PRAVILNIK
O NAGRAĐIVANJU UČENIKA OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA NA TERITORIJI GRADA POŽAREVCA, DODELI NAGRADA POVODOM DANA RADNIKA U OBRAZOVANJU I DODELI PAKETA UČENICIMA UPISANIM U PRVI RAZRED OSNOVNE ŠKOLE NA TERITORIJI GRADA POŽAREVCA

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 9/2016, 8/2017 i 6/2018)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Pravilnikom utvrđuje se pravo na dodelu jednokratnih novčanih nagrada učenicima osnovnih i srednjih škola na teritoriji Grada Požarevca koji su osvojili jedno od prva tri mesta na republičkom ili međunarodnom takmičenju, pravo na dodelu nagrada pojedincima i pravnim licima povodom Dana radnika u obrazovanju i pravo na dodelu paketa učenicima upisanim u prvi razred osnovne škole na teritoriji Grada Požarevca.

Sredstva za dodelu nagrada iz stava 1. ovog člana obezbeđuju se u budžetu Grada Požarevca.

II NAGRAĐIVANJE UČENIKA OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA NA TERITORIJI GRADA POŽAREVCA

Član 2

Pravo na jednokratnu nagradu imaju učenici, odnosno ekipe učenika osnovnih i srednjih škola na teritoriji Grada Požarevca koji su osvojili jedno od prva tri mesta na republičkom ili međunarodnom takmičenju pod pokroviteljstvom nadležnog Ministarstva iz oblasti prosvete.

Ekipa učenika ostvaruje pravo iz stava 1. ovog člana u dvostrukom iznosu jednokratnih pojedinačnih nagrada.

Član 3

Jednokratnom novčanom nagradom u istom iznosu nagrađuju se i profesori - mentori čiji su učenici osvojili jedno od prva tri mesta na pojedinačnom republičkom ili međunarodnom takmičenju. Ukoliko profesor - mentor ima više od jednog nagrađenog učenika odnosno u ekipnom takmičenju, nagradiće se jednim iznosom koji odgovora nagradi za najviši rang takmičenja.

Član 4

Nagrade se dodeljuju na osnovu predloga škola pri završetku tekuće školske godine.

Član 5

Pojedinačni iznos nagrade za prvo, drugo i treće mesto na republičkom ili međunarodnom takmičenju utvrdiće posebnim aktom Gradsko veće Grada Požarevca pri završetku školske godine, a pre nagrađivanja učenika.

Član 6

Gradsko veće Grada Požarevca će formirati Komisiju za dodelu nagrada učenicima osnovnih i srednjih škola na teritoriji Grada Požarevca koji su osvojili jedno od prva tri mesta na republičkom ili međunarodnom takmičenju pod pokroviteljstvom nadležnog Ministarstva iz oblasti prosvete (u daljem tekstu: Komisija).

Član 7

Zadatak Komisije je da utvrdi listu učenika osnovnih i srednjih škola koji su osvojili jedno od prva tri mesta na republičkom ili međunarodnom takmičenju pod pokroviteljstvom nadležnog Ministarstva iz oblasti prosvete, o kojoj odlučuje Gradsko veće Grada Požarevca.

III DODELA NAGRADA POVODOM DANA RADNIKA U OBRAZOVANJU

Član 8

Povodom obeležavanja dana radnika u obrazovanju nagrađuju se i pohvaljuju pojedinci za izuzetno postignute rezultate u vaspitno - obrazovnoj delatnosti i pohvaljuju pravna lica za postignute rezultate u društveno-političkoj, kulturnoj i javnoj delatnosti, kao i dati doprinos u vaspitno-obrazovnoj delatnosti u osnovnim i srednjim školama i predškolskoj ustanovi na teritoriji Grada Požarevca.

Član 9

Nagrade se dodeljuju u novčanim iznosima, priznanjima, poveljama i zahvalnicama.

Gradsko veće Grada Požarevca svake godine posebnim aktom utvrđuje visinu pojedinačnog iznosa nagrade.

Član 10

Pojedinačne nagrade se dodeljuju:

1) za životno delo i

2) za izuzetne rezultate postignute u obrazovno-vaspitnom radu.

Član 11

Preduzećima, mesnim i drugim organizacijama van obrazovanja, za uspešnu saradnju i rezultate kao i njihovom doprinosu za razvoj obrazovanja, dodeljuju se zahvalnice.

IV KRITERIJUMI ZA NAGRAĐIVANJE POVODOM DANA RADNIKA U OBRAZOVANJU

Član 12

Osnovni kriterijumi za nagrađivanje i pohvaljivanje proizilaze iz uloge, značaja i mesta vaspitanja i obrazovanja u našem društvu kao sastavnog dela društvenog rada.

Član 13

Elementi za vrednovanje rezultata rada i stepena ostvarene saradnje saglasno odredbama člana 8, 9, 10, 11. i 12. pravilnika su:

1) za vaspitno-obrazovne organizacije:

- rezultati postignuti u vaspitno-obrazovnoj delatnosti i unapređenju nastavno-vaspitnog procesa,

- rezultati rada u kulturnoj i javnoj delatnosti na povezivanju škole/ predškolske ustanove sa društvenom sredinom i

- rezultati rada na uređenju školske sredine.

2) pojedinačne nagrade:

- za životno delo: radnicima u obrazovanju koji u svom dugogodišnjem radu postižu zapažene rezultate, odnosno koji nesebičnim zalaganjem doprinose afirmaciji ličnosti radnika u obrazovanju kako postignutim rezultatima u vaspitanju i obrazovanju mladih, tako i na povezivanju škole/ predškolske ustanove sa društvenom sredinom, aktivnošću u društveno-političkim organizacijama, kao i na osnovu drugih elemenata koji mogu da budu od uticaja za nagrađivanje.

- za izuzetne rezultate u vaspitno-obrazovnom radu: radnicima u obrazovanju koji kvalitetnim i kompletnim planiranjem, primenom inovacije, uspešnom organizacijom rada učeničkih organizacija, družina i sekcija, postižu izuzetne rezultate u vaspitno-obrazovnom radu, svojom aktivnošću doprinose afirmaciji društveno-političkih i samoupravnih organa i organizacija kako u školi/ predškolskoj ustanovi, tako i u sredini u kojoj škola živi i radi, kao i na osnovu drugih elemenata koji mogu da budu od uticaja za nagrađivanje.

- za izuzetne rezultate van nastave: radnicima u vaspitno-obrazovnim organizacijama van nastave (administrativno, tehničko i pomoćno osoblje škole) za izuzetan doprinos u postizanju ukupnih rezultata vaspitno-obrazovnog rada.

Član 14

Predlagači nagrada mogu biti:

- preduzeća, škole, ustanove i organi Grada.

Član 15

Predlozi treba da budu napisani i argumentovani elementima određenih članova ovog pravilnika.

Član 16

Odluku o dodeli nagrada povodom Dana radnika u obrazovanju donosi Odbor za nagrađivanje povodom dana radnika u obrazovanju Grada Požarevca. Odbor imenuje Gradsko veće Grada Požarevca (u daljem tekstu: Odbor).

Član 17

Povodom polaska dece u prvi razred osnovne škole, Grad Požarevac dodeljuje pakete svim učenicima koji su upisani u prvi razred osnovne škole na teritoriji Grada Požarevca, prema sredstvima obezbeđenim u budžetu Grada Požarevca.

V OSTALE ODREDBE

Član 18

Stručno - administrativne poslove za potrebe Komisije i Odbora obavlja nadležno odeljenje Gradske uprave Grada Požarevca.

Član 19

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika stavlja se van snage Pravilnik o nagrađivanju učenika osnovnih i srednjih škola na teritoriji Grada Požarevca ("Službeni glasnik Grada Požarevca", br. 8/14).

Član 20

Pravilnik stupa na snagu danom donošenja i objaviće se u "Službenom glasniku Grada Požarevca".

 

Samostalni član Pravilnika o izmenama i dopunama
Pravilnika o nagrađivanju učenika osnovnih i srednjih škola na teritoriji Grada Požarevca i dodeli nagrada povodom Dana radnika u obrazovanju

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 8/2017)

Član 5

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Grada Požarevca".

 

Samostalni član Pravilnika o izmeni i dopuni
Pravilnika o nagrađivanju učenika osnovnih i srednjih škola na teritoriji Grada Požarevca i dodeli nagrada povodom Dana radnika u obrazovanju

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 6/2018)

Član 3

Ovaj pravilnik stupa na snagu danom donošenja i objaviće se u "Službenom glasniku Grada Požarevca".