i prigradskom saobraćaju JP "Kikinda" ("Službeni list grada Kikinde", br. 17/2018).

U slučaju promene cene usluga, nadležni sekretarijat Gradske uprave obaveštava Gradsko veće grada Kikinde i poslodavce na odgovarajući način.

Član 6

Ovo uputstvo stupa na na snagu osam dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Kikinde".

Član 7

Direktni i indirektni korisnici Budžeta grada Kikinde imaju obavezu da usklade opšta akta i druge propise sa ovim uputstvom u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog uputstva, a isplatu mogu vršiti najranije počev od avgusta meseca 2018. godine.