PRAVILNIK
O OBLIKU, SADRŽINI I NAČINU POSTAVLJANJA POSEBNIH OZNAKA, TABLI I SIGNALIZACIJE ZA OZNAČAVANJE BLIZINE DRŽAVNE GRANICE, GRANIČNOG PRELAZA, RADNOG VREMENA GRANIČNOG PRELAZA I PODRUČJA GRANIČNOG PRELAZA

("Sl. glasnik RS", br. 65/2018)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se oblik, sadržina i način postavljanja posebnih oznaka, tabli i signalizacije, za označavanje blizine državne granice, graničnog prelaza, radno vreme graničnog prelaza i područja graničnog prelaza.

Član 2

Na graničnim prelazima za međunarodni saobraćaj i na graničnim prelazima za pogranični saobraćaj, na ulazu u Republiku Srbiju, postavlja se tabla obaveštenja, bele boje, dimenzija 800 x 600 mm, sa reflektujućom folijom, oivičena plavom trakom širine 20 mm, na kojoj se u gornjem delu, na sredini, nalazi grb Republike Srbije, visine 240 mm, a ispod njega tekst, ćiriličnim pismom "REPUBLIKA SRBIJA", visine reči "REPUBLIKA" 100 mm i visine reči "SRBIJA" 120 mm.

Oblik, boja slova i simbola, koji se koriste utvrđeni su posebnim propisom o saobraćajnim znakovima na putevima i koriste se na svim obaveštavajućim i dopunskim tablama.

Član 3

Tabla obaveštenja iz člana 2. ovog pravilnika postavlja se na graničnoj liniji, odnosno u njenoj neposrednoj blizini, a ako se granična linija proteže mostom ili tunelom postavlja se na početku mosta, odnosno izlazu iz tunela.

Na graničnom prelazu u drumskom saobraćaju, tabla obaveštenja se postavlja na vidnom mestu sa desne strane, ako je to moguće, imajući u vidu konfiguraciju terena i postavlja se na metalne nosače, tako da je donja ivica table na visini od 1200-1400 mm od kolovoza ili zemljišta, okrenuta prema susednoj državi.

Član 4

Na graničnim prelazima određenim za prelazak državne granice u železničkom, vazdušnom i vodnom saobraćaju, tabla obaveštenja iz člana 2. stav 1. ovog pravilnika postavlja se ispred ulaza na područje graničnog prelaza na način da bude vidljiva svim licima koja ulaze u Republiku Srbiju.

Tabla se postavlja na metalne nosače, prenosivo postolje ili na drugi odgovarajući način, tako da njena donja ivica bude najmanje 700 mm od podloge iznad koje se postavlja.

Član 5

Područje graničnog prelaza za međunarodni saobraćaj obeležava se tablom obaveštenja, dimenzija 800 x 600 mm, čija je podloga bele boje, sa reflektujućom folijom, oivičena plavom trakom širine 20 mm. U gornjem delu na sredini table je grb Republike Srbije visine 240 mm, a ispod grba tekst "PODRUČJE GRANIČNOG PRELAZA ZA MEĐUNARODNI SAOBRAĆAJ", sa visinom slova od 40 mm, ispod koga je na sredini table upisan naziv stalnog graničnog prelaza sa visinom slova od 70 mm, a ispod naziva stalnog graničnog prelaza je tekst "KRETANJE OGRANIČENO", sa visinom slova od 40 mm.

Područje graničnog prelaza za pogranični saobraćaj obeležava se tablom obaveštenja, dimenzija 800 x 600 mm, čija je podloga bele boje, sa reflektujućom folijom, oivičena plavom trakom širine 20 mm. U gornjem delu na sredini table je grb Republike Srbije visine 240 mm, a ispod grba tekst "PODRUČJE GRANIČNOG PRELAZA ZA POGRANIČNI SAOBRAĆAJ", sa visinom slova od 40 mm, ispod koga je na sredini table upisan naziv stalnog graničnog prelaza sa visinom slova od 70 mm, a ispod naziva pograničnog prelaza je tekst "KRETANJE OGRANIČENO", sa visinom slova od 40 mm.

Tabla iz st. 1. i 2. ovog člana, na drumskom graničnom prelazu, postavlja se na metalne nosače, prenosivo postolje ili na drugi odgovarajući način, tako da njena donja ivica bude najmanje 1200 mm od podloge iznad koje se postavlja i koja je okrenuta susednoj državi. Na ostalim graničnim prelazima, tabla se može postaviti i na drugi odgovarajući način.

Po potrebi, područje graničnog prelaza za međunarodni i pogranični saobraćaj može se označiti postavljanjem pokretnih ili nepokretnih oznaka i signalizacije (ograda, obeležavajućih traka ili drugih prepreka).

Član 6

Table obaveštenja iz člana 5. ovog pravilnika na drumskim graničnim prelazima postavljaju se na ulazu u područje graničnog prelaza, na udaljenosti od 10 m do 50 m od table obaveštenja iz člana 2. stav 1. ovog pravilnika, koja je na graničnoj liniji, a ako to nije moguće na drugom odgovarajućem mestu.

Na graničnim prelazima na kojima je razdvojen robni i putnički saobraćaj, tabla obaveštenja iz člana 5. stav 1. ovog pravilnika, postavlja se i na saobraćajnim trakama ispred mesta za obavljanje granične kontrole robnog, odnosno putničkog saobraćaja.

Na graničnim prelazima, koji nisu otvoreni 24 časa, ispod table obaveštenja iz člana 5. ovog pravilnika, postavlja se dopunska tabla obaveštenja, dimenzija 800 x 200 mm, bele boje sa reflektujućom folijom, oivičena plavom trakom širine 15 mm, na kojoj je tekst "OTVORENO" visine slova 80 mm, ispod koga je upisano vreme rada stalnog graničnog prelaza visine slova 80 mm.

Na graničnim prelazima otvorenim za prelazak državne granice u vazdušnom saobraćaju tabla obaveštenja iz člana 5. stav 1. ovog pravilnika postavlja se na ulazu ispred mesta određenog za obavljanje granične kontrole.

Na graničnim prelazima otvorenim za prelazak državne granice u železničkom saobraćaju tabla obaveštenja iz člana 5. stav 1. ovog pravilnika postavlja se na prenosivom postolju ili na drugi odgovarajući način na peronu na kome se obavlja granična kontrola.

Na graničnim prelazima otvorenim za prelazak državne granice u vodnom saobraćaju tabla obaveštenja iz člana 5. stav 1. ovog pravilnika postavlja se na metalnim nosačima ili na drugi odgovarajući način na ulazu u obeleženi deo pristaništa, kao i na obali predviđenoj za pristajanje plovnih objekata, okrenuta prema vodi.

Član 7

Na graničnim prelazima za drumski saobraćaj, u cilju lakšeg obavljanja granične kontrole, saobraćajne trake se mogu označiti simbolima i natpisima koji usmeravaju autobuse, teretna i putnička motorna vozila u određenim pravcima.

Član 8

Tabla obaveštenja sa upozorenjem na približavanje graničnoj liniji postavlja se na putevima i drugim komunikacijama na udaljenosti do 100 m od granične linije.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, zbog konfiguracije terena ili drugih okolnosti, tabla obaveštenja iz stava 1. ovo člana može se postaviti na samoj graničnoj liniji ili na udaljenosti većoj od 100 m.

Tabla obaveštenja iz stava 1. ovog člana je dimenzija 450 x 650 mm, veličine 180 mm, bele boje sa reflektujućom folijom, oivičena plavom trakom širine 20 mm, u čijem gornjem delu su znak zabrane saobraćaja za sva vozila na motorni pogon i zaprežna vozila i znak zabrane saobraćaja za pešake, a u sredini je grb Republike Srbije visine 160 mm, a ispod grba tekst ispisan ćiriličnim pismom "DRŽAVNA GRANICA" visine slova 50 mm.

Član 9

Ako je potrebno, ispod table obaveštenja iz člana 8. ovog pravilnika, mogu se postavljati dopunske table, kojima se obaveštava o mogućnosti prelaska državne granice na najbližem stalnom graničnom prelazu, kao i o njegovoj udaljenosti.

Dopunska tabla iz stava 1. ovog člana dimenzija 450 x 300 mm je bele boje sa reflektujućom folijom, oivičena plavom trakom širine 15 mm, u gornjem delu je tekst "NAJBLIŽI GRANIČNI PRELAZ", a ispod je naziv stalnog graničnog prelaza, njegova udaljenost, visine slova 80 mm i strelica koja pokazuje pravac kretanja do navedenog graničnog prelaza.

Član 10

Granični prelazi za međunarodni saobraćaj i stalni granični prelaz za pogranični saobraćaj, označavaju se i postavljanjem zastave i grba Republike Srbije na određenim objektima na državnoj granici i objektima u blizini državne granice.

Na stalnim graničnim prelazima za drumski, železnički i vazdušni saobraćaj, zastava se postavlja ispred zgrade na ulaznoj strani.

Na stalnim graničnim prelazima za vodni saobraćaj zastava se postavlja na području stalnog graničnog prelaza predviđenog za pristajanje plovila.

Zastave iz stava 1. ovog člana su veličine 3 x 2 m i viju se na jarbolima visine od 5 m do 7 m.

Član 11

Na zajedničkom graničnom prelazu koji se nalazi na teritoriji Republike Srbije ili na teritoriji susedne države, oblik, sadržaj i način postavljanja oznaka, tabli i signalizacije utvrđuje se međunarodnim ugovorom.

Član 12

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika, prestaje da važi Pravilnik o obliku, sadržini i izgledu oznaka i druge signalizacije za obeležavanje graničnog prelaza i njegovog područja i obliku, sadržini i načinu postavljanja posebnih tabli i signalizacije kojima se upozorava na približavanje graničnoj liniji ("Službeni glasnik RS", broj 11/13).

Član 13

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".